Elkárhozott ​lelkek (Frankenstein 4.) 27 csillagozás

Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

Az ​eszelős tudós, Victor Frankenstein valóban élt, és valóban létezett – még a 21. században is. Két évszázaddal azután, hogy létrehozta első teremtményét, a jelenkor Amerikájában folytatta munkáját, amelyet valójában sosem hagyott abba. A modern orvostudomány és a technika legújabb eredményeit felhasználva megteremtette replikánsait, akikkel helyettesíteni akarta az emberiséget. Úgy tűnt eleven gyilkológépeivel sikerült megkezdenie az emberi faj kiirtását, ám megjelent a színen valaki, akire nem számított.
Legelső teremtménye Deucalion, két New Orleans-i rendőr és néhány rebellis replikáns segítségével elpusztította az őrült tudóst. Ám Victor Frankenstein erre a lehetõségre is felkészült. Abban a pillanatban, amikor megsemmisült a test, amelyet két évszázadon keresztül használt, egy bunker mélyén aktiválódott, életre kelt egy másik.
Az eredeti tudós valamennyi tudásával, tapasztalatával és emlékével rendelkező klón elindul, és belekezd a B-terv végrehajtásába. A… (tovább)

Eredeti cím: Lost Souls

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Szukits, Szeged, 2012
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972341 · Fordította: Szántai Zsolt

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Justabookworm7
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

Nehéz különálló történetként értékelni, sokat azt hiszem nem is lehet mondani róla az utolsó kötet elolvasása nélkül, hiszen ez olyan érzés volt, mintha egy fél könyvet, egy fél történetet elolvastam volna. Nem volt se lezárása se semmi, a két könyv talán jobb lett volna, ha egyben kerül kiadásra, kaptunk egy félig semmit ezzel a kötettel.
Persze nem panaszkodom, a félig semmi már így is sok minden jót sejtet, külön tetszik az, hogy az új Victor nem úgy gondolkozik, mint a régi, sőt úgy tűnt, sok hibát is kijavított. Ahogyan maga az az elgondolás is, hogy Victor Frankenstein gondolt a szinte lehetetlenre is, és készített egy klónt.
A történetnek ezúttal is sok szála volt, sok karakteren keresztül, élvezet volt olvasni, ahogyan mindig is. Kíváncsi leszek mi lesz még belőle…

>!
Balázs_Erőss 
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

A harmadik rész katasztrófális bukása után semmi jóra nem számítottam. Meg kell mondjam, kellemes meglepetés ért. Valaki biztosan súgott Koontz-nak, hogy szedje össze magát, és egy kicsit komolyan is vette a felszólítást. Sok van benne a korai, klasszikus Koontz-történetekből, mint az Éjfél és a Hideglelés. Ha az elejétől fogva ezt a vonalat vinné, akkor a sorozat hatalmasat szólhatna. Azért ez most jó. Nem kiváló, de jó.

>!
baluguru
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

Vártam, hogy oldja meg Mr. Koontz, Victor feltámasztását és az új replikánsok felélesztést. Lehet azt mondani, hogy sikerült neki jól megvalósítani. Persze a könyv úgy ért véget, hogy kénytelen vagy belekezdeni a sorozat utolsó részébe. Lehet, hogy elfogult vagyok, de nagyon jó a könyv és maga a sorozat is! Köszi Mr. Koontz!

>!
Near
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

Nem is tudom… jó volt… de mégsem kellett volna. Tetszik a világ, még mindig tetszenek a poénok, az egész stílus a rohadt sok ismétlést kivéve. De ennek a kötetnek akkor sem kellene léteznie. Gondolom nem csak nekem van olyan érzésem, hogy ez eredetileg trilógiának indult. Az író viszont meggondolta magát a harmadik könyv végén, beleírt pár plusz mondatot ide, még vagy kettőt oda és itt a negyedik (majd ötödik) rész! Nem rossz még mindig, de mintha ugyanazt látnánk, mint eddig. Van egy spoiler főgonosz 2.0, aki ellen küzdenek a jófiúk/lányok. Ha jól sejtem, mindkét ötlet létezett az író fejében, először megírta az egyiket, majd „törölt mindent” és írt egy másikat, abba a világba, majdnem azzal a gonosszal és két fejezetet Frankenstein szörnyével.
Jó könyv, de kicsit sok lesz az az öt kötet.

>!
tojunkies
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

A legnagyobb hibaja a ciklus koteteinek a terjedelmuk, szamomra tul rovidnek tuntek !

>!
Kovács_Zitu
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

Az első része a sorozatnak nagyon megnyert, ezért is olvastam tovább, ám az érzés, hogy ugyan annyira szeretném elmaradt. Ez már a negyedik része és csalódás volt számomra. Carson és Michael kapcsolata már nem a régi ezzel a szerelmesdivel (gyerek), plusz hol vannak az utóbbi szellemes viccei, megjegyzései. Ja és egyre kevesebbet kapunk Deucalion szerepéből is, mint eddig.

>!
Alumni
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

Koontz már rétestészta-sorozata 2. köteténél erős szintesést foganatosított, a friss, ígéretes, és egy emlékezetes gyilkost szerepeltető 1. epizódhoz képest. Írásai negatívumai (naiv, bugyuta történések, sablonosság, erőszak leírásának nélkülözése, csúcspontok nélküli, monoton csordogálás) és pozitívumai (gördülékenység, humor) egyaránt tetten érhetőek az Elkárhozott lelkek-ben. A sok szereplő és szál közötti ugrálás, a lényegre törő történések igazán pörgős cselekményt biztosítanak, és Victor (klónjának) velejéig gonosz személyisége elviszi a hátán az egészet.
Összességében közepes. Nem tudok megbarátkozni azzal, hogy a gördülékenység zálogaként Koontz milyen hihetetlenül bugyuta, primitív megoldásokkal operál – ezekre más műveiben még jóval helytállóbb példák találhatók –, sem azzal, hogy a sötétséget felnőtt könyvhöz mérten érthetetlenül ártatlan szereplőkkel (Nummy, Jocko) és érthetetlenül könnyed, vidám hangvétellel enyhíti, miközben a brutalitás bemutatásához túl prűd.
Hőseinek makacs optimizmusához és szentimentalizmusához vélhetőleg nagyban hozzájárul, hogy Koontzot beszámíthatatlan apja többször is megpróbálta megölni, s vélhetőleg az átélt óriási traumák miatt műveiben ódzkodik a gonosz valódi mélységeinek bemutatásától, s főleg annak győzelmétől. Más megoldás nincs rá, hogy gondolhatja komolyan, hogy minden ennyire könnyen, zökkenőmentesen zajlik, mint agyszüleményeiben.

4 hozzászólás
>!
Voorhees
Dean Koontz: Elkárhozott lelkek

A pentalógia harmadik részéhez képest nem vártan megújult Koontz. A harmadik könyvhöz képest, mely véleményem szerint kissé gyengébbre sikeredett, ez a könyv nagyon jó volt. Folyamatos, izgalmas cselekmény, remekül kidolgozott karakterek mindkét oldalon, és nem várt fordulatok. Leginkább Jocko számítógépes kalózkodása tetszett. Ez a könyv szuper volt, ha ilyen lesz a lezárás is, egy szavam nem lehet majd.


Népszerű idézetek

>!
Near

A világ tele van magas IQ-jú, jól képzett és tanult idiótákkal.

289. oldal

>!
ggizi P

Kávé és sütemény Frankenstein szörnyével és Frankenstein menyasszonyával…

>!
Messi91 P

A nagyi mindig azt mondta, hogy nem számít, milyen kedvesek a szomszédok, mindig jó, ha a házak között van pár lépésnyi távolság.

>!
Justabookworm7

– Kedves öreg barátunk ismert egy rövidebb utat – magyarázta Michael. – Ráfordultunk Sohaföldjére, aztán Seholsincsnél tettünk egy balos kanyart, és már itt is vagyunk.

215. oldal

>!
ggizi P

– Almás pitét készít, Mrs. Dolan? – kérdezte Carson, amikor a konyhába érkezve meglátta, mit csinál az asszony.
– Nem, kedvesem. Ki akarna pitét, amikor bundás almát is lehet enni? Elkapták az emberüket?
– Lábon lőttem – mondta Carson.
– Jól tette, kedvesem! Gondolom, megérdemelte az az alávaló!
– Fegyvert szorított Carson fejéhez – mondta Michael.
– Akkor magának is lábon kellett volna lőnie, fiam!
– Carson bosszúból lehányta…
– Te is hánytál! – emlékeztette a férjét Carson.
– Ez igaz, de én a vízbe, nem a gyanúsítottra. Még soha, egyetlen gyanúsítottat sem hánytam le!

>!
Balázs_Erőss P

Tracy Devine-nek és Fletcher Buckley-nak, akik vidámsággal őrzik egymás józan eszét egy olyan világban, amely már rég megőrült. Legyen tele az életetek jó könyvekkel, jó zenékkel, jó barátokkal, és – mivel tudom, milyen vakmerő sportot űztök – jó medvékkel.

Ajánlás

>!
ggizi P

– Tudod, hogy az Új Faj egyedeinek, amiket Victor New Orleansban tenyésztett ki, két szívük volt? Most olyan érzésem van, hogy nekünk, mármint neked és nekem összesen egy van. Ha ma este meghalok, akkor is elmondhatom, hogy sokkal jobb életem volt, mint amilyet megérdemeltem. Azért, mert az enyém vagy. – Megcsókolta a nőt. Carson úgy viszonozta a csókot, mintha tudná, hogy ez lesz az utolsó.
– Szeretlek, Michael – mondta Carson, amikor eltávolodtak egymástól. – Isten látja lelkemet, hogy tényleg szeretlek, de ha még egyszer szóba hozod a halált, esküszöm, hogy szétrúgom a segged! – Sebességbe tette a kocsit.


A sorozat következő kötete

Frankenstein sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Szörnyeteg úr
Stephen King: Tortúra
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Stephen King: A ragyogás
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Stephen King: Mr. Mercedes
Dean Koontz: A halott város
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Jeff Abbott: Pánik