Ne ​félj! 79 csillagozás

Dean R. Koontz: Ne félj!

Egy titkos katonai kutatóbázison emberi géneket ültetnek be bizonyos állatokba, hogy növeljék intelligenciájukat. A kísérlet váratlan és katasztrófával fenyegető fordulatot vesz. A bázis melletti kisvárosban, a kaliforniai Moonlight Bayben éli különös életét Christopher Snow. A fiatalember nappal nem mozdul ki elsötétített lakásából, mert egy igen ritka genetikai rendellenességben szenved: nem tudja elviselni a fényt. Így csak éjszaka élhet igazán. Ő és csakis ő lehet az, aki, minden félelmen felülkerekedve, felveheti a harcot a békés városkát fenyegető árnyakkal.

Eredeti cím: Fear Nothing

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Animus, Budapest, 2006
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639715093 · Fordította: Süle Gábor
>!
Animus, Budapest, 1999
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638386754 · Fordította: Süle Gábor

Enciklopédia 2


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Andrée P>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Nem éppen tipikus Koontz, ennek ellenére szerintem ütősre sikerült.
A főszereplő-főhős személye és háttértörténete is izgalmasra lett megírva, ahogyan a könyv alapötlete is érdekes és elgondolkoztató.
Amihez aztán ötletesen és borzongatóan lettek hozzákapcsolva a már sokszor kipróbált Koontz fogások. Aminek egyvelegeként összejött egy állatkísérletes, kicsit nyomozós helyenként paráztató olvasmány, ami túl nagy megrázkódtatást nem fog okozni szerintem senkinek, de ennek ellenére egy olvasmányos és élvezhető írás.
Esti kikapcsolódásnak tökéletes volt nekem.

Chicago>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Ez valami fergetegesen izgalmas könyv volt! Kár, hogy nem tudtam gyorsabban a haladni vele, mert lehet, hogy inkább egyhuzamban kellett volna elolvasni.

HHajni>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Az emberek és állatok kutatásra használt szerepe már rég nem ismeretlen számunkra, még ha sokszor el is tusolják, hogy valójában mi történik a kutató laboratóriumokban. A könyvben nekem ez egy kicsit túlzóra sikeredett vagy lehet, hogy szegényes a fantáziám. Koontz regényei között ez egy „gyengébb”, de jól olvasható, szórakoztató történet.

darkfenriz>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Történet egyes szám első személyben. És valóban, ennél hitelesebben más nem adhatná elő, csak a főszereplő, hogy végig tudjuk izgulni a Moonlight Bay-i rettenetet.
Egy könyv az önmagadra és kevesekre való utaltságról, kevesekben bízhatsz, még kevesebbekre támaszkodhatsz és csak néhány emberrel oszthatod meg aggodalmaid. Milyen élete lehet annak, aki csak éjjel cirkálhat az utcákon, éjjel élheti társasági életét és az éjjel jelenti számára a természetes ébrenlétet? Mennyit is jelent az, ha van 1-2 barát, sőt ha négylábúak szegődnek társunkul, akikről példát vehetnék ragaszkodásban, empátiában és optimizmusban. Érződik, hogy Koontz nagy kutyabarát, Orsont talán pont saját kedvencéről mintázhatta. Nélkülük sokszor még a reggelt sem érhetjük meg, nélkülük magányunk posványában fulladoznánk és sokszor jobban tudnak vigyázni ránk, mint mi saját magunkra.
De persze rengeteg izgalom érkezik a Moonlight Bay-i hullámok hátán. Meddig feszíthetjük a húrt genetikai kalandozásaink során? Hiszen a jóért tett pozitív irányú cselekedet visszájára is elsülhet, az addigi kellemes légkört egyből megzavarhatja az evolúció sajátos irányvonala. És persze mi a határ az evolúció csúcsa és a többi faj között? Dr. Moreau is megirigyelhetné a Wyvern alkotásait, bár ennek legkevésbé Chris Snow, Sasha és Bobby örülhet persze Orson barátunkkal egyetemben.
Az izgalmas megfejtés szép lassan kerekedik ki, de annál feszítettebb ritmusú történet az egyik legkomolyabb tanulsággal: egyedül nem megy, de társakkal is fogcsikorgatós. Azért remélem hajnalban nem arra ébredek, hogy egy rhesus kopogtat az ablakon vicsorogva!

3 hozzászólás
Emerencia P>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Az 510 oldalas könyv tartalmát nagyjából 250 oldal terjedelemben is meg lehetett volna írni. Rettentően elnyújtott , felesleges mondatokkal teletömködött mű.Olyan volt egy -egy esemény, mintha nem akarna véget érni.Néha azon kaptam magam, hogy abbahagyom , feladom és nem olvasom tovább.A túlnyújtott események csak arra voltak jók, hogy lankadjon az érdeklődésem. A hatásfokozás sajnos ebben a könyvben nem érvényesült igazán.
Ami viszont tetszett az az alaptörténet , néhány karakter és a ritkán megcsillanó humor.

Panda>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Első Koontz könyvem. Igazából már régebb óta terveztem, hogy olvasni fogok a szerzőtől, mert ajánlották nekem, de csak most kaptam karácsonyra apukámtól. Furcsa volt. Mintha az egész könyv maga lett volna a feszültség. Az E/1. pedig azt közvetítette, hogy csak az ő szemszögéből lássuk a dolgokat, és semmivel se tudjon meg többet az olvasó… ami helyenként zavart, de a végére már nagyon fokozta a kíváncsiságomat. Egy kicsit bonyolult, ezt a tudományos akármit nehezen tudom elképzelni, de nem rossz. Még tervezek olvasást Koontz-tól.

semmilyen P>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Ismét egy állatkísérletes könyv az írótól. Ez is tetszett, de meg sem közelítette az előzőt. Igazából 2 éjszaka történéseit mondja el a főszereplő szemszögéből. A megoldása érdekes, kicsit többet vártam.
Chris-t az apja elvesztése nyilván megrázta, bár számított rá. Azonban az azt követő történések már egyáltalán nem illettek bele eddigi életébe.
Elkezd nyomozni (illetve inkább csak szeretné tudni miért lett ő célpont) és olyan dolgokra jön rá, amire sokak szerint nem kellett volna.
Aztán a végén valahogyan megoldódik a dolog..vagy mégsem???

wolfy27>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Nagyon tetszett ez a könyv is, mint ahogy Koontz többi könyve is. A történet nagyon izgalmas volt, és az író is nagyon jól adagolta az információmorzsákat, bár picit néha lassúnak éreztem!
A főszereplő nagyon különleges volt, egyrészt a betegsége miatt, másrészt az ebből adódó életfelfogás miatt. Tetszett, hogy ilyen kalandvágyó felnőtt létére:) Nagyon megszerettem a történet során. A másik kedvenc szereplőm Orson volt, haláli az a kutya:D

bela87>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Elég lassan indul be a történet.A rengeteg leírás,valamint jellemzés ellenére nem éreztem vontatottnak,bár a könyv inkább a hangulata,mintsem a történet miatt lesz a kedvencem.A lezárás miatt van egy kis hiányérzetem.Kissé elkapkodottnak érzem.Összességében nagyon tetszett,az általam utoljára olvasott Sötétség szeme után ezt alaposabban kigondolt és jobban megírt könyv.

E_W>!
Dean R. Koontz: Ne félj!

Sajnos ez a könyv határozottan nem nyerte el a tetszésemet. spoiler Nagyon furcsálltam, hogy E/1-ben van írva, ez nem az író stílusa. De becsületemre legyen mondva, végigküzdöttem az utolsó oldalig… Újraolvasni nem szeretném, ha nem muszáj.


Népszerű idézetek

Majna>!

Hiszek a csodákban, de sokkal inkább abban, hogy szükségünk van rájuk.

Animus Kiadó, 1999.

Emerencia P>!

Egy dolgot nagyon szeretek az emberekben: a legparányibb reménytől is képesek szárnyalni.

53. oldal

Emerencia P>!

Sok embert soha nem ismerünk meg teljesen, hiába hisszük mélyen azt, amit látni akarunk bennük.

105. oldal

Emerencia P>!

Az állatok rendszerint csak futó pillanatokra néznek a szemünkbe – aztán gyorsan elkapják a fejüket, mintha nyugtalanná tenné őket valami, ami az emberi tekintetből sugárzik.

8. oldal

Panelmacska>!

Minden óramutató végeredményben egy olló, mely apró szeleteket vág le rólunk. Az idő olyan értékes, hogy nem lehet megvásárolni.

229. oldal

HHajni>!

Valaha a temetkezési vállalkozók és segédeik nem maguk gyártották a hullákat. Egészen eddig az estéig azt hittem, hogy még mindig ebben a békés korszakban élek.

77. oldal

darkfenriz>!

Sok embert soha nem ismerünk meg teljesen, hiába hisszük mélyen azt, amit látni akarunk bennük. Lelkük egy sáros vizű tó, tele lebegő részecskék végtelen számú rétegével, melyet ismeretlen áramlatok kavarnak folytonosan.

105. oldal

darkfenriz>!

Barackpálinka.
– Nem ittam sokat belőle.
– Elég belőle két pohár, és dumálni kezdesz a fókákkal. A szörfös zsargonban ez jelentette a rókázást.

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pálinka
darkfenriz>!

Igazság szerint az emberek többsége megértő és kedves. A mérgező kisebbség azonban olyan pletykafészek, amelyik elhisz rólam mindent, amit hall – majd ezeket úgy színezi át, mint a salemi boszorkányper öntelt és buta nézői.

37. oldal

Emerencia P>!

A krémnek enyhe kókuszillata volt, amiről mindig a napfényben úszó pálmák, trópusi ég, a déli verőfényben csillogó óceán jut az eszembe. És még sok más dolog, ami a valóságban soha nem tapasztalhatok meg. Számomra ez a vágy és a reménytelen sóvárgás illata, a csábító elérhetetlené.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Per Wahlöö: Az acélugrás
Simon Hawke: Ragadozó 2.
Gaál Viktor: Battleground Zero
Justin Cronin: A szabadulás
Robert Jackson Bennett: Horzsolások
Stephen King: Végítélet
Stephen King: A búra alatt