Tankcsaták ​a nyugati fronton 4 csillagozás

Egy harckocsiszakasz-parancsnok háborúja 1944–1945
David Render: Tankcsaták a nyugati fronton

1944-ben ​Normandiában két hétre becsülték egy frissen tisztté avatott harckocsiszakasz-parancsnok várható élettartamát. David Render a sandhursti katonai akadémiáról frissen kikerült, tizenkilenc esztendős hadnagyként került Franciaországba. A tiszti veszteségek pótlására egy olyan veterán páncélosalakulathoz osztották be, amely korábban évekig harcolt az észak-afrikai sivatagban. Amikor öt nappal a normandiai partraszállás után csatlakozott a Sherwoodi Erdőkerülők Önkéntes Lovasezredhez, harcedzett beosztottjai nem számítottak arra, hogy sokáig fog a körükben időzni.
A következő hetekben heves harcokat vívtak Normandiában, amelyekben a harckocsi-parancsnokok több mint 90 százaléka veszteséglistára került. Davidről azonban kiderült, hogy rendelkezik valami különös képességgel, amelynek köszönhetően számos veszélyes összecsapást túlélt, és ha hajszál híján is, de megúszta a halált. Ezt látva századparancsnoka „az elmaradhatatlan Mr. Render” becenevet adta neki, és miközben a… (tovább)

Eredeti cím: Tank Action

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2020
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751205 · Fordította: Molnár György

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102 P>!
David Render: Tankcsaták a nyugati fronton

David Render: Tankcsaták a nyugati fronton Egy harckocsiszakasz-parancsnok háborúja 1944–1945

Mostanság elvagyunk kényeztetve a színvonalasabbnál színvonalasabb világháborús memoárokkal, nemrég jelent meg a Luftwaffe pilóta, Erich Sommer könyve az Európa kiadónál, a Hajja-féle 20. századi hadtörténet ontja magából a visszaemlékezéseket, és még sorolhatnám. Most a Jaffa gondozásában jelent meg David Render brit harckocsizó visszaemlékezése, szerencsére nem azzal a borítóval, amit az adatlapon láthatunk. A könyv kicsit Otto Carius Tigrisek a sárban c. memoárjára emlékeztet, csak éppen szövetséges oldalról és egy M4-es Sherman harckocsi lövegtornyából kapjuk az információkat. Jó volt olvasni erről a harckocsiról tapasztalat útján, a német nehéz Panzerekkel szemben ugyan eléggé gyenge esélyei voltak, viszont sok más tekintetben ez akkor nem volt rossz harckocsi. Mozgékony volt, viszonylag gyors, gyorsan lehetett tölteni és tüzelni, kevésbé volt bonyolult a karbantartása és sok volt belőle. Kapunk információkat a Sherman erősebb verziójáról, a Firefly-ról is, ami már sokkal veszélyesebb volt az ellenséges páncélosokra nézve. A harcászatról bőségesen kapunk adatokat, Render részletesen tálalja ezeket.
Jó könyv, olvasmányos, és magyar nyelven szerintem hiánypótló. Lehetett volna ez a cím is: „A Sherman harckocsi bevetésen”. Hamarosan jön Von Rosen emlékirata, kíváncsian várom az ellen oldal véleményét a témában.

Monty>!
David Render: Tankcsaták a nyugati fronton

David Render: Tankcsaták a nyugati fronton Egy harckocsiszakasz-parancsnok háborúja 1944–1945

Nem bántam meg. Kiváló könyv, ami minden vonatkozásban lefedi egy harckocsizó élményeit: harcászati vonatkozások, vezetői tapasztalatok, bajtársiasság, stressz, minden itt van. Az eredeti árat mondjuk sokallom (6000 Ft), de kedvezményesen, ill. antikból lehet szerezni olcsóbban is belőle.
A magyar fordítás egy-két megoldástól most is falnak mentem ("Németalföld", „Hatásos tűz”, stb.)… De amúgy a szöveg egészét tekintve jó.

Bővebben:
https://monty.blog.hu/2020/06/22/konyv_tankcsatak_a_nyu…


Népszerű idézetek

Monty>!

A Caumont környékén töltött idő alatt semmilyen aktív harctevékenységet nem hajtottunk végre, és a tüzérségi tűztől eltekintve az arcvonal egy viszonylag csendes szakaszán teljesített szolgálat alkalmat nyújtott a katonai mesterség kevésbé harcias résztevékenységeinek művelésére. A fejadagunkban kapott marhahúskonzerveket elcseréltük a francia civilekkel friss tojásra, sajtra, almaborra és tüzes calvadosukra. Élő csirkét is vásároltunk egy doboz cigarettáért. Ha mozognunk kellett, a harckocsiban tartottuk őket, és kiderült, hogy boldogan elülnek egy lőszeres ládában, ha teszünk bele egy kis szalmát. Kidüllesztett mellel, elégedetten lépkedtek ide-oda a Sherman szűk belső terében, és úgy tűnt, különös élvezetet okoz nekik az orrban a géppuskájánál előredűlve ülő Gartside tarkójának a csipkedése. Még tojtak is, bár ha túl sokat lőttünk a harckocsi fegyvereivel, általában kiborította őket a zaj, és nem voltak hajlandóak tojásokat potyogtatni. Amikor ilyen állapotba kerültek, mentek a fazékba, Gartside nem csekély örömére.

David Render: Tankcsaták a nyugati fronton Egy harckocsiszakasz-parancsnok háborúja 1944–1945

Monty>!

Több mint hét évtized távlatából visszatekintve az olvasó joggal kérdezheti tőlem, mi mondanivalóm van, és miért éppen most írom meg ezt a könyvet. Egyszerű hadnagy voltam csupán a szövetségesek hatalmas seregében, és az 5. szakasz is csak parányi fogaskerék volt az óriási gépezetben. Egy voltam csupán a százezrekből akik a 21. hadseregcsoport kötelékében küzdötték végig magukat Északnyugat-Európán. Nem állíthatom, hogy akárcsak egyetlen nagyszerű hőstettet véghez vittem volna, hiszen a többiek elsöprően nagy hányadához hasonlóan én is csak tettem a dolgomat.

David Render: Tankcsaták a nyugati fronton Egy harckocsiszakasz-parancsnok háborúja 1944–1945


Hasonló könyvek címkék alapján

Otto Carius: Tigrisek a sárban
Hans von Luck: Páncélosparancsnok
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim
Eugene B. Sledge: Pokol a Csendes-óceánon
Fritz Brustat-Naval: Ali Cremer és az U-333
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
Bernard Law Montgomery: Montgomery tábornagy emlékiratai
John Frost: Híd a messzeségben
Kurt Meyer: Gránátosok