Fermentálás 5 csillagozás

Erjesztett ételek és italok több mint 100 recepttel
Davis Holly: Fermentálás

Mi ​a közös a kedvenc kézműves sajtunkban, a ropogós kovászos kenyérben, egy pohár otthon készült gyömbérsörben, a marinált olívabogyóban vagy a savanyú káposztában?

Mindegyik fermentálással készül. Ez a legősibb tartósítási eljárás, amely a világ csaknem minden táján a kulináris hagyományok szerves része. Egy olyan módszer, ami könnyen elsajátítható, mert végtelenül egyszerű, olcsó, és nem kellenek hozzá különleges alapanyagok. Az fermentált ételek és italok nemcsak azért nagyon egészségesek, mert hőkezelés és adalékanyagok nélkül készülnek, hanem az erjesztés folyamán olyan anyagok keletkeznek, amelyek egyszerre tartalmaznak a bélflóránk számára nélkülözhetetlen pre- és probiotikumokat, felturbózzák az immunrendszert.

Az erjesztéssel készült ételek és italok tucatnyi jótékony hatásuk mellett izgalmas, új ízekkel is gazdagítanak bennünket.

Holly Davis séf több mint 40 éve kutatja, műveli és oktatja a fermentálás tudományát. Örömét leli az ételek… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633049358

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

xpander303>!
Davis Holly: Fermentálás

Davis Holly: Fermentálás Erjesztett ételek és italok több mint 100 recepttel

A témáját és kidolgozottságát tekintve ez egy fantasztikus szakácskönyv lenne. Mindaddig fenntartja a könyv ezt a benyomást, ameddig nem kezdi el az ember szakácskönyvként használni, és ételeket készítene belőle.
Sajnos ez a kiadvány is magán hordozza az itthoni kiadású szakácskönyvek gyermekbetegségeit, miszerint rossz a fordítás (vagy lektorálás). Ennek következtében egyes felhasználandó alapanyagok hiányoznak az elkészítési útmutatókból. Emellett az utasítások is gyakorta félreértelmezhetőek – írom ez számba vehető kulináris tapasztalattal a hátam mögött. A receptek maguk is is gyakran rendkívül nyakatekerten vannak szerkesztve, felesleges csapongások okán kell cikázni a szövegben munka közben.
Ezek miatt egy darabig most megint nem veszek magyarra fordított szakácskönyvet, kár érte.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Oláh Andor – Kállai Klára – Vadnai Zsolt: Reformkonyha
Gabonaételek
Charmaine Yabsley: Varázslatos italok
Victoria Boutenko: A nyerskonyha legjobb receptjei
Margaret Raymen – Kay Dilley – Kay Gibbons: A prosztata védelmében
Marion Grillparzer: A leves gyógyít
Wayne Kalyn – Jennifer R. Tokarski – Christine R. Guido (szerk.): Orvosság a konyhából
Michael van Straten: Omega-3 szakácskönyv
Judita Wignall: Nyersen és egyszerűen