Hogyan ​lettem állatkerti orvos 29 csillagozás

David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

David ​Taylor egyike a kevés számú független állatorvosoknak, akik egzotikus állatok gyógyítására specializálódtak; állatkertek, delfináriumok, szafari parkok állandó tanácsadója. Könyvében izgalmasan írja le a sokrétű munkája közben szerzett élményeit, tapasztalatait. Mi a teendő, ha… … a puma lenyeli a gombolyag spárgát? …az óriáskígyó szorosan egybeöleti az orvost tulajdonosával, egy sztriptíztáncosnővel? …a frissen kifogott delfinkölyök lélegzetét visszatartva próbál öngyilkos lenni? …két vadszamarat kell befogni az Amszterdam közeli, csatornákkal szabdalt óriás mezőkön? …kétezerötszáz kilométerre tizenkét, túlérett őszibarackkal teletömött zsiráf a végét járja? …véletlenül rájön, hogy lelkiismeretlen emberek hogyan használják fel a tevéket a bűn futáraiként? …megtudja, az ártalmatlan tengeritehenet azért tartják fogságban, mert könnyei növelik a férfiak szerelmi képességeit? Ilyen és még számos különös problémával kellett D. Taylornak szembenéznie, amikor vadállatok… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 1990
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632823982 · Fordította: M. Szász Anna

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

állatorvos


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
ÁrnyékVirág
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Gyerekként imádtam volna ezt a könyvet, akkoriban minden „állatos” dologért tűzbe mentem volna. Most csak nagyon-nagyon jól szórakoztam rajta.
Az állatkerti állatorvos élete ugyanis nem fenékig tejfel: sem a páciensei, sem azoknak a gazdái-gondozói nem mindennapiak.
Semmivel sem marad el ez a könyv humorban, kedvességben, állat-per-négyzetméterben és olvasmányosságban Gerald Durrell vagy James Herriot könyveitől, aki teheti, olvassa!

>!
altagi P
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Érdekes és humoros olvasmány nagyon kedves történetekkel. Az író állat- és természetszeretete minden lapján jelen van, és az eltökéltség, amivel halad a kitűzött célja felé – hogy állatkerti orvos legyen, aki egzotikus állatokkal foglalkozik, nem csak tehenekkel, kutyákkal és macskákkal – már a legelején nagyon szimpatikussá teszi őt.
A kalandjai a benne szereplő állatoknak megfelelően nagyon különlegesek, némelyik nagyon vidám, de akad megható vagy megrendítő történet is a kötetben. Halványan emlékeztet Gerald Durrell világára, de a fő különbség, miszerint Dr Taylor orvosként látja ugyanezt a világot nagyon érezhető a történetek hangulatán.
Sajnos a manchesteri Belle Vue állatkertet – ahol Dr David Taylor a világ első állatkerti orvosaként dolgozott – 1977-ben bezárták, mert évente £100,000 veszteséggel működött.

>!
Baba082
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Nagyszerű olvasmány kitartásról, akaratról, elhivatottságról és sok sok állatról. Nekem nem is kell más egy könyvtől, mint ami ebben van : sok humor, érdekes információk az állatvilágról, állatkertről, a korai állatorvoslásról, erkölcsi tanítás, sok kaland, helyenként még krimi is!
Igaz, hogy régi könyv, és sokan nem szeretnek megsárgult lapú könyveket forgatni, én mégis azt javaslom, hogy az ilyen, és ehhez hasonló könyveket ne feledjük el végleg, mert igenis szórakoztató, és tanulságos olvasmányok.
Amit Dr. David Taylor megvalósított, az csak mérhetetlen tiszteletre ad okot, a mai állatorvosira járóknak például kötelező olvasmányként mindenképpen ajánlanám, ha másért nem, hát hogy kikapcsolódjanak két tétel magolása közben. De mindenképpen hasznukra válhat, ha a könyv hatására megfertőzi őket Taylor elkötelezett állatszeretete, munkájával szembeni alázata.
Olvasás közben kicsit kutakodtam a sokat emlegetett Belle Vue -ról, és sajnálattal vettem tudomásul, hogy az állatkertet 1977 szeptemberében bezárták. Persze a területen működött még sportpálya, és mindenféle szórakozásra való egység, de 1987-ben ennek is vége lett. Pedig csodaszépek a korabeli képeslapok Belle Vue-ről, igazán megnyithatná újra valaki.
Sajnos Dr. Taylor tavaly januárban meghalt, de azt hiszem nagyon hasznos tagja volt földünk élővilágának, és remélem példáján okulva még sokan követik őt, hogy tudásukkal segítsék a vadvilág fennmaradását.

Dear David,
Just want to thank you sacrifice your work that you wrote this book, and you have helped so many animals in your life.
Sincerely, a reading and be sure to join my opinion you've revered wild animals.
See you soon

2 hozzászólás
>!
Losiii
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Nagy kedvenc, nem is tudom, hányszor olvastam (most végre dokumentáltam is). Állatorvostanhallgató koromban főleg szerettem vizsgaidőszakban olvasni. Állatkedvelőknek, állatorvoslás iránt érdeklődőknek kötelező darab!

>!
Levenzia
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

A Vadállatok orvosa könyvet olvastam ( ami ennek a könyvnek a folytatása ) , így most sor keült az első kötetre is. Igazából nagyon nem tudok újat írni. Ritka elhivatottságú ember, nagyon türelmes , segítő környezettel. Szomorú és vidám kalandokkal. Sok tanulással,önképzéssel, leleményességgel. És a szakma iránti alázattal, elköteleződöttséggel.Aki szereti az állatokat, annak jó szívvel ajánlom.

>!
Nashira
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Rettentően izgalmas volt és rendkívül tetszett, mert eddig bele sem gondoltam, mennyire nehéz egy alkalmazott állatkerti orvosnak ellátni a számtalan különböző állatot. Különleges volt, hogy a kezdetektől, a nehéz időszakokkal tarkítva követhettem nyomon az orvos pályafutását, egyedül csak a zsiráfok esete rendített meg jobban.

>!
tundeee97
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Nagyszerű és humoros könyv, egy remek embertől. Nehéz nem nevetni, azokon a vicces történeteken, amiket elmesél ebben a könyvben.

>!
KGabi
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Nagyon szeretem az ilyen és ehhez hasonló történeteket, közel állnak hozzám az állatok. A neves állatkerti orvos vicces formában írja le, hogy milyen rögös is az állatkerti orvossá válás útja. Nagyon tetszett a könyv, ez lett az egyik kedvencem.

>!
petitrenard
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos

Épp csak egy hajszállal maradt le nálam Gerald Durrell-től. :)


Népszerű idézetek

>!
mdmselle IP

A nadálytő kenőcs csak egyike volt a gyógynövény-készítményeknek, amelyek erényeit Nagymama nem győzte magasztalni. Az árnikatinktúra mellett megtanított a kinin, a szenna és az ipekakuánabor használatára. Felügyelete alatt raktam fel jód-, kornistárnics- és tapadós kaolinborogatásokat. Néhanapján fogtuk a légzészavarokkal küszködő állatokat, elmentünk, és megkerestük a városi útjavítókat, akik füstölgő kátrányüst mellett dolgoztak. Nagymama egy shilling borravalót adott az elkerekedett szemű munkásoknak, mert egy negyedórán át ott álltunk egy nyaláb szortyogó sündisznóval, hogy belélegezzék az orrfacsaró bűzt.
– Ami jó a gyerekek szamárköhögésére, az jó lesz a sündisznóknak is! – mondta magabiztosan.

KETTŐ

2 hozzászólás
>!
mdmselle IP

Jó iskola volt a mutatványosvilág keserves körülményei között dolgozni, felkészített arra az időre, amikor Párizsba megyek, hogy a híres Moulin Rouge üvegmedencéjének delfinjeit megvizsgáljam. Ez volt az egyetlen delfinárium életemben, ahol a vezetőség arról tájékoztatott, hogy „ha azt az állatorvos végzette, lezuhanyozhat a lányok vele, ha akar, ahoty az francia állatorvos szokta”.

NYOLC

Kapcsolódó szócikkek: állatorvos
1 hozzászólás
>!
KGabi

Hiszek az állatkertekben, oceanáriumokban, szafariparkokban. Hiszem, hogy közel kell kerülni a földkerekség állataihoz – nézni, szagolni és a szerencsésebbeknek megérinteni a vadakat –, mert ez alapvető része az emberi tudásnak. Ahogy a filmvásznon sem hagyja azt a hangulatot, amit a színpad, az elefántokról vagy bivalyokról szóló filmekből is hiányzik az a ragyogó varázs, amit csak a hús-vér valótól kaphatunk. Ahogy az elefánt nedves ormányvége végigszaglássza az embert, hogy a zsiráf reszelős nyelvével beletúr az ember hajába – ilyesféle élményekből fakad állat barátaink iránti mély szeretet és vonzalom. Nincs örömtelibb élmény, mint vak embereket kalauzolni az állatkertben. Ők aztán a szó teljes értelmében élvezik a tevéket, pumakölyköket, kígyókat, struccokat és a többit, amelyeket érzésem szerint biztonsággal megismertethetek velük.
Dőreség arról beszélni, hogy kerekedjünk fel mindannyian, és természetes környezetükben nézzük meg a vadállatokat. Ezek a helyek nem kis mértékben a turizmus miatt folyamatosan és rohamosan zsugorodnak. Az ember könyörtelenül megváltoztatja az állatok természetes élőhelyét, és ez elkerülhetetlenül arra vezet, hogy mind több és több élő madár, emlős, hal és rovar kipusztul. A szándékos kapzsiságnak és a meggondolatlan környezetszennyezésnek rettenetes ára van, és az állatkerteknek, oceanáriumoknak igen fontos szerepük van abban, hogy legalább némelyik állat ne jusson a dodó, Steller tengeri tehene és a kvagga sorsára. Aztán nélkülözhetetlen az állatkert New York, London, Róma és ezer más nagyváros gyerkőceinek, akiknek soha az életben nem lesz lehetőségük, hogy méregdrága szafarikra a Serengetibe menjenek.
Ami engem illet, nekem az a dolgom, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva, kiálljak mellettük. A világ minden táján az állatok tőrbe csalásától az állatkerteken, cirkuszokon át a laboratóriumokig gyalázatos szégyenfoltok vannak: a kegyetlenkedés, nemtörődömség és a leplezetlen kizsákmányolás visszataszító példái. Ámde bekerülvén e világba, az ember emitt tenyésztésre buzdít, amott feljavítja a kosztot, igyekszik meggyógyítani a beteg állatokat, kiokítja tudatlan tulajdonosukat, és bebizonyítja nekik, hogy a kegyetlenkedés és elhanyagolás a pénztárcájuk rovására megy, a közben tudja, hogy a helyzet lassan, de biztosan javul.
Büszke vagyok rá, hogy ebben nekem is részem van.

116-117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: állatkert
>!
mdmselle IP

Meg kellett küzdenem az állatok számomra eladdig ismeretlen önvédelmi fogásaival is, kezdve a lomha lajháron, amely minden, csak nem lomha, ha elülső karmaival villámgyorsan és pontosan odavág, egészen az ormányos medvéig, amelyet, ha a farkánál fogva felemelnek, és a biztonság kedvéért karnyújtásnyira eltartanak, akkor kisportoltan felmászik a saját farkán, és kurtán elbánik az emberrel.

ÖT

Kapcsolódó szócikkek: állat
>!
Baba082

Pályafutásom alatt nem is egyszer kifizetődött az az elv, hogy el kell fogadnom a kínálkozó lehetőségeket, elvégre a későbbiek során szinte minden esetben van idő visszakozni, ha az elkerülhetetlen. Jobb biztosnak lenni abban, hogy „benn” van az ember, mint gyávaságból , határozatlanságból kockáztatni, hogy „kinn” maradjon. Felpezsdül tőle a vér, a vártnál sokkal kevesebb katasztrófával jár, és mindenkinek tiszta szívből javasolható – kivéve fiatal hölgyeket és – úgy mondják – a fegyveres testület tagjait. A gyors, pozitív döntés olyan, akár a nyögve nyelős étel után a jéghideg pezsgő – felfrissíti az embert.

226. oldal, 13. fejezet ( Gondolat,1990 )

>!
Baba082

– Manchester United – mondta minden látható ok nélkül Husszein. Bárhol dolgozom, Grönlandtól Indonéziáig, legalább egy olyan emberrel találkozom, akinek angol tudása néhány focikifejezés, többnyire a „Manchester United”, a leghíresebb futballcsapat az állattani világban. Az az ember, aki elfogja az első jetit, és elhozza hozzám vizsgálatra, ha mást nem is, de azt fogja mondani, hogy „Manchester United”.

170. oldal, 10. fejezet ( Gondolat, 1990 )

Kapcsolódó szócikkek: állatorvos · futball
>!
Losiii

Csak nézzük meg közelebbről, látó szemmel: még a gyennycsöpp is egy bámulatos, tevékeny és rendezett mikrokozmosz.

183. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Vadállatok bolondja
Jacquie Durrell: Állatok az ágyamban
Gerald Durrell: Állatkert a kastély körül
Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Muskát Zsuzsa: Pepe és barátai
Kedves Tibor: A rinocérosz terápia
Steve Irwin – Terri Irwin: A krokodilvadász
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom