Klassz-IQs 2 csillagozás

Klasszikus zene könnyen és komolyan
David Pogue – Scott Speck: Klassz-IQs

A ​Klasszikus zene az egyik legizgalmasabb dolog a világon! Olvasd el ezt a könyvet, és meg fogod érteni, miért is jelent a klasszikus zene ennyi embernek olyan sokat.

Szinte látjuk, ahogy kezd felállni a hátadon a szőr. De ne félj: tudtoddal vagy tudtodon kívül az egész életedet végigkíséri a klasszikus zene – ott van a filmekben, a tévében, a rádióban, és sokszor még a liftekben is az szól. Ha hallottál már valaha olyan zeneszerzőkről, mint Bach, Mozart vagy Beethoven, akkor többet tudsz, mint amennyi az induláshoz feltétlenül szükséges.
Éppen ezért íródott ez a könyv pont neked. Ebből ugyanis tökéletesen elsajátíthatod a klasszikus zene alapjait, ráadásul úgy, hogy semmiféle előképzettségre nincs hozzá szükséged. A könyv segítségével könnyedén tudsz majd a komolyzenéről beszélni, és a zenei formákat is sokkal jobban tudod majd értékelni. Igaz, hogy ez a könyv nem nyújt alternatívát egy zenei diploma megszerzéséhez, viszont sokkal izgalmasabb és szórakoztatóbb,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tantusz

>!
Panem, 2014
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155186158

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bratan P>!
David Pogue – Scott Speck: Klassz-IQs

David Pogue – Scott Speck: Klassz-IQs Klasszikus zene könnyen és komolyan

Furcsa dolog ez: amin annyit bosszankodtam a GPS a Bibliához c. könyvnél – ti. idétlen szóviccek – itt nemcsak bocsánatos bűnként éltem meg, hanem kifejezetten jót szórakoztam.

Nem mostanában volt olyan (nem is emlékszem, hogy nagyon lett volna), hogy kifejezetten a zenéről olvastam volna. Mondjuk lehet, hogy az előképzettségem az oka: 8 év zenei általános, 7 év hegedű talán arra predestinált, hogy egy ilyen könyvet kifejezetten élvezzek. Szerintem ezt kéne kötelező tankönyvvé tenni a középiskolákban (no nem a zeneiekben, ott szenvedjenek a Kodály-módszerrel a drágaságok)! :-D

A könyv a maga egyszerű stílusában érinti a zenetörténetet, a zenei formákat, a koncertlátogatás csínját-bínját, CD-melléklettel kibővített ízelítőt ad (ezt élveztem a legjobban: párhuzamosan olvasni, hallgatni: tényleg meglepő élmény volt), bepillantást nyújt a klasszikus zenészek életébe, bemutat hangszereket (lényegében minden szimfonikus zenekari hangszert), s indurka-pindurkát a zeneelméletet is érinti. (Jó, ez nem volt túl egyszerű olvasmány, de szerintem ez is világos volt és szükséges.)

Rengeteg adoma és hülye vicc, tippek klasszikus zeneművek gyűjtéséhez, a zenekarok baráti társaságához való csatlakozáshoz, sőt, bátorítás valami amatőr zenészkedéshez is.

Szerintem ne hagyd ki.

lazarvik>!
David Pogue – Scott Speck: Klassz-IQs

David Pogue – Scott Speck: Klassz-IQs Klasszikus zene könnyen és komolyan

A gimnáziumban elsumákolt énekórák miatt hiába lettem felnőtt koromra nagy zenehallgató, a klasszikus zenével kapcsolatban mindig is ködös ismeretekkel rendelkeztem. Az utóbbi időben azonban szerettem volna szembenézni ezen kulturális hiányosságaimmal.

A könnyed, humoros stílusban íródott könyv pedig pontosan azt adta számomra, amire szükségem volt, ugyanis nagyszerűen elkalauzolt a klasszikus zene világában. Különösképpen a zenetörténeti-elméleti rész volt számomra érdekes, ez is tartalmazta a leghasznosabb információkat. Az ezt követő zenehallgatási tanácsok is helytállóak voltak, plusz nagy örömömre szolgált a klasszikus zene kultúráját körülölelő modoroskodós sznob minták lerombolása. A hangszereket és a kottaolvasást bemutató fejezetek nem sok újdonságot mondtak nekem, de éppúgy élvezetes volt mindegyiket végigolvasni.

Zenét szerető embereknek nagyon érdemes elolvasni a könyvet. Nagyszerű alapot ad a további ismeretek elsajátításához, a kapott információk pedig sokkal élvezetesebbé tesznek akár egy egyszerű zenehallgatást is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Frédéric Chopin
Paule du Bouchet: Johann Sebastian Bach
Őszy-Tóth Gábriel: Operacsillagok függöny mögött
Virányi Orsolya – Szentpéteri András (szerk.): Budavári Palotakoncert
Csajkovszkij
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei
Dohnányi Ernő: Dohnányi Ernő családi levelei
Gajdó Tamás: Marica grófnő
Magali Le Huche: Pepe és a zenekar
Steven Isserlis: Miért hordott póthajat Haydn hajdanán?