Mamut ​a múltból 15 csillagozás

David Walliams: Mamut a múltból

Hahó, David Walliams-rajongók! Készen álltok egy gigantikus, mamutméretű kalandra?
Amikor Elisa, a viktoriánus korabeli London utcáin élő árva először hall a jégszörnyről – vagyis az Északi-sarkon talált gyapjas mamutról –, azonnal kíváncsi lesz, és mindent tudni akar róla. Egy véletlen folytán aztán szemtől szemben találja magát a behemót teremtménnyel, és innentől kezdve nincs megállás: az életre szóló kaland során Londonból egészen az Északi-sarkig jutnak!
A Mamut a múltból David eddigi legnagyobb szabású kalandregénye, amely egy tízéves kislány és egy tízezer éves mamut örök barátságának lenyűgözően izgalmas történetét meséli el.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2020
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377474 · Fordította: Vereckei Andrea

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kratas P>!
David Walliams: Mamut a múltból

Őrült történet, izgalmak, egyedi szereplők és érzések mindenütt. Közben némi ismeretterjesztés is. És a végén nem én sírok, te sírsz!

Chris>!
David Walliams: Mamut a múltból

David Walliamst gyakran hasonlítják Roald Dahlhoz, ami, tekintve határtalan fantáziáját, és különc, eltúlzott, ám mégis szerethető szereplőit, és persze humoros stílusát, egyáltalán nem véletlen. A Mamut a múltból, bár felismerhető a történeten a szerző jellegzetes stílusa, mégis eltér Walliams eddig magyarul is megjelent regényeitől. A mostani kötetre klasszikus kalandregényként is tekinthetünk, amely nincs hiján sem akciónak, sem az elmaradhatatlan tanulságnak, azonban mégis hiányzik belőle a megszokott Walliams-féle bátorság. Értem ez alatt azt, hogy a szerző minden kötetében igyekezett eddig valamilyen tabu- vagy más, teljesen hétköznapi, de mégis nehéz témát feldolgozni (Gengszternagyi – nagyszülő-unoka viszony, halál; Büdöss úr – hajléktalanság; Milliárdos fiú – a pénz nem boldogít; Köténycsel – másság; Az éjféli banda – halálos betegségek; Rosszfiúk – csonka család), ebben a kötetben azonban ennek nyoma sincs.

Ettől függetlenül egyáltalán nem lehet okunk a panaszra, mert a Mamut a múltból egy igazán jó kalandregény. A történet akár a legújabb Disney-Pixar mozifilm alapjául is szolgálhatna, hiszen cselekménye, felépítése ugyanazt a sémát követi, mint az „egeres és lámpás” cég utóbbi egy évtizedének termései. Adott egy hányatatott sorsú főhős, aki minden vele történt rossz ellenére, tiszta szívvel képes tekinteni a világra, és elhatározza, hogy újból életre kelt, majd egy olyan helyre visz egy mamutot, ahol boldogan élhet. Ehhez a küldetéséhez jó páran csatlakoznak (Lülü, a takarítónő és az ő szerelme, Tökmag Tom, a világ legkisebb katonája, valamint a Chelsea, a Királyi Kórház összes gondozottjai – vagyis a nyugállományban lévő katonaság tagjai) és természetesen akadnak olyanok is, akik igyekeznek mind ezt megakadályozni: mint a hírnévre vágyó Professzor vagy Lady Sörét, az orvvadász. Walliams már többször szerepeltette regényeiben az angol királynőt – ám ezúttal, nem II. Erzsébet, hanem Viktória válik fontos karakterré, lévén a szerző most először írt a múltban játszódó történetet. Ennek ellenére a minden kötetben felbukkanó Rádzs nem hiányozhat: pár jelenet erejéig találkozhatunk felmenőjével (I. Rádzs), aki éppen ekkor nyitja meg első saját standját.

A karakterek terén Walliams tehát hozza a szokásos színvonalat, nekem személyes kedvencem Lülü, a takarítónő lett – felnőtt létemre időnként hangosan felkacagtam a mondatain. A történetet viszont én kissé túlírtnak gondolom, bizonyos jeleneteket nagyon elnyújtott a szerző, időnként úgy éreztem, hogy alig halad előre a sztori. Persze, mivel mindezt humoros formában tálalja, a kisebbek (tehát a célkorosztály) bizonyára élvezni fogják ezeket a fejezeket is. A sztori lezárása kellően megható – visszakanyarodva a fentebb említetthez: ha mozifilm készülne belőle, bizonyára előkerülnének a zsebkendők még a szülőknél is –, és a tanulságot is megkapjuk: ahhoz, hogy igazi hős váljon belőled, nem kell semmilyen szupererő, elegendő egy kicsivel több bátorság és kitartás a céljaid eléréséhez – meg persze az sem az akadály, ha igaz barátokra lelsz útközben.

A Mamut a múltból összességében egy nagyon jó, humorral átitatott kalandregény, és bár nem ez lesz Walliams legjobb alkotása (legalábbis a szememben), még így is magasan tartja a lécet. Az pedig mindenképpen örvendetes hír, hogy a szerző népszerűsége továbbra is elegendő ahhoz, hogy legalább évi egy kötet magyarul is megjelenjen – habár, én cseppet sem bánnám, ha ez a szám kettőre nőne, mert jópár regénye vár még kiadásra nálunk.

Annamária_Seres>!
David Walliams: Mamut a múltból

Nagyon szórakoztató könyvnek bizonyult ez is, mint a Rosszfiúk, amit előzőleg olvastam a szerzőtől. Tetszett a beszédes nevek, amiket használt. Lülü volt a kedvenc szereplőm, aki bármekkora felfordulás közepette is csak azt nézte, hogy mennyit kell majd takarítania. Aranyos,kedves, fordulatokban gazdag és persze vicces történet, csak sajnos a terjedelme miatt lehet, hogy kevés gyerek veszi a kezébe.

anitaholka>!
David Walliams: Mamut a múltból

Nagyon vártam, hogy elkezdhessem olvasni ezt a könyvet. A kaland a viktoriánus korban játszódik és főszereplője Elisa az árva lány, Lülü a takarítónő, Tökmag a nyugdíjazott katona és persze Gyapjas a mamut. A történet nagyon izgalmas fordulatos és lehengerlő. A könyvet végig nagyon jó volt olvasni, plusz fantasztikus hangulatot teremt a könyvben látható rengeteg illusztráció. Kíváncsian várom gyermekeim véleményét is erről a meséről, amely az önzetlen barátságot, bátorságot mutatja be nekünk, az olvasóknak. Mindenkinek bátran ajánlom, nem csak gyermekeknek.


Népszerű idézetek

kratas P>!

– Látod a tűzijátékot, Elisa?
– Igen, madam.
– A szívemben pontosan ezt éreztem minden alkalommal, valahányszor csak az én drága Albertem a szobába lépett.
– Ez csodálatos – suttogta a lány.
– Ez az igazság. Mindketten szerettünk, gyermekem – és cserébe viszontszerettek minket. Mi többet kérhetnénk az élettől?

480. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Julia Donaldson: A majom mamája
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Julia Donaldson: A nyomozókutya
Julia Donaldson: A Graffaló
Gerald Durrell – Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…
Alice Oseman: Heartstopper 2.
Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni