Büdöss ​úr 19 csillagozás

David Walliams: Büdöss úr

A ​sikerlistás Gengszter nagyi és Milliárdos fiú szerzőjének új regénye!

Fergeteges! – The Times

David Walliams eredeti, csavaros és szívhez szóló regénye egy tizenkét éves kislány, Kloé és a padon élő hajléktalan barátságának könny- és orrfacsaró története. Walliams az angol gyerekirodalom legújabb sikerszerzője – vagy ahogy legtöbbször emlegetik: a 21. század Roald Dahlja, így talán nem meglepő, ha könyvét Roald Dahl világhírű illusztrátora, Sir Quentin Blake álmodta képekbe.

Büdöss úr büdös volt. Jobban mondva bűzlött. Sőt, ha létezne ilyen szó, akkor azt mondhatnánk: bűzdöglött. Nála büdösebb bűzös bűzdöglő nem volt a világon. Igen, amint a nevéből is gondolhatjuk, Büdöss úr meglehetősen büdös de mégis ő az egyetlen ember, aki jó fej Kloéval. Így aztán, amikor úgy tűnik, hogy Büdöss urat elkergethetik a városból, Kloé gondolkodás nélkül elbujtatja őt a kert végi sufniban.
A lány aztán a saját bőrén tapasztalja, hogy bizonyos titkoknak… (tovább)

Eredeti mű: David Walliams: Mr Stink

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2014
252 oldal · ISBN: 9786155234736 · Fordította: Totth Benedek
>!
Kolibri, Budapest, 2013
252 oldal · ISBN: 9786155234583 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Quentin Blake

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
David Walliams: Büdöss úr

Ez volt eddig a legjobb Walliams. Kicsit kevesebb gusztustalanság, de továbbra is sok lélek, emellett pörgős, izgalmas és persze vicces.

>!
Iza_Rápolti P
David Walliams: Büdöss úr

Kihívás miatt vásároltam a Könyvfeszten. Számomra 5*-os lett, nagyon tetszett a humorba burkolt üzenete. Tanulságos.

>!
Hermész
David Walliams: Büdöss úr

ELTŰNT! KERESSÜK!
Beköltözött hozzánk egy hajléktalan. A könyvtárban találkoztam vele, és annyira szimpatikus lett a sárga ruhájában, bohókás felöltőjével, hogy meghívtam magunkhoz. Azt mondta, Büdöss úrnak hívják, így nevezték el az emberek, mert évente csak egyszer mosakodik. A gyerekeknek először nem akartam bemutatni, gondoltam, Büdöss úr története még nem az ő meseviláguknak való, de persze a kislányom hamar kiszúrta, nemsokára pedig azt kérte, mit kérte, követelte, hogy Büdöss úr szolgáltassa neki az esti mesét. Mit tehettem volna? Esténként tehát odaültem Büdöss úrral a gyerekek ágyához, és csodálkozva vettem észre, hogy egyáltalán nem kicsik ennek az idős csavargónak a történetéhez. Sőt, elgondolkodtatja, olykor pedig megnevetteti őket. Már-már családtagnak kezdett számítani Büdöss úr, amikor egy családi nyaralás alkalmával szőrén-szálán eltűnt. Égre-földre kerestük az öreget, még a bőröndöket is felforgattuk, a kocsi csomagtartóját is átkutattuk érte, hátha úgy akar megtréfálni, hogy oda bújt, de mintha a föld nyelte volna el. Aztán egyszer csak eszembe jutott, hogy hát persze, hiszen az öcsém kislánya is nagyon nagy barátságot kötött Büdöss úrral! Csak sajnos ő most éppen Horvátország felé tart az anyukájával és egy kis bőrönddel – a bőröndben pedig minden bizonnyal ott lapul Büdöss úr. Szóval, ha meglátjátok, ti is bátran fogadjátok be: egyáltalán nem büdös, enni sem kér, ellenben különösen érdekes történeteket tud mesélni. :-)

>!
akire MP
David Walliams: Büdöss úr

„Bűzdöglő” úr szappankerülő tapasztalati szakértő, azaz hajléktalan a javából. Persze az író őt is az érzelmek (és érzetek) felkavarásra használja, amikor egy úgymond „illatos” családdal ütközteti. (Nagymamámék egyszer bolgár rózsavízet locsoltak a pottyantósba, hogy elnyomják a szagot az érkező rokonok kifinomult orra elől, de az ellenkező hatást érték el vele.)
A Büdöss úr karácsonyra jelent meg, és a könyv utolsó jelenete is ezen az ünnepen játszódik. Nálunk belefért az elolvasása, de az úgymond „illatos” családoknál biztos okozott néhány kellemetlen pillanatot. Mondjuk legalább a borítója is figyelemfelhívóan visszataszító.
– Én akkoris szeretem Walliams írásait, ha nem tökéletesek. Mivel megszólítja a gyerekeket, legalább van miről velük beszélni.

>!
PetreTóth
David Walliams: Büdöss úr

A végén már csak könnyek szöktek a szemembe. Minden bizonnyal ez a legmegindítóbb történet amit csak olvastam.

>!
Chris
David Walliams: Büdöss úr

Walliams legnagyobb erőssége, hogy nagyon fontos dolgokról mesél, és teszi mindezt olyan humoros formában, hogy időnként én is leborultam a székről a nevetéstől. Nagyon jó, szélsőséges karaktereket hoz létre, akik révén több mindenről is el beszélgethetünk a gyerekekkel (az összetartásának fontossága, az örök karrier kontra család kérdés, vagy éppen a hajléktalanügy). A tanulságot pedig nem rágja a gyerekek szájába, hagyja, hogy ők maguk fejtsék meg az üzenetet, amit a regény hordoz.

Humorban most sincs hiány, a legeredetibb szereplő Fikarc asszonyság, Kloé anyukája, akinek első látásra tényleg a karrierje a legfontosabb. A választási kampány során kidolgozott 20 pontos terve az egyik legviccesebb része a könyvnek, ahogyan Annabelle napi feladatainak listája is. Büdöss úr is elég színes egyéniségnek mutatkozik különös természetével, a regény végére pedig kiderül, hogyan is jutott el idáig. Ez egy nagyon fontos része a könyvnek, hiszen megtanítja a gyerekeknek, hogy nézzenek a felszín alá, nem mindegyik hajléktalan az alkoholnak köszönheti a sorsát, van, mikor a véletlennek köszönhetően kerül utcára valaki. Egyedül pont a főhős, Kloé karakterét érzem kevésnek, többet vártam volna tőle. Például a kinézetének – ami miatt csúfolják az iskolában – nem sok szerepe van a történetben, ebből a szálból ki lehetett volna még hozni egy-két dolgot.

A történet tempójában, összetettségében gyengébb ez a regény, mint az előző kettő. Nem mindig sikerül úgy mozdítani a szálakat, hogy gördülékenyen haladjon előre a sztori. Továbbá a Gengszternagyiban már láthattuk, hogy mire képes a szerző, itt azoknak a stílusjegyeknek, amik őt jellemezik, még csak halovány formáját láthatjuk. Kíváncsi vagyok az első regényére is (szinte biztos vagyok benne, hogy hamarosan azt is olvashatjuk), ott válik majd igazán láthatóvá, honnan indult a szerző, és mennyit fejlődött.

Az illusztrációkat ezúttal Siy Quentin Blake készítette, de nem igazán érződik a váltás, hiszen nagyjából megegyezik a stílusa Tony Rosséval. A fordítást ezúttal is Totth Benedekre bízták, akinek sikerült nagyon jól ráéreznie Walliams regényeinek ízére, sőt, azt is megkockáztatom, hogy a magyar változat sokkal viccesebb, találóbb, mint az angol.

>!
Kúnó
David Walliams: Büdöss úr

Nagyon érdekes,gyermeknek,felnőttnek , egyaránt.Az biztos, hogy minden benne van, ami csak érdekes lehet.

>!
H_Andi
David Walliams: Büdöss úr

Megható történet egy kissé bugyuta köntösbe csomagolva, de hát mit várjon az ember egy gyerekkönyvtől. Minden esetre nekem ez sokkal jobban tetszett, mint a Gengszter nagyi. Az illusztrációk viszont mindkét könyvnél szuperek.

>!
bozs
David Walliams: Büdöss úr

Nehéz nekem gyerekkönyvről írni, mivel nem az én korosztályomnak szól és nem is tetszik benne minden, de tudom, hogy nem is kell, hogy tetszen.
Helyes volt ez a Kloé nevű kislány, aki megsajnálja a kellemetlen illatú urat. Anyukáját ütöttem volna agyon, húga még szerencse hogy élt azzal a napirenddel. Apuka a legnormálisabb a családban, igaz nem kicsit éri lelki terror. Szép kis család :D A végén persze mindenki megkapja, ami neki jár.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Iza_Rápolti P

Minden hajléktalan embernek más és más a története. Talán ha a tisztelt közönség, itt a stúdióban és otthon, a készülékek előtt, néha-néha venné a fáradtságot, és megállna beszélgetni a hajléktalanokkal a városban, akkor megértené, miről beszélek.

175. oldal

>!
H_Andi

A karácsonyt mindenki már-már kötelezően szerette, különösen a gyerekek. Kloé mégis utálta. Utálta a hamis csillogást, utálta a sütiket, utálta a karácsonyi dalokat, utálta, hogy végig kell néznie a királynő köszöntőjét a tévében, utálta a bejglit, utálta, hogy sosem havazik rendesen, utálta a végtelennek látszó családi vacsorát, de legfőképpen azt utálta, hogy úgy kell tennie, mintha jól érezné magát, csak azért, mert december 25-e van.

12. oldal, 1. fejezet - Büdöss úr (Kolibri, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Domokos György: Fittyfirity
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
E. B. White: Malac a pácban
Varga Katalin: Barátom, Bonca
David Almond: Skellig
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Christopher Paolini: Eragon
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
Sara Pennypacker: Klementin
Bökös Borbála: Szmirkó