Amnézia 66 csillagozás

Dean R. Koontz: Amnézia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Susan, a harminc körüli fizikusnő egy ismeretlen városka kórházában ébred. Sejtelme sincs, hogy került oda, sőt, hirtelenjében azt sem tudja, ki ő egyáltalán. Kiderül, hogy majd húsz napja fekszik itt kómában. Lassan visszatérő emlékei között mindent elnyom egy szörnyű kép: vőlegényének tizenhárom évvel ezelőtti kegyetlen meggyilkolása. Majd mintha meg is elevenednének a sötét múlt árnyai. A férfi rég halottnak hitt gyilkosait látja a kórház folyosóján, sőt a halott kedves is megjelenik, mintha a sírból kelt volna ki. Az orvosok szerint Susan csak képzelődik, hallucinál. Ám a rémlátomások egyre valóságosabbak, és egyre erőszakosabban fenyegetik a nőt. Mi történik, mi történt valójában Susannel, a szigorúan titkos amerikai kutatóintézet munkatársával? Hogyan került kórházba, s van-e onnan még szabadulás? Ezt beszéli el a pszichokrimi mestere szövevényes, feszültséggel teli történetében.

Eredeti cím: The House of Thunder

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Animus, Budapest, 2003
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639307874 · Fordította: Danyi Andrea

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
bokrichard
Dean R. Koontz: Amnézia

Ez az a kötet, ahol alkalmazom azt a fajta elbírálást, amit még a legelején ígértem. Ugyanis lássuk be, hogy a könyv túlnyomórészt nem egy nagy eresztés. Ennek ellenére ennyi csillag, hisz gyorsan, könnyen olvasható, igaz, ilyen könnyen is feledhető (gyors, instant amnézia?). Műfajában hozza azt, amit kívülről hiszünk: emlékezetvesztés eredetű, paranoia alapú, „nézz a hátad és a függöny mögé” célzattal „ijesztgető” történet, amely, mint oly sokszor centralizált okokkal magyarázható. A vége váratlanul fura, már-már totál elrugaszkodott, de még nekem a határon van (aj, ez az író olyan sokszor van számomra a határon, hogy magam is meglepődöm). Mindenesetre pozitív, hogy sokkal sokkal jobb, mint az a másik.

>!
Agymanó
Dean R. Koontz: Amnézia

Kaphatott volna öt csillagot, de a világ egyik legbénább, leghihetetlenebb és értelmetlenebb vége miatt örüljön, hogy ennyit kap. Egy órája verem a fejemet a falba, annyira abszurd. Most lefekszem és remélem reggelre engem is elkap egy olyan amnézia, ami csak 444 oldalt töröl ki az életemből.

>!
semmilyen P
Dean R. Koontz: Amnézia

Az elejétől a végéig érdekfeszítő volt. Illetve a megoldásig, mert az… nos az nem jött be nekem. Ettől függetlenül azt kell mondjam, hogy élvezetes volt. Koontz jól ír, nagyon olvasmányos.
Susan-t annyira megvezetik az érzékei, hogy alig tudja kihámozni mi is történik vele. Belegondolva, eléggé félelmetes lehetett ezt átélni. Ezek a borzalmak, amik a nővel történtek eléggé feldolgozhatatlanok lehettek, azonban a józan ész azért felülír néhány kényszerképzetet.
A szerelem is megjelenik egy jóképű orvos képében aki elbűvöli Susan-t.
Az alap dologról olvastam már sokat, de ebben az esetben erre nem gondoltam. Meglepő volt.

>!
Szissz07
Dean R. Koontz: Amnézia

3 nap alatt kiolvastam, nem lehet letenni!!! A vége pedig csattanó, mindenre számítasz csak erre nem :P Nagyon jó köny, ahogy Dean R. Koontz bácsitól már megszokhattuk ;))

>!
neofelis
Dean R. Koontz: Amnézia

Már olvastam több Koontz könyvet.
Kb mindegyik (vagy nagy része) csattanója a Szovjetúnió/KGB és/vagy az agymosás témán rugózik. Szórakoztató, de különösebben nem félelmetes. Ha félni akarok, akkor Stephen King :)

>!
Alumni
Dean R. Koontz: Amnézia

A címhez hűen már nem is emlékszem a cselekményre. A majdnem totális elfeledés minden Koontz-művet jellemez mindössze pár hét után, annyira könnyed stílusban ír (rosszmájú szerkesztőségi megjegyzés: és annyira ritkán alkot maradandót…). Itt épp orvosi (jellegű) krimit tár elénk, és a minőség terén azért az rémlik, hogy a szokásos, se nem túl jó, se nem túl rossz szintet hozza.

>!
Rooxy
Dean R. Koontz: Amnézia

Egyszer olvasható mű, van ennél jobb (és rosszabb) könyve is az írónak. Szerencsére nem volt kiszámítható, bár én teljesen más befejezésre számítottam…
Bővebben: http://ilovebooks.blogger.hu/2017/04/12/dean-r-koontz-amnezia

>!
darkfenriz
Dean R. Koontz: Amnézia

Már egy ideje terveztem a könyv elolvasását, amit @Lunemorte ajándékozott nekem (még egyszer nagyon köszönöm :)) Az elején kicsit vontatottan, de azért érdekesen indult. A mesélőkedv és változatosság persze nem King, akihez gyakran hasonlítják, de én azért beleéltem magamat. Aztán ahogy halad előre a cselekmény úgy persze én is elkezdtem találgatni és egyre jobban megtetszett. A pszicho-thriller, -horror elemek nagyot dobnak a színvonalon, peregnek az események lelki szemeink előtt. Sőt nekem még Robin Cook is eszembe jutott az olvasás közben. A végén pedig egész más kerekedik a történetből, mint amire számítani lehet. Tehát van csattanó, nem is kicsi és nekem tetszik is a végső megoldás. Viszont az eleje miatt és mert ennek a műfajnak a királya nem Koontz (maximum a 2. legjobb) fél csillagot levonok.

3 hozzászólás
>!
julcseee P
Dean R. Koontz: Amnézia

Imádom koontz regényeit, ez is nagyon jó volt, pár nap alatt kiolvastam, de azért nem ez lett a kedvencem tőle…

>!
szildi89
Dean R. Koontz: Amnézia

Az első fele egyáltalán nem tetszett. Nagyon nehezen indult be és Susant végig egy hisztis libának gondoltam. A végére már kezdett érdekessé válni, ahogy kiderültek a dolgok, de még így sem hozta az eddig megszokott Koontz színvonalat.


Népszerű idézetek

>!
darkfenriz

Tehát… minden csupán a képzelet szüleménye volt, gondolta rezignáltan. Elrugaszkodott
képzeletem fékevesztve szökdécsel az időközönként rám törő őrültségben. Átkozott, beteg agyam!

205. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jason Matthews: Az árulás palotája
Robert Ludlum: Matarese klán
Colleen McCullough: Túl sok a gyilkosság
William G. Winkler: A Holland alagút
Viktor Szuvorov: Akvárium
Dan Schmidt: Vörös vértenger
John le Carré: Galambok alagútja
Alex Goldfarb – Marina Litvinyenko: A titkosügynök halála
Joël Kotek: Az ifjú gárda
Amy Knight: A KGB örökösei