Éjfél 37 csillagozás

Dean R. Koontz: Éjfél

A kaliforniai Moonlight Cove polgárai kivetkőznek régi önmagukból. Egyesek érzelem nélküli bábokká válnak, mások átadják magukat legvadabb ösztöneiknek. És azon keveseknek, akik sértetlenül megőrizték énjüket, szörnyű félelmek közepette kell élniük.

Eredeti cím: Midnight

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Animus, Budapest, 1994
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638386134 · Fordította: Both Vilmos

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Carmilla 
Dean R. Koontz: Éjfél

Végül is kiolvastam a könyvet, bár úgy ötven oldal után szívesen abbahagytam volna, annyira ócskának találtam. Nem is tudom, minek olvasok ilyen szemetet, talán csak azért, hogy teljen az idő, vagy hogy felbosszantsam magam. A tipikus amcsi bestseller: arról szól, hogy egy maroknyi jó ember hogyan menti meg a világot – tökéletesen reménytelen helyzetből is – a pusztulástól. Egy tündérszép és persze intelligens szőke hölgyike, egy tökös FBI ügynök, meg egy talpraesett kislány alkotja a mesebeli triót. Természetesen ez a felállás már magában rejti a várható következményeket: spoiler A parádés happy end elengedhetetlen az amerikai sikeríróknál (ponyva), de ez a förtelmesen tömény giccs még így is kiborított. Ahogyan az egész történet is, hiszen előre tudni a végkifejletet, a szereplőkért sem izgulhatsz, hiszen megjelenésük első pillanatától fogva tudni lehet, hogy ők a „kiválasztottak”, akik épségben kerülnek ki a harcokból, a többiek csupán eldobható mellékszereplők. A legrosszabb, hogy még csak nem is szimpatikusak ezek a hősök, hanem nekem speciel kifejezetten ellenszenvesek is. Hogy a giccspompa teljes legyen, egy tolószékes vietnami veterán – aki húsz éve tökéletes elszigeteltségben él, de lelkileg mégis teljesen ép maradt, s a becsületesség élő szobra, – és hűséges, okos, aranyos kutyuskája is bekapcsolódik a kalandok forgatagába.
Azt írják Koontzról, hogy Stephen King méltó vetélytársa, s miután én mindkét író munkásságát elég jól ismerem, határozottan tagadom ezt az állítást. Nem vagyok King rajongó, de ő jobban ír(t), stílusilag is Koontz felé emelkedik, és történetvezetés szempontjából is, mármint hogy ő nem ennyire kiszámítható, el tudott szakadni az amerikaiak happy end mániájától. King fénykorában sikeresen túllépett a sablonokon, Koontz viszont nyakig belesüllyedt. A Rossz hely volt az egyetlen regénye, amit esetleg még elismerek a maga műfajában, de úgy vettem észre, azt a színvonalat soha többé nem sikerült még csak megközelítenie sem.
A demagóg dumái mindig kihoztak a sodromból, például mikor leírja, hogy a kutyák megérzik, ki a rossz ember (A tél ajtaja), meg más efféle sületlenségek. Ezúttal a black metálos srác körülötti ügy bosszantott fel, amiben persze a metal, mint zenei stílus tökéletes lepocskondiázása is szerepet kap. Tiszta Readers Digest – Koontznak náluk kellene írnia, így legalább megmenekülne a világ a könyveitől! Ez a szerző is olyan, hogy ha valamit nem ért meg, amiről eleve szegényes ismereti vannak csupán (black metal), akkor azt rögtön gyűlölni kezdi. Bigott keresztény lélek. Csak azt nem értem, miért mindig a metált támadják? Miért nem a technót vagy a rapet?! Hiszen ezek a zenék még sokkal szélesebb rétegeket vonzanak, miközben ugyanúgy (sőt sokkal inkább) megkérdőjelezhető a „mondanivalójuk”, a tinikre gyakorolt hatásuk stb. De nem. Valahogy mindig a metal zene a célpont.
A könyv zárójelenetében csúcsosodik ki Koontz demenciája. Annyira ELEMIEN HÜLYE, hogy döbbenet. És nem veszi észre! spoiler Persze, a könyvekben minden lehetséges, még az is, ami nevetséges…

>!
Hedina90
Dean R. Koontz: Éjfél

Az elsőként és legnagyobb kedvencként olvasott könyve :P

>!
Sparrow
Dean R. Koontz: Éjfél

Ez volt az első – és egyben utolsó előtti – regény, amelyet Dean R. Koontz-tól olvastam. Ez tetszett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bleeding Bride: A téboly kertje
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen Rose: Sikíts értem
Andy Weir: A marsi
John Cure: A gonosz új arca
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Lakatos Levente: Aktus
Helena Silence: Ezüsthíd
Karen Chance: A hajnal átka