Karácsony ​jéggel 28 csillagozás

David Sedaris: Karácsony jéggel

Hat karácsonyi novella, kicsit másképp: David Sedaris módra. Hat történet a karácsonyról, pontosabban a karácsonyi feelingrõl, azzal az utánozhatatlan fanyar humorral, ami Sedaris írásaira általában jellemzõ.

Tartalomjegyzék

>!
126 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638648686 · Fordította: Nagy Veronika

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Mikulás


Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Alapvetően nem rossz novellák, a karácsonyi „őrület” és fogyasztásmánia kifigurázásai, valamint személyes emlékeiből építkező kis történetek.
Azt is megértem, hogy ez direkt karácsonyi válogatás, csak nekem egy kicsit túlontúl túl volt, így egyszerre.

3 hozzászólás
Inpu>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Hát, kérem szépen, ez telitalálat. Maga a két lábon járó karácsony-paródia. Vagy kifordított bundakesztyű. Vagy szobafestő pemzli. Vagy papucs orrán a pamutbojt. Sedaris félelmetes érzékkel tapint rá a szeretet ünnepének kiürült rítusokká silányodott modern csökevényének legjellemzőbb visszásságaira. Hol egy kellő kritikai érzékkel megáldott áruházi krampusz szemén keresztül vizslatjuk a nyüzsgő, hullámzó, tolakodó-nyomakodó és kellő taplósággal megáldott plázaforgatagot, hol színházi kritikusként mondunk kíméletlen értékítéletet a kisiskolások futószalagszerűen összeeszkábált karácsonyi előadásairól, más lapokon győzelmi tort ül a képmutatás, sőt, néhol a mohóság zengi az igét a templomi szószékről. Tettetett felháborodásunk talán csak a zárónovella kadenciája csillapítja, melyből egy életre megjegyezhetjük: A karácsony annyit tesz: adni.
Ui.: mániákus karácsonyimádók, lelki emelkedettséget áhítók se ijedjenek meg a kötettől. Olvasása valami mágikus módon nemhogy nem csökkenti, de egyenesen növeli az ünnepi várakozás izgalmát.

kormix>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Nem tudtam, mire számítsak, én csak egy karácsonyhoz kapcsolódó könyvet akartam olvasni így karácsony előtt. Ez akadt a kezembe.
Egy dolog biztos, ezt már rég elő kellett volna venni. Zseniális novellákat tartalmaz a kötet, a stílus és a tartalom is kitűnő. Lássuk egyenként:
A Napló Mikulás-országból sorait olvasva rájöttem, hogy ez a filmvásznon is megállná a helyét. Fergeteges, ahogy Sedaris a Macy's-féle krampuszlétet leírja, az épp beosztott Mikulásoktól kezdve a leglehetetlenebb vásárlókig. És a zárás is fenomenális volt.
A Karácsonyi üdvözlet nem annyira jött át az elején, de amint kiderült, hogy jön össze egy vietnami fattyú riherongy és a karácsony, csak meresztettem a szemeimet. Abszolút nem számítottam ilyen durva végkifejletre. Én egyébként szoktam nevetni a spoiler vicceken, de ez tényleg durva volt.
A Dinah, a karácsonyi kurva hasonló volt a második novellához, csak a végén koppant, de akkor hatalmasat. És nagyon hangosan nevettem fel. Merőben más értelmet nyert a Télapó hírhedt Ho-ho-ho!-ja.
Aztán jött ez a fránya Az első sor közepén Thaddeus Bristollal. A maga 5 oldala hasonló szenvedés volt, mint amit hősünk átélt a kisiskolások által színre vitt darabok megtekintése közben. De gondolom, ez volt a cél. És ha így nézem, akkor ez is mesteri.
Az Igaz történet alapján tökéletesen mutatta be a filmesek (meg úgy általában a média dolgozóinak) undorító jellemvonásait, mindezt karácsonyi körettel. Bűntudatkeltés lvl 1000 is lehetne a novella címe. Mondjuk arra kíváncsi lettem volna, hogyan spoiler, de erről most lemaradtam.
És végül A karácsony annyit tesz: adni. Méltó zárása volt a kötetnek, bemutatta a pénzükkel már mit kezdeni nem tudó gazdagok tipikus mentalitását, ahogy azt már egyébként több helyen is olvashattuk, láthattuk. Ugyanakkor ez mindig mellbe vágja az embert egy kicsit, így többedjére is. Én legalábbis a sztori előre haladtával égtem ki egyre jobban, a vége pedig tényleg teljes WTF?? volt.

Összességében tehát tényleg nagyszerű novellákat olvastam, csak ajánlani tudom a kötetet, főleg ebben a karácsonyi időszakban. Meg tudott nevettetni és egy kicsit el is tudott gondolkodtatni, szóval mindenképpen megérte.

Gelso P>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

A könyv tartalma, bár elolvastam az itteni értékeléseket, azért meghökkentett. Tudtam, mire számítsak, és olvasok is szomorú, lehangoló, hétköznapi tragédiákkal teli történeteket, írásokat manapság, mégis egyes írások után felszisszentem. Való igaz, nem túlzottan idézik fel a megszokott karácsonyi hangulatot, ámde felidézik karácsonyt „körülölelő” iszonyatos, megrendítő, fonák emberi tulajdonságokat, jellemeket. Merthogy ilyenek is előjönnek ám karácsonykor, csak ekkor nem erről beszélünk elsősorban.
Az első három novella tetszett inkább, az utolsó kettőről nem is nagyon értettem, miért került be ebbe. A Napló Mikulás-országból c. azért még visszahozta a karácsony plázás-karácsonyi-zene-szól-mindenütt-karácsonyi-fények-villódznak-mindenütt-Mikulásba-és-Krampuszba-botlasz-mindenütt hangulatát, jókat derültem a helyzeteken, amibe egy Mikulást kísérő/segítő krampusz itt: elf (manó) kerül; jó kis tükröt tartott a tisztán lüke szülők elé, (azért jó pár pofont inkább ők érdemelnének ki, mint a gyerkőcök), sok helyzetből érezhető volt, hogy nem csak a gyerekeikre férne rá egy kis nevelés, de magukra a szülőkre még inkább, el sem tudjuk képzelni sokszor, milyen undorító szülők léteznek – na, itt kaptunk egy kis ízelítőt…ennek ellenére tetszett mindez. De a fejemből nem tudott kiköltözni az oda befészkelő, és ott motoszkáló gondolat, hogy remélem, egyik gyerekem sem végzi majd diplomásként Krampuszként – elénk tárult egy olyan „kényszermunkavállalós” körkép, amitől tényleg szenvedtem és kicsit meg is ijedtem. A Karácsonyi üdvözlet volt a számomra a legütősebb, igazi arculcsapás volt a vége, egy folyamatos életed-szekálásaként éltem át a novellában a hirtelen és véletlenül feltűnt Khe Shahn valamennyi megszólalását – azt hiszem, ez is lehetett a cél, hogy az író átéreztesse a végső kikészüléshez vezető folyamatot… A Dinah, a karácsonyi kurva novellában jól megjelent az, hogy karácsonykor hajlandóak vagyunk csak a szépet, csillogót, meghatót, édeset stb. látni és érezni, de emellett nagyon sok embernek az életében a karácsony is ugyanolyan kiszolgáltatott, szomorú, pénztelen, keserű napot jelent az életében, mint a többi 364. Az első sor közepén Thaddeus Bristollal c. íráson jókat kuncogtam, de igazságtalannak is éreztem az igazságot…
Az Igaz történet alapján írás annyira bicskanyitogató hangulatot kelt, hogy nem tudom igaznak elhinni, annyira megalázó, felfuvalkodott, nagypocakú, pökhendi gondolatokat tartalmaz… Végül az A karácsony annyit tesz: adni novella pedig kifiguráz és nevetségessé tesz olyan emberi gyengeségeket, mint a kérkedés, a fennhéjazás, a lenézés, lekicsinylés, irigység, és az überelési-kényszer.

Az biztos, hogy a novellaválogatás címe találó, mert úgy hullik a nyakadba egy-egy-felismerés, mint egy jókora hidegzuhany…aztán le vagy taglózva…

Igaza volt annak az értékelőnek, hogy ezekkel az írásokkal nem lehet karácsonyi hangulatba kerülni – de csak részben, csak nem a pozitív, meghitt hangulat nem talál ránk – az összes többi, amiről szeretnénk ilyenkor megfeledkezni, az igen…
                                        __
A könyvet @t_ency Mikulás napján olvassunk mikulásos könyvet! c. kihívására olvastam el.

kedaiyun>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Fél éve hagytam abba ezt a könyvet, mert nem vittem magammal Kínába, de most befejeztem. Összességében tetszett, a fülszöveggel egyetértek a könyv tartalmát illetően. Szatirikusan mutatja be a fogyasztói társadalmat, a képmutatást és a kötelező mosolyfelragasztást, de valahol szomorúak is ezek a történetek. Az első történetről valaki azt írta, hogy a Tapló Télapó c. filmre emlékezteti. Egy kicsit nekem is ez jutott eszembe, de miután megnéztem a filmet, változott a véleményem: a novella nagyon tetszett, a film pedig nagyon nem. Tudom, hogy a kettőnek valójában semmi köze nincs egymáshoz, csak a történet kiindulópontja adja a hasonlóságot. Előbb olvastam a novellát, és a filmtől is valami ilyesmit, egy remekbe szabott társadalomkritikát vártam el, de csak olcsó, alpári poénokat kaptam, úgyhogy számomra megszűnt a hasonlóság.
Egyszóval tetszett a könyv.

FZolee>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Zseniális novellák, a karácsony kifigurázása. Végre nem a szokásos, idilli, tökéletes karácsonyról szóltak a történetek, sőt, egészen morbid dolgok is történtek.
Haladjunk sorban: a Napló Mikulás-országból bemutatta az ünnep előtt a plázákban zajló jeleneteket, azokat a szülőket, akik a gyerekeikkel kicsit sem törődnek, fontosabb az, hogy meglegyen a „tökéletes” kép, amin majd jót mosolyognak a gyerekek. Szánalmas.
A karácsonyi üdvözlet vietnami csaját nagyon felpofoztam volna, a valóságban biztos egy percet sem bírnék ki mellette. A vége… No comment :D Erre nem számítottam.
Hasonló wtf momentumot tartogatott a Dinah, a karácsonyi kurva, új értelmet nyert a ho-ho-ho is, zseniális :D
Az első sor közepén Thaddeus Bristollal c. novella az értelmetlen, aranyosnak talált óvodás, kisiskolás színjátszó körök előadásait figurázta ki, ebben is teljesen egyetértek az íróval. Valljuk be, nem ez a művészet csúcsa, sem a színészi játéké, számomra még csak nem is aranyos, ahogy csetlenek-botlanak.
Az Igaz történet alapján a médiaipar mindenre történő rátelepedését mutatta be, hogy mi mindenre képesek csupán egyetlen jó sztoriért is.
Na de a lezárás: A karácsony annyit tesz: adni zseniális volt. Görbe tükör a gazdagok képmutató cselekedeteire, amikor a pénz már nem elég, hogy lekőrözzük a szomszédunkat. Ilyenkor jönnek a megfizethetlen dolgok. Nem árulok el többet, ezt el kell olvasni, tökéletes lezárás.
Összességében az első és az utolsó novella lett a kedvencem, de mindegyik nagyon jó. Nem csalódtam, hogy pont karácsony előtt olvashattam ezt, a hossza sem lehet kifogás, a karácsonyi készületek mellett is belefér.

Veron P>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Sehogy sem akart eszembe jutni a címe, még jó, hogy megláttam egy polcon:D Pedig nagyon tetszett, üdítő változatosság a sok „hagyományos” karácsonyi történet között…

JamiC>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Na jó, az olvasás dátumával kicsit csaltam, mert tegnap fejeztem be (és tegnapelőtt kezdtem), de nem voltam moly-közelben…

Hat kifordított karácsonyi novella, ezektől ne nagyon várja senki, hogy karácsonyi hangulatba kerüljön – viszont szórakozásnak kiválóak!
Nekem legjobban az első novella (Napló Mikulás-országból) tetszett.

Ronnie>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Nem lett mindegyik novella kedvenc, de egy olvasást megért. Ami viszont tetszett belőle, az nagyon. Az első novella után a Tapló Télapó c. film ugrott be. Meg is néztem gyorsan :)
Fura érzés volt, hogy a stíluson/megfogalmazáson nevetnem kellett, holott a tartalom inkább sírásra adott volna okot… Elég görbe tükör, de összességében nem volt rossz.

Nickykee>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Számomra ez a könyv feledhető élmény. 1-2 gondolat tetszett, de összességében egy nagy semmi volt nekem. A második történet pedig egyszerűen kiverte a biztosítékot nálam!


Népszerű idézetek

psn>!

Délben egy nagy csapat értelmi fogyatékos érkezett, hogy megnézze a Mikulást. […] Nagyon sokan voltak, és miután pár percig néztem őket, már nem tudtam elválasztani, hol ér véget az értelmi fogyatékosok csoportja, és hol kezdődnek az átlagos New York-iak.
Ha egyszer rááll az ember agya, akkor már mindenki retardáltnak tűnik.

BrigiHudacsko I>!

Ma bejött egy kölyök a Mikuláshoz. Az anyja így szólt:
– Rajta, Jason, mondd el a Mikulásnak, hogy mit szeretnél. Mondd csak el neki.
Jason pedig megszólalt:
– Azt akarom, hogy a Prokton and… Gamble hagyjon fel… az állatkísérletekkel.
Mire az anyja kijavította:
– Procter, Jason, Procter and Gamble. És mit csinálnak az állatokkal? Kínozzák őket, ugye Jason? Ugye ezt csinálják?
Jason pedig azt mondta, hogy igen, kínozzák őket. Körülbelül hatéves lehetett.

Napló Mikulás-országból. 34. o.

sophie P>!

Mostanában olyan trollos hangulatban vagyok.

33. oldal - Napló Mikulás-országból

BrigiHudacsko I>!

A Macy'snél a nő megkérdezte:
– Mi szeretne lenni? Főállású, esti vagy hétvégi krampusz?
– Főállású – válaszoltam.
A jövő héten, szerdán délben kell visszajönnöm.
Harminchárom éves férfi vagyok, és krampusznak jelentkezem.

Napló Mikulás-országból. 10. o.

1 hozzászólás
Gelso P>!

Másodszor is végigmentünk az ösvényen, és megtudtuk, a különböző helyszínek kódneveit, ilyen például a „Hányós sarok”, ami egy tükörrel borított falat takar, ahol a rosszulléttel küszködő gyerekek általában kidobják a taccsot. Amikor valaki elhányja magát, a legközelebbi krampusz feladata, hogy elkiáltsa magát: – VAMOOSE.
Ez a neve az áruházban használt tisztítószernek.
Megmutatták a liftek mellett található „Úristen!” sarkot is. Amint a látogatók kilépnek a liftből, meglátják a sort, és felkiáltanak: „Úristen!” Az egyik krampusz feladata megnyugtatni őket, és elmagyarázni, hogy egy órán belül eljutnak a Mikuláshoz.

17. oldal Napló Mikulás-országból, Konkrét könyvek Kft., 2004.

Gelso P>!

Míg a mi nyelvünk könnyedén siklik ki a szánkon, a vietnami nyelv úgy hangzik, mintha erőszakkal kényszerítenék ki az emberből úgy, hogy folyamatosan és könyörtelenül hasba vágják.

52. oldal Karácsonyi üdvözlet, Konkrét könyvek Kft., 2004.

Gelso P>!

Timothy Speaks, akinek annyi lyuk volt a fülében, hogy könnyűszerrel le lehetett volna választani a fülcimpáját, mintha csak egy bélyeget tépne le az ember.

56. oldal Karácsonyi üdvözlet, Konkrét könyvek Kft., 2004.

Etike P>!

Igazi úriemberként úgy kezelte a fiatal hölgyeket, mintha üvegből lettek volna, ami így utólag jogosnak tűnhet, mert mindegyikük meglehetősen átlátszóan mesterkedett.

Karácsonyi üdvözlet

BrigiHudacsko I>!

Amikor rám került a sor, azt mondtam, azért szeretnék krampusz lenni, mert ez volt az egyik legrémisztőbb állásajánlat, amivel valaha találkoztam. Erre kérdőn felemelte a tekintetét a jelentkezési lapomból:
– És…?
Biztos vagyok benne, hogy a drogtesztem pozitív lett. A vizeletmintámban úszkáltak a joint-csikkek, de mégis fölvettek, mert alacsony vagyok, százhatvanöt centi. Szinte mindenki alacsony, aki megkapta az állást. Egy törpe is van köztünk.

Napló Mikulás-országból. 12. o.

JamiC>!

Arra gondoltam, hogy krampuszként legalább a megfelelő helyen lennék. Mikulás-országban a többi krampusszal. Habos csodaországban fogunk lakni, óriás cukorrudak és mézeskalács házak között. Nem lesz olyan szomorú, mintha sült krumpliként ácsorognék a sarkon.

11. oldal, Napló Mikulás-országból


Hasonló könyvek címkék alapján

Emy Dust: Karácsonyi karakter boom
John Grisham: Elmaradt karácsony
Stephen King: A remény rabjai
Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Megható karácsonyi történetek
Karácsonyi ajándék – újabb versek, mesék, történetek téli estékre
Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Vivien Holloway: A bross
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya