Libikóka 12 csillagozás

Deborah Moggach: Libikóka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Price família átlagos, jómódú angol család – tágas ház, jól menő cég, elegáns állás, előkelő iskolák. Egy szép napon még floridai utazást is nyernek, és képük bekerül a lapokba. Kisvártatva nyomtalanul eltűnik a tizenhét éves Hannah. Amikor az emberrablók félmillió font váltságdíjat követelnek érte, a család minden erejét összeszedi, hogy a lányt kiválthassa. Ám a történet akkor veszi igazán kezdetét, amikor Hannah visszatér. Mi történik egy családdal, ha elveszítik a házukat, a társadalmi rangjukat, minden vagyonukat? Miként hullik szét egy addig boldog közösség a bűntudat és a pénztelenség súlya alatt, hogyan kényszerülnek a családtagok szembesülni önmagukkal? És ez még nem minden. Hannah megdöbbentő meglepetést tartogat valamennyiük, sőt az elrablói számára is… Deborah Moggach, a méltán nagy sikert aratott Tulipánláz szerzője a sorsdöntő véletlenek írója. Éles szemmel pillantja meg azokat a véletlen történéseket, amelyek egymással összetalálkozva sarkaiból forgatják ki hősei… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2001
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639348279 · Fordította: Füzéki Eszter

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Szédültnapraforgó
Deborah Moggach: Libikóka

Nagyon tetszett a történet. Furcsa helyzet áll elő, miután két csóró, egy kamaszlány elrablása után meggazdagodik…Jon a lelkiismeret-furdalásával küzd és nem találja a helyét, pedig élvezhetné a pénzt. Éva – az exbűntárs – szintén nem tud normális életet élni, hiába a nagy vagyon.
Érdekes volt, hogy Hanna volt a tipikus kamasz, tele problémákkal, mégis a végére ő lett a család „esze” :)
" – Büszke vagyok rád -mondta. – ahogy megbirkóztál ezzel az egésszel; büszke vagyok, hogy az apád lehetek.
– Látod, ha ez nem történik, akkor nem lett volna mivel megbirkóznom. Diák lennék Sussexben, és azért sírnék, hogy vegyél nekem kocsit. És te sosem jöttél volna rá, milyen csodálatos vagyok."

A gazdagok élete is felborul, összetartás helyett szétesik a család. Sok fontos és jó gondolatot találtam a regényben:
„Az ember azt hiszi, hogy ismeri a másikat. Több száz éjjel a karjában fekszik, együtt lélegzik vele. A testébe hatol, elélvez, eggyé válik a másik testének nedves lüktetésével. Millió és egy szót vált vele, ismeri a szíve minden kis titkát, a gyermekkora szégyenfoltjait és kellemetlen helyzeteit. Megmosdatja, amikor az beteg. Látja a másikat álmában, amint kinyílik a szája, akár egy halottnak. Látja csúnyának és meztelennek, látja sírni, tudja, hogyan mos fogat, kicsiket köp és gurgulázik. Együtt él vele, ismeri azt, akit mások csak megpillantanak, az ember azt hiszi, hogy ismeri a másikat, és akkor egyszer csak olyan, mintha állna a szobában, és rádőlnének a falak.”
„Csakhogy Val sosem gondolta magukat gazdagnak. Sok éven át egyszerűen nem is gondolt a pénzre. A pénz elvont fogalom volt, csupán számok a csekk-könyvében. Talán ez az igazi gazdagság, ki tudja?”
„Most, hogy bárhova elmehettek volna szórakozni, nem akart. Otthon szeretett maradni. Bűnük elzárta őket a normális világtól, a különc kalandornő ragaszkodó és házias lett, mindenhova követte Jont a lakásban, és összerezzent azon ritka alkalmakkor, amikor megszólalt a telefon. Félelmük kimondhatatlanul feküdt közöttük.”

Vicces részeket is találhatunk benne:
"- És mióta házasok?
– Ó, hát örök időktől fogva!
Morris felhúzta a szemöldökét.
– Életfogytiglani ítélet volna? Hogy lehetsz ennyire cinikus egy ilyen bájos hölgy társaságában? – A riporternőhöz fordult. – Huszonnégy boldog éve, és eláruljam, mi a titkunk? Ha egy pár tud együtt nevetni, akkor együtt élni is tud. És – emelte fel a mutatóujját – veszekedés után sose feküdjünk le, csak fogmosás után."

"- Miért van az, hogy az ember haja megőszül, de a fanszőrzete nem?
Morris felkapta a fejét.
– Miről jutott ez eszedbe?
– Azért, mert itt vannak a gondok – megérintette a fejét –, lenn pedig az örömök."

Érdemes elolvasni, tanulságos történet. Hogy tesz tönkre mindenkit a pénz (szegényt, gazdagot) válogatás nélkül!

>!
MezeiMarcsi
Deborah Moggach: Libikóka

Egy szokásos jómódú család.Apa,anya,tini,lázadó gyerekek.+egy pénztelen,pár.És mi van ha fordul a kocka?Pénzesből pénztelen?Pénztelenből pénzes?Jó kis könyv,bár Eva karaktere nem tetszett,de vele eggyütt kerek a történet.


Népszerű idézetek

>!
Szédültnapraforgó

Mókás, gondolta, minél gazdagabb valaki, és minél nagyobb a háza, annál kevesebb időt tölt benne.

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
George Orwell: 1984
Robert Graves: Én, Claudius
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Frederick Forsyth: A Sakál napja
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Mervyn Jones: John és Mary