Az ​élet könyve (Mindenszentek trilógia 3.) 23 csillagozás

Deborah Harkness: Az élet könyve

A ​Mindenszentek-trilógia világszerte milliók által várt újabb kötetében tovább folytatódik a fiatal boszorkány történész, Diana Bishop és az ősöreg vámpír tudós, Matthew Clairmont szerelmének és kalandjainak története. Végre fény derül arra, milyen titkot rejt a Diana által Oxfordban felfedezett rejtélyes kézirat, melyre évszázadokon át vadásztak különféle természetfeletti lények: démonok, vámpírok, boszorkányok.

A sorozat harmadik kötetében Diana és Matthew visszatér az Erzsébet-kori Londonból. A jelenben új nehézségekkel és régi ellenségekkel kell szembenézniük. Matthew birtokán jó néhány olyan szereplő tűnik fel, akiket az olvasók még a sorozat első kötetének lapjain ismerhettek meg. Lassanként kiderül, milyen veszély fenyegeti hőseink jövőjét, és ezt követően még sürgetőbbé válik a titokzatos kézirat hiányzó lapjainak felkutatása. Európa számos pontján át vezető hajsza kezdődik – melynek végén nagy sokára végre kiderül, mi is az a titok, amit sok száz évvel korábban a… (tovább)

Eredeti mű: Deborah Harkness: The Book of Life

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
574 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666686 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Kedvencelte 4

Most olvassa 19

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Deborah Harkness: Az élet könyve

Végre eljött az ideje, hogy megtudjuk, milyen titkot rejt az Élet Könyve, amire a boszorkányok valamikor régen már rájöttek, és a vámpírok végzetét hordozza. Miközben zajlik a királydráma a két domináns faj között, a démonokra persze senki sem figyel, így ők is nyugodtan keverhetik a kártyákat. Vagyis Dianáék csak rövid ideig örülhetnek a családnak, miután visszatértek a jelenbe, mindjárt az egyre inkább csúcsra járó hatalmi harc kellős közepébe kerülnek, amelynek döntő ütközete azonban nem pont úgy zajlik le, ahogyan a felek tervezték. Az Élet Könyve ugyanis teljesen másként működik, mint ahogyan a többiek gondolják, és ezt egyedül Diana és Matthew tudják, akik a múltban már a kezükbe vehették az akkor még teljes könyvet, és ugyan fogalmuk sincs, mi történik akkor, ha visszakerül bele a korábban kiszakított három lap, de hogy ez a kulcs mindenhez, afelől nincs kétségük. Ezért teljes gőzzel nekiállnak megkeresni a hiányzó oldalakat, miközben meg kell küzdeniük azzal, hogy szülők lesznek, Matthew-ból pedig egy új vámpírcsalád feje. Ennek eredményeként másodpercre sem érünk rá unatkozni, folyamatosan nyomozunk a szereplőkkel, és teljes gőzzel szurkolunk a kis családnak, hogy ilyen felfokozott izgalmak közepette is fel tudják dolgozni az ikrek születését. Amely természetesen egyáltalán nem hétköznapi módon zajlik le, nem hiányoznak a drámai, a meghitt és a vicces pillanatok sem. De végül megérkezik Rebecca és Philippe, akik bearanyozzák a szülők életét (miközben persze őrülnek meg, hogy működtessék körülöttük a hétköznapokat), és megsokszorozzák erejüket, hogy az ő jövőjük érdekében is pontot tegyenek az Élet Könyvének rejtélyéjére, és ezzel teljesen a feje tetejére állítsák a három faj között réges-régen fennálló viszonyokat. Hőseink nem szívbajos típusok, de Matthew minden tudományos ismeretére és Diana összes mágikus képességére szükség van, hogy barátaik segítségével meg tudják vívni a végső harcot a szebb jövőért fő nemezisükkel, Benjáminnal szemben. Varázslatosan jó könyv, képtelenség letenni, mesterien szőtte össze a szerző (aki egyébként „civilben” régészprofesszor, csupán mellékesen ír könyveket) a történelmet, a fantasyt, a tudományt és a mágiát.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/06/27/konyvkritika_…

>!
unikornis83 
Deborah Harkness: Az élet könyve

Erre a könyvre megérte várni! Elolvastam angolul, úgy is tetszett, de magyarul egész más. A nyelvezete nem az a tőmondatos fajta, így a poénok és a körmönfontan megfogalmazott részletek nehezebben érthetőek idegen nyelven. Az értékelésem a korábbihoz képest nem változott, csillagos ötös.

Akinek az első két rész nem tetszett, ne is kezdjen bele a harmadikba. Ez a sorozat nem tiniregény folyamatosan lobogó szerelmes főhősökkel. Aki erre vágyik, csalódni fog. Ez a könyv felnőttekről szól felnőtteknek. Nincsenek benne tőmondatok, tudományos fejtegetések annál inkább (néhol a Google-t kellett használnom, hogy tudjam, miről vagy éppen kiről beszélnek). Viszont sok meglepetést tartogat.

Nekem tetszik, talán azért, mert felnőttként valóban ilyen a szerelem, letisztultabb, kevésbé dramatikus, mint amit kamaszként átél az ember, lehet, hogy azért, mert a kutatás az én szenvedélyem is. Szeretem az olyan könyveket, amiben elmerülve lehet filozofálgatni az élet nagy dolgairól. Engem egyrészt arra emlékeztetett ez a könyv, hogy semmi sincs ingyen, minden siker mögött áldozatok sora van, amivel meg kell tanulni együtt élni, mert ez az ára a sikernek. Másrészt arra, hogy az egyetlen állandó az ember életében a változás, ami ellen lehet küzdeni, csak nem érdemes.

A történetről annyit, hogy voltak benne nagy meglepetések. Pozitívak és negatívak egyaránt… Örültem, hogy még egy egyetem falai közé ellátogathattunk. :) Nagyon sok szereplő – új és régi is – a szívemhez nőtt. A könyv felétől azon rettegtem, hogy melyikük hal meg végül. De nem lövöm le a poént, mindenki, aki örömét lelte az első két kötetben, olvassa el a befejező részt is, mert méltó lezárást kapott a sorozat.

Ez a sorozat a könyvespolcomon mindig kiemelt helyen pihen majd, és biztosan többször a kezembe kerül még. Rendszerint szeptemberben kedvet kapok hozzá, mikor az egyetemen elindul az új félév, és a diákok elözönlik az épületet, akárcsak az első kötetben. :)

>!
Niki_Salamon
Deborah Harkness: Az élet könyve

Megérte rá várni 5 évet!
Mikor a második részét olvastam rögtön írtam a kiadónak,hogy mikor várható a harmadik rész! Sajnos akkor azt írták nem adják ki, de itt megragadnám az alkalmat és köszönetet mondanék annak a személynek, aki miatt létrejöhetett a sorozat és ezáltal nekünk is elhozták a várva várt befejezést végre!

Ez nem egy szokványos vámpír regény. És ez nagyon tetszett. Már az első kötetnél megfogott emiatt. Tele van tudományos dolgokkal, történelmi személyekkel és én kifejezetten élveztem,hogy nem egy sima szürke „vámpír vagyok boszi/ember vagyok szeretjük egymás küzdjünk meg érte ” sztorit látok magam előtt. Van története az egésznek (persze mindenek van, még mielőtt valaki belekötne,de ilyet ilyen részletesen kidolgozva még nem olvastam) Visszatértek az első részben feltűnt szereplők spoiler A befejezés pedig tökéletes. Nem zárta le rögtön spoiler ,hanem tovább szőtte még egy rövid ideig,hogy hogy alakulnak a dolgok a sok nehézség után, ráadásul mikor azt hittem,hogy tényleg vége, még mindig nem volt. Az utolsó oldalak is ki lettek használva.

Egy kifogásom mégis lenne: számomra egy-két kérdés megválaszolatlan maradt, persze konkrétat nem szeretnék írni, még spoiler mögé rejtve sem, mindenki döntse el maga, miután elolvasta a könyvet :)

Ezek után kíváncsian várom a Time's Convertet, ami a kiadó ígérete szerint decemberben már kapható lesz, és Marcus-ról és Phoebe-ről fog szólni, de persze abban is jelen lesz Diana és az ikrek :)

6 hozzászólás
>!
Marie_M I
Deborah Harkness: Az élet könyve

Ezt a sorozatot folytatni kellene.. szerintem. Remélem, a szerző is így gondolja.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ttiillyy 

– Az imént megtudtad, hogy a múlt évet javarészt a tizenhatodik században töltöttem, hogy van egy sárkányom, hogy démonokkal, boszorkányokkal, vámpírokkal vagy körülvéve, és pont a terhességemet vagy képtelen elhinni?
– Én mondom, angyalom – felelte Chris, elővéve a legszebb alabamai kiejtését –, ez mindennél hihetetlenebb.

176. oldal

>!
unikornis83 

… ha igazán szeretünk valakit, akkor azzal együtt szeretjük, amit ő a legjobban megvet magában.

401. oldal

>!
unikornis83 

– Látlak, ha elbújsz is a világtól. Hallak, ha hallgatsz is.

552. oldal

>!
unikornis83 

Csitt, semmi nesz,
Éjjeli őrjárat ez.
Kell hallgatás, ím, a tanács,
Osonnunk most helyes,
Éjjeli őrjárat ez.

429. oldal

>!
unikornis83 

A ház állt nyerésre, fő fegyverének, a Fleetwood Macnek köszönhetően. Sarah szétverte anyu rádióját a „The Chain” végtelenített koncertje közben, két nappal azután, hogy rátaláltunk. A ház bosszúból eltüntette az összes vécépapírt a mellékhelyiségekből, és mindenféle zenesugárzó készülékre cserélte. Hathatós ébresztőnk volt akkor reggel.

159. oldal

>!
unikornis83 

Itt erő van. Tudás is. Vágy és félelem ismerős vonzás-taszítása között vergődve azoknak a szemével láttam a tisztást, akik hajdanában taposták ezeket az ösvényeket.

161. oldal

>!
unikornis83 

Pár napja még azon emésztettem magam, hogy a vámpírok túlélhetik-e a Yale-n, a diákság meg a testület gyűrűjében.
Most már azt latolgattam, túlélheti-e a Yale a vámpírokat.

229. oldal

>!
unikornis83 

– Könnyebb nem lesz. Neked kell itthagynod engem. Ne nézz vissza! És az isten szerelmére, ne szaladj. – Ha így tesz, vége Matthew önuralmának.

300. oldal

>!
unikornis83 

Matthew bő ezredévnyi vágyat sűrített a búcsúcsókba.

300. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Laurell K. Hamilton: Ezüstgolyó
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Chloe Neill: Ha eljön a péntek
Nora Roberts: Sötét boszorkány
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Sylvia Day: Megigézve
Melissa Marr: Veszélyes játék
Gena Showalter: Éjsötét titkok
Larissa Ione: Elszabadult vágyak