Az ​éjszaka árnyai (Mindenszentek 2.) 368 csillagozás

Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

A ​boszorkányok elveszett könyvéből megismert Diana Bishop és Matthew Clairmont szerelme továbbra is izzik, kalandos történetük egyre újabb fordulatokat vesz térben és időben. Diana ugyanis nemcsak történész, hanem boszorkány is, a vonzó Matthew pedig vámpír. Mivel az oxfordi könyvtárban őrzött rejtélyes kézirat eltűnése nem hagyja őket nyugodni, a nyomába erednek, de nincsenek egyedül: démonok, vámpírok, boszorkányok akadályozzák őket. Elhatározzák hát, hogy visszautaznak az időben a kézirat keletkezésének korába, így próbálják megszerezni. Diana korábban tudomást sem akart venni őseitől örökölt képességeiről, most viszont sürgető vágyat érez, hogy elsajátítsa a boszorkánymesterséget. Amikor ott találják magukat az 1590-es évben, Londonban, körülöttük nyüzsögnek a költők, színműírók, udvaroncok – és persze a természetfeletti lények. Ők megérzik, hogy Diana közülük való, ő pedig lassan tudatára ébred a hatalmának. Amire nagy szüksége is lesz, mivel hanyatlóban a vámpírok népe, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, 2023
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632668567 · Fordította: Szilágyi Zsófia, U. Rónay Anna
>!
Cartaphilus, Budapest, 2021
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666556 · Fordította: U. Rónay Anna, Szilágyi Zsófia
>!
Cartaphilus, Budapest, 2020
670 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666556 · Fordította: U. Rónay Anna, Szilágyi Zsófia

3 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Matthew Clairmont · Diana Bishop · Gallowglass de Clermont


Kedvencelte 54

Most olvassa 61

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Alapvetően egyébként nem kimondottan szeretem az időutazós történeteket, de mondjuk ez mindenképpen az én saram és szegénységi bizonyítványom, mert sokszor nem értem őket. Ez van.
Ebben a kötetben jó sok minden történik és oda kell ám figyelni rendesen ha meg akarjuk érteni az események alakulását.
A sztori egyébként két fő szálon fut.
Egy a jelenben, amit ugyebár főhőseink maguk mögött hagytak, egy pedig a múltban, az 1590-es évek Londonjában és Prágájában, ahol a sajátosan különc szerelmespár, Diana, a tanonc boszorkány és Matthew, a több száz éves vámpír bujkálni és kutatni kényszerülnek az Ashmole 782 kézirat után.
Az első rész nekem sokkal jobban tetszett, mert Az éjszaka árnyait minden plusz bonyodalom vagy megannyi új és érdekes karakter ellenére, de sokszor vontatottnak éreztem, kissé túlírtnak, haladatlannak, egyszóval annak a tipikus átvezető résznek, amik sokszor jellemzőek a folytatásokra.
Diana azzal küzd, hogy beilleszkedjen és megtanulja végre rendesen használni az erejét. Próbálja jobban megismerni a mágiát, erre pedig keresniük kell egy tanítót.
Matthew – ahogyan azt a cím is igen jól mutatja – a régmúlt árnyaival viaskodik, saját démonaival és régi énjével, aki ekkoriban még egyáltalán nem volt olyan kifinomult és szelíd, mint ahogyan anno megismerhettük. Sokszor arra kényszerül, hogy eljátssza önmagát, csak hát nem igazán elégedett ezzel, hiszen azokban az időkben teljesen más nézeteket vallott.
Imádtam azokat a kikacsintásokat, amik valós történelmi személyekra utaltak és/vagy az írónő őket szerepeltette.
Kedvencem a csaló és minden hállyal megkent William Shakespeare, valamint találkozás I. Erzsébettel, de érdekesek és megosztó volt a Sir Walter Raleigh – Christopher Marlowe páros is.
A karakterek roppant korhűre és reálisra sikerültek, nemhiába történész az írónő. Olyan, mintha ő maga valóban ismerte volna ezeket a személyeket.
Összeségében tehát: A sztori még mindig lassú folyású, néha túlontúl részletes, de akik már olvasták az első kötetet, azoknak ez most sem lesz meglepetés.
Kevés benne az igazi akció, viszont nagy hangsúly van fektetve az érzelmekre, a karakterfejlődésre, a világépítésre és persze a történelem megannyi érdekes szegletének kiszínezésére, bemutatására.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/01/konyvkritik…

csillagka P>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Töredelmesen bevallom az első rész kicsit jobban elvarázsolt, talán az újdonság varázsa, vagy a még feldolgozható mennyiségű szereplő tette, ebben a részben egy-két helyen bizony nehéz volt tartani a lépést az írónő tudásával és közlési vágyával. Végigjártuk a XVI. századi Európát, London, Prága, Oc föld… érdekes emberek, varázslatos helyszínek és még Drakula grófról is szó esik, miközben folyik a keresés a titkos könyv után. (a varázslatok leírását imádtam)
Kicsit túl sok, szinte feldolgozhatatlan mennyiségű információt kaptam a középkor végi Európa mindennapi életéről, az alkímiáról, boszorkányok titkos életéról, és mindenféle egyéb furfangos dologról. A történet érdekes, nagyon szeretem Diánát, Mattyt ebben a részben kevésbé, de tagadhatatlan neki jutott a nehezebb feladat.
Nem egy könnyű könyv, de érdemes birkózni vele, a végső titok megfejtése érdekében.

1 hozzászólás
cicus61 P>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Az első rész után izgatottan kezdtem bele a könyvbe. Ráadásul a filmsorozat miatt is vártama folytatást, hiszen ott az kb. a könyv első részénél vége is lett. Nagyon tetszett. Az időutazós rész különösen bejött és a XVI. századi Anglia meg pláne. Sok érdekes figura volt a történetben. Diana és Matthew furcsa volt ebben a közegben, különösen Matthew, őt nem is nagyon kedveltem, teljesen más volt, mint az első részben és nem jó értelemben. Hiányoztak az első rész szereplői, de jó volt, hogy néha visszakacsingatottunk a mai világba. Várom a folytatást és a filmsorozat is állítólag folytatódik hamarosan.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Ha tetszett a sorozat, odaleszel ezért a könyvért is. A boszorkányok elveszett könyve teljesen véletlenül került a szemem ügyébe, és akkora szerelem lett belőle, hogy azonnal be kellett szereznem a folytatást a könyvesboltból. Egy könyvtrilógia első részét mutatta be ugyanis a Matthew Goode (veszélyesen jól néz ki a pasi) és Teresa Palmer főszereplésével készült évad, amelynek őszintén remélem, hogy lesz folytatása, mert a könyv második része eszméletlen jó, garantáltan nem ereszti az olvasót, amíg szomorú sóhaj kíséretében be nem csukja az utolsó oldal után. A jó hír az, hogy nyáron érkezik a trilógia záró része, részemről a perceket számolom, hogy megtudjam, miként végződik a vámpír és a boszorkány szerelme, és hogyan fogják ők ketten megváltoztatni a világot. Mert meg fogják az biztos, hiszen a múltban olyan felfedezéseket tettek önmaguk és a teremtményekről, amelyek biztosan alapjaiban forgatják fel a jelenben uralkodó állapotokat. Több, mint 600 oldalon egyáltalán nem könnyű fenntartani az olvasó érdeklődését, a szerzőnek azonban sikerül, olyan mesterien keveri a mágia, a misztika, a romantika, a történelem és a kalandregény szálait, hogy még egy hozzám hasonló racionális közgazdász sem tudja kivonni magát a bűvköréből. Azon túl, hogy egyre többet megtudunk Diana varázserejéről (miután szerencséjére tényleg talál magának tanítómestereket), az is kiderül, hogy egyáltalán nem könnyű megélni a házasság szürke mindennapjait egy vámpírnak és egy boszorkánynak sem, a szerelem önmagában nem elég, meg kell tanulniuk együtt élni. És ez még mindig semmi, mert olyan legendákkal találkoznak ők ketten, mint Erzsébet királynő, Sir Walter Raleigh, Christopher Marlowe, William Shakespeare, és természetesen nem maradhatott ki a történetből az alkímiába belebolondult II. Rudolf sem. Döbbenetes élmény az Erzsébet-kori London utcáin sétálni a szereplőkkel, ahogyan II. Rudolf Prágája sem mindennapi kalandokat tartogat, miközben természetesen a történet sem áll le egyetlen pillanatra sem, levegőt venni sincs idő, zajlanak az események rendesen, miközben lassan, de biztosan összekeveredik a múlt, a jelen és a jövő. Imádtam.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/02/19/konyvkritika_…

_Leelan_>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Kicsit talán kevésbé tetszett, mint az első rész, de anyám! Ez is nagyon jó volt!
Kevés könyvet olvasok ami a XVI. században játszódik, de ezt nagyon élveztem :)
Ez a könyv inkább a szereplőink jellemfejlődésére épült, a képességeik javulására és a falak lebontására szolgált.
Enélkül a könyv nélkül Diána és Matthew nem tudnának megküzdeni az előttük álló veszedelmekkel!
Sok kedves karakterem lett, akikre kiváncsi vagyok még.
Nem kétség… a sorozat jelenleg a kedvencé válás útján van!
A harmadik részre pedig nagyon-nagyon vágyok! *-*
Matthew és kedves unokaöccse, Gallowglass nagyon a szívemhez nőttek!
Legyen már június! :D

tonks>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Deborah Harkness tud írni, csak jól titkolja.
Nem hittem volna, hogy ezt a könyvet én valaha a kezembe fogom venni, mert az első résszel komoly gondjaim voltak, de pár információmorzsa és @Baráth_Zsuzsanna meggyőzött, hogy mégis érdemes. Ill. valami csoda sorozat folytán meg fog jelenni a trilógia zárókötete is magyarul, úgyhogy beadtam a derekam.
Bőven vannak idegesítő apróságok még ebben a könyvben is, és a 670 oldalt újfent sokalltam, de VÉGRE TÖRTÉNTEK DOLGOK. Ráadásul nagyon jó dolgok!
Mivel Diana és Matthew 1590-ben, Angliában kezd kutatni a rejtélyes könyv után, így rögtön dob a dolgokon a történelmi regény feeling. Néha ugyan lekapartam már az arcom amiatt, hogy Diana ruházatát folyton több bekezdésben kellett bemutatni, nem beszélve Matthew harisnyás lábairól, de tagadhatatlan, hogy Harkness izgalmas korszakot és helyszíneket (London, Prága) választott és hogy otthon van a témában. A könyv eleje nagyon vontatott volt még így is, a Sept-Tours-os részt szívem szerint ki is hagynám akár a sorozatból, hiába érződik, hogy Matthew és az apja miatt került bele és hiába próbált folyton visszacsatolni hozzá az írónő. Utána viszont nem volt nagyobb gondom az olvasással, gyorsan fogytak a lapok. Értelmesen és elég tempósan haladt előre a történet.
Aki viszont nem volt értelmes, az Matthew. Az éjszaka árnyai a könyv címe, nem Az éjszakai barmai, könyörgöm! Hogy gondolhatta azt egy percre is, hogy az Erzsébet-kor biztonságos lesz neki meg Dianának a szeszélyes uralkodók, boszorkányokat kiáltó tömegek, betegségek, rivalizálások közepette, miközben vagy hat kapura játszott egyszerre…? Miért nem segített jobban Dianának beleszokni egy új korba? Mit kellett annyit titkolózni? (Nem, azt nem fogadom el, hogy ő egy vámpír, ilyen a természete, egy kiadós pofon hiányzott neki sokszor, nem a vér!) Érezhetően valami lélektani regényszerűség is cél lehetett a férfi esetében, de a végén már tényleg nagyon viszketett miatta a tenyerem. Dianát viszont nagyon megszerettem ebben a részben, sok mindennel kellett megbirkóznia, de nem tátogott mint egy hal (ahogy Matthew is elvárta volna sokszor), hanem gondolkodott, aztán cselekedett, amit csak dicsérni tudok. Elég volt a gondolkodás nélkül tátott szájjal a f*szerdőbe típusú hősnőkből. Az ereje pedig nagyon izgalmasan fejlődik, ilyesmire nem is számítottam!
Ami a legnagyobb kedvencem volt, és ezt szőrszálhasogató időutazás imádóként mondom: az idősíkok egymásba gabalyodása, a kikacsintások, találkozások és minden, ami ezekhez kapcsolódik. A jelent kicsit keveselltem (a már ismert szereplők miatt), de jó, hogy nem tevődött rá a hangsúly, érezhetően csak kiegészítés volt a szerepe. Az első résznél úgy éreztem, Harkness nem is tudja miről ír, csak telnek az oldalak, mert szerelmes a hangjába, de ezen a fronton végig zseniális volt, főleg azokon a pontokon, ahol a jelenbe is belepillanthattunk, vagy fontos szereplő tűnt fel. Ha ilyet tud írni, miért halogatta ezt vagy 1000 oldalig?
Most már azt gondolom, hogy várós a folytatás, kíváncsi vagyok a befejezésre. Az első rész a karakterekben volt jobb, ez a rész a történetben, hátha a végére mindkettő összejön.
Ja, és irtó kíváncsi vagyok Gallowglass* castingjára a sorozatban, Marcus mellett a legjobb figura az egész történetben!

*Ugyan mi más lehetne, mint egy magas, izmos, humoros skót? Harkness tuti olvasott legalább egyszer Diana Gabaldont…

1 hozzászólás
anesz P>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

borító: 4
tartalom: 5
stílus: 5
szereplők: 4
élmény: 5
mondanivaló: 4

Méltó folytatása volt az első résznek. Legjobban a főszereplőink kapcsolatának a fejlődése tetszett. Mert igenis volt fejlődés, továbbélés. Az időutazás is érdekes volt, a Tudor kori Anglia népszerű célpont, de a prágai színtér igazi kuriózum volt. Nagyon aprólékos a helyszín, a kor és a körülmények megrajzolásában Harkness, ami teljesen komfortossá teszi a regényt. Fordulatokban is bőven volt részünk, haladtunk a rejtvényfejtéssel is. spoiler , érzelmileg azok a legmegterhelőbb pontjai a könyvnek. Sajnáltam, hogy ott kellett hagyni a fiatalokat, és azt, hogy Shakespeare -ből is csak egy pici részt kaptunk. Azért megterhelő munka már csak tartani is ezt a monstrumot, de megérte, szerettem olvasni.

annasimple>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Amikor befejeztem az első részt, tudtam, hogy a másodikban sem fogok csalódni. És ez így is lett!
Én csak ámulok. Nem találkoztam még ilyen íróval, akinek ennyire nagy és változatos a szókincse, és lenyűgöző íráskészséggel rendelkezik. Minden egyes oldal igazi csoda, amit az írónő papírra vetett.

Nem titok, hogy az időutazással könnyen le lehet venni a lábamról, ami most is megtörtént. Ahogy keveredtek az idősíkok, beleláthattunk történelmi személyek világába, korába eszméletlen volt.
Tetszett, hogy olykor-olykor betekintést nyertünk a jelenben végbemenő változásokba is.

Nagyon megkedveltem az új szereplőket, bár sokszor éreztem az előző kötetben megismert karakterek hiányát, de ez így volt jó, ahogy volt.
Diana és Matthew továbbra is imádatom fő céltáblái, nagyon erősek és szerethetőek együtt.

Sokáig tudnék még áradozni, de egy a vége; zseniális, imádom, és tűkön ülve várom a befejező részt. :)

toth_eniko_94>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Mint az első kötetnél is, az első 100-200 oldal borzalmasan unalmas volt. Bevallom nem tudtam követni hogy most melyik szereplő ki és milyen szerepet tölt be a mi kis párunk életében. Már-már nagyon közel jártam ahhoz hogy azt mondjam nem bírom tovább olvasni, de végül megtörtént az áttörés. Beindultak az események és végre élveztem is amit olvasok.
spoiler
spoiler
Igazából várom a folytatást, de picit félek az első 200 oldaltól.

Brigi__>!
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

sajnos a második rész egy kicsit laposabb volt számomra. valahogy többet vártam volna.
túlzásban volt a szerelmi szál és kevesebb volt a boszorkányi képességek elsajátítása, valamint a könyv utána hajsza is csak a könyv végénél vált konkrét gyakorlattá egészen addig az elméleti folyamatokat beszélték át.
nem mondom, hogy nem volt érdekes, mert voltak benne meglepő fordulatok, de én személy szerint több varázsgyakorlást és hajszát és történelmi regéket vártam ennél.
vajon mit tartogat a harmadik könyv?


Népszerű idézetek

ttiillyy P>!

– Megbízom a feleségem ítélőképességében – jelentette ki Matthew határozottan.
– Pontosan ugyanezt szokta mondani Philippe a nagyiról, mielőtt elszabadul a pokol – mormogta Gallowglass halkan.

304. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gallowglass de Clermont · Matthew Clairmont
unikornis83>!

[…] a bölcs többet lát a kút fenekéről, mint az ostoba a hegytetőről.

v_fru>!

Amikor valami az orrod előtt zajlik, nehéz meglátni a mozgatórugóit, de ha egészében látunk folyamatokat, könnyebb megérteni az okokat.

56. oldal

krisztin1>!

A legfélelmetesebb szörnyek mindig hétköznapi embereknek látszanak.

512. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Matthew Clairmont
annasimple>!

– […] Olyan nőt találtál, aki méltó hozzád, és akit elegendő bátorság és remény fűt – fordult vissza Philippe az ajtóból.
– Tudom – mondta Matthew, és megfogta a kezemet.
– De azt is tudd, hogy te ugyanolyan méltó vagy őhozzá. Ne bánd az életedet, hanem éld.

187. oldal

krisztin1>!

– […] Nemcsak karddal lehet ölni, hanem szóval is.

186. oldal

Sciulan>!

– A vámpírok másképp számolják az időt, mint a melegvérűek – mondta, de még mindig nem akartam elerszteni.
– És akkor milyen hosszú egy vámpírperc? – kérdeztem és elhelyezkedtem a mellkasán.
– Ezt nehéz megmondani. Valahol a közönséges perc és az örökkévalóság között.

343. oldal

S_Bíborka>!

Segítség, azt hiszem, a férjem egy vámpír! – nevettem, és Matthew hátát püföltem.

606. oldal


A sorozat következő kötete

Mindenszentek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Attila koporsója
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
J. D. Robb: Halálos ünnep
Cassandra Clare: Árnyak ura
Rick Riordan: A vörös piramis
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Karen Chance: Holdvadász
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Chloe Neill: Ha eljön a péntek