Csendzóna (A függetlenség napja 2.) 20 csillagozás

A függetlenség napja folytatódik!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

A függetlenség napja az idegen naprendszerből érkező hódítók és az emberiség első összecsapásának története. Senki sem tudta, hogy az idegen civilizáció a hetvenes években jelentkezett először, ám a nyomokat az amerikai kormány eltüntette.
A titkosszolgálat dr. Brackish Okunt, a kiváló tudóst bízta meg a hajótörést szenvedett földönkívüli űrhajó vizsgálatával. Okun mindent megtett, hogy megértse az idegeneket.
Sőt, talán tovább is ment a kelleténél…
Legalább erre következtetnek a kutatók, amikor Dr. Okun néhány személyes használati tárgyát sokkal később, a nagy invázió idején a földönkívüli támadók egyik lezuhant járművében találják meg…

Eredeti cím: Independence Day: Silent Zone

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Animus, Budapest, 1998
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638386339 · Fordította: Tóth Tamás

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Hahh, kellemes csalódás!
Nem láttam ugyan a film folytatását, de valamiért azt gyanítottam, hogy lesz benne csitt meg csatt meg dirr meg durr meg piff meg puff.
Szóval nem sokat vártam a könyvtől… és nagyon jó élmény volt olvasni, mert nem a folytatást kaptam meg, hanem az előzményt. Az első részben szerencsétlen módon elhalálozott Doktor Okun története ez, illetve kutatótársai kálváriája, ami jóval az inváziós kísérlet előtt játszódik.
Volt benne összeesküvés-elmélet, titok, idegenek, akció, ügynökök, felfedezés, technika, a szereplők jelleme a történetnek megfelelően volt formálva, szóval klassz volt.

2 hozzászólás
C_Redfield P>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Ez a könyv, bár először úgy tűnik a Függetlenség Napját folytatja, aztán viszakapcsol korábbi eseményekhez, méghozzá Okun, a filmben látott őrült hosszú őszhajú tudós feljegyzéseihez évtizedekkel korábbról, amelyet rejtélyes módon a lezuhant űrhajó roncsai közt találnak meg…. Hogyan és miért került oda? Erről szól ez az előzmény történet. Amúgy elég érdekes és jól megvilágítja a hátterét az egész sztorinak, kivéve, hogy a történelmi eseményeket elég szabadon kezeli (l. Manhattan-terv, V-2, Peneemünde, rakétakísérletek és hidrogénbombák, Bikini-atomrobbantás). A többi viszont érdekes fikció, úgyhogy nem volt rossz elolvasni, a levonást az előbbiekért adtam.

Inpu>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Ahogy már mások is jelezték, a könyv címe voltaképpen egy hoax, átverés. Beetetés, amire ez a könyv egyáltalán nem szorult volna rá. A nyitó fejezet paragrafusait leszámítva ugyanis a regény retrospektíve azokat az előzményeket tárja elénk, melyek egymásutánisága végül a filmet ismerő közönség számára oly ismerős pillanatig, a földönkívüli idegenek inváziójáig vezet. Ily módon nem a Függetlenség Napja folytatását, hanem a mozisiker prelude-jét tartja az olvasó kezében, középpontjában a vászonról már ismert, a szórakozott zseni klasszikus figuráját megtestesítő fiatal tudóssal, a kiejthetetlen nevű Brackish Okun alakjával.
A Csendzóna az ő sztorija, személyes története, mely egy ponton egybeforrni látszik az emberiség modern történetének egyik legtalányosabb rejtélyével: mi történt 1947-ben Roswell közelében? S mi folyik azóta az 51-es körzetben? A sci-fi regény írói ezzel a történettel ágyazták be a mozifilm eseményeit az ufókutatók alapozómítoszába, így válik érthetővé – és talán kissé valószínűbbé – annak a forgatókönyvnek a vázlata, mely a Földet „napjainkban” az emberek és egy idegen faj élet-halál harcának helyszínévé tette. A Függetlenség Napja és ez az előzményregény azonban nem is különbözhetne jobban egymástól. Ugyan a Csendzóna sem több, mint könnyed, szórakoztató délutáni olvasmány, súlytalan ponyva, ám annak a szerethetőbb fajtájából. Kevesebb pátosz, több humor, emberközelibb karakterek, néhol egészen P.G. Wodehouse-ra hajazó irónia. Sci-finek csupán közepes alkotás lenne, de a találó karakterválasztások ezt a regényt az igazán kellemes olvasmányok szintjére emelik.

Szencsike P>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Érdekes volt megtudni az előzményeket, illetve Okun prof. múltját :) Sejtettem, hogy kicsit zizzent, de ennyire, mindazonáltal egy zseniális tudós :) Mindazonáltal, aki egy kicsit is híve a konteóknak, vagy ufóknak, azt érdekelheti a könyv.

terembura>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Néhány hónapja olvastam a Függetlenség napja könyvet. Az nem volt rossz, de igazából nem is volt olyan nagyon jó sem. :)
Gondoltam, megpróbálom ezt is, mivel úgymond annak a folytatása.
Rögtön itt is az átverés: Nem, nem folytatás. Ez egy előzmény könyv a Függetlenség napjához. Egyébként nem rossz. Jó kis kikapcsolódás, más semmi, de arra tökéletesen megfelel, hogy rábambuljál a betűkre. :)

Sodry>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Nekem tetszett a sztori, de igazából a címe van elrontva mert az eredeti címe „independence day – Silent zone” nem valami gagyi függetlenség napja folytatódik angol megfelelője. Szóval többet ér ez a könyv mint amennyiért én megvettem (300 Ft) Nagyon sok dolgot fejt ki amit a filmben nem értesz, miért jöttek, hogy találtak meg, milyen volt a kommunikáció stb stb

Zolesz P>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Mind azt már előttem többen is kiemelték a könyv nem folytatása hanem előzménye a Függetlenség napjának, így én eleve már így álltam hozzá az olvasásának. A függetlenség napját láttam filmben és olvastam régebben már könyvben is. A regényre már nem igazán emlékszem, a film viszont mindenképpen a kedvenceim között szerepel, így e történet előzményei is érdekeltek, hát megvásároltam a regényt. A könyv legelején tovább vezetik az olvasót a filmben megismert cselekményen, de ez nekem nem igazán tetszett, ezért csak is örülhettem annak, hogy pár oldal után nem a folytatást kellett olvasnom, hanem visszaugrottunk az időben. Jó volt megismerni Okunt, és az „öregeket”, és az 51-es körzet mindennapjait. Persze senki ne várjon valami csodát a könyvtől ami szerintem meglehetősen felszínes minden tekintetben. Örültem volna ha maga az alap történet sokkal jobban ki van dolgozva, a szereplők karakterei jobban elemezve vannak, s ha a történések is sokkal, de sokkal jobban részletezettebbek. Ez sajnos nem így volt ebben a meglehetősen kevés oldalszámú regényben. Simán lehetett volna megduplázni, mélyebbé tenni a regényt. A könyv két harmadáig nem is igazán tetszett, de a befejezése már annál inkább. Szóval ne várj valami őrületesen nagy sztorit és szépirodalmi magasságokba emelkedő „mesét”, de ha egy laza regényre és olvasásra vágysz és a Függetlenség napja előzményeiből szeretnél megtudni dolgokat (meglehetősen felszínesen persze) akkor érdemes lehet elolvasnod.

Jávori_István I>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

A történet A függetlenség napjának folytatásaként indul (A harc folytatódik), de aztán 1972-től kíséri végig Brackish Okun (a mozifilmben Brent Spiner játszotta) IQ-bajnok pályafutását az 51-es körzetben.

Gyakran szemtanúi lehetünk a „történet a történetben” effektusnak…
Ilyen pl.:Bridget Jones – kövérkés és antipatikus – tizenkét éves kislány ufó-észlelés utáni természetfelettivé válása, vagy Immanuel Wells professzor találkozása egy FÉK-kel ("Földönkívüli Élettani Képlet"-tel).

A regényt – elsősorban – a Roswell-rajongók figyelmébe ajánlom!

Izolda P>!
Dean Devlin – Roland Emmerich – Stephen Molstad: Csendzóna

Régen olvastam már, de emlékszem, hogy meglepődtem rajta, milyen félrevezető a cím, mert ez nem folytatás, hanem előzmény…
Akinek tetszett a Függetlenség napja, szerintem ezt is élvezni fogja.

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lichter Péter: Utazás a lehetetlenbe
David Mitchell: Felhőatlasz
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Paul Monette: A Ragadozó
Duncan Shelley: Vadászidény
Damien Forrestal: A túlélők
Nathan Archer: Betondzsungel
Robin Cook: Invázió
Dean R. Koontz: Menekülés
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben