A ​boszorkányok elveszett könyve (Mindenszentek 1.) 667 csillagozás

Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Diana ​Bishop, az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész – aki akarata ellenére lett boszorkány, és azért választotta a tudományos pályát, mert így kíván megszabadulni e terhes örökségtől – az oxfordi Bodley könyvtárban ráakad egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 névre hallgató kéziratra.
Rajta kívül azonban más túlvilági lények, démonok és vámpírok is ott nyüzsögnek a könyvtárban, és az ő érdeklődésüket is felkelti az eltűnt kötet, mert olyan titkokat sejtenek benne, amelyek meghatározóak lehetnek a teremtmények – azaz a nem-emberek – sorsára nézve. Azt is meg szeretnék tudni továbbá, hogy a boszorkány-történésznő miként bukkanhatott rá erre a kivételes ritkaságra.
A Diana körül gyülekező túlvilági teremtmények központi figurája egy ezerötszáz éves vámpír, Matthew Clairmont, aki mellesleg az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Ők ketten elhatározzák, hogy megfejtik az eltűnt kézirat titkát. Deborah Harkness… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, 2023
704 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632668550 · Fordította: Baló András Márton
>!
Cartaphilus, Budapest, 2021
696 oldal · keménytáblás
>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
696 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666525 · Fordította: Baló András Márton

2 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Matthew Clairmont · Diana Bishop · Marcus Whitmore · Miriam Shephard · Hamish Osborne · Nathaniel Wilson · Sophie Norman · Emily Mather · Sarah Bishop


Kedvencelte 121

Most olvassa 99

Várólistára tette 549

Kívánságlistára tette 564

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Sokszor felbukkant ez a könyv már a figyeltjeim olvasmánylistáján, és a legutóbbi értékelés olvasása után kedvet kaptam hozzá. Azt írták, ha szeretted az Alkonyatot, ez is tetszeni fog. Oké, anno szerettem, de a két könyvet összehasonlítani olyan, mint egy kisgyerek fogalmazását egy egyetemi disszertációval. Ez a regény sokkal kidolgozottabb, akár a szereplőket, akár a hátteret nézzük. Plusz pont, hogy nem tinirománc, viszont ha már hasonlítgatunk, akkor van benne egy kis Rómeó és Júlia, hiszent tiltott szerelemről szól. A kézirat csak a kezdet, van itt már mindenféle összeesküvés, háborúskodás és időutazás is. Igaz, az izgalmakért át kell rágnod magad az első 300 oldalon, ahol megismerkedsz Oxforddal, a főszereplőkkel, meg néhány helyi egyetemi könyvtárral. Nem bánom a féltéglákat, elég jól ír a szerző. Matthew, a vámpírunk szerencsére nem csillog, és nem is olvad el a napon, viszont közel sem olyan erőteljes, mint pl. Bones. Vérfarkasok nincsenek, viszont vannak boszorkányok, és ún. démonok, akik nem pokolbéli lények. Nemsokára beszerzem a folytatást is, mert picit függő lett a vége.

16 hozzászólás
Klodette>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Most éppen azért vettem elő újra, mert egy ideje már szemeztem a könyvből készült sorozattal, aminek meglepő módon hatalmas sikere lett külföldön és idehaza is.
Megmondom őszintén, hogy egyáltalán nem számítottam erre a hype-ra, főleg nem itthon. Amikor először láttam az előzetest, akkor nem is voltam elájulva tőle, leginkább azért adtam neki esélyt, mert Matthew Goode az egyik főszereplő és őt jó színésznek, valamint irtó jó pasinak tartom. ;)
Teljesen őszinte leszek. Ez a sztori sok mindenben hajaz az Alkonyatra, legalábbis itt is feltűnik a vegetáriánus életmódot folytató halhatatlan – vámpír család, egy olyan dögös és titkokkal teli vérszívó férfi, akit mindennél jobban vonz főhősünk vére és persze itt sem nézi szinte senki sem jó szemmel Diana és Matthew kapcsolatát és hirtelen fellángoló szerelmét.
Viszont ennyiben talán ki is merül a hasonlóság, szóval akik nem szerették Stephenie Meyer regényeit, azok attól még lehet, hogy ezt a történetet kedvelni fogják.
Mint ahogyan azt már említettem, egy kimondottan részletes és igencsak hosszú sztoriról beszélünk. Sok helyen azt olvastam: jól látszik, hogy egy igazi történész írta, hiszen részletes és a végletekig aprólékos.
Sokkal jobban szerettem viszont a mellékszereplőket, főleg Matthew fogadott anyukáját, Ysabeau de Clermont-ot, aki a végletekig hűséges volt és mindig szem előtt tartotta a „gyermekei" érdekeit, valamint Marcust, aki még jócskán tartogat nekünk meglepetéseket.
Emellett van még rengeteg másik szereplő, akiknek a szála izgalmas, tele van fordulatokkal és meglepő eseményekkel. Már csak ezért is érdemes elolvasni.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/12/konyvkritik…

csillagka P>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Tudtam :) Párom már kb fél éve, vagyis azóta hogy megnézte a sorozatot sürget kezdjek neki, főleg most, mivel már dobozban a második évad. A könyvtesóim egy kicsit rosszabb véleménnyel vannak róla, 56%-ot a szürkék vagy jobban sikerült Marosi művek is túlszárnyalják, most volt idő, akarat, (lista) és belekezdtem, teljesen vakon, fogalmam se volt mire számítsak, útközben azért utána néztem pár adatnak, hamar kinyílt a harmadik szemem is a könyvre tekintve. Történész által irt mesék mindig egy külön kategória, mint a Bűnös Budapest-ciklus vagy a „A Da Vinci-kód”. Szeretem a tényeket, információkat, sok tudás tartalmazó történeteket, nem zavarnak a hosszú leíró látszólag lapkitöltő részletek, na most ezt megkaptam, ennyi furcsa, bizarr információhalmaz régen került egy kötésbe a kezembe.
Matthew Clairmont mindent vitt és hozott, olvadtam egy 1500 éves vámpír kacsintására (kérdés egyáltalán kacsintott e a könyvben) új álompasi született, sok nagy nevet taszítva hátrább (jóval hátrább) a képzeletbeli dobogón. Dianával még vannak kicsiny fenntartásaim, mivel ő is így érez, várakozó álláspontra helyezkedem, majd London után megmondom, kedvelem e egyáltalán.
Lassú, rengeteg különféle infót tartalmazó, érdekes fantasyt olvastam, amelynek minden mondatára külön oda kell figyelni, nagyon tetszett, talán hiányoznak a klasszikus Oroszok, de most pont erre volt szükségem.

8 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Nem értem az alacsony százalékot, nekem ez nagyon tetszett. Lehet benne vámpír, boszorkány, mágia, ez végső soron egy varázslatba bújtatott szerelmi történet. Matthew teljesen rabul ejtett, egy igazi úri…vámpír :)
Viszonylag hosszú volt de le tudott kötni, olvasatta magát. Nagyon megszerettem a kifinomult mégis gördülékeny stílust. Ha egy szóban kellene összefoglalnom, azt mondanám, aranyos.

tonks>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Ó, hát ez tényleg nem valami jó.
A sorozatot nagyon megszerettem a hibái ellenére*, úgyhogy gondoltam ez egyszer nem törődök az alacsony százalékkal és a majd' 700 oldalnyi terjedelemmel, hiszen annyira nem lehet rossz. És jajj, dehogynem.
Hatalmas lendülettel fogtam neki és az első szűk 100 oldalon nem is volt sok gond, megismertük a főszereplőket, az első problémákat, elkezdődött a sztori. Csak sajnos 200+ oldal után is kábé ugyanitt tartottunk, és már azt se tudtam néha eldönteni, hogy Deborah Harkness most egy izgalmas fantasyt akart írni, vagy mondjuk egy gasztroregényt bormelléklettel. 50 oldal simán elment arra, hogy Diana és Matthew borokat kóstolgatott, amit még elviselne az olvasó, ha emellett történne is valami, de semmi. Rengeteg felesleges maszlag tölti meg ezt a 696 oldalt és egy idő után már meg is untam kihámozni a lényeget. Pedig az alapoknál ez egy baromi jó, ötletes történet lehetne, jó a felskiccelt világ a boszorkány-vámpír-démon hármassal, amikor erről volt szó, az nagyon jól működött. Még azt se mondanám, hogy a szerelmi szál csapja agyon az egészet, mert még az is rendben van, Diana kicsit túl tökéletes mindenben, de Matthew simán bekerült a kedvenc vámpír szereplőim közé. Csak Harkness nem kapott egy értelmes szerkesztőt, aki feszesebbre húzta volna a szöveget. Ha szigorúan nézem, akkor lehet, hogy ezt meglehetett volna oldani 300-350 oldalban is… A folytatást már tuti kihagyom, erre kár pazarolni az időt.

*Most már legalább látom, hogy ezek a hibák sajnos a történet sajátjai, a készítők kifejezetten feszesebbre, izgalmasabbra írták meg a sorozatot, de mindent őt sem tudnak kikerülni.

11 hozzászólás
Ashriver>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Vegyesek az érzelmeim.
Még évekkel ezelőtt olvastam ezt a könyvet, aztán tavaly megnéztem a sorozatot, amit nagyon imádtam és idén megvettem a sorozat másik két könyvét. Ehhez hozzáteszem, hogy angolul is beszereztem, nem bízom a magyar fordításban. És milyen jól tettem, mert néhol bizony voltak félrefordítások. Nem egetrengetőek, de azért nekem eléggé feltűntek, hogy utánuk nézzek, hogy is van ez az eredetiben.
Imádtam a világfelípítést, a teremtményeket, az alkímiát, a Bishop házat, a teát mega
borokat, magát a varázslatot és boszorkányságot, a tömény történelmet. A karakterek is jól kidolgozottak voltak, idegesítőek is meg nem is. Az elején nem kedveltem Dianát. A struccpoitika híve volt és a tagadása az agyamra ment. De minél többet olvastam, annál jobban élveztem a karakterfejlődését. Matthew pedig egy igazi alfahím, védelmez és bátorít, rá lehet számítani és egy kicsit hímsovoniszta is. Egy olyan korban született és nevelkedett, ahol a nő még csak másodlagos sem volt, nemhogy egyenjogú. Körülbeül 1500 éves így a nemek közti egyenjogúság tényleg nagyon újkeletű neki. De azért néha fejbevágtam volna egy vaslapáttal. A többi karakter is belopta magát a szívembe, főleg Sarah, igazi tűzrőlpattant boszorkány.
Szóval mindent egybevetve szerettem és szeretni is fogom, de az a lassú kezdet…..

_Leelan_>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Amikor jó könyvet olvasok mindig nehéz leírnom, hogy mi váltotta ki belőlem azt a mérhetetlen nagy függést a könyv iránt, a rajongásig szeretett karaktereket, a vágyakozást, hogy olvashassam.
Ennél a könyvnél még nehezebb összefoglalni a mondani valómat, mert nagyon sok rétű, vastag és iszonyat érdekes könyv.
Az alap világ, a vámpírok, démonok és a boszorkányok világa nagyon szépen meg van írva. Olyan részletekbe megy bele az írónő, amiket amúgy más fantasy történetekben nem feltétlen érintünk.
Az alkímia és a fajok eredete nagyon szépen, részletes van ábrázolva.
Kissé lassabb folyamú a könyv a sok apró részlet és a a sok infó miatt, de szerintem kellett a történet magjához.
Mindig szerettem , ha egy könyv erős történelmi és igaz információkon áll.
Az alkímia világa elég messze áll tőlem,de itt érdekesen vagy vegyítve a fantasy és a korábbi korok alkímiai gondolatai, munkásságai.
A sorozat miatt olvastam el, mert tetszett a felnőtt szereplőink szépen kibontakozó, komoly szerelme, mely mentes minden elcsépelt tinis drámától.
A könyvben még érdekesebb és még szebben van ábrázolva.
Lassan bontakozik ki, valamivel hosszabb ismeretség után.
A karaktereink, Diana és Matthew nagyon szerethetőek! Okosak és hihetetlen erősek.
A magyarázatok, a DNS vizsgálata, amiket Matthew és társai végeznek nagyon érdekes. és ez külön tetszett az egészben. A modern technológiát, orvoslást vegyítette az írónő a korábbi korok alkímiájával és a fantasy lények genetikájával, amiket pusztán csak mitológiákból, mondákból ismerhetünk.
Megértem Dianát, ugyanakkor nem. Az erejére vonatkozó magyarázatot, hogy miért olyan erős, nagyon tetszett! Ez sem egy mindennapi elgondolás volt.
Matthew pedig… repül a kedvenc pasijaimhoz! Okos, romantikus és ahh… minden! :D
Én még azokat a részeket is élveztem ahol több bekezdésen át a borokról beszélgetnek. Hisz attól vámpír egy vámpír, hogy ilyen kifinomult érzékeik fejlődtek ki. Itt pedig végre igazán ki is tértünk!
Valóban igaz, hogy részletes és lassúbb folyású történet, de valahogy folyamatosan megtartja a figyelmet.
A családok és a faji elméletek miatt szerintem nagyon megéri elolvasni!
Kíváncsian várom, hogy mit hoz a következő rész és kapunk-e további magyarázatot a démonok, vámpírok és boszorkányok eredetéről! *-*

2 hozzászólás
Doreen>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

A történet maga nagyon jó, viszont egy ilyen könyvnek kicsit hosszú ez a terjedelem. Simán ki lehetne hagyni pár olyan részt, amikor bort iszogatnak és azt ecsetelik, hogy milyen íze van.
És nem igaz, hogy Dianának ennyi ereje van. És hogy ő milyen tökéletes. Mert ilyen egyszerűen nincs!
Úgy érzem, sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből, mert a sztori tényleg jó, csak egy kicsit el lett cseszve.

3 hozzászólás
cicus61 P>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Ez a nekem való könyv, izgalmas, humoros, romantikus, fantasy. Vannak benne boszorkányok, alakváltók, vámpírok, minden ami kell :)
Érdekes volt, ahogy Diana lassan felfedezte magában a boszorkányt és nagyon megszerettem. Most néztem a filmsorozatot is, azért kezdtem el újra olvasni, mert sajnos csak az első könyvből van sorozat egyenlőre, így végig olvasom a teljes sorozatot. Matthew a másik kedvencem, mert vámpír, de nagyon szerethető. Az egész történet nagyon szuper, végig izgalmas, nincs egy unalmas perce sem.

Gyöngyi0309>!
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Aki a SJM-féle pörgéshez van szokva nem biztos, hogy szeretné ezt a könyvet, ami egy szép, Rómeó és Júlia jellegű mese felnőtteknek, mely a fantasy műfajába van csomagolva.
Olyan történet, amely annyira részletesen van megírva, annyira szépen, képszerűen, hogy pár oldal után benne járunk a történetben, megfeledkezünk a jelenről.
Három fő helyszíne van a sztorinak: Anglia, Franciaország, majd Amerika. Kicsit vontatottan indul, mert részletesen megismerteti velünk a szerő Dianát, a munkásságát, és nagy hangsúlyt helyez arra, hogy megértsük, miért utasítja el zsigerileg boszorkány valóját. Aztán belép a képbe vámpírunk, Matthew, aki a letűnt korok férfiideálját idézi meg: sármos, udvarias, borszakértő (engem itt nyert meg:)), ugyanakkor hihetelenül birtokló jellem. Elméletileg a nem túl távoli múlt a kor, amiben a történet játszódik, van már számítógép és mobil, mégis a hangulat, spoiler annyira úgy van eltalálva, mintha egy letűnt korszakban lennénk. Nekem ez nagyon tetszett. Tetszett a rengeteg történelmi, és tudománytörténeti vonatkozás, visszaemlékezés, szinte láttam a megsárgult lapokat magam előtt, és éreztem azt a jellegzetes régies illatot.
Nagyon szerettem Diana családját is, illetve mókás volt az „élő” ház dolog is. A mellékszereplők közül nagyon megszerettem Marcust, illetve Matthew „ijesztő” anyját is. Viszont a „nőstény oroszlánom” kifejeztéstől falra másztam, remélem, hogy ez a következő kötetben nem folytatódik. Nem nagyon szeretem, ha a szereplők, ennyire becézgetik egymást…annyira nem életszerű…
Voltak hibái a könyvnek, ha nagyon kritikusak vagyunk szerintem mindenben találhatunk hibákat, de engem tényleg lenyűgözött, és nem értem, hogy mire ez az alacsony százalék?
Történelmi romantikus fantasy, ami felnőtt fejjel is nagyon élvezetes.
A könyv fizikai valójában nagyon igényes, gyönyörű a borító, mind a papír, mint a keménykötés, a papírlapok is magas minőségről tanúskodnak, mintha selymet lapozgattam volna.
A fordítással viszont volt egy kis bajom, néha annyira furcsa kifejezések kerültek ki egy-egy résznél, hogy megakasztott. Nem a régies szavakra gondolok, azokat szerettem, hanem ami annyire nem oda illő választás volt, azokra. Nem volt magyartalan, de egy-egy mondatot máshogy is lehetett volna „magyarosítani”.
A sorozatot valószínűleg megnézem majd, illetve jövőre folytatom a második részt.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

– Amennyire én tudom, csak két érzelem van, ami a világot mozgatja […] Az egyik a félelem. A másik a vágy.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Matthew Clairmont · vágy · világ
Babó_Buca P>!

A „normális” csak dajkamese; mítosz, amit az emberek azért mesélnek egymásnak, hogy jobban érezzék magukat, amikor elsöprő erejű bizonyítékokkal szembesülnek arra nézve, hogy a legtöbb dolog, ami történik a világon, egyáltalán nem „normális”.

109. oldal

Belle_Maundrell >!

A kezdet a hiány és a vágy.
A kezdet a vér és a félelem.
A kezdet a boszorkányok leleplezése.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány
Belle_Maundrell >!

[…] az emberi félelemnél nincs nagyobb erő.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
magyarlány97>!

– Másról is szól a játék, nemcsak a királynő védelméről – mondta Hamish. – Miért tudod olyan nehezen megjegyezni, hogy a királyt nem lehet feláldozni?
– A király csak ül ott, egyszerre csak egyet léphet. A királynő viszont szabadon mozoghat. Azt hiszem, inkább veszítem el a játékot mint hogy eljátsszam a szabadságát.

136. oldal

kellyolvas P>!

A kézirat halkan felsóhajtott.
A vállam fölött gyorsan hátrapillantottam, és megbizonyosodtam róla, hogy a szoba még mindig üres. Az egyetlen hang a könyv sóhaján kívül az olvasóterem órájának hangos ketyegése volt.

20. oldal

1 hozzászólás
Caulker>!

– Az emberek a legjobban félni és tagadni tudnak, Diana, de ez az út egy boszorkánynak nem járható.

112. oldal

Rémálom P>!

Semmilyen kulináris tapasztalatom nem volt azzal kapcsolatban, hogy mit kell főzni egy vámpírnak, ha eljön vacsorára.

170. oldal

10 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Mindenszentek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Csóti Lili: Hetedvérig
J. D. Robb: Halálos szertartás
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak
Leda D'Rasi: Új nemzedék
Kresley Cole: Vámpírharc
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Karen Chance: A hajnal átka