Gengszter ​nagyi (Gengszter nagyi 1.) 227 csillagozás

David Walliams: Gengszter nagyi David Walliams: Gengszter nagyi

„Pár év, és klasszikusnak fog számítani.” -(Sue Townsend, az Adrian Mole-könyvek szerzője). A 11 éves Ben rettegve gondol a péntek estékre, amikor a nagymamájánál kell aludnia. Ő ugyanis minden idők legunalmasabb nagymamájának látszik: állandóan szókirakósdit játszik és káposztalevest főz. De van egy dolog, amit Ben nem tud róla… Ben nagyija pontosan olyan, amilyennek az ember a nagyikat elképzeli: – ősz haja van és műfogsora, a használt zsepit mindig a kardigánja ujjába gyűri, és nemzetközi hírű ékszer tolvaj. Kalandos és megindító történet egy nagymamáról és az unokájáról, valamint lopott koronaékszerekről.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2024
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635995455 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Tony Ross
>!
Kolibri, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634379386 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Tony Ross
>!
Kolibri, Budapest, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634379386 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Tony Ross

7 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Amellett, hogy jól szórakoztam Ben „miért unalmas a nagymamám” elmélkedésein, egy kicsit mérges is voltam rá, mert ő sem nagyon igyekezett a kapcsolatot ápolni a nagyijával. Sok nagymamának vannak apró-cseprő furcsaságai, de ezeket azért illik nekik elnézni.

Vicces és mozgalmas események, Ben és a Gengszter nagyi hajmeresztő kalandjai, a Tower meghódítása, Ben táncversenyen való szereplése, küzdelem a minden lében kanál szomszéddal, Parker úrral, na és persze ne felejtkezzünk meg a királynővel való találkozásról sem.

Tetszett a könyv, jól szórakoztam olvasás közben, és nagyon hamar a történet végére értem. Ám a könyv végével nem teljesen vagyok elégedett, spoiler

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/david-walliams-gen…

10 hozzászólás
nicosia P>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Furcsa humorú, mégis kedves könyv volt. Kicsit szívszorító is a végére. Ami miatt nem tetszett az az önismétlés és a sztereotípiagyártás volt. Szegény nagyi a regény elején kifejezetten undorítónak lett lefestve, és a róla alkotott kép olyan sokat nem is finomodott. Nagyjából az a főszereplő konklúziója, hogy az idősek büdösek, káposztát esznek káposztával és f.nganak. Mondjuk simán megértem hogy 10 éves fiúknak vicces lehet, de felnőttként meg már tudom, hogy túlbuzgó altesti humor nélkül is lehet érdekes egy történet.

Nikolett0907 P>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/04/david-walliams…

„Az életben nincs más dolga az embernek, mint hogy az álmait kövesse. Máskülönben csak vesztegeti az idejét.”

Nem tagadom, hogy patakokban folyik a könnyem még most is, pedig egy órája fejeztem be a könyvet. Nem erre számítottam és úgy érzem összetörte a szívemet, de erről kicsi később még fogok írni nektek. A regény fiataloknak íródott, de nem csak nekik kellene olvasni, hanem a legszívesebben a kezébe nyomnám az idősebb korosztálynak is, sőt igen, még a szüleimnek is. Azt hiszem, így kell az érzelmek viharába sodorni az olvasót és elengedni a kezét. Tanulj meg úszni és küzdeni, hogy lásd miről is szól az élet egy bizonyos szegmense!

A fenti bevezető csupán egy hirtelen előtört emocionális hullám, melynek csak annyi köze van a mostani értékelésemhez, hogy lássátok, mennyire felkavart ez a történet.

Először is szeretnék pár szót írni az alkotóról, ugyanis teljesen ledöbbentem, amikor tudatosult, hogy ki is valójában David Walliams. Nem tudom, hogy mennyire vagytok tisztában az író munkásságával, de röviden annyit írnék, hogy sűrűn látható volt anno zsűriként a Britain's Got Talent-ben, ezen kívül angol komikus, színész, író és televíziós műsorvezető is. Főként a Matt Lucas-szal közösen készített Little Britain című televíziós sorozatból ismert. Számomra azért volt döbbenetes, mert egy időben sokat néztem a fent említett tehetségkutató műsort és a benne megismert David teljesen más képet mutatott magáról. Persze egy művészembernek több alteregója is lehet és pont ezért nagyon örülök, hogy új oldaláról ismerhettem meg. ( Itt még több infót találhattok az alkotóról).

A könyvet egy nagyon kedves barátnőm miatt szereztem be, mert előtte pár nappal tette a kedvenc kötetei közé. Akkor a maga szűkszavú, de lényegre törő stílusával értékelte a könyvet: „Ilyen hülyeséget, egy ilyen könyvön bőgni bakker…Kedvencem lett :)” – Számomra a véleménye fontos, hiszen nap mint nap szórakoztatjuk egymást és ezt szó szerint kell venni. Így evidens volt, hogy egy példányt pottyantok is a kosaramba.

Miután megérkezett, megállapítottam, hogy bizony feltűnő egy darab. Nem a méretét tekintve, hanem a borító képe miatt. Piros alapon arany betűk hirdetik a szokásos marketing szöveget: „Már több mint 20.000 példány”. Első gondolatom az volt, hogy mennyire felesleges és inkább antipatikus érzelmet kiváltó, hogy ilyen szövegeket helyeznek a borítóra, elvégre, ha tetszik, akkor én magam fogom terjeszteni az „igét”, de ha nem, akkor meg becsapva érzem magam, hogy megvettem egy terméket, mert kasszasikernek van hirdetve. Ettől függetlenül már a borító képe is megfogott, mert a rajz nagyon aranyos és bár nem teljesen az én világomat tükrözi, mégis jó kedvű lettem tőle.

A fülszöveg szépen letükrözi a belső tartalmat, miszerint egyik főhősünk, a 11 éves Ben rettegve gondol a péntek estékre, amikor is rendre a nagymamájánál kell aludnia. Szerinte az idős hölgy a világ legunalmasabb nagymamájának látszik: hiszen állandóan szókirakósdit akar játszani és káposztalevest főz. Ráadásul a káposzta szaga az egész lényét és lakását eluralta, ugyan ki akarná egy ilyen nagyszülővel tölteni az idejét?

>!
Kolibri, Budapest, 2020
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634371427 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Tony Ross
Elena96 I>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Az idősek tiszteletére tanítja a felnövekvő generációt. Egy magányos nagymama humoros kalandjai a folyton unatkozó unokájával. Jól látszik, hogy mennyire elhanyagolják őt a szülei. Az édesanyának fontosabb a tánc/ Flavio Flavioli/ mint a saját fia. Magasról tesz rá, hogy ő nem szeretné követni a táncos- karriererét. Ki akar lépni szülei /a táncba már belevonta a férjét is/ árnyékából.Ezért mozog idétlenül a színpadon.
Vízvezetékszerelőként képzeli el a jövőjét. A szülei szégyellhetik magukat, amiért nemcsak, hogy lenézik Bent és /Linda az anyósát is, akit utál mert öreg és az szerinte egyenő az ostobasággal /, de azt sem tudják, hogy mi az egyszem fiuk álma. Így Ben csak a nagyira és Rádz-ra az ujságárusra számíthat.Miután a nagyi meghalt, amin egyébként elpityeredtem, fogalmam sincs ki a feketemacska. Ben majd kideríti a könyv következő részében.

>!
Kolibri, Budapest, 2019
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634371427 · Fordította: Tooth Benedek · Illusztrálta: Tony Ross
Tünde1>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Nagyon szerettem.Mély mondanivalója van.Megérintett,szívhez szóló volt.
Örülök,hogy olvashattam.
Köszönöm az ajánlásokat.

Ágica102>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Ennek a könyvnek a címe tetszett meg, így azt gondoltam, hogy szeretném ezt a könyvet elolvasni, attól függetlenül, hogy gyerekeknek/fiataloknak íródott.

Az eleje egy kicsit hervasztó, volt, mivel sem a gyerek, sem a szülők nem mentek szívesen a nagymamához, aki őket viszont mindig nagyon várta. A szülők mindig elvoltak a saját kis világukban, és nem figyeltek Benre sem. Aztán történt valami, minek folytán hirtelen érdekes lett a nagyi…
Nagyon vagány és belevaló nagymama volt. Szimpatikus szereplő volt számomra.
Egy estés kis olvasmány.

Ananiila>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Ez nagyon jó volt!
Előolvasó voltam, mert keresztfiamnak (Máté 9) keresek könyveket, amikkel gyakorolhatja az olvasást, és talán egy kicsit meg is szereti.
Egyelőre ezt a könyvet még nem adom a kezébe, de én nagyon jól szórakoztam rajta.
Nagyon angol, maga a karakterek és a humor terén különösen. Először nem tetszett a benne ábrázolt családi kapcsolatok, kötelékek megjelenítése, de mivel ebben a tekintetben pozitív a végkicsengés így örömmel fedeztem fel, hogy azért amellett, hogy jó nagy adag csíntalanság van benne, azért jóra is tanít. Van tanulság, ami szerintem nagyon fontos az olyan könyvekben, amik gyerekeknek szólnak.
Nagyon jót bőgtem a végén személyes okok miatt. spoiler
Biztos, hogy olvasok még az írótól.

3 hozzászólás
kratas P>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Ilyen hülyeséget, egy ilyen könyvön bőgni bakker…
Kedvencem lett :)

Paulina_Sándorné P>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Bár szomorú hangulatú volt, megfogott a történet. Tanulságos is volt, fontos dologra hívta fel a figyelmet – az idősekre. Gyermekként nem figyelünk az idősekre, lassúnak, unalmasnak hisszük őket, nem töltünk velük elég időt. Aztán később rájövünk, hogy ez milyen hiba volt, de akkor már késő. Szerencsére Bennek volt ideje, hogy a nagyival töltsön egy kis varázslatos időt. Nem semmi volt a nagyi, nem semmi fantáziája volt. Ben szülei furcsák voltak, de a végére őket is megkedveltem.

PTJulia P>!
David Walliams: Gengszter nagyi

Szerethető, inkább fiús történet némi abszurddal. Felhívja a figyelmet a nagyszülő-unoka kapcsolatt fontosságára. Már eléri a célját, ha az ifjú olvasó a jó kis rötyögés (majd könnymorzsolgatás) után felkerekedik, és benéz a saját nagyijához, vagy felhívja, ha messze van.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Az életben nincs más dolga az embernek, mint hogy az álmait kövesse. Máskülönben csak vesztegeti az idejét.

165. oldal

Ninácska P>!

A felnőttek mindig arról faggatják a gyerekeket, hogy milyen az iskola. Pedig ez az egyetlen téma, amiről a gyerekek tényleg nagyon utálnak beszélgetni. Még akkor sem szeretnek az iskoláról beszélni, amikor az iskolában vannak.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: iskola
1 hozzászólás
RoseMarry>!

-Ha véletlenül elfogy magánál a cukor, és szeretne kölcsönkérni…- kezdte nyájasan.
-Igen…- nézett rá érdeklődve Parker úr.
-Meg ne próbáljon bekopogni hozzám, mert a cukortartóval együtt fogom hazaröpíteni – fejezte be a mondatot a nagyi bájosan mosolyogva.

252. oldal

zsofigirl>!

A nagyi leült Ben ágyára, és tetőtől talpig végigmérte a fiút. – Hát te miért öltöztél Valentin-napi üdvözlőkártyának? – kérdezte meghökkenve.
– Hosszú történet…
A nagyi alig bírta megállni, hogy ne kezdje el cikizni Ben öltözékét, de mivel búvárruhában és búvárszemüvegben volt, nem érezte volna igazságosnak.

altagi P>!

A nagyi ekkor elővett egy nejlonszatyrot a táskájából, hogy abba pakolja a koronaékszereket.
– Jól van, már csak ezt a fránya üveget kell betörnünk valahogy – suttogta a nagyi.
Ben hitetlenkedve nézett rá.
– Nem vagyok biztos abban, hogy az összes ékszer belefér a szatyorba.
– Sajnálom, kedvesem – suttogta a nagyi. – Nagyon felment a nejlonszatyor ára, úgyhogy csak egyet vettem.

Melodía>!

– Aaaahhhhkkkk… pfffttttt… aaaaaahhhkkk… pppppffffttttt…
Nem, kedves olvasóim, nem a könyv szuahéli fordítását tartják kezükben. Ez volt az a hang, amire Ben annyira várt. A nagyi horkolása.

zsofigirl>!

Különös, hogy ha valami baj van, az ember szülei mindig úgy nevezik a másikat, hogy az „anyád” meg az „apád”, nem pedig úgy, hogy az „anyukád” meg az „apukád”.

Apocalypto>!

Ben nagyija IMÁDTA a könyveket, nem volt olyan nap, hogy ne bújta volna valamelyiket. Ott sorakoztak mindenhol: a polcokon, az ablakok könyöklőin, és jókora kupacokban álltak a szobák sarkaiban.

nagara>!

Miközben a szülei a nappaliban a Táncos lábú sztárokat nézték, Ben kimászott a szobája ablakán, lecsúszott az ereszcsatornán, aztán bringára pattant, és elkerekezett a nagyi házához, amely nagyjából nyolc kilométerre volt tőlük.
Már maga a tény is Ben kíváncsiságát bizonyította, mert Ben utált biciklizni. Hiába piszkálták a szülei, hogy mozogjon többet, hiszen a jó állóképesség elengedhetetlen, ha az ember profi táncos akar lenni. Bent azonban egyáltalán nem hozták lázba az állóképesség-fejlesztő gyakorlatok, hiszen mi szüksége is lenne rá a mosogató alatt fekve miközben kicserél egy vízvezetékcsövet?
Most azonban más volt a helyzet.
Ha tényleg igaz, hogy a nagyi húsz év után először hagyja el a házat péntek este, akkor Bennek muszáj kiderítenie, hogy mire készül. Talán még arra is fény derül, honnan szerezte a nagyi azt a rengeteg gyémántot, amit a kekszesdobozban rejteget.
Ezért aztán szakadt öreg bringájával végigtekert a csatorna melletti ösvényen, és majd kiköpte a tüdejét.

64-65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár
Ninácska P>!

– De a nagyi aaannnyira unalmas – nyafogott Ben egy hideg novemberi péntek este, szülei autójának hátsó ülésén gubbasztva.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Gengszter nagyi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Paul Stewart – Chris Riddell: Vigyázat, sárkányveszély!
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Sally Nicholls: Megálljatok, tolvajok!
Jeff Kinney: Kutya egy idő
Holly Smale: A lány, aki mindig mindent félreért
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Jo Nesbø: A nagy aranyrablás
Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
Kate Scott: Csak Jack