Gabonaagy 15 csillagozás

Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy

„Tévedés ​ne essék: ez a kötet nem egy újabb étkezési divatirányzat, hanem az elmúlt 10-15 év legfrissebb kutatási eredményeinek összefoglalása!

A tanulmányok bizonyítják: a bajok gyökere az, hogy eltértünk testünk és agyunk eredeti, optimális táplálékától. Az emberi evolúció során nem finomított szénhidrátokat, hanem zsírokat, húsokat, tengergyümölcseit és sok-sok zöldséget fogyasztottunk. Helytelen és káros tehát a közismert étrendi tanács, miszerint kerüljük az állati zsírokat és a koleszterint, s helyette együnk gabonát, burgonyát, cukrot.

A könyvből az is kiderül, hogy ezek a káros folyamatok megelőzhetők, megállíthatók, sőt vissza is fordíthatók, ha követjük dr. Perlmutter négyhetes programját, amely újfajta étrendet, sok mozgást, étrend-kiegészítőket és a napi stressz megfelelő kezelését nyújtja."
                                                                                                            Szendi Gábor,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2014
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630979795 · Fordította: Perlényi-Chapman Eszter

Enciklopédia 11


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Poufsouffle>!
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Nem könnyű feladat számomra értékelni ezt a könyvet, mert nem vagyok dietetikus, a táplálkozástudománnyal kapcsolatos ismereteim pedig többnyire ehhez hasonló könyvekből származnak, ezért nem célom megcáfolni a szerző téziseit, lelkes laikusként azonban két dolog szúrt szemet:
1) A szélsőségesség. → A könyv a nem cöliákiás gluténszenzitivitásban szenvedő embereket vizsgálta, róluk szól, és az teljesen rendben is van, hogy nekik szigorú szabályok szerint kell étkezniük, és – nem lévén más választásuk – bizonyos alapanyagokat meg kell vonniuk a szervezetüktől. Az is tiszta, hogy a túl sok glutén fogyasztása senkinek nem jó, mert terheli az emésztőrendszert és zavarja az agyműködést, azonban az a szintű démonizálás („ne egyél spagettit, mert Alzheimer-kóros leszel tőle, igen-igen, már egyetlen tányértól is az lehetsz!”), ami ebben a könyvben olvasható, számomra már sok volt. A szerző ahelyett, hogy egy kiegyensúlyozott, élvezetes és személyre szabott étrend kialakítására biztatná az olvasót, indokolatlanul tiltólistára tesz egy csomó – egészséges ember számára, mértékletes fogyasztás mellett teljesen ártalmatlan – alapanyagot, és átnyújt egy egyhangú tucatdiétát, ami szerinte egyaránt jó egy száz kilós, kemény fizikai munkát végző férfinek, és egy ülőmunkát végző, alig hatvan kilós nőnek is.
2) A konteók és a gyógyszerellenesség. → Az klassz, hogy Dr. Perlmutter felhívja a figyelmet a megfelelő táplálkozás gyógyító hatására, az is, hogy nem gyógyszerezi egyből agyon a betegeit, viszont a sokadik „csúnya, gonosz gyógyszeripar, lefizette az összes orvost!” után már csak a szemem tudtam forgatni.

7 hozzászólás
esőember>!
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Szögezzük le: gabonaagyam van! Tény, és ha követném a könyvben leírtakat változtathatnék rajta, de nem fogok! Nem, mert nem vagyok hajlandó lemondani a fantasztikus kézműves sörökről (ami természetesen szigorúan tilos abban a táplálkozási életmódban, amit a könyv javasol), és nem vagyok hajlandó lemondani a bejgliről és egyéb nyalánkságokról (amik még inkább tiltottak)!!! Nem, nem és nem! Pedig logikusan érvel; felvázolja mennyire ártalmas nekünk, az agyunknak a szénhidrát, a glutén , a cukor és megannyi ételösszetevő amelyet nap mint nap fogyasztunk. Abszolút igaza lehet. Sőt, talán meg is fogott egy kevéssé. Néhány gondolatot beültetek a napi rutinomba, de olyanfajta életmódváltást, amit felvázol, nem vagyok hajlandó végrehajtani teljes mértékben. És nincs ebben semmi kivetnivaló. Éljek inkább néhány évvel rövidebb ideig! Egy olvasást azért ér a könyv, hátha valakinek teljesen felnyitja a szemét és „gasztromegvilágosodik”! Mindenkinek a saját döntése. Ja, és egy végső megjegyzés: nagyfokú korrelációt mutat a paleo étrenddel.

1 hozzászólás
piciszusz>!
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Nagyon érdekelt volna a téma, de annyira nyers és túl kutatás központú volt, hogy nem kötött le és egyáltalán nem haladtam vele hónapok alatt sem. A cukor kezdeténél hagytam abba,
Amit el tudok mondani az az, hogy májusban önszántamból leálltam a gluténról és pár hónapon belül elmúlt a folyamatosan fejfájásom, az álmatlanságom, helyreállt az emésztésem, kitisztult a bőröm, elmúltak az ocsmány pattanások az arcomról, fenekemről, karomról, szóval nekem totálisan segített és a könyvben is rengeteg olyan dolgot olvastam, amiket én is érzékeltem. Egyszer biztosan végig fogom olvasni, de nem mostanában.

adhd>!
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Jared Diamond a Harmadik csimpánz felemelkedése című könyvében ír arról, hogy az ősemberek igen sokáig nem voltak túl effektív vadászok és emiatt csak ritkán fogyaszthattak húst – ha például találtak egy elhullott állatot. (inkább dögevők voltunk, mint vadászok)

Szóval kérdem én:

Honnan szedi a szerző, David Perlmutter, hogy a „vadászó, gyűjtögető” őseink 75% zsír, 20% fehérje, 5% szénhidrát alapú étrendet folytattak? Nem tüntet fel róla forrást egyáltalán…

Másrészt viszont, amit a gabonák, feldolgozott élelmiszerek káros hatásáról, a modern betegségek elterjedéséről ír, az teljesen érthető és elfogadható, viszont maga a megoldás, amit javasol (ketogén diéta), számomra egyáltalán nem.

Ancsibe>!
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Mivel gluténmentes életre kellett áttérnem, és ennek a könyvnek a receptgyűjteményéből mér pár dolgot elkészítettem, így úgy gondoltam adok egy esélyt ennek a könyvnek is. Nem mondom, hogy engem megvett volna kilóra ez a könyv. Elhiszem, hogy nagyon sok minden igaz belőle, és érdemes lenne követni az általa kifejlesztett diétát, de nekem ez kicsit sok. Szeretném, ha az agyam még 80 éves koromban is működne, ezért van, amit emiatt elhagyok, vagy például kókuszolajat használok a főzéshez, de nem hinném, hogy attól, hogy reggelire és vacsorára megeszek egy-egy szelet gluténmentes kenyeret, attól már problémák lesznek. Így is rengeteg zöldség-gyümölcs fogy itthon, szóval talán nem járunk rossz úton mi sem.

eMeR>!
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Szerintem ez egy igazán érdekes könyv, ami elég érthetően mond el bizonyos biológiai folyamatokat, amik a cukor és a glutén végett mennek végbe a szervezetünkben.
Ami a könyv hátránya, hogy túl sok tanulmánnyal és kísérlettel próbálja alátámasztani a mondandóját, ami több oldalon keresztül unalmassá és szájbarágósság teszi a könyvet.


Népszerű idézetek

Szelén>!

A gluténérzékenységet úgy lehet a legjobban definiálni, hogy az a genetikailag fogékony személyeknél egy fokozott immunológiai válaszkészség állapota. E definíció nem utal bélrendszeri érintettségre. Az, hogy a gluténérzékenységet főként a vékonybél betegségének tartják, csupán egy történeti félreértés.

68. oldal, 2. fejezet, A ragacsos fehérje - A ragacs a gluténban (Kossuth Kiadó, 2014)

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

esőember>!

A legtöbben úgy gondolják, hogy úgy élnek, ahogy akarnak. Aztán amikor megbetegednek, teljes mértékben az orvosoktól várják, hogy a legújabb és legnagyszerűbb gyógyszerekkel a lehető leggyorsabban meggyógyítsák őket. Ez a kényelmes álláspont az orvosokból egy betegségközpontú megközelítést vált ki, mert az ő szerepük eszerint csupán a gyógyszerek szolgáltatása.

22. oldal

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

esőember>!

…egészséges tesztoszteronszint nélkül, és a férfiakra és nőkre egyaránt érvényes, nem lesz tüzes szexuális életünk, ha lesz egyáltalán bármilyen.
És mi állítja elő a tesztoszteront? A koleszterin.
És mi az, amit emberek milliói csinálnak manapság? Diétával és/vagy sztatinokkal csökkentik a koleszterinszintjüket; és ezzel együtt csökkentik a libidójukat és teljesítőképességüket.

122. oldal

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

3 hozzászólás
Szelén>!

Érdekes, hogy ez a szállító fehérje, az LDL, azt a becsmérlő nevet kapta, hogy „rossz koleszterin”. Pedig valójában az LDL egyáltalán nem koleszterinmolekula, se nem jó, se nem rossz. Ez egy alacsony sűrűségű lipoprotein (az LDL mozaikszó az angol elnevezésből származik: low-density lipoprotein), és egyáltalán nincs benne semmi rossz. Az LDL szerepe az agyban, hogy „megragadja” a életet adó koleszterint, és elszállítsa a neuronhoz, ahol nagyon fontos feladatot lát el.

55. oldal, 1. fejezet, Az agykárosodás alapja - Kegyetlen irónia: a sztatinok (Kossuth Kiadó, 2014)

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Sli P>!

Azonban ne tévessze szem elől az összképet! Ez nemcsak abban fog segíteni, hogy követni tudja az egészséges életmódot, de abban is, hogy visszataláljon a helyes útra, ha néha csal egy kicsit. A haladás néha jobb, mint a tökéletesség.

273. oldal, 10. fejezet - Új életforma (Kossuth, 2014)

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Kapcsolódó szócikkek: haladás · tökéletesség
Sli P>!

(…) ne vásároljon, amikor éhes.

271. oldal, 10. fejezet - Új életforma (Kossuth, 2014)

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Kapcsolódó szócikkek: éhség · vásárlás
Sli P>!

A praxisomban látom, mekkora az értéke az egészséges és szellemileg friss életnek. Azt is számtalanszor láttam, mire képesek a hirtelen támadó vagy éppen krónikus betegségek, függetlenül attól, hogy mit ért el úgy egyébként a beteg az életben, és mennyi szerető családtag és barát veszi is körül. Sok ember számára nem az egészség a legfontosabb az életben, de előbb-utóbb mindenki rájön, hogy nélküle semmi más nem számít.

276. oldal, 10. fejezet - Új életforma (Kossuth, 2014)

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Kapcsolódó szócikkek: betegség · egészség · élet
Sli P>!

     „Fejezz be minden napot, mielőtt elkezdenéd a következőt,
     s a kettő közé alvással húzz falat.”
                                                        RALPH WALDO EMERSON

237. oldal, 9. fejezet - Jó éjszakát, agy! (Kossuth, 2014) · Ralph Waldo Emerson

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Kapcsolódó szócikkek: alvás
esőember>!

Ha túl merészen hangzik, hogy az agy szenved egy tál spagetti vagy egy finom bundás kenyér elfogyasztása miatt, akkor jobb, ha felkészül a legrosszabbra!

33. oldal

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól

Szelén>!

Bár sokan a dobogó szívet tartják az élet központjának (végül is a szívverést keressük az élet első heteiben is), valójában az agy áll a színpad közepén. A szívünk sem dobogna az agyunk nélkül és az agynak köszönhetjük, hogy több módon is megtapasztalhatjuk a világot. Azt hogy érezzük az örömet, az élvezetet és a fájdalmat; hogy szeretünk és tanulunk; hogy döntéseket hozunk, és hogy úgy éljük az életet, hogy meg is érje élni!

328. oldal, Epilógus - Az elképesztő igazság (Kossuth Kiadó, 2014)

David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy Megdöbbentő tények a gabonáról, a cukorról és a többi szénhidrátról – az agy néma gyilkosairól


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Ramos: A teljes ketogén diéta kezdőknek
Kayla Itsines: The Bikini Body
Gary Taubes: Miért hízunk el?
Michael Mosley: Okos belek
Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen
Szilágyi Ágnes – Hunyadvári Lászlóné: Az egészséges életmód étrendje
Marion Grillparzer: A leves gyógyít
Stephen D. Chang: A karcsúság titkai
Gyógyító ételek – Ártalmas ételek
Nők egészsége