Mesék ​télre 6 csillagozás

Történetek a világ minden tájáról
Dawn Casey: Mesék télre

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2021
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634868262 · Illusztrálta: Zanna Goldhawk

Most olvassa 11

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 84


Kiemelt értékelések

SzaffiPolca P>!
Dawn Casey: Mesék télre

Dawn Casey: Mesék télre Történetek a világ minden tájáról

Vannak olyan mesekönyvek, melyek megérdemlik, hogy minden gyermek polcán helyet kapjanak. Ezek közé sorolnám a Benedek Elek, a Grimm, az Andersen gyűjteményeket, vagy éppen az Öreg néne őzikéjét. Ezentúl a Mesék télre című könyvet is felvehetjük az alapdarabok közé.

Ez a kötet azért különleges, mert a világ minden tájára elrepít minket a történetek által. Olvashatunk tanmesét Japánból, Norvégiából, Grönlandról, Szibériából, sőt, Franciaországból is, csak hogy néhányat említsek, illetve helyet kapott egy klasszikus Andersen-mese is. Minden történet a télhez kötődik, nem feltétlenül a karácsonyhoz, vagy bármilyen téli ünnephez, ezért is találó a cím, mely arra utal, hogy ez a mesekönyv bizony a havas, fagyos évszakról regél.

Dawn Casey tizennyolc mesét gyűjtött össze ebben a kötetben, mind más és más, vannak kiemelkedő történetek, és kevésbé érdekesek, de sokban felfedeztem egy közös vonást: többségében népmeséket olvashatunk, így megjelennek a területi sajátosságok. Visszatérő motívum a szegénység, az éhínség, a vallás, és az állatok tiszteletének hangsúlyozása. A tanulság és a mondanivaló mindenhol ugyanaz, a legfontosabb érték a szeretet, a törődés és az élet megbecsülése. Ezek azok a gondolatok, melyeket át kell adnunk gyermekeinknek, a meséken keresztül pedig ők is átérzik, hogy milyen lényeges is az, hogy az ember kellő alázattal, tisztelettel, megbecsüléssel és türelemmel forduljon a másikhoz.

Kiemelnék pár mesét, melyeknek üzenete a lelkem mélyére hatolt. Amikor kézhez kaptam a könyvet és fellapoztam a tartalomjegyzéknél, azonnal szemet szúrt egy számomra kedves mese, A Hókirálynő. Még csak összeszámolni sem bírom, hányszor olvastam és láttam a mesét gyerekkoromban, hatalmas kedvenc, a mai napig képes vagyok újranézni ezt az Andersen-mesét, ahol a kislány nem hagyja elveszni barátja szívét.

Másik kedvencem A tanuki aranya című japán népmese, mely rávilágít arra, hogy észrevegyünk minden boldogságforrást az életben, amiket csak akkor értékelünk igazán, amikor úgy tűnik, örökké elveszett. Megható volt olvasni A hóleány törénetét, ami sok más történet alapjául szolgált, illetve nagyon tetszett Az Almafaember meséje a szorgalmas és alázatos fiú szerencséjéről. Tenger Anya története abszolút aktuális, arra tanít minket, hogy vigyázzunk környezetünkre, becsüljük meg a természet kincseit, legyünk hálásak.

Ha visszatérsz, mondd el a többieknek, hogy vigyázzanak a tengerre. Tartsák tisztán az óceán vízét!

„Ha nem vigyázunk a természetre és elpusztítjuk, egy idő után semmit nem fogunk kapni ajándékaiból.”

A mesék nem csak az óceánok és tengerek megóvására hívják fel a figyelmet, hanem arra is, hogy becsüljünk meg mindent, ami megadatik. Örüljünk, ha esik az eső, ha süt a nap, ha havazik, ha nyílnak a virágok, ha élelmet vehetünk magunkhoz, ha ajándékot kapunk, legyünk hálásak, ha segítenek rajtunk, tartsuk becsben a játékainkat, ne pazaroljunk, tiszteljük és becsüljük az állatokat, mert mi, a környezetünk és a többi ember mind-mind egymásért vagyunk az élet nagy körforgásában.

Ez a könyv viszont nem csak tartalmilag értékes, de az illusztrációi is lenyűgözőek. Zanna Goldhawk varázslatos rajzokkal látta el a borítót és az összes történetet. Elképesztően figyelemfelkeltő, ezt a könyvet már messziről ki lehet szúrni a könyvesboltok zsúfoltságában. A gyerekkönyvek világában döntő fontosságúak a rajzok, a színes ábrázolásmód, mert első körben ezzel tudja a könyv magára vonni a figyelmet. Miközben együtt olvasunk, nem csak a gyermek számára jelenthet kikapcsolódást, hanem mi magunknak is, mert a mesék mögött rejlő mondanivaló a felnőttek számára is útmutatásul szolgál.

Lexen>!
Dawn Casey: Mesék télre

Dawn Casey: Mesék télre Történetek a világ minden tájáról

Csodálatosan szép kivitelezésű könyv, fejet hajtok az illusztrátor előtt. A szerzőnek szól a kritikám. Egyfelől változatos meséket gyűjtött össze, tetszik, hogy Ukrajnától Afrikáig mindenféle népmesék megtalálhatók a könyvben. Az is pozitívum, hogy a jegyzékből kiderül, mit honnan gyűjtött. Másfelől épp ez a jegyzék teszi gyanússá, hogy mennyire írta át a meséket. Időnként saját bevallása szerint is nagyon. Máskor például A brémai muzsikusok egy kevésbé ismert változatát alkalmazza, és értem, hogy kurziózumként érdemesebb a kevésbé ismert változatot szerepeltetni, ugyanakkor számomra úgy tűnik, nem véletlenül lett a másik változat ismertebb – egyszerűen jobb. A szerző egyébként jól fogalmaz, de sokszor az volt az érzésem, hogy csak próbálja feltölteni a meséket tartalommal. Sokszor csak apró, pár mondatban összefoglalható kis legengákból, mondákból szőtt két-három oldalas meséket, és ez bizony érződik a cselekményen – na, meg kérdés, hogy ezek tényleg mesék-e eredetileg, nem csak kis helyi öt mondatos anekdoták. A fogalmazásmódjából valahogy a végére elegem lett. De alapvetően értéke az összeállításnak, hogy amik törekszik a változatosságra, a kínai népmesétől a mexikói történetig mindenféle elbeszélést szerepeltet. Csak hát azt kell, hogy mondjam, hogy e könyv esetében a külső megjelenés viszi a hátán az egészet. Ha ugyanezt kinyomtatnák illusztráció nélkül, szerintem lehullna a lepel. De a rajzokkal nem lehet betelni.

Utószó_blogger>!
Dawn Casey: Mesék télre

Dawn Casey: Mesék télre Történetek a világ minden tájáról

A hideg téli napokon kinek ne esne jól bekuckózni egy jó meleg pléddel, egy bögre forrócsokival, és egy csodálatos mesekönyvvel. A Mesék télre pedig tökéletes választás egy ilyen estére, hiszen csodálatosan szép meséket tartalmaz a világ minden tájáról, melyek télen játszódnak, amikor a hideg metsző, az éjszakák hosszúak, és amikor mindenki jobban vágyik a szeretetre. Bár a történetek között van néhány, amely karácsonykor játszódik, de elsősorban nem karácsonyi mesék gyűjteménye ez a kötet, sokkal inkább egy olyan válogatás, mely a világ téli hagyományait gyűjti csokorba, és megmutatja, hogy bár mindenhol más a szokás, a szeretet, a megértés és a kedvesség mindenhol és minden korban egyformán fontos.

A könyvben főleg népmesék kaptak helyet – különösen sok északi országokból származik, ahol hosszú és hideg a tél –, de van két műmese is a kötetben, melyek nemcsak hangulatukban passzolnak a többi történethez, hanem azért is fontosak, mert kulturálisan nagy jelentőségre tettek szert, és maguk is hagyományokat, szokásokat teremtettek vagy dolgoznak fel: ez a két mese a Diótörő és A Hókirálynő. Számomra mindkét mese nagyon kedves, és jó volt olvasni őket, de annak is örültem, hogy kevésbé ismert történetek is helyet kaptak a könyvben. Ilyen volt például A mikulásvirág című történet, mely Mexikóba repíti az olvasót egy csodálatosan szép történettel, mely arról szól, hogy a tiszta szívből adott ajándék minden másnál többet ér.

Bővebb értékelés a blogomon: https://www.utoszo.hu/2021/11/21/dawn-casey-mesek-telre/


Hasonló könyvek címkék alapján

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány
Világszép Vaszilisza
Benedek Elek: A kék liliom
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem sárkányokról és ördögökről
Dömötör Tekla (szerk.): Az aranyláncon függő kastély
Tűzmadár
Füzesi Zsuzsa: Mesetarisznya
Jékely Endre (szerk.): Hogyan győzte le a jaguárt a teknős?
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Bajzáth Mária (szerk.): Adventi népmesék és legendák