A ​sötétség szeme 67 csillagozás

Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Egy tizenkét éves kisfiú kirándulni megy iskolatársaival a hegyekbe, de soha többé nem tér vissza. Mindannyian életüket vesztették, legalábbis a hozzátartozóknak ezt mondják. Christina Evans, a valamikori táncosnő, az egyik áldozat anyja egy csillogó Las-Vegas-i műsor producereként debütál. Ám a show sikere sem feledteti vele gyermeke, Danny elvesztését, s a híres ügyvéddel kibontakozó szerelmére is furcsa, természetfeletti jelenségek, rémálmok vetnek árnyékot. Tina fél a saját lakásában: Danny lezárt szobájából hangok szűrődnek ki, valaki felírja a fiú szobájában álló táblára, hogy: NEM HALT MEG, és sorra történnek a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb esetek. A NEM HALT MEG felirat itt is, ott is megjelenik, amerre járnak. A kisfiú keresésére indulnak, amivel egy mindenre elszánt ellenséget szabadítanak magukra.

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Animus, Budapest, 2007
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639715172 · Fordította: Danyi Andrea

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Tina Evans

Helyszínek népszerűség szerint

Las Vegas (Nevada, USA)


Kedvencelte 3

Most olvassa 78

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Balázs_Erőss
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Ez egy igazi érdekesség volt. Nem azért mert kiemelkedően jó lett volna, vagy izgalmas. Ez sajnos nem igaz. Viszont a regény élete, már más tészta.
Eredetileg 1981-ben írta Leigh Nichols álnév alatt. Ebben eddig semmi extra nincs, nagy nevek is játszanak ilyet. Aztán valamikor a ’90-es években alaposan átírta a sztorit. Megjelentek benne a lézernyomtatók, már nem az oroszok a mumus, hanem Kína, modern (mármint akkoriban modern) autótípusokat használt benne és egyéb apróságok.
Éppen ebből a két korból adódik, hogy nem sikerült igazán jól a történet. Vannak izgalmas oldalai, de alapvetően csak egy felejthető ponyva marad, amit átsüt Koontz állammal szemben érzett paranoiája. (Ezt lehet, hogy nem így kell helyesen leírni…)
Elismerem, hogy túl könnyű a szereplők sorsa, az akadályok valójában egyáltalán nem azok, de strandra, vagy egy esős hét estéire jó megoldásnak tűnik.
Ettől biztosan nem leszel Koontz-rajongó.

>!
Lunemorte MP
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Szedd elő a bátorságod valahonnan a szekrény mélyéről és indulj el egy hátborzongató utazásra! Ne aggódj, a hangulatról ezúttal is gondoskodik Koontz bácsi, garantáltan felejthetetlen élményekben lesz részed, a helyedben én nem hagynám ki ezt az élményt…:P Jól öltözz fel, nehogy megfázz, hiszen rettentő hideg lesz körülötted is. ;) Az események egyébként is december 30. – január 1. között történnek…Azért vigyázz, ha este olvasod, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy rémálmaid lesznek…(magamból indultam ki). :) És egyáltalán nem értem, mi ez a népszerűtlenség, de a jót nem is értékelheti mindenki egyformán, ezt már észrevettem. :)

>!
Délia
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Sose olvastam még az írótól, bár a neve ismerős volt, mivel rengeteg könyve jelent meg és a könyvesboltokban mindig halomban állnak a Dean R. Koontz-ok. A mostani olvasásomat se az alap érdeklődési kör, hanem a Wuhan-400 kínai vírus adta, melyet kb 25 éve írt meg az író. Fordulatos, könnyen emészthető, gyorsan olvasható könyv egy iskolás csoport titokzatos haláláról, egy anya kétségbeesett nyomozásról, az őt célzó hajszáról. Vélhetően egy darabig nem olvasok Koontz-ot, de ez most nagyon lekötötte a figyelmem, nem tudtam letenni.

2 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Régen imádtam Dean R. Koontz-ot, de úgy tűnik, kinőttem. Olyan, mint Leslie L. Lawrence: egyet olvastál, mindet olvastad. Kár. De azért újra és újra megpróbálkozom velük, hátha.

>!
Andrée P
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Újabb könyv, ami vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Igazából elég sok Koontz írásra igaz, hogy már elég hamar rájönni, hogy a női főszereplő össze fog jönni egy fickóval, vagy fordítva és közösen valami titkos összeesküvést lepleznek le. Ez egy állandósult Koontz séma, itt is be lett vetve.
Ennek ellenére, ahogyan ez a mostani könyv is bizonyította érdemes tovább olvasni, mert a történet részletei szórakoztatóak, néhol ijesztőek. Haladós pörgős olvasmány, egy két helyen még némileg kétségeket is ébreszt az emberben, hogy „biztosan ez, vagy az lesz?”
De azért nagy csodát ne várjon senki tőle, túl nagy csavarral nem szolgál sehol. Utazás közbeni időtöltéshez tökéletes.
Sajnos a vége nagyon hirtelen és furán lett elcsapva.

>!
Blissenobiarella
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Egyszer kölcsönkaptam ezt és imádtam, és utána nagyon sokáig próbáltam megszerezni, de csak arra emlékeztem, hogy vak volt benne egy kiskölyök.
Aztán egyszer egy könyvesboltban belebotlottam ebbe a könyvbe, láttam a fülszövegben, hogy valami kiskölyök lesz benne, meg ráadásul a címében is benne van, hogy szem, na, mondom, tuti ez az, meg is vettem.
Nem az.
Annyira nem is jó.
Viszont nem volt rossz, egész izgalmas, amennyire emlékszem rá. Azért kap csak 3 és fél csillagot, mert jóformán csak annyira emlékszem belőle, hogy a táncosnő anyuka megy ide-oda a gyereket keresve.

>!
Alumnus
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Na, itt lett végképp elegem az égbekiáltóan ostoba, unalmas dramaturgiából és trehányul összegányolt lezárásból.

>!
Messi91
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Szokásos könyv Koontztól, igaz olvastam már jobb könyvet is tőle, de végig lekötött, és alig vártam, hogy kiderüljenek a titkok.
Nagyon hamar sikerült is kiolvasnom, pörgős volt és végig feszült, tetszett.

>!
márti
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

Régebben sok DRK-regényt olvastam, kedveltem is őket, és most, hogy hosszú idő óta megint a kezembe került egy, elcsodálkoztam: régebben is ennyire gyengék voltak a történetei, vagy csak én lettem kritikusabb olvasó? Klisék és sablonok egymás hegyén-hátán, Romanába illő szerelmi szál, béna történet, szóval ez most kfejezetten sz*r volt szerintem.

>!
lilaköd P
Dean R. Koontz: A sötétség szeme

A könyv egy misztikus történet, hátborzongató események sorozata,majdnem végig. De a vége mintha túl egyszerűre sikeredett volna.
Elvileg ezzel a könyvvel akartam magam átolvasni az új évbe, de annyira lekötött a történet, hogy idő előtt befejeztem.
Most mihez kezdjek? :)


Népszerű idézetek

>!
FélszipókásŐsmoly

Akkor történt, hogy egy Li Chen nevű kínai tudós emigrált az USA-ba, és magával hozott egy lemezt Kína legfontosabb és legveszélyesebb új biológiai fegyveréről, amelyet az elmúlt egy évtizedben állítottak elő. A neve Wuhan-400, mert Wuhan városában állították elő, és ez volt a laboratóriumi körülmények között előállított mikroorganizmus négyszázadik életképes törzse.
– A Wuhan-400 tökéletes fegyver – folytatta Dombey. – Kizárólag emberekre hat, más élőlények nem képesek hordozni, és mint a szifilisz, a Wuhan-400 sem él az emberi testen kívül egy percnél hosszabb ideig, ami azt jelenti, hogy nem tud állandóra megfertőzni tárgyakat vagy tereket, ahogy például a lépfene vagy más virulens mikroorganizmusok. Amikor a hordozó meghal, a Wuhan-400 is elpusztul egy kis idő múlva, ahogy a test hőmérséklete 20 Celsius-fok alá esik. Ugye, érti, miben rejlik az előnye?

39. fejezet

6 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Miközben olyan keményen dolgozunk azon, hogy lehagyjuk az ellenségeinket, nem válunk-e mi is olyanokká, mint ők?

290. oldal

>!
Lunemorte MP

– Hogy lehet az, hogy Batman mindig gumi kezeslábast visel, és még sincs egyetlen kiütése sem?

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Batman
>!
Lunemorte MP

Fontos, hogy az ember elég időt töltsön az elhunyttal, hogy elfogadja a halálát, hogy a testet nem lehet többé életre kelteni.

136. oldal

>!
Lunemorte MP

– Minden szakács egoista, ha a saját művéről van szó.
– És mi lenne, ha nekem nem ízlene a főztje?
– Majd megenném én.

140. oldal

>!
Lunemorte MP

Most viszont gyilkosságot követtem el…De semmi baj, mindjárt jól leszek.

299. oldal

>!
Andrée P

Mindennek megvan a maga ideje, emlékeztette magát Tina. Ideje a gyilkolásnak, ideje a gyógyulásnak.

414. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tina Evans
>!
Lunemorte MP

Ha az ember pusztán élvezetből öl, vagy valamilyen őrült elképzelés érdekében, az valóban kegyetlenség, őrültség. Amit mi teszünk, az egészen más. A létfenntartás az egyik legerősebb ösztönünk. Belénk van kódolva a túlélés, még akkor is, ha ezért valakit meg kell ölnünk.

308. oldal

>!
Lunemorte MP

Nem akart meghalni, csak tudni akarta, milyen lehet halottnak lenni. Minden alkalommal, hogy megölt valakit, úgy érezte, mintha újabb köteléket hozott volna létre a túlvilággal, és remélte, hogy egyszer, ha már elég ehhez hasonló köteléket gyűjtött össze, megadatik neki, hogy megnézhesse, milyen a világ a túloldalról. Egy napon, amikor az egyik áldozata sírja előtt áll, a megölt személy majd hirtelen kinyújtja kezét a sírból, és elviszi oda, ahol megtapasztalhatja, milyen a halál.

404. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dennis Lehane: Viharsziget
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: Álom doktor
Chuck Wendig: Halálmadarak
William Hjortsberg: Angyalszív
Blake Crouch: Wayward Pines
Stephen King: Joyland