Sötét ​zóna (Jane Hawk 1.) 32 csillagozás

Dean Koontz: Sötét zóna

„Meg kellett halnom” – írja búcsúlevelében a sikeres és boldognak tűnő tengerésztiszt, mielőtt megöli magát. Felesége Jane Hawk, az FBI ügynöke, nem érti, mi történhetett, amikor azonban több hasonló, látszólag értelmetlen öngyilkosságról hall, elhatározza, hogy kideríti, mi áll a háttérben. Ami feltárul előtte, minden képzeletet felülmúl, így Jane Hawk lassan úgy érzi: ő az Egyesült Államok legjobban keresett szökevénye. És nem is téved nagyot…

Dean Koontz, a misztikus thriller egyik legismertebb írója a Jane Hawk-sorozattal újra a legnagyobbak közé emelkedett, és sokak szerint felülmúlja régi, klasszikus önmagát is. A sikerlistákon hónapok óta menetelő regény remek kritikákat és magas olvasói értékeléseket kap, több tucat nyelvre lefordították.
A Sötét zóna a négy részes sorozat első darabja.

Eredeti mű: Dean Koontz: The Silent Corner

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
446 oldal · ISBN: 9786155759512 · Fordította: Farkas Veronika
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759505 · Fordította: Farkas Veronika

Most olvassa 7

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Dean Koontz: Sötét zóna

Mikor a célközönség hatalmas. Álpolitika? Irodalmi evangelizáció? Ideológiai terrorizmus? Politikai thriller, paranoiásoknak? A könyv a klasszikus politikai thrillerek hagyományait idézi, felvéve azonban a modern thrillerek tempóját és technikáját. A modern világ rémálma, hogy a megtévesztés hihetetlen fokra fejlődött technikái mindenki elől képesek lesznek eltakarni az igazságot. Amikor az FBI ügynöknő, férje értelmetlen öngyilkossága után, a nemzet bánatos szemű „Jack Reacher” női változata elindul, hogy kibogozza a csomót és újra egyensúlyba billentse a világot. Hősünk magányos farkaslány, akinek oldalról – oldalra több indokkal többje van arra, hogy leszámoljon üldözőivel. Menekül a jelen veszélyei elől, miközben a múltat próbálja apró mozaikonként összerakni, mert különben nincs módja a túlélésre. Egyszerre nyomoz az öngyilkosságok sorozata miatt, a támadói után, úgy, hogy amibe más már háromszor belehalt volna, azt ő egy-két karcolással megússza. Általában működő remake-hez van szerencsénk, amely az eredeti klasszikusok nélkül is megállná a helyét, ráadásul annak ismerete sem von le semmit az értékéből, csupán tovább árnyalja a jelen világunkról kialakított képet. Azon járt az agyam, hiába vált 2018-re már bőven elcsépeltté a spoiler tematikája, mégis egy érdekes szempontból járja körbe a témát. Tisztelem, hogy Koontz írásmódja fejlődött, és mesteri mesélő maradt, mégis hiányzik a régebbi műveinek pontossága és visszatartó ereje. Olyan, mintha az empátiája kimerítené magát az egyedi karakterekkel, és nem terjed ki a valóságos emberek nagyobb csoportjaira, akik a valódi világban ténykednek. Az is nyilvánvaló, hogy nem érdekli, hogy alaposan feltárja az általa felvetett a kérdéseket – csak panaszkodni akar. Másik komoly gondom a kritikátlan happy and – jével van, amely fájóan üt el a könyv egészének kilátástalan hangulatától, s körülbelül annyira hiteles, mint Trump úr csodálatos hajkölteménye.

>!
NewL P
Dean Koontz: Sötét zóna

És – dobpergés – az egyik kedvenc íróm újra megcsinálta.
Egy nagyon izgalmas alapfeltételből kiindulva egy igazi akció-krimi beütésekkel rendelkező könyvet kaptam. Szerethető főszereplő(k), meggyőző gonoszok, sok akció jelenet, morális kérdések stb.
Persze vannak benne klisék, és nagyon amerikai, de én végig élveztem a történetet, ami gyorsan olvasható, épp eléggé véres, de nem fordult fel a gyomrom tőle, és egy nagy függővéggel ért véget. Még szerencse, hogy eddig vártam az olvasással, mert már megjelent a következő kötet, amit csak be kell szereznem.
A kiadás korrekt volt, pár magyartalan mondat maradt csak benne.

>!
Tamlilla
Dean Koontz: Sötét zóna

Első könyvem az írótól, de biztos nem az utolsó…
Mivel négy részes sorozatról van szó és állítólag a következő rész kimondottan függővéges ezért hajlok rá, hogy kívárjam legalább a harmadik részt, mielőtt nekivágok a következőnek. Ez egy jó befejezés volt, de elég sötét folytatást ígér.
Nagyon jól alapsztori kimondottan jó kivitelezéssel. Ajánlom.

>!
Dora_Sullivan
Dean Koontz: Sötét zóna

Úgy örülök, hogy találkoztam ezzel a könyvel és, hogy el is olvastam. Kár lett volna kihagyni.
A krimi(illetve thriller) romantikus száll nélkül, nekem leginkább a filmekben vagy sorozatokban a kedvencem, viszont a történet körívének köszönhetően, cseppett sem hiányoltam belőle azt a fajta romantikát, amit én általában hiányolni szoktam.
Végig olyan érzésem volt, mintha magam is ott lettem volna mint háttérszereplő, vagy mintha egy filmet láttam volna.
Jane karaktere remekül lett kialakítva és formálva. Erős, bátor és nem mellesleg okos karakter, akinek a mozzanatai egytől – egyik nekem tetszett.
Tetszett, hogy nem futamodott meg, és hogy a rosszak ellenére is, a kitűzött célt követte.

A történet menete, cselekmény szálai, szintén remekül lett kialakítva, sok érdekes eseményre került sor, amelynek a valós kibogarászására az olvasó mindvégig tűkön ülve várakozik. Akárcsak a folytatásra is. :)

Nem kérdés, hogy kell a második rész! :D

>!
Hadley
Dean Koontz: Sötét zóna

Annak idején Dean R. Koontz az egyik kedvenc írom volt, szinte minden könyvét olvastam. A közelmúltban viszont csalódást okozott egyik regénye, ezért ezt a könyvét fenntartásokkal kezdtem el olvasni. Kellemesen csalódtam, nagyon izgalmas, filmre kívánkozó történetet kaptam. Persze nem hibátlan. Jane személyében például egy szimpatikus főhőst alkotott az író, de az, hogy gyermeke biztonságának érdekében őt hátrahagyva, magányosan szembeszáll a világgal elég elcsépelt, annyi ilyet olvastunk/láttunk már. Ennek ellenére remek kikapcsolódást nyújtott, kíváncsian várom a folytatást.

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Dean Koontz: Sötét zóna

Belekezdtem. Anyám, ez ….jó! Sőt, annál is jobb! Most muszáj terjedelmes feladataimmal foglalkozni, de egész idő azon fogok agyalni:
1) mikor lophatok egy kis időt a tovább olvasásra
2) most akkor miért is lettek öngyilkosok ezek az emberek minden látható előzmény nélkül???
3) konteók forever
4) szerintem elképzelni sem tudom, mi lesz a vége

1 hozzászólás
>!
nyolcadikutas
Dean Koontz: Sötét zóna

Dean Koontz. Vagy bővebben: Dean R. Koontz.
Valamikor a rendszerváltás környékén jelent meg itthon az első könyve a Rossz hely. Sikere átütő volt. A stílus – bár King néhány remeke már honolt akkor itthon – egyedi és misztikus. Aztán jött a többi sorra a Rettegéstől a Virrasztókig. Olvastam tőle sokat, de mivel újat gy idő után nem nyújtott, abbahagytam és a könyveitől megszabadultam. És mostanáig „hozzá sem nyúltam”.
Az író maholnap 74 éves lesz. Lehet-e, tud-e valaki időnként megújulni? Azt hiszem, ha tud, ha nem, kell… kellene.

Na, persze, Agathe Christie… De ha olvasta valaki tőle az N, vagy M című regényét, az tudhatja, nincs ott Hercule Poirot, vagy Miss Marple. Csak egy „egyszerű” kémtörténet.

Nos, Koontz félredobta a korábbi témáit, levetette a köpenyt, feltűrte az ing ujját és átadta nekünk a négy részes Jane Hawk sorozatát. Kapunk a krimiben szingularitást, egy kis agyi nanotechnológiát, egy rendesen felépített történetet, remekül kreált szereplőket és egy esendő, de kemény főszereplőt, akiért a bennünk lakozó igazságérzet miatt szurkolunk ökölbe szorított kézzel.
Az író nem felejtett el írni egyáltalán.

>!
AH_magazin
Dean Koontz: Sötét zóna

Jane személyisége teljesen magával ragadott a történet során. A kitartása, az elhivatottsága és a gyermeke iránti elkötelezettsége, stabil és erős jelleme egyből megkedvelteti magát az olvasóval. Igazi pörgős sztorit varázsol, amiben minden oldalon találni valami izgalmat.

Dean Koontz nem véletlenül lett népszerű. Nagyszerű fantáziájának köszönhetően az olvasó olyan szinten képes belemerülni a regénybe, hogy még munka közben is azon jár az esze, hogy tudna még hamarabb végezni, hogy újra belemerüljön a Sötét zónába. Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz még ki ebből a sorozatból, hiszen már ez is fenomenálisra sikeredett, és több mint négyszáz oldal.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/dean-koontz-sotet-zona/

>!
milegyenanevem
Dean Koontz: Sötét zóna

Mielőtt elkezdtem volna olvasni, csak szuperlatívuszokat hallottam a könyvről, amit azonban csak részben igazolt maga az olvasmány. Valóban egy igen jó Koontz könyvről van szó, de szerintem vannak hasonlóan jó könyvei a korábbiak között is. Végig feszített tempójú, sodró cselekményű könyv, tényleg a „nehéz letenni” kategória, bár a szerző nem tudja meghazudtolni önmagát, és egy kis „nácizásnak” ebbe is bele kellett férnie.
Aki szereti Koontz írásait, vagy szívesen olvas thrillereket, azoknak mindenképp ajánlott kategória.

>!
András_Lázár
Dean Koontz: Sötét zóna

Kicsit hihetetlen, de letehetetlen volt. Mint egy film, úgy pörgött le előttem. Nem éreztem üresjáratot. Szerencsére nem kell sokat várni a folytatásra.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

– A világ jótevőinek a fele álruhás gonosztevő.

347. oldal

>!
mate55 

Ha az ember hagyná, hogy a hírek elvegyék az étvágyát, akkor nagyon hamar éhen halna.

17. oldal

>!
mate55 

A magány az önelemzés kockázatát hordozza magában.

205. oldal

>!
mate55 

A romlottság emberemlékezet óta jelen van minden civilizációban.

261. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55 

– Ez csak egy gyönyörű, rettenetes világ, nem?

160. oldal

>!
asosevoltnyar

A sötétség néha segít abban, hogy az ember alaposabban elgondolkozzon néhány dolgon.

>!
asosevoltnyar

Miközben visszafeküdt, Jane arra gondolt, hogy az incidens csak fehér zaj volt, hogy a modern élet velejárója a folyamatos erőszak és káosz a háttérben. És az emberek annyira hozzá tudnak szokni ehhez a fehér zajhoz, hogy a legjelentősebb megnyilvánulásait, mint például az öngyilkosságok számának megemelkedését, egyszerűen észre sem veszik.

>!
asosevoltnyar

Szeretek az a lány lenni, akinek az égnél is kékebb a szeme.

>!
Gábor_Angyal

Mélyen hitt abban, hogy az emberek két okból szoktak álmodni.
Először is, az ébrenlétük alatt sok frusztráció és kín éri őket, ezért a haragjuk és szorongásaik rémálmokban manifesztálódnak, amikor öntudatlan állapotba kerülnek. Másodszor, ha jókat álmodnak, azt egyértelműen azért teszik, mert olyan tökéletességre vágynak, amelyet az életben nem találhatnak meg – úgyhogy álmodnak róla.

304. oldal


A sorozat következő kötete

Jane Hawk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.
Stephen King: A ragyogás
Dan Brown: Inferno
Dean R. Koontz: A halottlátó
Stephen King: Kedvencek temetője
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: Az
Joe Hill: NOS4A2
Dennis Lehane: Viharsziget
Stephen King: Állattemető