A ​halottlátó (Odd Thomas 1.) 145 csillagozás

Dean R. Koontz: A halottlátó

A 21 éves fiatalember, Odd Thomas, egy csendes és békés amerikai kisvárosban, Pico Mundóban éli hétköznapi, ugyanakkor nem mindennapi eseményekben bővelkedő életét. Odd ugyanis különösen erős hatodik érzékkel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy lássa a világunkban rekedt holtak szellemét, és esetenként segítsen nekik továbblépni a következő világba. A gonosz szellemek sem maradnak rejtve előtte, amelyek megjelenése mindig valami baljós eseményt vetít előre. És mostanában egyre gyakoribbak a rossz előjelek. Egyre több gonosz lény kószál a városka utcáin, majd rálőnek a rendőrfőnökre. Odd tudja, hogy valami hatalmas tragédia közeleg. A fiú minden erejét bevetve igyekszik a gyilkosok nyomára bukkanni, és megakadályozni a mészárlást, de az idő egyre fogy…

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Animus, Budapest, 2005
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639563560 · Fordította: Danyi Andrea

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Odd Thomas · Stormy Llewellyn


Kedvencelte 15

Most olvassa 7

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

KillerCat>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Nagyszerű kaland volt ez,Odd szemszögéből ismerhettük meg a világát,ami bámulatos és félelmetes egyszerre.

Katalyn77>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Jó kis könyv volt, pörgős, olvasmányos, tetszett a humora, izgalmas volt a történet. Végig izgultam, és le sem bírtam tenni, míg a végére nem értem.Nem az első könyvem volt Koontz- tól, de most tuti beütemezek tőle több könyvet elolvasásra :),nagyon tetszik a stílusa.

Dorka50 P>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Izgalmas, olvasmányos történet, aminek végre nem úgy van vége, hogy két oldalon lezárja. Tetszett ahogy bemutatja Pico Mundo mindennapjait és az ott élőket. Jó volt a történet is. Egy jó kis kriminek mondanám egy kis misztikummal fűszerezve. Humoros is volt, de nem erőltetetten. Odd élete nem egyszerű. A gyerekkora borzalmas és a képessége ezen nem segít. A végére meg igazán számíthattam volna, de nem tettem, ezért eléggé földhöz vágott. Jó kis sorozatnak ígérkezik.

Pompi>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Tetszett ez a könyv. Sajnálom, hogy a filmet már kétszer is láttam előtte, és így már tudtam hogy mi lesz a vége. De viszont annak örülök, hogy rátaláltam erre a könyvre, még ha a film alapján is. Voltak apró eltérések a film és a könyv között, de nem akkorák, mint amilyenek lenni szoktak. A cselekmény pörgős és gyorsan lehet vele haladni.Nagyon megszerettem Odd Thomas-t és miatta biztos hogy elfogom olvasni a többi kötetet is… Sőt még az író más könyveit is megkörnyékezem.;)

2 hozzászólás
szilva81>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Könnyen olvasható, cselekménydús történet, mely végig ébren tartotta a figyelmemet és csak úgy faltam az oldalakat. Szórakoztató, izgalmas és titokzatos, nem kell nagyon mélyen gondolkoznunk olvasása közben, csak kikapcsolódni.

bokrichard>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Sok évvel ezelőtt, van az már 8 is, olvastam a Rossz hely c. könyvét Dean R. Koontz-nak. Ma valahogy feltámadt bennem az érdeklődés, és választottam egy olyat, ami hasonlóan jónak lett értékelve, így elkezdtem Odd Thomas történetét. A kezdő kötet szinte tökéletesnek mondható. Kellően pörgős, nincs benne üresjárat, izgalmas, helyenként ijesztőnek is mondható. Nagyon szimpatikusak a szereplők is, nagyon megkedveltem a „furcsa” Thomas-t és a barátnőjét is spoiler, nagyon frappáns ötlet a halottlátás is, igaz, ez már a tv-seket is megihlette, de könyvben sem rossz. Szóval amint lehet folytatom a sorozatot.

Dyus33 P>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Sok minden akadályozott e könyv kiolvasásában, betegség, munka, idegbaj, stb, ettől függetlenül kedveltem ezt az egyszerű stílust. Nekem olybá tűnt, kicsit kiforratlan a történet, de sebaj, olyan kezdetleges szellemekkel suttogó volt. Valahol, egy kicsit sajnáltam Odd Thomast, és megkönnyeztem a történet végét.

>!
Animus, Budapest, 2005
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639563560 · Fordította: Danyi Andrea
Voorhees>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

A Frankenstein pentalógia után ez a második próbálkozásom az íróval, és az első olyan olvasásom tőle, amit önállóan írt. Sajnos úgy tűnik, a Victor Helios könyvek izgalmasabb oldala nem Koontz-tól származott.

A könyv egy adrenalinlöketnek indult, később azonban lelassul és teljesen széthullik a történet. Odd folyamatos gondolkodása, mondhatni töketlenkedése, az idegesítően részletes magyarázatok egyszerűen megölik az izgalmat. A regény annyi feszültséget sem tartogat, mint egy elektromos kisvonat néhány voltos eleme.

Rossz szájízzel olvasom az olyan könyveket, melyekből az alapötletből kiindulva sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Adott egy fiatal srác, aki látja a halottakat, kommunikál velük, segít nekik, de itt el is van vágva az egész történet. A cselekmény semmi ijesztő elemet nem tartalmaz, a halottak látványa Odd számára közömbössé vált, ezért az olvasót sem izgatják különösebben. Egy ponton -spoiler- még izgalmas is lehetett volna a történet, de aztán annyira leült a sztori, hogy félúton kitaláltam az egyébként faék egyszerűségű végkifejletet, mely őszintén szólva, különösebb gondolkodást nem igényelt.

Koontz nálam továbbra sem ér Stephen King-nek még a lábnyomába sem. Nem tudom, fogok-e még olvasni tőle, mindenesetre ilyen gyenge teljesítmények nem motiválnak. Ez a könyv jóindulattal is sajnos csak gyenge közepes.

doracsoti>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Nagyon szeretem ezt a könyvet.Már 4 olvastam, ebből egyszer angolul.Izgalmas és magával ragadó volt számomra, de a végével vitatkoznék, erre nem számítottam.
A többi Odd Thomasról szóló könyvét is olvastam, de egyik sem sikerült ilyen jóra mint ez.

Balázs_Erőss>!
Dean R. Koontz: A halottlátó

Ez egy király történet! Nagyszerű ötlet, kellően izgalmas, szórakoztató karakterek, és nagyszerűen eltalált befejezés. A főhős erőltetett humorizálása ugyan elvett a történetből, de a mellékszereplők feljavították a végeredményt. Ajánlott olvasmány!
Update: Megnéztem a filmet. Egészen jól visszaadják a könyvet, de csak a film alapján eszembe se jutna elolvasni.


Népszerű idézetek

chhaya P>!

Stormy szerint az életben nem az a fontos, milyen gyorsan futsz, sőt az sem, hogy milyen kecsesen. A lényeg a kitartás, hogy talpon maradj, és bármilyen lassan is, de haladj előre.

277. oldal

2 hozzászólás
Dyus33 P>!

     Ha frissensülteket készít az ember, munkája leginkább egy karmesteréhez hasonlítható, bár nem frakkban, hanem kötényben dolgozom, és a kezemben fakanál van pálca helyett. Szerintem ez is művészet. Az éhes ember ugyanis legalább olyan örömét leli a sült csirke illatában és ízében, mint a zenerajongók egy rekviemben, rapszódiában vagy szonátában.

42-43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Odd Thomas
Wee IP>!

– Az írás nem a fájdalom forrása, hanem lelki kemoterápia. Csökkenti a lelki daganatokat, és enyhíti a a fájdalmat.

129. oldal

Anó P>!

Gyere már beljebb onnan! Kinyitok egy üveg bort, és iszunk a kritikusok bukására, „az éhes aligátorok rothadó fajára”.
– Shakespeare? – próbálkoztam ismét.
– Az ég áldjon téged, Odd, nem az Avon-menti dalnok volt a világon az egyetlen költő!
– De ha kitartok mellette – feleltem, követve Ozzie-t a házba –, egyszer majd csak eltalálom valamelyik idézetét.

Anó P>!

Sugars nagyi rendszeresen alkudozott és beszélgetett Istennel. Úgy nevezte, „az öreg szőnyegkereskedő”.
Minden pókerjátszma előtt megígérte az Úrnak, hogy ha nyer, terjeszteni fogja a szent igét, vagy elosztja az elnyert pénzt az árvák között. A kártyanyereségek élete végéig fontos bevételi forrást jelentettek számára.

Anó P>!

A nagyit, annak ellenére, hogy favágókat is képes volt az asztal alá inni, rendszeresen megnyerte a pókerarcú profik elleni kártyapartikat, a fizika törvényszerűségeinek határait feszegetve vezette autóit, és imádta a zsíros sertéshúst, békében, álmában érte a halál hetvenkét éves korában. Az ágya melletti kis szekrényen egy majdnem üres brandysüveget és kedvenc írójának egyik könyvét találták, arcán pedig nyugodt mosoly ült.

chhaya P>!

Nem kértem, hogy a világra jöhessek, csak azt akartam, hogy szeressenek.

363. oldal

Anó P>!

– Tudod, hogy szeretném, ha minél előbb bölcsebbé válnál, szereznél egy fegyvert és írnál egy könyvet, de senki helyett nem élhetem az életét. „Mily szaporán szállnak az évek az ifjúság szárnyain.”
– Mark Twain! – kiáltottam elégedetten.
– Kitűnő! Talán mégsem vagy te olyan tudatlan, ifjú bolond!

Dyus33 P>!

     Elsírtam magamat. Néha megesik velem, de nem szégyellem a könnyeimet. Ilyenkor kisírom magamból azokat az érzéseket, amelyek különben kísértenének és elszomorítanának.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Odd Thomas
Dyus33 P>!

     Ma csak élőket láttam a Pico Mundóban. A halottakat elég könnyű azonosítani, mert ők nem esznek semmit.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Odd Thomas

A sorozat következő kötete

Odd Thomas sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Halálos döntések
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Amanda Stevens: Örök kísértés
Stephen King: Álom doktor
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Gillian Flynn: Holtodiglan
Blake Crouch: Wayward Pines
Sara Shepard: Hibátlanok
Dan Brown: Inferno
Thomas Harris: A vörös sárkány