64. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Virrasztók 117 csillagozás

Dean R. Koontz: Virrasztók

Az USA kormánya által pénzelt, szupertitkos laboratóriumban két, genetikailag átformált élőlény lát napvilágot. Az egyik egy fantasztikus kutya, emberi intelligenciával. A másik egy brutálisan agresszív, hibrid szörny. Egy napon mindkettő megszökik, és megkezdődik a hajsza, mely egybefonódik egy férfi és egy nő egymásra találásának történetével. A páratlan feszültségű regényben a főszereplőknek nem csupán az emberi nem legsötétebb kreatúrájával kell felvenniük a harcot, de a mindenre képes alvilággal és az elszántan nyomozó nemzetbiztonságiakkal is.

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Animus, Budapest, 2005
600 oldal · ISBN: 9639563765 · Fordította: Vangel Tibor
>!
Animus, Budapest, 1998
600 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638386231 · Fordította: Vangel Tibor
>!
Animus, Budapest, 1994
480 oldal · ISBN: 9638386185 · Fordította: Vangel Tibor

Kedvencelte 24

Most olvassa 2

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
bokrichard
Dean R. Koontz: Virrasztók

Nem csillagozom, inkább hangosan gondolkodom: mi tévő is legyek? Annyira, de annyira sok időt töltöttem Koontz nélkül direkt az ilyen pillanatokért, hogy csak a szépre emlékezzem (pontatlan idézés egy dalból). És ez a könyv annyira, de annyira porszívó effektusos, a könyv teljesen beszívott abba a világba, amit akart elérni. De mit is akart ez? Horrort, thrillert? Szerintem ebből csak nyomokban volt a könyvben. A Kívülálló, és a labor valóban tartogatott szőremelő periódusokat. De a többi nekem erősen nem az volt, amit vártam, lehet túl sok is volt a borzongás igényem. Most lehet túl szigorú leszek, de a 2/3-a a Tűzgyújtó -szerű üldözés, és a kutya körül forog. Azt érzem, hogy a kutyabarátok, és a Disney pillanatok nagy szerelmeseinek könyve lesz. 1-2 szájhúzós pillanat azért ebből fakadóan összejött nekem is, ami szerintem nem kellett volna.
Na de ha úgy nézzük, akkor meg minden, amit hiányoltam, és korábban kritizáltam, a kidolgozottság, a felépítettség, a teljesség, talán egyik könyvében sem éreztem, hogy ennyire összejött volna, mint ebben a könyvben. Tudatosan, minden karakter a helyére került, mindenki a kellő időben lépett be, kellő felvezetéssel, mindenkinek volt értelme, mindenki jó ritmusban szerepelt. Na és ezért, na meg az akciókért az egész olyan gördülékennyé vált, hogy nem is értettem, hol maradt ez eddig. Abszolút érthető, miért is dolgozták fel film formában, annyira olyan az érzés. És tényleg nem túlzás: letehetetlen!

Szóval gondolkodom: 4-es vagy 4,5-es? Jóindulat vagy kekeckedés? Szív vagy hidegség? Széna vagy szalma?

>!
mate55 
Dean R. Koontz: Virrasztók

Könyveiről az a vélemény, hogy sablonosak, egyszerűek, kidolgozatlanok, de én szeretem, mert mindig minden körülmények között jelen van a feszültség. Ebben a thrillerében a főszereplőknek nem csupán az emberi nem legsötétebb teremtményével kell felvenniük a harcot, de a mindenre képes alvilággal és a nemzetbiztonságiakkal is. Szerintem az egyik legjobb könyve.

3 hozzászólás
>!
Lanore P
Dean R. Koontz: Virrasztók

Végre!!! Végre újra egy olyan könyvet olvashattam Koontztól, amit elejétől a végéig imádtam, minden egyes sorát! Annyira hiányzott már ez az érzés… egyszerre volt izgalmas, pörgős, vicces, és ijesztő… sok-sok ilyen könyvet akarok még :) És persze egy ilyen kutyát, mint Einstein… beleszerettem :) Sőt, még a Kívülállót is megkedveltem, és megsajnáltam a végére… köszönöm, Mester, hogy újabb kedvenc könyvet avathattam! :)

4 hozzászólás
>!
Gabriel6
Dean R. Koontz: Virrasztók

Hát ezt imádtam!
Végre egy olyan regénye Koontz-nak, aminek „rendes” befejezése van. :)
Nagyon szépen felépített történet, egy felesleges mondatot sem tudnék benne találni. Alig tudtam letenni! Szuperül kidolgozott karakterek, imádnivaló kutya, bensőséges, szeretetteljes család, hidegvérű gyilkos, tipikus maffiózók, és egy olyan ügyvéd, akit sikerült megkedvelnem, erre még nem igazán volt példa.
A helyszínek is tetszettek, imádom a hegyvidéket.

>!
Nushi P
Dean R. Koontz: Virrasztók

Mindig elfelejtek milyen jó könyveket is tud írni Dean. Kezdjük azzal, hogy kell egy ilyen kutya. Hogy a könyv mennyire horror azt egy nálam jártasabb személynek kéne eldönteni, számomra nem volt olyan félelmetes. Az egyetlen ami nem tetszett hogy a 600 oldalba beleférhetet volna egy kompletten befejezés.

>!
Haspók
Dean R. Koontz: Virrasztók

Ha van olyan Dean R . Koontz könyv, amit a legjobban szeretek, akkor az pont ez. Az elejétől fogva tetszett. Nagyon megkedveltem a kutyát, Einsteint és újdonsült gazdáját. Ugyanakkor a Kívülállóval is együtt lehetett érezni. Ritka jó olvasmány, ami nem nélkülözött semmit. Volt benne feszültség, vicces "párbeszédek"sora, akció, mindvégig fenntartotta az érdeklődésemet.
Szerintem ez a legjobb könyve az írónak!

>!
Justabookworm7
Dean R. Koontz: Virrasztók

Hol is kezdhetném ennek a remekműnek az értékelését? Nem könnyű bárhol is hozzáállni, hiszen ez valóban remekmű, ahogyan Dean R. Koontz sok más könyve is.
Huhh, hát kezdjek neki valamerről. A címe hihetetlen milyen tökéletes viszonyban van a művel. A virrasztók, akik várják, hogy a Gonosz, a Kívülálló utolérje őket, és igyekeznek megtartani a Kutyát, akit (nem túl kreatívan) Einsteinre kereszteltek.

És igen, a Kívülálló és a Kutya… különös, furcsa teremtmények, alapvetően az ember a Kívülállót ugyanúgy megveti, mint ahogyan a laborban mindenki, azonban később rájön, persze a nyomozóinkkal együtt, hogy tulajdonképpen szánalomra méltó lény, akinek természetes a gyűlölete és az ölni-vágyása, hiszen így alkották meg. Az emberek… És persze felmerül a kérdés, hogy van-e joga az embereknek Istent játszani és DNS-t újraalkotva új, különleges teremtményeket létrehozni. Még akkor is, ha például a Kutya kiváló szülött lett, igazán magas intelligenciával.

És mintha mindez nem lenne elég, kapunk egy kormányt, aki vissza akarja kapni a Kutyáját, ami persze már hozzánőtt az új gazdáihoz, és semmiképpen sem akar visszamenni a laborba. És… igazából mi sem akarjuk, hogy visszavigyék. Jobb neki szerető emberek között lenni, semmint ha tárgyként bánnak vele, hiszen ő már érző lény….
És persze a félelmetes, rettegett bérgyilkost, akinek a keze bárkit utolér…. bárkit. Egy bomlott elméjű, maffia által támogatott gyilkos, aki azt hiszi elérheti a hallhatatlanságot. Mindig is imádtam ezeket a pszichopata gyilkos-ábrázolásait Deannek, nagyon ki vannak dolgozva, az már biztos! Ahogyan a sok apró részlet is, ami természetesnek tűnik…. de ha valaki próbált már történetet írni… tudja, mennyire sok információt kell összeszedni sokszor egy egy mondathoz vagy részhez. Kiváló munka!

Szóval miután végig örültünk-szenvedtük, küzdöttük és rettegtük a könyv oldalait, megkaptuk végül a boldog befejezést. A nagyon nagyon boldog és tökéletes megelégedést nyújtó véget.
Tökéletes, izgalmas szórakozás bárkinek aki kedveli ezt a stílust, igazi drágakő, ezt is csak ajánlani tudom, Dean R. Koontz egyik legjobb műve… (sok másikkal együtt…)

>!
Candymandy P
Dean R. Koontz: Virrasztók

Kedvenc könyvem tőle. Magával ragadott a történet. A kutya nagyon okos és aranyos, akit befogad egy pár…ők is szerethető karakterek.
A műben úgy tűnik, hogy a főellenség az aki a kutyával szabadult ki…de azok az igazi ellenségek, akik megalkották őket.
Azt a létrehozott 'szörny' sajnálatra méltó volt szerintem.
És nagyon aranyos dolog volt belerakni azt, hogy mindkettő szökevény rajongott a meséért.

>!
semmilyen P
Dean R. Koontz: Virrasztók

Végig feszült cselekményű könyv. Travis találkozása a kutyával szép volt. Szegény kutyus magyon félt, de még így is meg akarta menteni az számára teljesen ismeretlen embert. Nora és Travis találkozása a legjobbkor jött mindkettejük számára. El sem tudom képzelni, hogy mégis hogyan lehet olyan bezártan élni 30 évig, ahogyan Nora élt. Einstein meg… Nos minden sort élveztem ami róla szólt!
Travist különleges embernek érzem. Nagyon sok fájdalmat kellett elviselnie és nem csodálkoztam azon, hogy már senkit sem akart megtűrni maga mellett.
Érdekes volt a bérgyilkos-vonal is. Biztosan vannak ilyen őrültek, bár még belegondolni is elég félelmetes.
A legfélelmetesebb azonban a Banodyne laboratórium volt. Valahogy simán feltételezem, hogy ehhez hasonló laborok működnek a mai napig is.
A Kívülállót szinte sajnáltam a végén. Nem ő tehetett róla, hogy ilyenné tették.

>!
Animus, Budapest, 1994
480 oldal · ISBN: 9638386185 · Fordította: Vangel Tibor

Népszerű idézetek

>!
Lanore P

Felelősséggel tartozunk egymás iránt, és vigyáznunk kell egymásra. Virrasztók vagyunk. Virrasztók, amíg el nem vonul a sötétség. Ha szeretünk és megengedjük, hogy szeressenek minket… nos, az, aki szeretni tud, a legbecsesebb kincs a világon, és megérdemel minden jót.

>!
Andrée P

A haláltól ugyan nem félt. Túl sok életet raktározott el magában. Más emberek életeit. Örökké fog élni! Ebben biztos volt. De… azt nem tudta biztosan, hány életet kell magába szívnia ahhoz, hogy elérje a halhatatlanságot.

100. oldal

>!
Justabookworm7

Száz férfi nézett rá mereven a legnagyobb komolysággal, s szemeikben Lem ott látta száz verzióját a saját, keményen elfojtott félelmének.

157. oldal

>!
Justabookworm7

Az éjszaka újra csendes volt.
Néma.
Várakozó.

161. oldal

>!
Justabookworm7

Amit érzékelni tudott, az egy sötét, torz fej volt, asszimetrikus dudorokkal és horpadásokkal, szörnyű állkapcsok, bennük éles, görbe fogak, és sárga szemek, melyek úgy izzottak az elemlámpa fényében, mint a kutyák és macskák szeme szokott, mikor rájuk világít egy autó fényszórója.

162. oldal

>!
TCV

Az olyan egyszerű és hétköznapi nők, mint te meg én, sose fognak fényűző életet élni, vagy egzotikus helyekre utazni. Szóval a könyvek különösen értékesek a számunkra. A könyveken keresztül mindent megtapasztalhatunk, másodkézből. Ez nem rossz dolog. Jobb könyveken keresztül élni, mint barátokat tartani, vagy férfiakkal ismerkedni.

>!
semmilyen P

A hátsó ülésen Einstein horkantott egyet, mintha undorodna.
– Egyetértek, haver! – szólt hátra neki Travis. Elhaladtak egy hely mellett, ahol a villogó neoncsövek klaviatúrája azt hirdette: ÉLŐ SEX SHOW.
– Te jó Isten! – borzadt el Nora. – Vannak olyan bárok is, ahol halottakkal folytatnak szexuális játszadozásokat?

>!
Justabookworm7

Lányom, a világon kétféle ember él: macskák és egerek. A macskák oda mennek, ahová akarnak, azt teszik, amit akarnak s elveszik, ami kell nekik. A macskák természettől fogva agresszívek és megállnak a saját lábukon. Az egerekben ellenben nincs egy szemnyi agresszivitás sem. Ők sebezhetők, gyengék, gyávák és akkor a legboldogabbak, ha lehajtott fejjel elfogadhatják, amit az élet ad nekik. Te egy egér vagy, kedvesem. Nem rossz egérnek lenni.

32. oldal

>!
gesztenye

Az utóbbi időben felváltva volt lehangolt és dühös magányossága és élete értelmetlensége miatt, s tombolt benne a feszültség. Azzal áltatta magát, hogy valami erőszakos tett – mint például megölni egy csörgőkígyót, ami ugye senkinek sem veszteség – a megfelelő recept a nyomorúságára. Azonban,ahogy a kígyót nézte, rájött, hogy az állat léte kevésbé értelmetlen, mint a sajátja: annak megvan a maga ökológiai szerepe, és valószínűleg nagyobb örömöket talál az életben, mint ő.

10. oldal

>!
gesztenye

A retriever ugrándozása és eszeveszett farkcsóválása váratlan hatással volt Travisre. Ennek az állatnak a természetes életöröme olyan volt, mint egy fényszóró, mely áthatolt a gondolataiban bujkáló belső sötétségen, és emlékeztette őt arra, hogy az életnek van fényesebb oldala is, amelytől oly régen elfordult.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert
Stephen King: A Napkutya
Stephen King: A tűzgyújtó
Stephen King: Végítélet
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Álomcsapda
Stephen King: A mobil
Stephen King: Rémálmok bazára
Stephen King: A búra alatt
Stephen King: A rémkoppantók