Hideglelés 75 csillagozás

Dean R. Koontz: Hideglelés Dean R. Koontz: Hideglelés

A Hideglelés a szerző egyik mesterműve. lankadatlan, nemegyszer a tűréshatárt súroló feszültség jellemzi. Miért hajt egy öngyilkosságra egyébként nem gondoló férfi százmérföldes sebességgel egy kőfalnak? Mi késztet arra egy asszonyt, hogy átszúrja kezét egy húsvillával, szinte odaszegezve magát a vágódeszkához? És miért vetkőzik anyaszült meztelenre a másik, és tesz meg mindent, amit mondanak neki? Mindhármuk viselkedését a tudatalatti félelem irányítja, egy ember által még sohasem birtokolt hatalom vasmarkában. Engedelmes bábbá lesz-e az amerikai kisváros teljes lakossága, egy nagyszabású és sátáni terv első áldozataiként? A történet kitalált, ám korántsem légbőlkapott.

Eredeti cím: Night Chills

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Animus, Budapest, 2004
382 oldal · ISBN: 9639563331 · Fordította: Vangel Tibor
>!
Animus, Budapest, 1997
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638386371 · Fordította: Vangel Tibor
>!
Animus, Budapest, 1993
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638386002 · Fordította: Vangel Tibor

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
darkfenriz
Dean R. Koontz: Hideglelés

Ilyen kőkemény részekre azért még én sem gondoltam. A HIDEGLELÉST, így, nagybetűvel értsd. És bár 40 év telt el, a téma aktuálisabb, mint valaha.
Hiszen az ember tudatalattijára ható kísérletek azóta csak megszaporodtak, pontosabbak, speciálisabbak lettek. A média tömegekre gyakorolt hatása pedig csak fokozódott.
A könyv gátlástalan, hatalomittas, ugyanakkor borzasztóan degenerált embereket mutat be, akik vagy a vallás álszent álarca mögé bújva döntenek életek ezreiről vagy pedig a sokszor semmibe vett, megalázott és a női nemnél nem túl sok sikeretek elérni képes személy perverzióit taglalja. De akadt itt korrupt Pentagonos emberke is, még jó, hogy 1-2 becsületes és szimpatikus arc ellensúlyozza ezt a sötét oldalt.
Black River pedig nem lenne rossz hely, Maine állam egyik eldugott zugában nagyszerű lehet az élet, nincs nélkülözés, a közbiztonság is megfelelő, amíg persze fel nem bukkannak a Fatelep melletti tónál azok a bizonyos búvárok…Persze nem akarok semmit sem felfedni, megteszi Koontz folyamatosan, ahogy magával ránt ebbe remekül megírt történetbe. Nem tudom hogy csinálja ez az ember, de minden könyve el-eltér a másiktól, mégis olyannyira tipikusan Koontz-os.
Borzasztó gyorsan lehet vele haladni, csak lapozol és lapozol, nem hiszel a szemednek. De egyvalamit senki se felejtsen….Én vagyok a kulcs!!

>!
semmilyen P
Dean R. Koontz: Hideglelés

Remek alapötlet, de ez a történet nincsen úgy kidolgozva, mint pl a Hideg tűz. Ez is végig lebilincselő olvasmány. Megfogja az embert és nem ereszti. Egy ilyen beteg ember gondolatait megismerve elgondolkoztam azon, vajon ekkora hatalom birtokában mit is tenne korunk embere? Hát… Nem sok jót jósolnék a társadalomnak.
Paul egy igazi apafigura, aki mindent megadna a gyermekeinek, akikért ölni is képes, ha úgy adódik. Sam egy kedves, nagyon okos ember, aki a barátaiért bármit képes lenne megtenni. Olyan érzésekkel tettem le a könyvet, hogy valami a végéről még hiányzott. Talán Paul lelkében végbemenő változásról, talán Rya-ról szerettem volna még tudni, hogyan dolgozta fel a történteket. Nem is tudom, de a vége túl gyorsan eljött, maradtak még nyitott kérdések.

>!
Animus, Budapest, 2004
382 oldal · ISBN: 9639563331 · Fordította: Vangel Tibor
>!
Blissenobiarella
Dean R. Koontz: Hideglelés

Nagyon szeretem Koontz könyveit alapvetően, olvastam már egy párat. Sajnos azonban nem ez az első, amiben csalódnom kellett. Az elgondolást nagyon jónak tartom, az alapötlet különösen felkeltette az érdeklődésemet, de valahogy „nem jött át”. Nehezen vettem a kezembe, és letenni sem volt nehéz.

>!
Nusejka_Sentellion
Dean R. Koontz: Hideglelés

Ez se mai darab, az biztos… kicsit olyan is, mégis rekord idő alatt sikerült kivégezni. A szokatlanul hosszas bevezetést olyan fordulatok követték, hogy nem bírtam letenni. Maga az alap ötlet nagyon érdekes és annál ijesztőbb, tekintve, hogy nem is annyira elrugaszkodott…
A mindennapi szereplők, és nem teljesen elképzelhetetlen szituációk teszik lehetővé, hogy az olvasó teljesen beleélje magát a történetbe. Nem mesebeli rémségektől rettegünk, hanem valós és kézzelfogható szörnyektől, akikről elhihetjük, hogy bármikor felbukkanhatnak a mi életünkben is. Bármikor megtörténhet ugyanez velünk is, és ez az, amitől igazán félelmetesek ezek a történetek. Mindazonáltal én jobban szeretem, amikor egy kis humort is csempész bele, és tud is, ha akar – ezért csak 4 csillagra tudom értékelni.

>!
baluguru
Dean R. Koontz: Hideglelés

Jó kis pörgős könyv volt és ennél többet szerintem nem is lehetett volna kihozni belőle. Szeretem Koontz írásait, de ez nem a legjobb könyve volt szerintem. Úgy gondolom, hogy amennyiben a szerző szerette volna, durvább dolgokat is elbírt volna a könyv. Itt az emberek irányítására gondolok főként és a belső elfojtott brutalitásra.

>!
Moncs
Dean R. Koontz: Hideglelés

Egy ilyen történet kitalálásához nem kevés fantáziára van szükség, emellett feltételez némi pszichológia ismeretet is. Majd meghaltam, hogy megtudjam mi lesz a vége, izgi volt, na, nem beszélve Salsburyről, aki kétség kívül egy zseni, ugyanakkor egy beteg személyiség, nagyon beteg… megkockáztatom, hogy pszichopata, és ez alól az sem menti fel, ami vele történt gyerekkorában. Én lelkiismeret furdalás nélkül adnék neki egy „beutalót” az elmegyógyintézetbe.
Viszont azt az egyet sehogy sem értem, hogy Klinger és Dawson miért nem vetették be a „katonáikat”, hiszen simán megparancsolhatták volna nekik, hogy lőjék le Pault és Samet, szóval ezt egy kicsit furcsálltam, ettől eltekintve egész jó volt!!
Megjegyzem: Szigorúan 18 éven felülieknek!!!!!!!!

>!
Andrée P
Dean R. Koontz: Hideglelés

Ez is egy olyan Koontz könyv, amit nehéz menet közben lerakni. Végig olyan, hogy valami lényeges éppen történik. És csak még egy oldalt mindig olvasna az ember.
Valami hihetetlen ez a rejtett agymosásos-agyátprogramozós alapgondolat. És persze az egész köré variált körítés is. És mindez a ’70-es években megírva!
Koontz klisék ebben a könyvben is vannak, de nem bántóan beletolva az ember arcába. Szóval ismét egy olyan könyv ami leköti, megborzongatja és némileg elgondolkodtatja az olvasót!

>!
Veron P
Dean R. Koontz: Hideglelés

Az Idegenek mellett a másik kedvenc tőle:)


Népszerű idézetek

>!
Trinita

„A szerelem és a romantika nem elég ahhoz,
hogy egy házasság működjön." – mondta egyszer Paulnak. – „Valami más is kell hozzá. Talán tisztelet.

>!
Ciccnyog ISMP

Fájó volt ráébrednie, hogy minden átmeneti és ideiglenes ezen a világon – még a legmélyebb emberi kapcsolatok is.

95. oldal

>!
Ciccnyog ISMP

– Minden ember potenciális gyilkos – mondta Paul tompán. – Ha a túlélés forog kockán, bármelyik ember képes ilyesmire.

283. oldal

>!
Justabookworm7

Emma megérintette pulóvere mély nyakkivágását:
– … Ha az átkozott bolondokat be lehet csapni egy kis ruhahasítékkal, akkor meg is érdemlik!

63. oldal

>!
Ciccnyog ISMP

Tudta, hogy gyanakvónak, ébernek és körültekintőnek kell lennie. De az ember aludhat akár az ördöggel is – nyugtatgatta magát-, ha töltött fegyvert tart a párnája alatt.

72. oldal

>!
Ciccnyog ISMP

De a vissza-a-természethez elv szószólói egy megvalósíthatatlan álom megszállottjai voltak. Paul már látta ezt, olyan világosan, mint még semmit életében. Megpróbáltak elrohanni a technika elől – de az sokkal gyorsabban mozgott, mint ők. Már nincs hova futni. A város, minden rákfenéjével együtt kinyújtotta karjait a legtávolabbi hegyek és erdőségek felé is. Az embernek egyetlen lehetősége van a túlélésre: az, hogy fejest ugrik a sebesen változó, szupertechnikával felszerelt társadalomba, együtt úszik vele, mindent megtanul tőle, és róla, mindent, hogy egyenlő ellenfele lehessen bármilyen összecsapásban.

282. oldal

>!
Justabookworm7

De a vissza-a-természethez elv szószólói egy megvalósíthatatlan álom megszállottjai voltak. Paul már látta ezt, olyan világosan, mint még semmit életében. Megpróbáltak elrohanni a technika elől – de az sokkal gyorsabban mozgott, mint ők. Már nincs hova futni. A város, minden rákfenéjével együtt kinyújtotta karjait a legtávolabbi hegyek és erdőségek felé is.

279. oldal

>!
Justabookworm7

– Gondolja, hogy a tudatalatti meggyőzésében a halál-motívum is olyan hatásos lehet, mint a szex? – kérdezte Klinger felnézve a szövegből.
– Igen, majdnem. Ha ki akarjuk építeni a motivációs egyensúlyt, a tudatalattira ható ultrarövid ideig tartó reklámokban a halálkép ugyanúgy felhasználható, mint a szex.

174. oldal

>!
Andrée P

– Mi vagyok én, Alice?
– A kulcs.
– És mi vagy te?
– A zár.
– Akkor most, hogy kinyitottalak, meg fogsz tenni mindent, amit mondok.

109. oldal

>!
Ardena P

Minél többet törte a dolgon a fejét, annál bizarrabbnak tűnt az egész. S az ember attól fél, amit nem ért. Buddy szerette volna, hogy valaki magyarázatot adjon, s ezzel eloszlassa a félelmét. De ha kinevetik…! Megborzongott ettől a gondolattól. Mert nem értette, sosem értette, miért is nevetnek rajta, és ez sokkal ijesztőbb volt, mint azok az emberek ott az erdőben.

20. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Dolores
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
A. J. Rich: Aki a tenyeredből eszik
Danielle Girard: Kihantolt múlt
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Caroline Kepnes: Te
Peter Straub: Tudom, ki vagy
Stephen King: Tortúra
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Amanda Silver: A kéz, amely a bölcsőt ringatja