Világítótorony ​út 16. (Cédrusliget 1.) 63 csillagozás

Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

A Cédrusliget minden kötetén azoknak a házaknak a postacímét találjuk, melyek lakóit rövidesen jó barátként üdvözölhetjük. Az elvált Olivia bírónő például továbbra is családi problémákkal küszködik: csatákat vív Charlotte-tal, a rámenős édesanyjával, de még két felnőtt gyermekével is. Osztozunk Cecilia és Ian, a fiatal tengerésztiszt fájdalmában, akik elvesztett gyermeküket gyászolják, és izgulunk is: legyen erejük megmenteni zátonyra futott házasságukat. Tanúi lehetünk, hogyan szövődik szerelem a törvények felkent őre és Jack Griffin, a Liget Krónika főszerkesztője közt, miközben mindenki küzd a megállás nélkül működő pletykagépezettel…

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Harlequin Magyarország, Budapest, 2014
368 oldal · ISBN: 9789635387069 · Fordította: Sillár Emőke
>!
Harlequin Magyarország, Budapest, 2008
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635379248 · Fordította: Sillár Emőke

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Cecilia Randall · Ian Jacob Randall · Charlotte Jefferson · Daniel Sherman · Grace Sherman · Olivia Lockhart


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Dors_Peabody>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Én most teljesen zavarban vagyok. Személy szerint soha ki nem állhattam a romantikus regényeket, a krimi elkötelezett és megrögzött híve vagyok. Sőt, tovább megyek. Az is teljesen érthetetlen számomra, hogy (bocsánat) hatvan év alatt bárki is önszántából romantikus regényeket olvasson. Aztán a hetven éves anyukám kért olvasnivalót a könyvtárból, természetesen romantikusat, én pedig a könyvtárosnő segítségét kértem, mert leghalványabb lövésem sem volt mit és merre keressek neki. És ezt a könyvet kaptam és vittem el anyukámnak, aki egy nap alatt elolvasta és kérte a folytatásokat. Na ez nem hagyott nyugodni, tényleg ennyire jó kis könyv ez? És egy gyenge pillanatomban kézbe vettem, hogy na lássuk a medvét! Az első ötven oldal alatt végig benn volt a fejemben: hülye vagyok én???mit olvasok?mi ez már? Aztán valahogy nem is értem hogy, elkapott a történet. Pedig akkora kliséhalmaz, hogy botrány. Minden pasi sármos, gavallér, természetesen valami titokkal övezve, a nők pedig hölgyek, okosak, olvasottak, tökéletes háziasszonyok, esküszöm mindegyik élére vasalt kiskosztümben (van ilyen?) jár. stb. Blöööeeee. De valahogy az egész működik. Szerettem a szereplőket és mint egy hülye liba szurkoltam nekik. És érdekel a történetük is. Nem mondom el senkinek, de alig várom, hogy tovább olvassam: hogy alakul az életük. Ejj, tiszta gáz. És most megyek és keresek valami nagyon-krimit. Az ember lányának mégis legyen valami tartása….

4 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Kellemes kikapcsolódás volt ezen az esős napon. Pihenéshez vettem a kezembe, de nem kellett csalódnom benne. Kedves, humoros, romantikus kisvárosi történetet kaptam. Olvasás közben magam előtt láttam a tévésorozat szereplőit, de így még jobban élveztem. Kedvelem Oliviát, tetszik, ahogy bíróként dönt. Cecilia és Ian története megható volt, örültem Olivia döntésének.

klaratakacs P>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

A könyv csillagozásával nagy gondban voltam. Alapvetően tetszett a könyv, ahogy váltottunk egyik szereplőről a másikra, követhetően. De igazából nem történt benne semmi eget rengető.. Vagyis csak olyan dolgok, amelyek mindenkivel megesnek, tragédiák, szerelmek, válások, titkok, szeretet, terhesség, nagymamaság, baleset…. gyakorlatilag hétköznapi életről szól, de még milyen jól! Cseppet nem volt unalmas, bár tartottam tőle.
Adva van három pár – külön örültem, hogy többségben ötvenesek a főszereplők –, akik sok mindenen túl vannak. Veszteségeken, válásokon, sok-sok élettapasztalaton. A mindennapi életüket villantja fel a könyv. kb. egy éven át. Van aki elveszti a férjét (remélem Dan és Grace sorsát látjuk még), van, aki felújítja elhidegült kapcsolatait a gyerekeivel (mondjuk nem tudtam elhinni, hogy az okos és kiegyensúlyozott Olivia 15 éve nem volt senkivel kapcsolatban, csak az őt megcsaló férje után vágyakozott), a fiatal pár Cecilia és Ian története pedig az újrakezdésről szól. (az ő történetük is érdekes, egy szinte ismeretlenül, terhesség miatt kötött házasság, majd a veszteség feldogozása).
A mellékszereplők is szerethetőek, Olivia anyukája pedig a közösségrét tevő emberek mintapéldánya.
A helyszín képzeletbeli kisváros, tengerparttal, kávézókkal, maga az idill. Egy ilyen könyv olvastán az ember szeretne ilyen helyen élni, bár nem biztos, hogy meg tudnék birkózni az állandó figyelemmel, amivel az emberek egy összezárt közösségben a másikat lesi.
Összességében nagyon jó könyv, a sorozatot biztosan folytatni fogom. Az tény, hogy nagyon amerikai, közelebb érzem magamhoz az Európában játszódó történeteket.

4 hozzászólás
Kuri_Szilvia P>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Most kezdtem el a sorozatot, így lehet később javítanom kell az értékelésen. Jelenleg nekem nagyon zavaró volt a túl sok szál ami elkezdődött. Több generáció is jelen van, és nem csak egy családból, és persze vannak barátaik.
Néha gondolkodnom kellett, hogy most akkor ki kicsoda. De maga a kezdés tetszik: mindenkinek megvolt a saját gondja, titka, de az egész olyan valóságos volt, emberi. Akár lehetnének az én szomszédaim is. Normál életükbe valami váratlan jön: pozitív vagy negatív irányba terelve Őket. Ian és Cecilia érzései nagyon hűen tükrözik a bánatot, az önmarcangolást, és az elzárkózást. Cecilia még más gyermekét sem akarja látni, mert emlékezteti, hogy Ő mit vesztett el. Jack és az ő kis titkai. :-) Charlotte nagyit imádom, jók a beszólásai.
Az látszik, hogy igazából csak egy történet lett lezárva, de az sem teljesen. Kíváncsi vagyok a következő részre.

Light_House>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Szeretnék Cédrusligeten élni. Világítótorony úton lakni, a verandáról kávézni és közben a tengert bámulni…. Semmi rendkívüli nincs a történetben, mégis olyan, mintha ott élnék köztük, ott állnék a városban és nézném, hogy mi történik a szereplőkkel.
Tetszik Debbie Macomber egyenes stílusa, közvetlensége, és humorérzéke.

AgiJovi>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Kedves történet, érdekes karakterekkel.
Sok szereplő sorsa nagyon kiszámítható volt, nekem mégis tetszett az, ahogy eljutottak odáig.
Tetszik az írónő stílusa, és már az elején éreztem, hogy végig fogom olvasni a sorozatot.

2 hozzászólás
Marcsi P>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Hát ez nagyon kedves volt. :)
Kedvenceim az ilyen kisvárosos történetek. Mindenki mindenkit ismer, ami egy részről nagyon jó, mert igazi családi közösség alakulhatni, másrészről szörnyű, mert hisz mindenki mindent tud a másikról…
Picit zavaró volt a sok szemszög, bár máskor nagyon szeretem az ilyet, itt túl sok volt. Láthattuk ugyanaz innen is onnan is, többszöri ismétléssel.
Mindenesetre mindenképp folytatom, mert nagyon érdekes a szereplők sorsa, de a sorozatot kérdéses, hogy elkezdem-e, mert ha jól olvastam utána, nagyon sok mindenben eltér. :S

Szédültnapraforgó>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Elkövettem azt a hibát, hogy először a filmsorozatot kezdtem el nézni, utána fogtam hozzá a könyvsorozat olvasásának.
Eléggé ütköznek az események, nem túl hűen követi a film a könyv történetét…
Foglalkozásokat tekintve, konkrét cselekmények különböznek, ennél többet vártam egy filmél, simán megvalósítható lett volna a könyv vonalát követni.
Ettől eltekintve: szimpatikusak a karakterek, főként Justin-nal szimpatizálok :)
Kíváncsi vagyok hogyan alakul Cecilia és Ian házassága, Olivia és Jack kapcsolata ill. Grace-re rátalál-e a szerelem?

Fairymysz>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Az elején egy kicsit megkínlódtam vele, de szerencsére hamar magával ragadott a könyv. Nagyon tetszik a hangulata, az, hogy hétköznapi emberekről szól és, hogy egy könyv nem csak a fő párról szól, hanem a közösség életébe is belelátunk.
Remélem a folytatások is jók lesznek. :)

Anna_Sera>!
Debbie Macomber: Világítótorony út 16.

Jó kis életmese ez a könyv,emberszagú szereplőkkel.Van aki idegesítő volt,van aki hülye/pl Cecilia,nem is értem,hogy bírta a férje/,van aki szimpatikus,van aki utálatos,pont úgy mint az életben.És senki se volt tökéletes ,sőt az ember minden tökéletlensége benne volt a szereplőkben,pont ettől voltak számomra szerethetőek. Szerencsére csöpögés is kevés volt a könyvben,és az pont Sethtel kapcsolatos.Ő volt a legellenszenvesebb szereplő,erre Justine őt választja,még Warren is szimpibb volt.Bár Justine is elég fura jellem,meg érzéketlen, hideg, mégse gondolnám,hogy összeillenek ezzel a rémkép Sethtel.Van egy kis rejtély is ,Grace férje eltűnik.Mellesleg Grace volt a legszimpatikusabb nekem.A rejtély nem oldódott meg,de majd talán a többi részben.


Népszerű idézetek

Light_House>!

– Észrevetted már, hogy az emberek kizárólag akkor kérik, hogy higgyél nekik, amikor valószínűleg nem lenne szabad hinned?

2.fejezet

Light_House>!

– Azt hiszem – folytatta –, a szülői lét egyik legnehezebb feladata, ha figyelned kell, hogy a gyereked elkövet valamit, amiről tudod, hogy hiba, és még a nyavalyás kisujjadat sem mozdíthatod, hogy megakadályozd.

14.fejezet

matraimelinda>!

Olivia azon tűnődött, vajon volt férje felfogja-e a helyzet iróniáját. Margie Stan kedvéért vált el a férjétől, és hagyta el a gyerekeit, és most a történelem megismétli önmagát.

254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margie Stan · Olivia Lockhart
matraimelinda>!

Grace két papírzacskóban becipelte a bevásárolt élelmiszereket a házba, és letette a konyhapultra. Hétfő délután volt, egy viszonylag kellemes hétvége után. De mostanában valahogy sohasem tudhatta, mit is várhat Dantől. Voltak napok, amikor padlón volt, máskor meg feldobódott. Bár az utóbbi időben a hangulatváltozásai kevésbé tűntek szélsőségesnek.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Sherman · Grace Sherman
matraimelinda>!

Cecilia szántszándékkal ült le a televízió elé. Még ha akarja, akkor se tudta volna távol tartani magát a képernyőtől. Ian elment. Hat hónapra elvezényelték. Cecilia azon tanakodott, vajon fog-e írni. Elmehetne a könyvtárba, és küldhetne ő egy e-mail-t a férjének, de nem volt meggyőződve, hogy jól tenné-e. Pedig pontosan erre vágyott.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cecilia Randall · Ian Jacob Randall
matraimelinda>!

Épp az adag utolsó darabját kaparta le a sütőpapírról, amikor megszólalt a csengő.Charlotte a bejárati ajtó felé sietett, és menet közben felkapta Harryt, nehogy a nyitott ajtórésen kiosonjon. A macska a fülébe dorombolt, miközben egyenként kinyitogatta a három zárat: az utolsót csak mostanában szereltette fel: nem fogja megkönnyíteni egyetlen tolvaj dolgát sem.

320. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charlotte Jefferson
3 hozzászólás
Aurora_Serenity_White I>!

Nehéz volt arra gondolnia, hogy már nem ildomos szeretnie őt, noha változatlanul szerette Ceciliát.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cecilia Randall · Ian Jacob Randall · szerelem · szeretet

A sorozat következő kötete

Cédrusliget sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat
Kelly Oram: Örökkön-örökké
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Jodi Picoult: Ítélet
Jodi Picoult: Szívtől szívig
Jodi Picoult: Elrabolt az apám
Amanda Stevens: A birodalom
Nora Roberts: Vértestvérek
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Nicholas Sparks: Az utolsó dal