A ​nyakék 2 csillagozás

David Taylor: A nyakék

Az ​írónak ebben az újabb kötetében két detektívregény kapott helyet. Mindkettő főszereplője Peter Whatmore, a londoni magánnyomozó, aki a Yardon szerzett korábbi tapasztalatait felhasználva különböző rejtélyek kibogozására vállalkozik.

Az első írás színhelye a varázslatos Nápolyi-öböl, magával a várossal és a tengerrel, s egyik főszereplője a rendkívül csinos Caterina, aki rossz társaságba keveredett vagy éppen…De hát ez az a rejtély, aminek kibogozásával Caterina édesapja megbízza a magánnyomozót. Találja meg az eltűnt lányát, és hozza haza. Whatmore jó nyomon van, a lány közelébe is férkőzik, de az események gyorsabban peregnek…Most már be kell vonni a rendőrséget, sőt a különleges osztagot is.

A másik, a kötetnek is címet adó írás színhelye a Kanári-szigetek. Egy gazdag vendégek számára létesült magánszanatórium, amelynek lakója egy rejtélyes idős hölgy is, aki különleges indiai gyémántból készült nyakéket visel. A nyakék sokmindenkinek feltűnik, míg egyszer egy… (tovább)

Garabonciás, Budapest, 1988
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 963740709X · Fordította: Szabó Dezső

ChEebor>!
David Taylor: A nyakék

Kicsit keresgéltem, ki ez a D. Taylor, de nem találtam róla semmit… Illetve, a név nyilván gyakori, és van hozzájuk író is, de ehhez a könyvhöz nem sikerült hozzákötni egyiket sem. Ráadásul élek a gyanúperrel, hogy voltaképp magyar szerzőről van szó… legalábbis a stílus miatt. A könyv maga jó. Nem kiemelkedő, nem nagyon jó, de határozottan tisztességes munka. Igazából nem két külön álló történet, hanem a második könyvben egy igazából jelentéktelen epizód világossá teszi, hogy spoiler.
Az első könyv, a Gengszterek és túszok egy eltűnt leány előkerítéséről szól, ahol maga a hölgy gyorsan előkerül, de aztán egy brutális, túszos-bankrablós kalandba bonyolódik. Érdekessége, hogy a rosszfiúkat jobban megismerjük, mint a nyomozót, jóllehet ő sem marad a háttérben. A másik, A nyakék viszont igazik klasszikus krimi, és nem is rossz. Kissé feszélyezett, hogy a főhős gyakran házon kívül nyomoz, és ezen tevékenységeit csak marginálisan ismerhetjük meg, de mégis egyben marad a történet, így ez azért nem olyan nagy baj. Továbbá szerintem az is nagyon jó húzás, hogy a magánnyomozó úgy marad egy szimpatikus figura, hogy azért bőven nem tartja be a törvényeket, sokkal inkább a saját és ügyfele győzelmére játszik, igaz, azért olyan hatalmas erkölcsi dilemmákba se csöppen bele.
4 csillag jár neki, mert ez egy jól sikerült könyvecske, de vannak hibái, és abszolút csak krimirajongók fogják élvezni, akik szintén arra jutnak majd, hogy azért van jobb is a piacon. De személy szerint nekem tetszett, élvezetes, noha rövid olvasmány.