Az ​élet könyve (Mindenszentek trilógia 3.) 125 csillagozás

Deborah Harkness: Az élet könyve

A ​Mindenszentek-trilógia világszerte milliók által várt újabb kötetében tovább folytatódik a fiatal boszorkány történész, Diana Bishop és az ősöreg vámpír tudós, Matthew Clairmont szerelmének és kalandjainak története. Végre fény derül arra, milyen titkot rejt a Diana által Oxfordban felfedezett rejtélyes kézirat, melyre évszázadokon át vadásztak különféle természetfeletti lények: démonok, vámpírok, boszorkányok.

A sorozat harmadik kötetében Diana és Matthew visszatér az Erzsébet-kori Londonból. A jelenben új nehézségekkel és régi ellenségekkel kell szembenézniük. Matthew birtokán jó néhány olyan szereplő tűnik fel, akiket az olvasók még a sorozat első kötetének lapjain ismerhettek meg. Lassanként kiderül, milyen veszély fenyegeti hőseink jövőjét, és ezt követően még sürgetőbbé válik a titokzatos kézirat hiányzó lapjainak felkutatása. Európa számos pontján át vezető hajsza kezdődik – melynek végén nagy sokára végre kiderül, mi is az a titok, amit sok száz évvel korábban a… (tovább)

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
574 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666686 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
576 oldal · ISBN: 9789632666914 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Matthew Clairmont · Diana Bishop · Gallowglass de Clermont · Sarah Bishop


Kedvencelte 21

Most olvassa 19

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Mindenszentek trilógia 3

Ez a befejező rész nem volt olyan jó mint az előzőek, de azért tetszett.
Az eleje vontatott volt, sok számomra érdektelen, tudományos fejtegetéssel, ami lassította az eseményeket, mintha az írót oldalszám szerint fizetnék.
Aztán felpörögtek az események, tetszett Diana ikerterhességének végigkísérése és a sok változás, ami a képességeiben bekövetkezett. Imádtam Matthew-t továbbra is és a mérhetetlen szerelmet a házaspár között. Imádni valólak lettek az ikrek, és nagyon szerettem a családtagokat és a barátokat. Még a zordon, úrhatnám új családfőt, Baldwint is megkedveltem egy kicsit a végére, pedig majdnem végig kerékkötőnek és undoknak mutatta magát. Aztán csak győzött a családi összetartozás.
Sok izgalom és kaland volt a könyvben és érdekes fordulatokat hozott a történet vége, de sikeresen leküzdötték a gonoszt és győzött az igazság.

tonks>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Érdekes vegyesvágott lett a Mindenszentek-trilógia, az utolsó kötetre pedig végképp igaznak érzem ezt. Leszögezem, hogy baromira élveztem az olvasását, de a fantasy-családregény-thriller-kalandregény kombó nemigen tette lehetővé, hogy ne zagyvának lássam ezt az egészet. A családregény része működik talán a leginkább, megjelenik a tipikus nagy létszámú család kiváló egysorosokkal, humorral, érdekes személyiségekkel, a kalandregény feeling is szuper a nyomozással, bár sajnálom, hogy túl húzta az írónő ezt a szálat és megmaradt a tipikus megoldásoknál. A thrilleres szál egyáltalán nem tetszett, a végére már inkább horrorba ment át, de a legrosszabb mindenképp a fantasy azon része, amit úgy hívnak, hogy VÁMPÍRPOLITIKA. Unalmas, érdektelen, nem értem, minek kellett ezt ennyire beleerőltetni a sztoriba, mikor a századik politikai elemző párbeszédet kezdték, már kapartam az arcom. Ami azonban végül nagy kedvencem lett, az Diana története ebben az egész katyvaszban, ezért cserébe megbocsájtok mindent. Szerettem a fejében lenni, talán ezért is volt olyan kizökkentő, mikor néha E/3-ra és Matthewra váltott az írónő.
Gallowglass mellőzése fáj, spinoff kötetet követelek! Illetve a sorozatot folytassák, mert nagyon jó kis jelenetek lesznek még itt, az első kötet és évad csak a felszín.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Végre eljött az ideje, hogy megtudjuk, milyen titkot rejt az Élet Könyve, amire a boszorkányok valamikor régen már rájöttek, és a vámpírok végzetét hordozza. Miközben zajlik a királydráma a két domináns faj között, a démonokra persze senki sem figyel, így ők is nyugodtan keverhetik a kártyákat. Vagyis Dianáék csak rövid ideig örülhetnek a családnak, miután visszatértek a jelenbe, mindjárt az egyre inkább csúcsra járó hatalmi harc kellős közepébe kerülnek, amelynek döntő ütközete azonban nem pont úgy zajlik le, ahogyan a felek tervezték. Az Élet Könyve ugyanis teljesen másként működik, mint ahogyan a többiek gondolják, és ezt egyedül Diana és Matthew tudják, akik a múltban már a kezükbe vehették az akkor még teljes könyvet, és ugyan fogalmuk sincs, mi történik akkor, ha visszakerül bele a korábban kiszakított három lap, de hogy ez a kulcs mindenhez, afelől nincs kétségük. Ezért teljes gőzzel nekiállnak megkeresni a hiányzó oldalakat, miközben meg kell küzdeniük azzal, hogy szülők lesznek, Matthew-ból pedig egy új vámpírcsalád feje. Ennek eredményeként másodpercre sem érünk rá unatkozni, folyamatosan nyomozunk a szereplőkkel, és teljes gőzzel szurkolunk a kis családnak, hogy ilyen felfokozott izgalmak közepette is fel tudják dolgozni az ikrek születését. Amely természetesen egyáltalán nem hétköznapi módon zajlik le, nem hiányoznak a drámai, a meghitt és a vicces pillanatok sem. De végül megérkezik Rebecca és Philippe, akik bearanyozzák a szülők életét (miközben persze őrülnek meg, hogy működtessék körülöttük a hétköznapokat), és megsokszorozzák erejüket, hogy az ő jövőjük érdekében is pontot tegyenek az Élet Könyvének rejtélyéjére, és ezzel teljesen a feje tetejére állítsák a három faj között réges-régen fennálló viszonyokat. Hőseink nem szívbajos típusok, de Matthew minden tudományos ismeretére és Diana összes mágikus képességére szükség van, hogy barátaik segítségével meg tudják vívni a végső harcot a szebb jövőért fő nemezisükkel, Benjáminnal szemben. Varázslatosan jó könyv, képtelenség letenni, mesterien szőtte össze a szerző (aki egyébként „civilben” régészprofesszor, csupán mellékesen ír könyveket) a történelmet, a fantasyt, a tudományt és a mágiát.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/06/27/konyvkritika_…

tinuviel89>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Méltó lezárása a történetnek. Gondolom folytatás nem lesz. Na most olyat tettem, amit ritkán szoktam. Miután elolvastam elsőre a 3. részt, utána újra az 1. és a 2. megint elővettem a 3. részt, és rövid időn belül újraolvastam. Nehéz volt kiszakadni ebből a világból. Azt nem teljesen értettem, hogy mi történt a könyvvel, és hogyan „olvasta el” Diana, és mi is volt benne teljesen, ezzel egy kicsit adós marad a könyv, de csak kicsit. Remélem az írónő még fog írni valami ehhez hasonló jó könyvet.

brygusz>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

oké-oké. kezdünk visszakanyarodni az eredeti felálláshoz.ez a rész már jobb volt, mint a második. sokkal több minden történik. krimi, fantasy, egy kis akció. imádtam. és, hogy a végén minden i-re pont kerül hát valami fenomenális.
jobb volt, mint a második, de az elsőt, valahogy nem tudja egyik rész sem felülmúlni. ettől függetlenül örültem, hogy részese lehettem a trilógiának :)

kriszet_Paulinusz P>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Az egész trilógia tökéletes!
Az író történészprofesszor és ez végig érződik a könyveken. Rendkívül precíz, pontos adatokkal fűszerezi a történetet. Nekem néhol sterilnek tűntek a mondatok, mert az érzelmek, a hangulat, a felfokozottság nehezen jött át, de végül is minden rendben volt.
Rendkívül egész történetet kapunk, én szerettem elidőzni ebben a világban. Sokszor vigyorogtam a Twilight-ra utaló mondatokon, amiket nagyon jól beleszőtt az írónő, persze ironikusan, humorosan.
Mindent összevetve nagyon jól szórakoztam. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy a könyvek vastagsága ellenére nyugodtan kezdjen bele, mert hamar lehet olvasni, jó a cselekményszál, vagy a régi tudományos könyvek, vagy vegyük például az alkímiát, ami végig szinte főszerepet játszik, persze a varázslás mellett. Vannak benne nagyon jó ötletek, kreatív dolgok. És végül a két főszereplő. Diana annak ellenére, hogy próbált önmagának és másoknak is végig megfelelni egyszerűen idegen maradt nekem. Utána kb. a könyv felénél belenéztem a sorozat bemutatójába, mindjárt visszatérek erre. És Matthew. Nos ő sokszor az agyamra ment Dianával együtt. De nem voltak rossz páros. Visszatérve a sorozat bemutatójára nekem Diana nem szimpatikus, nem tudom mi alapján választották pont ezt a színésznőt rá, és sajnos Matthew sem. Viszont ezek után így képzeltem el őket. A trilógia elolvasása után megnéztem a többi szereplőt, de nem egyeztek az én ízlésemmel, kivéve Diana nagynénjét és az ő társát. Ők voltak szimpatikusak egyedül. De mindez nem akadályoz meg, hogy nemsokára elkezdjem majd nézni, de valószínűleg megvárom, amíg befejezik a sorozatot.

mézesmogyifelhő>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Hatalmas kedvenc lett ez a sorozat, nehéz szívvel engedem most el. Főleg, hogy egy két kedvenc szereplőnek még szívesen olvasnám tovább a történetét spoiler. Egyébként nagyon jól megoldotta az írónő a befejezést, igazi happy endet kapunk, de a folytatás lehetőségét is megtartotta. Két apróság volt aminél húztam kicsit a számát. spoiler Diana és Matthew igazi álompár, hihető felnőtt szerelem. Diana pedig nagyon erős, szimpatikus főhősnő volt végig. Számomra nagyon inspiráló volt az egész sorozat és a kapcsolatuk is.

Takkancs90>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Egyszerűen nem tudom szavakba önteni, hogy mit érzek most. Csodálatos lezárása volt a trilógiánam ez a rész. Diana és Matthew szerelme teljes lett végre. Imádom, h Diana-nak spoiler. Benjamin zseniális főgonosz volt, ahogy spoiler
Csak ajánlani tudom mindenkinek!!! Ez a rész kárpótolt mindenért, ami hiányzott a második részből.

sahi P>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Vegyes érzéseim vannak a befejező kötettel kapcsolatban. Egyrészt nagyon jó volt, másrészt viszont szerintem számos fölösleges része is volt, ami nem tett túl sokat hozzá a történethez. A vámpír politika túlzottan átvette az uralmat időnként az események felett. A titkokra fény derült, az izgalmak fokozódtak és új szereplők is feltűntek. A könyv sorsa is kicsit más lett, mint gondoltuk volna. Persze a humor megmaradt itt is. Diana kiteljesedett, meglelte igazi útját. Matthew ugyanaz maradt és sokat változott egyszerre. Tetszett, hogy a gonosz legyőzése után nem rögtön lett vége, hanem velünk maradtak még a szereplők. Megkedveltem ezt a kiterjedt családot, klánt.

iv_dori P>!
Deborah Harkness: Az élet könyve

Teljes értékelés a blogon: https://mutimitolvassak.blog.hu/2019/11/16/egyik_kedven…

Már nagyon vártam, hogy elkezdjem olvasni as trilógia utolsó, befejező részét. Mind a három részt olvasva kijelenthetem, hogy ( a Harry Potter után), kedvenc fantasy könyvsorozatom lett! Egyszerre vannak benne valós támpontok, és kitalált lények, amik elkápráztatják az olvasót. (Talán ebben hasonlít is a két kedvenc egymásra). A három kötet végül összeáll egy kerek egész történetté. A humor és a körmönfont megfogalmazások, csípős megjegyzések ebből a részből sem maradhattak ki. A történetben voltak nagy meglepetések. Pozitívak és negatívak egyaránt. Most sem sajnálta az írónő a csavarokat. Vannak részek, ahol össze kell söpörnie az állát az olvasónak, a szemével pedig hármat négyet pislognia, majd újra elolvasni a mondatot és azt kérdezni, hogy miért?! Egyetlen negatívuma a harmadik résznek talán a mesélő folyamatos váltakozása. Egyszer Diana szemszögéből láthatjuk a dolgokat, egyszer egy külső szemlélő szemszögéből. Ez picit talán zavaró lehet az olvasó számára.


Népszerű idézetek

Dóra_Nagy_6>!

A varázslat végül is nem más, mint valóra váltott vágy.

352. oldal

unikornis83>!

… ha igazán szeretünk valakit, akkor azzal együtt szeretjük, amit ő a legjobban megvet magában.

401. oldal

ttiillyy>!

– Az imént megtudtad, hogy a múlt évet javarészt a tizenhatodik században töltöttem, hogy van egy sárkányom, hogy démonokkal, boszorkányokkal, vámpírokkal vagy körülvéve, és pont a terhességemet vagy képtelen elhinni?
– Én mondom, angyalom – felelte Chris, elővéve a legszebb alabamai kiejtését –, ez mindennél hihetetlenebb.

176. oldal

unikornis83 >!

– Látlak, ha elbújsz is a világtól. Hallak, ha hallgatsz is.

552. oldal

Sciulan>!

– Nem csoda, hogy Philippe mindig olyan megtörtnek látszott – jegyezte meg utána. – Nagyon kimerítő színlelni, hogy te vagy a főnök, holott az asszony az úr a háznál.

94. oldal

unikornis83 >!

Pár napja még azon emésztettem magam, hogy a vámpírok túlélhetik-e a Yale-n, a diákság meg a testület gyűrűjében.
Most már azt latolgattam, túlélheti-e a Yale a vámpírokat.

229. oldal

unikornis83 >!

Csitt, semmi nesz,
Éjjeli őrjárat ez.
Kell hallgatás, ím, a tanács,
Osonnunk most helyes,
Éjjeli őrjárat ez.

429. oldal

unikornis83 >!

A ház állt nyerésre, fő fegyverének, a Fleetwood Macnek köszönhetően. Sarah szétverte anyu rádióját a „The Chain” végtelenített koncertje közben, két nappal azután, hogy rátaláltunk. A ház bosszúból eltüntette az összes vécépapírt a mellékhelyiségekből, és mindenféle zenesugárzó készülékre cserélte. Hathatós ébresztőnk volt akkor reggel.

159. oldal

unikornis83 >!

Itt erő van. Tudás is. Vágy és félelem ismerős vonzás-taszítása között vergődve azoknak a szemével láttam a tisztást, akik hajdanában taposták ezeket az ösvényeket.

161. oldal

unikornis83 >!

– Könnyebb nem lesz. Neked kell itthagynod engem. Ne nézz vissza! És az isten szerelmére, ne szaladj. – Ha így tesz, vége Matthew önuralmának.

300. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Chance: Holdvadász
Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak
Patricia Briggs: Megszólít a hold
Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Szergej Lukjanyenko: Egyesült őrség