Előre ​megfontolt szándékkal (Andy Carpenter 2.) 20 csillagozás

David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Andy ​Carpenter védőügyvéd életét gyökeresen megváltoztatja az apjától örökölt 22 millió dollár. Sorra utasítja el a lehetséges ügyfeleket és önfeledten ténfereg az őt adományokért ostromló jótékonysági szervezetek világában.

Amikor élete szerelme, Laurie Collins elmondja neki, hogy volt főnöke, a korrupt zsaru fej nélküli holttestét összeégve találták meg egy raktárépület- ben, Andy a legkevésbé sem számít arra, hogy másnap egy vadidegen be- masírozik az irodájába, magára vállalja a brutális gyilkosságot és felkéri védőügyvédjének.

Andy új életmódjához nem passzolnak az efféle piszkos ügyek, ezért nemet mond, de amikor kiderül, hogy a rendőrség nem hisz a férfinek, és Laurie- t gyanúsítja a gyilkossággal, azonnal megváltozik a helyzet. Andy és csapata lázas nyomozásba kezd, de akárkivel beszélnek, az vagy nem tud semmit, vagy hamarosan a hullaházban végzi…

David Rosenfelt első regényét a legjobb krimiket elismerő Edgar-díjra jelölték, a másodikat, az Előre… (tovább)

Eredeti cím: First Degree

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Kelly, Budapest, 2011
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639943971 · Fordította: Kecskés Eszter

Enciklopédia 3


Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Bla I>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Egy jó krimi a lazább fajtájúak közül, ahol a főszereplő Andy Carpenter iróniája viszi a prímet – az iróniáról már Bálint György bebizonyította, hogy mindent visz – szóval nagyon szórakoztató, figyelmet lekötő bűnügyi regény. S hogy a főszereplőnek egy golden retriever kutyája is van, már az első oldalon megnyert magának! Igaz, Tarának nincs nagy szerepe – bár róla is elneveznek egy kutyamentő alapítványt –, de kárpótol bennünket a történetvezetés, ahogy Andy-t csőbe „húzzák”, s ahogy kikeveredik belőle.

Ananiila>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Pokolian rossz a fordítása ennek a könyvnek. A poénok zöme egyszerűen érthetetlen, mert nincs rendesen magyarosítva. Nagyon, nagyon zavart, mert amúgy elég jó kis krimi lenne.
Nem a mostani divatos trendhez igazodik, hisz 2003-as könyvről van szó. Túlságosan lényegre törő és ezáltal rövid, ami furcsa manapság. De számomra üdítő volt olyan könyvet olvasni, amivel pár óra alatt végezni lehet.
Ami szintén hátrány, hogy az első rész nem jelent meg magyarul, pedig számtalan utalás van rá.
A főhős nagyon kedvelhető és a történet is izgalmas. Minden hibája ellenére ajánlom a krimik kedvelőinek.

chhaya P>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Klassz kis krimi. Nem az a körömrágóan izgalmas feszültséggel teli fajta, amikor tűkön ülve szorongsz a megoldáson… Inkább olyan könnyed és kellemes kikapcsolódást ígérő szórakozás, ahol bár előre tudod, hogy a jófiúk fognak nyerni, mégis érdekes annyira, hogy lekössön. A főszereplő Andy karaktere mindent visz (a többiek kissé leegyszerűsítve vannak ábrázolva hozzá képest), az ő nézőpontja és ironikus humora szuper stílust ad a könyvnek. Kár, hogy a sorozatnak csak két részét fordították le…

MoMe>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Nem tudom miért de most ez nekem annyira nem jött be. Lehet nem jókor talált rám, mert amúgy érdekes volt. Az eleje elég lassan indult be, a második fele már pörgösebb volt, de valami mégis hiányzott belőle.

Baranyi_Nagy_Betti P>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Folytatásos könyv és mind a kettő nagyon jó. Nem a szokványos krimi szerintem. Itt a védőügyvéden keresztül oldódik meg az ügy. Fordulatos, izgalmas, letehetetlen könyv. Tökéletesen el lett találva szerintem a könyvnek a hossza. Imádom benne a főszereplőt. Jók benne a poénok és a beszolások, amik nem vesznek el a krimi érzéstől semmit sem. Jól mutatja, hogyan zajlik le egy tárgyalás. Nyomozás, tanúk keresése és nem mellesleg keresik az igazi elkövetőt is! Tetszik a vége is, de nem akarok bele spoiler-t. Nekem mindig bejön mikor nem kifejezetten „Happy End”-et kapunk.

Tímea>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Vicces, szórakoztató, izgalmas, fordulatos. Már az elején melengette a szívemet, amikor megtudtam, hogy a főhős a házi kedvencét, egy kutyust egy menhelyről hozott el, és a könyv lapjain még egy kutyát megmentenek, ezen felül még egy fordulatos nyomozást is végigizgulhattam. Csupa pozitívum! :)
Nagyon kellemes csalódás volt a részemre ez a könyv, remélem sok művét tarthatom még a kezemben az írónak.

george08>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Az első rész sem tetszett, de mivel most nagyon rám jött, hogy újabb esélyt adok az általam kaszált sorozatoknak, belevetettem magam a folytatásba.
Sajnos nekem nem jött be, pedig a krimiket szeretni szoktam.

mate55 P>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Noha nem irodalmi mérföldkő, de egy jól megírt, szórakoztató krimi. (A 2003-as év legjobb detektívtörténetei közé választotta a Publishers Weekly.)

ValerinLanz P>!
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal

Nagyon jó kis könyv volt. Néha zavart, hogy jelen időben beszél, de a poénok mindig sikeresen elterelték a figyelmem. A főszereplő fickó legalább annyira szarkasztikus volt, mint én.:) Annak ellenére, hogy elég kemény bűnügyi szál is volt benne, én csaknem végig mosolyogtam. És még a női főszereplő sem ment az idegeimre.:)


Népszerű idézetek

Bla I>!

Laurie erre a poénomra sem reagál. Fel kéne írnom a sziporkáimat, hogy később értő közönség előtt adhassam elő azokat.

16. oldal

chhaya P>!

– A szövetségiek is benne vannak.
Ez meglep. – Az FBI? – kérdezem.
– Nem, a Szövetség a Vegetáriánus Tigrisek Felneveléséért, te nagyon okos.

67. oldal

Bla I>!

Gurulok utána a George Washington hídon, fel a Palisades autópályára, egészen ki Rockland megyébe. Rockland a Hudson folyó New jersey felé eső oldalán fekszik, de New York államhoz tartozik.

233. oldal

Bla I>!

A húszéves munkaviszony utáni nyugdíj-lehetőség két lábon járó reklámja volt, bár ő már nyilvánvalóan munka alatt is nyugdíjazta magát.

13. oldal

chhaya P>!

Hiába, nincs annál nagyobb időpocsékolás, mint ironizálni valakivel, aki nem érti a humort.

58. oldal

ValerinLanz P>!

– Szia, Nicole – hangzik roppant okos nyitómondatom.
– Szia, Andy. Hogy vagy?
Így brillírozunk még vagy egy percen át és mindketten azt várjuk, hogy Nicole végre térjen a lényegre. Ő végül közli, hogy beszélnie kell velem, személyesen, lehetőleg holnap délelőtt.
Nem akarok találkozni vele, nincs időm találkozni vele, semmi okom, hogy találkozzam vele, nem kényszeríthet, hogy találkozzam vele, nincs az az isten, hogy találkozzam vele, úgyhogy meg is mondom neki, hogy találkozzunk holnap délelőtt tízkor a háza közelében lévő étteremben.

127. oldal

ValerinLanz P>!

– Sok mindent meg tudunk állapítani, de a várost nem fogjuk tudni beazonosítani.
– Miért nem?
Vállat von. – Mert „a városok mind egyformák, mozik s gyárak borítják, nézem az idegen arcokat, s nekem csak egy út marad, az otthon vááár”.
Elszántságomat jól jelzi, hogy itt ülök és egy megszállott dalszövegelőbe fektetem bizalmam.

139. oldal

chhaya P>!

– Kleptel? – kérdezem finoman. – Nem vagyok benne biztos, hogy ez egy létező szó, Laurie drágám.
– Hogyne lenne létező szó? Kleptelés. Ezt csinálják a kleptomániások.
– A kleptomániások lopnak, szerelmem.
– Laurie kicsit kiegyenesedik, és felkészül a támadásra. – Nem, a hétköznapi lúzerek, akiket te képviselsz, tényleg lopnak. Az igazán beteg alakok kleptelnek.

38. oldal

pixyke>!

A fejet mentőautóval szállítják el, bár szerintem picit elkéstek a megmentésével. A mentősök nevében nem nyilatkozhatom, de az holt ziher, hogy én nem lélegeztetném szájon át.

187-188. oldal


A sorozat következő kötete

Andy Carpenter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Scott Turow: Ártatlan
Stephen King: Aki kapja, marja
Blake Crouch: A pokol kapujában
David Baldacci: A szökés
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Nora Roberts: Tünékeny szerelem
Nora Roberts: Szent bűnök
Karin Slaughter: Sikoly
Kathy Reichs: Minden napra egy halott