Téli ​hold 53 csillagozás

Dean R. Koontz: Téli hold Dean R. Koontz: Téli hold

Egy ​kábítószertől őrült hollywoodi sztárrendező Los Angeles utcáira viszi a poklot. Jac McGarvey, a hősiesen küzdő rendőrtiszt súlyosan megsebesül, hosszú időre az ágy foglyává válik. Míg felépül, felesége és gyermeke egyedül néznek szembe az erőszaktól megvadult város bűnözőivel és a rendező fanatikus imádóival. Ezalatt a Montana állam eldugott sarkában élő Eduardo Fernandez egy éjjel különös jelenségre lesz figyelmes: a háza közelében álló fenyők túlvilági fénnyel izzanak. A férfi úgy érzi, valaki figyeli őt a téli erdőből… Az évszakok változásával kiderül, az erdő lakói a titokzatos jelenlét szövetségeseivé váltak. Fernandez mind többször lesz szemtanúja olyan hátborzongató történéseknek, melyek kétségtelenné teszik: rövidesen olyasmivel kell szembenéznie, ami könnyen az ép eszébe, vagy akár az életébe kerülhet. Miközben az események elszabadulnak, a McGarvey család Fernandez montanai ranchára menekül. Itt, ezen a világtól távol eső helyen szembesülnek végzetükkel: egy szörnyű… (tovább)

Eredeti mű: Dean R. Koontz: Winter Moon

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Szukits, Szeged, 1997
292 oldal · ISBN: 9639020591 · Fordította: Vándor Judit

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
darkfenriz
Dean R. Koontz: Téli hold

Ismét elmerültem a misztikus thriller óceánjában és nagyon jólesett.
Eleinte két párhuzamos szálon fut a történet, csak lestem, hogy ez hogy kapcsolódik össze, majd hirtelen rádöbbentem a mikéntjére. Kicsit ugyan döcögősen indul, viszont nagyon érdekes, félelmetes, különös cselekmény bontakozik ki. Nagyon tetszik Montana, ez a hatalmas erdők és hegyek szabdalta természet, a magányosság, de ugyanakkor a szabadság íze. Az éjszakai erdő engem mindig is félelemmel töltött el, pláne ha egyedül kell átvészelni az ezerhangú rengeteg éjjeli életét.
Megtapasztalhatjuk, hogy a rendőri hivatás milyen kemény dolog, mind az illetőnek, mind a családnak. Erre nagyon jól ráfókuszál Koontz. De igaz ez minden „veszélyes üzemben" dolgozó embernek. Jöhet ehhez még társadalmi igazságtalanság, létbizonytalanság, balesetek sorozata, hogy aztán hirtelen megváltozzon az élet és ránk mosolyogjon a szerencse. A könyv felétől már kicsit egy Koontz-os Ragyogásra emlékeztet a történet, de így is nagyon jó. Bámulatos, hogy a kisgyerekek a valóságban is mennyire eltérnek a felnőttektől és hogy fantáziájukkal mennyi mindent átvészelnek. Egyre baljósabb, fenyegetőbb, borzongatóbb lesz a hangulat, melynek fokozásához hozzájárul a gyönyörű tájábrázolás, nagyon érzékletes leírások, valamint a misztikum életre hívása is. Szerintem Koontz ismét maradandót alkotott.

>!
Szédültnapraforgó
Dean R. Koontz: Téli hold

Koontz-tól ez már a 7. olvasásom volt. Nem minden művét kedvelem, ezzel kapcsolatban is kettős érzéseim vannak. Az alaptörténet nagyon tetszett, a rendőr és a családja élete összefonódik Eduardo-éval.
De a körítés nem tetszett és nekem nem volt félelmetes, inkább undort keltett.
A kutya – Falstaff – volt még nagy kedvencem :)
Viszont nagyon jó kis idézetekkel találkoztam.
„Gyakran eszébe jutott apja figyelmeztetése, hogy az irigység szellemi lopás.”
„A felnőttek mindig elveszítik a Miért? – játékot, mert a kérdések elkerülhetetlenül zsákutcába viszik őket, ahol már nincs válasz.”
„Igazi, mély szerelmet találni az életben egyetlenegyszer is nehéz. Kétszer meg majdnem elképzelhetetlen.”

>!
Dexter79 P
Dean R. Koontz: Téli hold

Még sosem csalódtam az íróban. Egy kis izgalom, egy kis borzongás és kész is egy jó könyv. Olvastam már tőle jobb könyvet is, de ez is tetszett.

>!
s3r14L
Dean R. Koontz: Téli hold

Mikor olvastam nagyon tetszett (főleg a hangulata)… mert még nem ismertem H.P. Lovecraft írásait.
Most már csak egy átlagos színvonalú koppintásnak tűnik.

>!
Gomoku
Dean R. Koontz: Téli hold

Azért húzósabb végkifejletre számítottam.

>!
Pippi
Dean R. Koontz: Téli hold

Koontz-hoz méltó módon stephenkinges. Ezt olvastam először a könyvtárban a „horror-sci-fi” feliratú részlegből. Meghatározó élmény volt 14 évesen, mert valóban vannak kifinomultabb horror/thriller írók, de ez bevezetésnek nagyon jó volt, a hangulata pedig ma is nagyon élénken él bennem. Élmény volt olvasni. Koontz könyvei megnyugtatnak: mindig győz a jó, de odáig át kell vergődnöd a már ismert hangulatokból álló masszán. A massza viszont nagyon hatékony, a hangulatok tényleg magukkal ragadnak.

Ha pedig egyszer lesz kutyám, kétségtelen, hogy Falstaff lesz a neve.

>!
Alumni
Dean R. Koontz: Téli hold

Míg legtöbb műve inkább krimi avagy thriller, ezzel valóban a horror zsánerének adózott a zombikkal. Remek darab.

>!
lilijan
Dean R. Koontz: Téli hold

valahonnan mintha ismerős lett volna az ötlet, hogy hó által körbefogott házban rémségek történnek – olybá tűnik, hogy koontz bácsi ezúttal nem nagon eresztette el a fantáziáját. ennek ellenére pihentető, olvasmános stílusa miatt tán többször is elolvastam, bár ebben lehet, hogy ebben az akkori részrehajláom a horror felé még elég kifejezett volt. most már csak arra emlékszem, hog az az izé nem gyengén volt gusztustalan. aki nem horrorimádó, ne vesződjön vele. olvasson inkább stephen kinget.

>!
Miss7of9
Dean R. Koontz: Téli hold

Szerintem ez Koontz legjobb könyve. A többi azért ennél lényegesen „lájtosabb”, már-már helyenként súrolja a chick lit kategóriát. Ritkán merészkedik el a Stephen King-féle valódi horrorig. Viszont ebben az esetben megtette! És milyen jól! A hideg kirázott tőle, amikor az állatok figyelik az öreget odakintről! Nagyon vészjósló volt az egész.
Voltak a könyben azért vicces dolgok is. Bár lehet, hogy inkább fordítási hibának köszönhetően? Ki tudja?
Az a „leghangosabb heavy metál” dolog nevetséges volt, hogy az öreg mindenképp olyan zenét keres, hogy walkmanen hallgathassa. Ugyanis nem létezik „hangos” zenei műfaj! Mozartot is feltekerhetem négy ezer decibelre, attól még nem lesz vad zene. :))
Ez a dolog többször is előjött a regény folyamán és vagy az író vagy a fordító szépen, következetesen újra és újra beleszaladt ebbe a hibába.
De ez nem vett el a dolog élvezeti értékéből azért. A végső zombis jelenet őrült izgalmas és félelmetes volt. Talán attól lett olyan jó ez a könyv, mint amilyen!

>!
merenwen
Dean R. Koontz: Téli hold

kicsit feszesebb cselekményű és feszültebb hangulatú történetre számítottam, kicsit csalódás.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla

…a politikusok téglánként verik szét a civilizációt, és semmit nem építenek helyette.

Hatodik fejezet

>!
Andrée P

A világ tele van olyanokkal, akik senkit és semmit nem tisztelnek, tőlünk viszont azt várják, hogy tiszteljük őket…

64. oldal

>!
Carmilla

Sápadt, téli holdsugárban,
Csillagfényes éjszakában
Hófödte csúcsok hangja kél,
S válaszol rá sószagú szél.
Sivár homokon, zöld mezőn,
Városi utcán, temetőn
Kínzott emberszív sikolt,
Reménye már régen kiholt,
Okot keres annak, mi volt.
Ám nem felel a téli hold.
Jöjj végre fény! Tombol az éj,
Sötét magány, örök veszély,
De véget már sohasem ér
A hideg, csillagfényes éj
Napok zúgó áramában,
A reszkető holdsugárban.

A számba vett csapások könyvéből

Második rész - A téli hold földje

>!
darkfenriz

A fenyőillatú csönd tökéletes környezet a meditáláshoz. Mikor a szarvas nyomok mentén sétálgatott, sokszor úgy érezte, hogy szentélyben jár, hogy nem egyszerű hús-vér ember, hanem az örökkévalóság örököse.

44. oldal

>!
darkfenriz

Jack szíve gyorsabban kezdett verni, amikor belenézett a fiú kifejezéstelen, üres szemébe. Már nem ablakok voltak a világra, hanem tükrök, hogy kizárják a világot.

268. oldal

>!
darkfenriz

Az átlátszatlan opaküvegen túl a város, amelyet nem láthatott, biztos csillog az egész napos felhőszakadás után. Mindig lenyűgözte az eső utáni Los Angeles – a pálmalevelekről legördülő szikrázó vízcseppek drágakőtermése, a tisztára mosott utcák, a friss levegő, a sűrű szmog helyett a távoli hegyvonulatok immár látható íve, a mindent átható üdeség.

59. oldal

>!
darkfenriz

Az a férfi, aki valamikor lelkesen úszott az optimizmus óceánjában, most a kétségbeesés mocsarában kucorgott, és nagyon félt.

198. oldal

>!
darkfenriz

– Hozol nekem valamit apu szobájából?
– Mire gondolsz?
– Akármire. Bármire, ami ott van. Hogy nálam legyen, és tudjam, hogy van egy szoba, ahol ő is ott van.

62. oldal

>!
darkfenriz

A gyerekszoba ajtajában hallgatta a szuszogást, és megértette, hogy Anson Olivér apja és anyja miért nem tudták elhinni, hogy a fiuk képes volt a tömegmészárlásra. Hiszen az ő babájuk volt, a kisfiúk, kedves fiatalember, a bennük élő legjobb tulajdonságok megtestesítője, büszkeség és remény forrása, szívük legféltettebb kincse.

118. oldal

>!
darkfenriz

– Nem találkoztam még olyan nővérrel, aki valami módon ne közölte volna velem, hogy te vagy a kedvenc betege.
– Drágám, ez nem jelent semmit. Bárki a kedvencük lehet. Csak annyi kell hozzá, hogy ne szellents az orruk alá, és ne viccelődj a kalapkájukon.

156. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: A halál csókja
Simon Hawke: Ragadozó 2.
Nicholas Evans: A suttogó
Nicholas Evans: A csapda
Cara Colter: A jó példa ragadós
Debbie Macomber: Magántanárnő / Tétova menyasszony
Nathan Archer: Betondzsungel
Kyle Sternhagen: 2017 – Hőhullám New Yorkban
Stephen King: Rémálmok bazára
Stephen King: Végítélet