Lakhatatlan ​Föld 17 csillagozás

Élet a felmelegedés után
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

Mi ​vár ránk a Földön az elkövetkezendő harminc évben és utána?
Aki a globális felmelegedéssel kapcsolatban elsősorban a tengerszint emelkedése miatt aggódik, az épp csak a felszínét kapargatja a lehetséges borzalmaknak. Mert a felszín alatt élelmiszerhiány, menekültválság, klímaháború és gazdasági hanyatlás rejlik. Vagyis rosszabb, sokkal rosszabb a helyzet, mint gondolnánk.
A Lakhatatlan Föld „korszakalkotó mű" (The Guardian), egyszerre vázlat a közeljövőről és elmélkedés azon, vajon milyennek látják majd ezt a jövőt azok, akik átélik: hogyan változtatja meg a felmelegedés a világpolitikát, a technológia és a természet jelentőségét, a kapitalizmus fenntarthatóságát és az emberi haladás irányát.
A Lakhatatlan Föld szenvedélyes felhívás a cselekvésre. Most ugyanis, hogy a világ egyetlen lépésre van a valódi katasztrófától, ideje cselekednünk. Mert a felelősség a miénk.

„A Lakhatatlan Föld aprólékosan dokumentált, ökölbe szorított kézzel megtett utazás a… (tovább)

>!
Animus, Budapest, 2020
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247303 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9789633247372 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 2


Most olvassa 3

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Green69>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Döbbenetes összefoglaló arról hogy mi történt az elmúlt 20 évben és mi történhet. Kötelező olvasmánnyá tenném mindenki számára aki eddig struccpolitikát folytatott.
Ha csak fikció lenne, akkor azt írnám a legdurvább SCI-FI ami az emberiség kihalásáról szól, de ez nem az.

Bla IP>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Ez a kép bizony elég sötét, mondhatnám azt is beláthatatlan. Ez a könyv azt mutatja be, hogyan hat a felmelegedés az életünkre, az emberi életre ezen a bolygón. Végigveszi káosz felé tartó világunk elemeit, amelyek a veszélyt okozzák. Egyszerűen ijesztő a vírushordozó trópusi szúnyogok melegedés miatti terjedése, a kórokozók potenciális mutálódása, az egyes betegségek burjánzása. A gazdasági növekedés, amelynek idővonala párhuzamos a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával, egyre csekélyebb, s a klímaválság elemeinek növekvő hatására vissza fog esni. S a már ma forró országok, mint pl. India, Pakisztán szenvednek legtöbbet, s hangsúlyosan előkerül a vízhiány. Klímakonfliktusok szaporodnak, és ugyanakkor a tengerszint-emelkedés felborítja a globális hadászat egyensúlyt is. S statisztikailag bizonyítható, hogy a helyzet nehezülése, a növekvő zűrzavar felszítja az egyéni konfliktusokat, a bűnözést is. Mindezeket részletesen végigolvasni önkínzó bátorság is, a legoptimistábbakból is pánikrohamot válthat ki. De benne élünk már, menekülni csak előre lehet! S bár a klímakutatás tudományának egy része csak találgatás, ijesztően sötét a jövő…mert pl. a Kyotói egyezmény betarthatatlan, a szénerőművek jelentős része – nemzetgazdasági érdekből – üzemel még. Csak a technológia, ill. annak fejlődése, változása menthet meg bennünket, vagy taszíthat a szakadékba a mesterséges intelligenciák esetleges elszabadulásával. Meg a szemlélet az, amin változtatnia kell az embernek, a fogyasztás politikájának egyszerűen véget kell vetni! Mert mi is részesei leszünk a Fermi paradoxon szerinti Nagy Csendnek…
Kitűnő írás, sokan kellene, hogy olvassák, értelmezzék, alkalmazzák tanulságait!

Cipőfűző>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Tulajdonképpen nem rossz könyv. A tények rendben vannak, összeszedte a szerző, amit lehetett. A stílus helyenként nagyon idegesítő. Na, ez a pánikkeltés, persze pánik van, meg jobb félni mint megijedni, de a pánik a megijedés árnyalata.
Némely passzussal a klímaszkeptikusok malmára hajthatná a vizet azzal a belátással, nyugtázással, hogy „mindegy mit csinálsz, úgy is az lesz, hogy meg fogsz halni, már elkéstünk, végünk”. Pedig nem ez a célja, ez világos.
És a tények. Ja, a számok, százalékok sokasága, részarányok stb. Szorzók. Nincsenek egzakt mértékek, ami alapján számolni lehet (pl. 1,8 billió tonna szénatom a permafrosztban, ez most komoly?) Szóval… becslések, azok vannak, lehetnek.
Továbbá nem értem, miért 2100 (vagyis értem, a klímamodellek miatt, de miért jó ez), miért az a határ, amit meghúz, ameddig a jövőbe látunk.
Szóval fontos könyv, ugyan nem a legjobb, viszont elvitathatatlan erénye, hogy az együttműködés hiányát és a nem-cselekvést nagyon jól megfogalmazza.

Szencsike P>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Elképesztően pesszimista egy könyv, főleg az első része, szinte lehoz az életről, ahogy sorolja, hogy mi pusztulhat el és miben. Nem tudom, hogy milyen jövő elé néz a világ, de ahogy a könyv is írja, a képmutatás a legnagyobb baj, hiszen ugyanúgy „telefüstöljük” a világot, mintha nem lenne semmilyen egyezmény, amit aláírtak a világ vezetői. Az olaj, a szén lobbi a saját érdekeinek megfelelően rángatja a szálakat a világ országaiban, miközben állítólag „támogatnak” minden zöld kezdeményezést. Ami lehet, hogy igaz, de mi változik…
Mi kell, ahhoz, hogy bármi változzon, ami felébreszti végre a döntéshozókat? Mert az időjárás büntet és nem nézi, hogy kire szavaztunk…

lege1978>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Ettől a könyvtől igazság szerint nem lesz senki okosabb, és erre úgy kb. a 140 oldal környékén jössz rá, amikor elfogy majd a türelmed, és hátralapozol, mennyi van még hátra, és kiderül, hogy a 300 oldalból kb. 80 oldal (!) a forráshivatkozás, szóval van még hátra 60-70 oldal, hogy valamit villantson a könyv. De természetesen nem villant. Egy dolog miatt érdemes elolvasni: ez a mű 2019-ben, értelemszerűen a világjárvány előtt született, tehát a járvány és a rá adott aktuális válaszok tapasztalatai nincsenek feldolgozva. Pedig ennek már most fontos mondanivalója van: egyrészt az, hogy a fene nagy világgazdaságunk egy pillanat alatt le tud állni egy influenzaszerű és hatású vírustól is, nem hogy egy-egy kb. húsz év múlva igazán berobbanó globális kataklizmától. Szóval kár itt számolgatni 2100-ig tartó kibocsájtás növekedéstől, amikor már most március és május közt is magától leállt itt minden. Hamarabb el fog tehát jönni a nagy leállás és stagnálás, mint azt gondoltuk. Másrészt, hogy nincs az a jövőkutató, aki akár csak 1 évre előre tudna jósolni. Harmadrészt az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, ember nem volt, aki 2020-ra egy ilyen vírusveszélyt és globális válságot megjósolt volna. A könyv ezen kívül gyakorlatilag felmondja az ismert leckéket, a már forrásokból összeszemezgetett megoldási lehetőségeket, amelyekre elismeri, hogy igazából semmire se megyünk. De még elmélet szintjén se filozofálgat el teljesen új alternatívákon.

Kunki>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Lelkesen kezdtem bele de szégyenszemre most félrerakom. Az oldalankénti 10-12 darab százalékban, adatban és mértékegységben fontos a probléma számszerűsítése, de mi, egyszerű olvasóknak (legalábbis nekem) ez sok. Szerintem ennél olvasmányosabban kellene az emberek fejébe beleverni azt ami elég egyértelmű: mindenkinek tenni kell valamit ha azt akarjuk hogy 100 év múlva is emberek lakják a Földet.

walkingRead P>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Sajnos, valóban elég hosszú könyv, ami tkp. egy dologról beszél, hosszan, s elvileg elég lenne az eredeti rövidebb változata is, ami a 2017. júli. 10-es New York Magazinban jelent meg; ez pedig a szélesebb közönséget vonná be a diskurzusba, ami meg szerintem elég szépen, noha lassan halad, még nem elég erőteljes; illetve az is fontos lenne, hogy nem megijesztgetni kéne most már az embert – a könyv csak ennyiben késett el –, hanem jobban rugdosni a lakosságot és a nagyvállalatokat a zöldebb kultúra irányába, mert ami most van, még mindig csak udvarias noszogatás szinten működik.

Vaszilij>!
David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Minek nekünk fikciós horrorirodalom, ha itt van ez a könyv? Nyomasztó élmény, és én azzal tettem le, hogy lehet, hogy a tudatlanság tényleg áldásos. Az első szakasz, amelyben igazából nem történik más, mint már bekövetkezett és ezután – talán – bekövetkező katasztrófák felsorolása, szerintem túlságosan hosszú. Annyira, hogy a sok felsorolt borzalom lassanként immunissá tesz az egészre, és egyfajta beletörődést idéz elő, mert úgyis mindegy már. Legalábbis velem ez történt.

És bár később, említés szintjén felvillant a szerző lehetőségeket, ezeket is inkább olyan köntösben, hogy úgy érezzük, úgysem lesz belőle semmi. Mert az egyéni felelősségvállalás fontos ugyan, de mi túl kis halak vagyunk ahhoz, hogy a cselekedeteinkkel bármit is elérjünk. Akik pedig érdemben tehetnének a jelenség ellen, úgysem fognak, mert egyszerűen nem áll érdekükben.

Összességében azonban mégis érdemes elolvasni a könyvet, hátha kedvet csinál ahhoz, hogy mélyebben belemerüljünk a témába, ehhez a brutális méretű hivatkozáshalmaz jó kiindulópont lehet. Elképzelhető, hogy másutt megkapjuk a lehetséges alternatívák listáját is.


Népszerű idézetek

>!

Talán kisebbségben vagyok, de úgy érzem, felőlem a világ el is veszíthetné az úgynevezett természet nagy részét, ha mi továbbra is élhetnénk úgy, ahogy eddig. A gond az, hogy nem tehetjük.

42. oldal, I. Lavinák

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

1 hozzászólás
Green69>!

Az ENSZ előjelzése szerint 200 millió klímamenekült lesz 2050-ig. A Római Birodalom virágzásának idején kétszázmillió fő volt a világ teljes lakossága…

14. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Kapcsolódó szócikkek: 2050 · ENSZ
Bla IP>!

A legsúlyosabb esemény 251 millió éve következett be: először a szén-dioxid 5 Celziusz fokkal megemelte a bolygó átlaghőmérsékletét, majd a felmelegedés hatására egy másik üvegházhatású gáz, metán szabadult fel, és végül az életnek alig egy morzsája maradt a Földön.

12. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Bla IP>!

…ha a világ egyetlen nemzedéknyi idő alatt sodródott a klímakatasztrófa szélére, annak elkerüléséért is egyetlen nemzedékre nehezedik a felelősség. Ezt a nemzedéket is ismerjük. A mienk az.

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Bla IP>!

Rosszabb, sokkal rosszabb, mint gondolnánk. Az, hogy a klimaváltozás lassan megy végbe, tündérmese, talán éppoly kártékony, mint az a másik, amely szerint nem is létezik…

11. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

>!

A mérföldkőnek számító kiotói jegyzőkönyv 1997-es aláírásakor a két Celsius-fokos globális felmelegedést tartották a katasztrófaküszöbnek: efölött az elöntött városok, a pusztító aszályok és hőhullámok, a bolygót napi rendszerességgel sújtó hurrikánok és monszunok, amelyek eddig természeti katasztrófának számítottak, egyszerű „rossz idővé” normalizálódnak. (..) A kiotói egyezény gyakorlatilag nem ért el semmit, az aláírása óta eltelt húsz évben minden törvényi szabályozás és zöldenergia felhasználásában elért minden előrelépés ellenére nagyobb kibocsátást produkáltunk, mint az aláírását megelőző húsz évben. A 2016-os párizsi egyezmény már célként tűzte ki a kétfokos felmelegedést, mégpedig, legalábbis az újságok alapján, mint a legfélelmetesebb lehetőséget, amit egyáltalán hajlandó volt számításba venni. Most, néhány évvel később, amikor egyetlen iparosodott ország sem jár a közelében sem annak, hogy teljesítse a Párizsban tett vállalásait, már a két fok látszik a legjobb kimenetelnek, amiben jelenleg nem is igen bizakodhatunk, mögötte pedig még iszonytatóbb lehetőségek egész haranggörbéje húzódik, csak éppen gondosan elrejtve a nyilvánosság elől.

16-17. oldal, I. Lavinák

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Bla IP>!

…a Marschall-szigetek külügyminisztere új elnevezést javasolt a felmelegedés eme szintjének: „népirtás”.

17. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Bla IP>!

Az emberek régen azért nézték az időjárást, hogy megjósolják a jövőt, hamarosan a múlt bosszúját fogjuk látni a haragjában. Egy négy fokkal melegebb Föld ökoszisztémájában úgy fognak működni a természeti katasztrófák, hogy azokat hívjuk majd „időjárásnak”.

79. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Bla IP>!

Globálisan az erdőirtás felel a széngázkibocsátás 12, az erdőtüzek pedig a 25 százalékáért. Az erdőtalaj metánelnyelő kapacitása mindössze három évtized alatt 77 százalékkal csökkent.

78. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után

Bla IP>!

2011-től kezdve több, mint egymillió szíritai bevándorlót szabadított Európára egy polgárháború, melyet aklímaváltozás és az aszály robbantott ki – és az a „populista momentum”, amelyet most az egész nyugat átél, nagyrészt az emigránsok által okozott sokk és az azt követő pánik eredménye.

15. oldal

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld Élet a felmelegedés után


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Finkel: Igaz történet
James Powell: 2084
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
James Frey: Millió apró darabban
Jared Diamond: A világ tegnapig
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
Rachel Carson: Néma tavasz
Elliot Aronson: Columbine után