Égi ​jel 56 csillagozás

Dean R. Koontz: Égi jel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rejtélyes égi jelenség kíséri a férfi érkezését, aki a náci Németországból tesz utazásokat a jövőbe, mégpedig mindannyiszor azért, hogy Laura Shane írónő és szerettei életét megóvja. Egy ideig könnyű dolga van, hiszen a jövőnek minden részletéti ismeri, ismerheti. De miért oly fontos számára a sokkal később született amerikai nő? A fantasztikus időutazás történetét Koontz legjobb művei között emlegetik.

Eredeti mű: Dean Koontz: Lightning

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Animus, Budapest, 2000
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639307017 · Fordította: Balázs Ildikó

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Haspók
Dean R. Koontz: Égi jel

Nem hiába tartják ezt az író egyik legjobb művének,számomra is nagy kedvenc.
A Virrasztók mellett ez a másik nagy favorit.
Az időutazás témájának efféle megjelenítése magával ragadott. A misztikus idegen felbukkanása mindig a lehető legjobbkor történt meg, ezzel is növelve a feszültséget.

>!
Allen_Ark
Dean R. Koontz: Égi jel

Pocsék könyv, vagyis egy jól megírt, átlagos, cselekményes krimi, kiszámítható fordulatokkal, sematikus szereplőkkel, közhelyes alapötlettel. Egyelőre írót töröltem a kívánatos listáról, ha ez az egyik legjobb könyve, mert ez bőven egy Brown vagy Crichton könyv színvonala alatt van, pedig már azoktól sem voltam elájulva.

>!
Kőnig_Ronald
Dean R. Koontz: Égi jel

Az időutazás témája mindig is érdekelt. Legfőképpen ezért olvastam el ezt a könyvet, és mert már ismertem az írója stílusát. A történet nehezen indul be, ennek megvan a jó és rossz oldala is. A főszereplő (Laura) életét mutatja be, hosszú éveken keresztül. Az időutazásról eleinte nincs sok szó, csak gyanítani lehet, hogy arról lehet szó. A könyv eleje, vagy mondhatni az első fele drámai-nak hatott. Jóval később derülnek ki a dolgok, amihez sok türelem és oldal kell, hogy elteljen.
Az időutazás problematikáját és mehanikáját igazán érdekesen mutatja be a történet, ami igazán tetszett. Végre egy könyv ami viszonylag behatóan vozsgálgatja az időutazással kapcsolatos paradoxonokat. Nem mondom, hogy tökéletesen, hiszen időutazásról van szó, amit egyáltalán nem könnyű követni vagy megérteni.
A könyv hibái egyben az író stílusának a hibái. Kicsit sablonos karakterek, néhol kiszámítható fordulatokkal. A könyv vége pedig jellemzően Koontz-os.

>!
baluguru
Dean R. Koontz: Égi jel

Találkoztam már az írónak rossz könyvével, de ez nem az! Vitt a cselekmény, izgalmas volt és ez az időugrás tuti frankó. Olvastam volna egy picit többet a náci Németországban történtekről, de sebaj. Koontz marad a kedvencem és kész!

>!
Yaten
Dean R. Koontz: Égi jel

imádom Koontz-t ^^ ez a regény nagyon megfogott, az első, amit tőle olvastam… és igen, ennél lettem fanatikus :P

>!
milegyenanevem
Dean R. Koontz: Égi jel

Korántsem olyan élvezetes, mint a korábbi regényei. Még mindig izgalmas, jó a stílusa (a magyar fordítás csapnivaló, telis-tele van hibákkal!), de a történet meglehetősen laposra sikeredett. A többi könyvében is többször előkerül Koontz lelkes antifasizmusa, azonban mintha ezt a könyvet pont azért írta volna, hogy kiélhesse magát. Gondolom, nem akart egy második világháború alatt játszódó történeti regényt írni, de mindenképp el akarta mondani a véleményét Hitlerről, így kitalálta az időutazásos változatot. Maradt volna a kaptafánál… inkább a thriller műfaja való neki, semmint a tudományos fantasztikum.

>!
wmagda
Dean R. Koontz: Égi jel

Ez nem az a könyv, amit a lebilincselő történetéért szerettem, bár korrektül meg van írva az időutazós szál is szerintem. Azt szerettem benne, hogy Laura minden helyzetből föl tudott állni, bármilyen csapás is érte. Szerettem benne Laura és Thelma több, mint húsz éven át tartó töretlen barátságát, azt, hogy a tragédiák ellenére, melyek érték őket, megőrzik humorukat és élni akarásukat. Vannak benne érzelgős mondatok, vannak benne közhelyig ismételgetett és egy idő után már fárasztónak hangzó mondatok („A végzet küzd, hogy véghezvigye, amit eltervezett.”), de az az életigenlés, ami árad belőle, engem megfogott. Objektíven nézve talán nem mondanám egy irodalmi remekműnek, de szubjektíve nagyon tetszett.
Részletesebben: http://konyvboncolgato.blogspot.hu/2016/08/dean-r-koont…

>!
terembura
Dean R. Koontz: Égi jel

Ez nem is volt rossz. :)
Kifejezetten tetszett a történet. Kikapcsolódásnak egész jó.

>!
daney
Dean R. Koontz: Égi jel

Az értékelés, amit erről a könyvről leírok, szinte valamennyi Koontz-műre érvényesnek tartok.
Tehát: általában olvasmányos, gördülékeny, az érdeklődést folyamatosan fenntartó könnyű regények, legtöbbször nagyon jól eltalált alapötlettel.
De.
Ezeket a történeteket én leginkább klotyópapírra nyomtatva tudnám elképzelni, hogy aztán minden egyes trónolás alkalmával az ember elolvashasson egy-egy újabb részletet. Aztán az így kiolvasott ívek rendeltetésszerű használata után mehet is a süllyesztőbe. Merthogy kétségkívül remekül szórakoztat, de maradandó nyomokat egyáltalán nem hagy – ami jobb is.


Népszerű idézetek

>!
profden

A végzet küzd, hogy véghezvigye amit eltervezett.

417. oldal (Animus, 2000)

>!
Kiss_Melinda_Éva P

(…) az állandó önostorozást gondolta a vezeklés egyetlen módjának.

8. oldal, Laura - Gyertya a szélben (Animus, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: dr. Paul Markwell
>!
Andrée P

– Mit jelent pontosan, hogy fanatikus?
Laura gondolkodott egy pillanatig, aztán így szólt:
– A fanatikus egy elmebeteg, aki hisz valamiben.

407. oldal

>!
Kiss_Melinda_Éva P

Hatalmas vihar tombolt azon az éjjelen, amikor Laura Shane megszületett, és volt valami különös az időjárásban, amire az emberek még évekkel később is emlékeztek.

(első mondat)

>!
Ic3girl

Megérteni valamit nem mindig fontos, ha hinni tudunk benne.

63. oldal, Laura - Gyertya a szélben (Animus, 2000)

>!
Andrée P

A nyár közepén – és még az esküvőn is – piros, magas sarkú cipőt viselt, fekete, testhez simuló nadrágot és rongyos (szándékosan rongyossá tett), fekete blúzt, melyet a derekánál öv helyett egy hétköznapi acéllánc fogott össze. Szemét rikító lilára, ajkát vérvörösre festette, és az egyik füléből egy horgot formáló fülbevaló lógott.
A ceremónia után, míg Danny váltott néhány szót az apjával, Thelma egy sarokba húzta Laurát, és elmagyarázta neki, hogy miért néz így ki.
– Ezt úgy hívják, hogy punk stílus, és ez a legújabb dolog Angliában. Itt még senki nem követi. Valójában Angliában is csak nagyon kevesen, de néhány éven belül mindenki így fog öltözni.

160. oldal

>!
Andrée P

– Lehet, hogy én is elkezdek karate- vagy dzsúdóórákat venni.
– Ennyire elégedetlen volt a közönséged az utóbbi időben?

242. oldal

>!
Andrée P

– Néhány pacifista egyszerűen csak gyáva, de páran valóban azt gondolják, hogy jobb hagyni ölni valakit, ha ölni kellene ahhoz, hogy megakadályozzák. Tévednek, mert azzal hogy nem harcolnak a gonosz ellen, a részeseivé válnak. Ugyanolyan rosszak, mint az, aki meghúzza a ravaszt.

295. oldal

>!
Andrée P

Thelmának meredeken ívelt felfelé a karrierje. Nemegyszer Las Vegas-i kaszinókba is meghívták. Hé, Shane, elég jó kell hogy legyek, mert a kis pincérnők itt mind szinte meztelenek, csak melltartó meg tanga van rajtuk, és a közönség mégis engem néz helyettük.

187-188. oldal

>!
Fairymysz 

– Nézzék, ez egy családi ügy. Nem tudják mi az a családi ügy? Csak a mamámmal beszélhetek erről a dologról, és senki másnak nincs köze hozzá. Ha családi ügyről egy idegennek kezdesz beszélni, akkor hamarosan azt sem fogod tudni, hogy hova menj haza.

519. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Blake Crouch: Sötét anyag
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Andy Weir: Artemis
John Scalzi: Bezárt elmék
Mur Lafferty: Hat ébredés
Robin Cook: Invázió
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Michael Crichton: Préda
Marcus Sakey: Egy jobb világ
Douglas Preston: Becsapódás