A ​velencei 21 csillagozás

Tiziano élete
David Weiss: A velencei

Tiziano, az agg mester, 99 éves? Vagy tízzel kevesebb? Maga sem tudja már, hiszen mindig lódított, idősebbnek mondta magát. először, hogy felvegyék festőinasnak, hogy bekerüljön Gentile majd Giovanni Bellini műhelyébe, később a festők céhébe, azután, hogy önálló lehessen, hogy felnőtt férfinak tekintsék a nők, és elnyerhesse őket. Velencében, mint annyiszor, most is pestis dúl, lehet, hogy őt is elragadja. Papírra veti hát emlékeit. Így indítja regényét D. Weiss Tizianóról, és ad mindehhez háttérként színes, lenyűgöző korképet. Érzékletesen és szuggesztíven írja le a kortársak, festők, patríciusok, fejedelmek küllemét és egyéniségét; ugyanakkor főhősét befelé néző, töprengő, önmagával elégedetlen, lelkiismeretével gyötrődő érzékeny emberként ábrázolja, akinek műveiben pogány érzékiség és vallási pátosz váltakozik egymással, ahogy életében is szenvedélyes temperamentum küzdött a kiegyensúlyozott méltósággal.

Eredeti cím: The Venetian

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Corvina, Budapest, 1980
422 oldal · ISBN: 9631311082 · Fordította: Vermes Magda

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
WolfEinstein
David Weiss: A velencei

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Tiziano apu kedvenc festője, és be kell látnom, hogy van is benne valami. Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, azt mondta, hogy ha elolvasom, én is rajongani fogok a művészetéért. Igaza lett.
A könyv lenyűgözően érzékletesen mutatja be a művész életét. Az egyes szám első személyű beszámoló fokozza a hitelességet, amint öreg korában emlékszik vissza a fiatal életére. Megismerhetjük azokat a helyeket, személyeket, akik hatással voltak a festményeire, modelljeit, a korszak kiemelkedő művészeit, a XVI. századi Velence társadalmát, életmódját, szóval mindent, ami Tizianot a velenceivé tette.
A könyvből az is kiderül, hogy mennyire önteltek, beképzeltek, önzők voltak a nagy művészek, maga Tiziano egész életművére jellemző volt a képek befejezésének halogatása, amit a megrendelők nem néztek jó szemmel. És persze, mivel sokszor újdonságként hatottak a művek, vagy még inkább azért, mert nem akartak fizetni, rengeteget elégedetlenkedtek. De képek elkészültek, ma is csodálhatjuk őket, és ez a könyv segít abban, hogy jobban érthetőek legyenek.

>!
Orshie
David Weiss: A velencei

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Tizianót sohasem szerettem különösebben, ennek a könyvnek a hatására sem tört meg a jég. Bár azt el kell ismernem, hogy a Mária mennybemenetele az egyik legfantasztikusabb hatású mű, amit valaha volt szerencsém élőben, eredeti helyén látni.
Viszont maga a regény első osztályú. Érdekes, olvasmányos, amennyire lehet ragaszkodik a valós életrajzi adatokhoz, szinte érezzük a korabeli velencei élet hangulatát. A festőcéh és a mesterek intrikáinak, egy falusi tanonc kezdeti nehézségeinek és végül kiemelkedésének, Tiziano festői technikájának leírása tökéletes. Több hasonlóan magas színvonalú festőéletrajzot szeretnék még olvasni.

>!
Bartha_Helga
David Weiss: A velencei

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Jó kis életrajz, nem kellett sokat törnöm rajta a fejem, ez most pont jó volt! Szeretem a Weiss könyveit (meg általában az életrajzokat), sok mindent elmondanak egy adott korról, művészről, meg a környezetéről. Külön örülök a képeknek a festményekről, nem biztos, hogy másképp megjegyezném a Tiziano festményeket… És ha legközelebb Velencében járok mindenképp megkeresem a Frari templomot is!

>!
nagy_csilla
David Weiss: A velencei

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Ez volt az első David Weiss könyv amit olvastam, de már fáj a fogam a következőre. Nagyon tetszett a stílusa ahogy bemutatta az akkori Velence életét , és a művésztáraival és önmagával küzdő Tiziano-t.

1 hozzászólás
>!
acsferi
David Weiss: A velencei

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Az eleje kicsit nehezen indul, de azután magával ragadott. Remek életrajzi regény az itáliai reneszánsz festészet nagy alakjáról. Miközben a festő életútját nyomon követi az író, bepillantást enged a festmények keletkezési körülményeibe, emellett pedig a korabeli Velence festőit, azok egymás közötti rivalizálásait is megismerhetjük. Talán a történelmi háttér alaposabb bemutatásával adós marad a szerző, de ez a mű értékéből nem von le, a reneszánsz művészet iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlott.


Népszerű idézetek

>!
WolfEinstein

Ha sikerül lelopnom a mennybolt vörösét, megtudom, milyen a tökéletes boldogság.

204. oldal, [XVI.] (Corvina, 1980)

David Weiss: A velencei Tiziano élete

>!
nagy_csilla

De mikor nősülsz már meg, mikor rendezed az életkörülményeidet?
Vállat vontam. Mit mondhattam volna? Azt, hogy művész vagyok, és a legtöbb festő, akit nagyra tartok, Giorgione, Leonardo, Michelangelo, Raffaello, egy sem házasodott meg? Aztán megláttam anyám esdeklő tekintetét, és igyekeztem megnyugtatni:
– Gondolok rá, anyám. Ha megtalálom az igazit.
– Sose lesz meg az igazi, csak ha akarod, hogy meglegyen.

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Kapcsolódó szócikkek: igazi · Leonardo da Vinci · Michelangelo
>!
nagy_csilla

A festményeim nem csoda folytán jöttek létre. Konok akaratomnak,önérzetemnek, tudásomnak és szememnek köszönhetőek.
Annyi mindenre kell emlékeznem,tömérdek levelet, jegyzetet kell elolvasnom.
Mégis, amint itt állok velencei palotám nagy műtermében, és bámulom az állványon levő festményt, amelyet képtelen vagyok befejezni, érzem, nagyon fáradt vagyok és szomorú.

David Weiss: A velencei Tiziano élete

>!
nagy_csilla

A paloták barnán, sárgán és vörösen villantak elő a napfényben, és éles árnyékot vetettek a kék hullámokra. A San Marco kupolái pazar színekben fénylettek. Elárasztott a mámorító fény, és magával ragadta képzeletemet. Amint aztán lejjebb szállt a nap, olyan bíbor szín sugárzott, ami maga volt a csoda. Lenyűgözött, mégis diadalmas érzés fogott el.
-Ez a velencei vörös… – dünnyögtem

David Weiss: A velencei Tiziano élete

>!
nagy_csilla

Keserűen gondoltam arra, hogy a művésznek nincs birtoka, se vagyona, se biztonságos megélhetése, csupán tehetsége. A művészetben talán ismeretlen fogalom a biztonság…

David Weiss: A velencei Tiziano élete


Hasonló könyvek címkék alapján

Claudio Pescio (szerk.): Leonardo
Carlo Goldoni: Carlo Goldoni emlékezései
Madarász Imre: Két máglya
Luca Novelli: Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt
Passuth László: Lagúnák
Theun de Vries: Titkok birodalma
Berzeviczy Albert: Beatrix királyné
Dan Brown: Inferno
Maria Bellonci: Lucrezia Borgia
Sediánszky Nóra: Velence útvesztői