Lakhatatlan ​Föld 9 csillagozás

Élet a felmelegedés után
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

Mi ​vár ránk a Földön az elkövetkezendő harminc évben és utána?
Aki a globális felmelegedéssel kapcsolatban elsősorban a tengerszint emelkedése miatt aggódik, az épp csak a felszínét kapargatja a lehetséges borzalmaknak. Mert a felszín alatt élelmiszerhiány, menekültválság, klímaháború és gazdasági hanyatlás rejlik. Vagyis rosszabb, sokkal rosszabb a helyzet, mint gondolnánk.
A Lakhatatlan Föld „korszakalkotó mű" (The Guardian), egyszerre vázlat a közeljövőről és elmélkedés azon, vajon milyennek látják majd ezt a jövőt azok, akik átélik: hogyan változtatja meg a felmelegedés a világpolitikát, a technológia és a természet jelentőségét, a kapitalizmus fenntarthatóságát és az emberi haladás irányát.
A Lakhatatlan Föld szenvedélyes felhívás a cselekvésre. Most ugyanis, hogy a világ egyetlen lépésre van a valódi katasztrófától, ideje cselekednünk. Mert a felelősség a miénk.

„A Lakhatatlan Föld aprólékosan dokumentált, ökölbe szorított kézzel megtett utazás a… (tovább)

>!
Animus, Budapest, 2020
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247303 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9789633247372 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 1


Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Green69>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Döbbenetes összefoglaló arról hogy mi történt az elmúlt 20 évben és mi történhet. Kötelező olvasmánnyá tenném mindenki számára aki eddig struccpolitikát folytatott.
Ha csak fikció lenne, akkor azt írnám a legdurvább SCI-FI ami az emberiség kihalásáról szól, de ez nem az.

Cipőfűző>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Tulajdonképpen nem rossz könyv. A tények rendben vannak, összeszedte a szerző, amit lehetett. A stílus helyenként nagyon idegesítő. Na, ez a pánikkeltés, persze pánik van, meg jobb félni mint megijedni, de a pánik a megijedés árnyalata.
Némely passzussal a klímaszkeptikusok malmára hajthatná a vizet azzal a belátással, nyugtázással, hogy „mindegy mit csinálsz, úgy is az lesz, hogy meg fogsz halni, már elkéstünk, végünk”. Pedig nem ez a célja, ez világos.
És a tények. Ja, a számok, százalékok sokasága, részarányok stb. Szorzók. Nincsenek egzakt mértékek, ami alapján számolni lehet (pl. 1,8 billió tonna szénatom a permafrosztban, ez most komoly?) Szóval… becslések, azok vannak, lehetnek.
Továbbá nem értem, miért 2100 (vagyis értem, a klímamodellek miatt, de miért jó ez), miért az a határ, amit meghúz, ameddig a jövőbe látunk.
Szóval fontos könyv, ugyan nem a legjobb, viszont elvitathatatlan erénye, hogy az együttműködés hiányát és a nem-cselekvést nagyon jól megfogalmazza.

lege1978>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Ettől a könyvtől igazság szerint nem lesz senki okosabb, és erre úgy kb. a 140 oldal környékén jössz rá, amikor elfogy majd a türelmed, és hátralapozol, mennyi van még hátra, és kiderül, hogy a 300 oldalból kb. 80 oldal (!) a forráshivatkozás, szóval van még hátra 60-70 oldal, hogy valamit villantson a könyv. De természetesen nem villant. Egy dolog miatt érdemes elolvasni: ez a mű 2019-ben, értelemszerűen a világjárvány előtt született, tehát a járvány és a rá adott aktuális válaszok tapasztalatai nincsenek feldolgozva. Pedig ennek már most fontos mondanivalója van: egyrészt az, hogy a fene nagy világgazdaságunk egy pillanat alatt le tud állni egy influenzaszerű és hatású vírustól is, nem hogy egy-egy kb. húsz év múlva igazán berobbanó globális kataklizmától. Szóval kár itt számolgatni 2100-ig tartó kibocsájtás növekedéstől, amikor már most március és május közt is magától leállt itt minden. Hamarabb el fog tehát jönni a nagy leállás és stagnálás, mint azt gondoltuk. Másrészt, hogy nincs az a jövőkutató, aki akár csak 1 évre előre tudna jósolni. Harmadrészt az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, ember nem volt, aki 2020-ra egy ilyen vírusveszélyt és globális válságot megjósolt volna. A könyv ezen kívül gyakorlatilag felmondja az ismert leckéket, a már forrásokból összeszemezgetett megoldási lehetőségeket, amelyekre elismeri, hogy igazából semmire se megyünk. De még elmélet szintjén se filozofálgat el teljesen új alternatívákon.

Kunki>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Lelkesen kezdtem bele de szégyenszemre most félrerakom. Az oldalankénti 10-12 darab százalékban, adatban és mértékegységben fontos a probléma számszerűsítése, de mi, egyszerű olvasóknak (legalábbis nekem) ez sok. Szerintem ennél olvasmányosabban kellene az emberek fejébe beleverni azt ami elég egyértelmű: mindenkinek tenni kell valamit ha azt akarjuk hogy 100 év múlva is emberek lakják a Földet.


Népszerű idézetek

tiborszerintabor P>!

Talán kisebbségben vagyok, de úgy érzem, felőlem a világ el is veszíthetné az úgynevezett természet nagy részét, ha mi továbbra is élhetnénk úgy, ahogy eddig. A gond az, hogy nem tehetjük.

42. oldal, I. Lavinák

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

1 hozzászólás
Green69>!

Az ENSZ előjelzése szerint 200 millió klímamenekült lesz 2050-ig. A Római Birodalom virágzásának idején kétszázmillió fő volt a világ teljes lakossága…

14. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Kapcsolódó szócikkek: 2050
tiborszerintabor P>!

A mérföldkőnek számító kiotói jegyzőkönyv 1997-es aláírásakor a két Celsius-fokos globális felmelegedést tartották a katasztrófaküszöbnek: efölött az elöntött városok, a pusztító aszályok és hőhullámok, a bolygót napi rendszerességgel sújtó hurrikánok és monszunok, amelyek eddig természeti katasztrófának számítottak, egyszerű „rossz idővé” normalizálódnak. (..) A kiotói egyezény gyakorlatilag nem ért el semmit, az aláírása óta eltelt húsz évben minden törvényi szabályozás és zöldenergia felhasználásában elért minden előrelépés ellenére nagyobb kibocsátást produkáltunk, mint az aláírását megelőző húsz évben. A 2016-os párizsi egyezmény már célként tűzte ki a kétfokos felmelegedést, mégpedig, legalábbis az újságok alapján, mint a legfélelmetesebb lehetőséget, amit egyáltalán hajlandó volt számításba venni. Most, néhány évvel később, amikor egyetlen iparosodott ország sem jár a közelében sem annak, hogy teljesítse a Párizsban tett vállalásait, már a két fok látszik a legjobb kimenetelnek, amiben jelenleg nem is igen bizakodhatunk, mögötte pedig még iszonytatóbb lehetőségek egész haranggörbéje húzódik, csak éppen gondosan elrejtve a nyilvánosság elől.

16-17. oldal, I. Lavinák

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Riva71>!

Miért lenne a mai természet nagyobb érték, mint a 10 ezer évvel ezelőtt létezett, vagy majd 10 ezer év múlva létező fajok?

197. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Clarke: Capote
Lamar Waldron: A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története
Molly Bloom: Elit játszma
Jay Dobyns – Nils Johnson-Shelton: A pokol angyala
Chris Kyle – Scott McEwen – Jim DeFelice: Amerikai mesterlövész
J. R. McNeill: Valami új a nap alatt
Ziemowit Szczerek: Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története
Primo Levi: Ember ez? / Fegyvernyugvás
Truman Capote: Hidegvérrel
Ram Oren: Gertruda esküje