Vadászidény 74 csillagozás

David Osborn: Vadászidény David Osborn: Vadászidény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A komoly vadásznak gondosan át kell vizsgálnia a fölszerelést. A jól megválasztott, jó minőségű holmi, ha úgy adódik, megmentheti az életét. A rosszul megválasztott, ósdi holmi viszont az életébe kerülhet… Mindent gondosan el kell helyezni a rekeszekre osztott hátizsák külső és belső részeiben, a zsák pedig párnázott vállszíjjakkal és párnázott derékszíjjal fölszerelt alumíniumkereten helyezkedik el. A vadásznak, ezt aligha kell mondani, szüksége van fegyverre is. A gyilkolás olyan klasszikus eszközei közül, mint a nagy íj, a nyílpuska, a dobókés, a bozótvágó, a bumeráng, az indiánok ólomgolyóval ellátott forgókötele, a sörétes puska, a kézi lőfegyver vagy a vadászpuska, talán a vadászpuska a legalkalmasabb; kivált ha arra a rendkívül veszélyes állatfajtára óhajt vadászni, melynek neve – ember.

Eredeti cím: Open season

>!
Magyar Könyvklub / Saxum, Budapest, 1997
224 oldal · ISBN: 9635484615 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Interpress, Budapest, 1988
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 963722260X · Fordította: Gálvölgyi Judit

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
David Osborn: Vadászidény

Vannak akik tudnak és szeretnek ölni – állatot, embert –, és vannak akik szeretnek olvasni róla. Hiszen ez olyan izgalmas téma. (A kategóriák nem azonosak, de feltételezik egymást.)

Ez a könyv egy jól megírt akcióregény, kissé sablonos karakterekkel, lélektani leírásokkal, gyilkos és áldozat egyfajta lehetséges kapcsolatát is bemutatva.
Az amerikai középosztály kiüresedett, formális értékrendje hazugságát, és a mögötte megbúvó gyilkos ösztönöket is feltárja, ezért a könyv első fele a mai akciófilmekhez képest kissé hosszadalmas, de valójában szükséges felvezetés a lényeghez. Ez a lényeg – spoiler nélkül – talán úgy fogalmazható meg, hogy az ember szereti módszeresen megtervezni a cselekedeteit, alaposan kidolgozni, előkészíteni, megadva a módját a csúcspont felvezetésének, legyen az a csúcspont akár ölés vagy akár szeretkezés. A vadászat lényege nem is az ölés, hanem az áldozat becserkészése, de azért az igazi vadász* kiélvezi, igyekszik meghosszabbítani a halál (az orgazmus) pillanatát.
Az emberi vérszomj kielégítéséhez nem elég az állam által kiszabott és steril körülmények között végrehajtott halálbüntetés, szükség van az áldozat vergődésének, halálfélelmének és szenvedésének látványára is.

*Igazi vadász a szív.

6 hozzászólás
>!
mate55
David Osborn: Vadászidény

Az igazán erős könyvek nem pusztán attól válnak emlékezetessé, hogy minden működik bennük, hanem attól is, hogy képesek kérdéseket szegezni nekünk az olvasóknak. Osborn semmi mást nem tesz, mint mindenféle szépítés nélkül bemutatja, hogy a „hatalom” hogyan torzítja el az ember lelkét. És ehhez nem kell elmebeteg sorozatgyilkosnak vagy abuzált kisgyereknek lenni. Éppen elég az is, ha az ember tele van lével és unalmában azt játssza, hogy ő itt a megváltó.

>!
Francesco
David Osborn: Vadászidény

Ha túlerővel kerülünk szembe – s nem hívnak Rambónak –, bölcsebb menteni az irhát,pláne ha az életünkről van szó. Itt nincs úttörő romantika , számháborús rikoltások, s még egy jóindulatú apacsharcos sem igazít útba a rengetegben.Mivel a potenciális áldozatok nem rendelkeznek túravezetői vizsgával és cserkésztáborban sem múlatták korábban az időt ,egyszerűen lepuffantják őket,mint egy ide-oda cikázó vadnyulat.
Egy brit gyártmányú,duplacsövű, hétmilliméteres, Holland and Holland Magnum, hátultöltős vadászpuskával szembeszállni puszta kézzel nem lehet. Az embervadászat egyenlőtlen esélyeit egy titokzatos bosszúálló egalizálja,aki megbúvó ragadozóként egyenként számol le a „ vadászokkal ”. Ha nem figyel oda az ember, jól kihoz a sodrunkból ez a könyv,mert hihetően életszagú. Mindenesetre a turistajelzés útvonaláról ne nagyon térjünk le, még ha a mézeskalácsos ház is hívogat….

>!
Lulma
David Osborn: Vadászidény

Jó téma, izgalmas regény! Többször is elolvastam. Elgondolkodtat az emberi természetről. Nem csak a vadászok személyisége, hanem az elkapott „vadak” egymás ellen fordulása is érdekes.
Ez egy olyan vadászat, aminek az eredménye nem kerül vacsoraként az asztalra…

>!
robinson MP
David Osborn: Vadászidény

Nagyon szép, kerek a történet, nagyon is kalandos és izgalmas. Jó karakterek, többször elolvastam… anno. Ha van pénzed, azt gondolod, mindet lehet? Neem, bár ők kicsit defektes jellemek voltak inkább. Látszatra pedig mintapolgárok.
Bár nem kaptam kedvet a vadászathoz, de… tetszett.

2 hozzászólás
>!
Morn
David Osborn: Vadászidény

Határozottan tetszett, de voltak hiányérzeteim. Néhány dolgot bővebben is ki lehetett volna fejteni, nekem a vadak levadászása túl rövid volt, és túl hosszú hozzá a bevezetés. Meg a végével sem vagyok teljesen kibékülve, végig egy bizonyos fordulatot vártam, ami nem következett be.
Maga a téma viszont nagyon jó, találó. Beteg egy dolog, már az is, aki egyáltalán kitalálja, hogy ő erről fog írni. (No meg azért kicsit az is, aki olvassa. :)) Szívesen olvastam volna még tovább.
Meg sajnos szétesős példány van nálam, így például kádban esélytelen lett volna olvasnom. Nyilvános helyen is nehéz volt, például ma megkérdezték tőlem, mit olvasok, nem volt kedvem válaszolni, hát csak odamutattam a borítót. A könyv tartalmának kb. háromnegyede a földön kötött ki, de sikerült összeraknom, és csodák csodájára, semmi kosz nem került rá, pedig azt hittem, a latyak idő miatt maradt ott valami.
Kedvenccé nem vált, pedig úgy kaptam kölcsön, hogy az illetőnek nagy-nagy kedvence. Maradjon meg neki, nem fogom irigyelni érte.

>!
nyolcadikutas
David Osborn: Vadászidény

Olyan thriller, mely torkon ragad és nem ereszt. Kifogástalan.

>!
vikti
David Osborn: Vadászidény

őszintén szólva, nekem tetszett a mű, bár.. elég kiszámítható a cselekmény.. elgondolkodtató, hogy manapság az emberek mit meg nem tesznek/tehetnek.. ha jól emlékszem ez filmen is megjelent vmikor a 80-as, 90-es évek idején, de nem vennék mérget rá.. a könyv után azt is meg kellene nézni :)

1 hozzászólás
>!
szücsi921
David Osborn: Vadászidény

Az a könyv az igazán nekem való, izgalmas, rejtélyekkel és megdöbbentő dolgokkal teli. A végső legfontosabb személy kiléte titokban marad a mű végéig, nagyon jól van késleltetve a kiléte. Az olvasóban különböző történeteket, gondolatokat, végkifejleteket létrehozva.

>!
Galambdúc
David Osborn: Vadászidény

Izgalmas, és rámutat arra, hogy az ember mire nem képes. Kiváló jellemrajzot ad az agresszor és az áldozat szerepét magára húzó emberről úgy általában is (más kérdés, hogy az utóbbi szerepet kényszerűségből kell a regényben űzött vadként menekülő áldozatoknak felvenni).


Népszerű idézetek

>!
mate55

Az államügyész meglehetősen érzékeny embernek tartotta magát, és erre büszke is volt.

(első mondat)

>!
Francesco

Ha meg akarod csalni a feleségedet – és nem vagy teljesen hülye –, mindenütt fedezned kell magadat, még egy útszéli bisztróban is.

>!
Jaumijau

… miért kell mindent megkérdőjeleznie, mintha mindenki más hülye lenne. Miért nem képesek elfogadni az életet olyannak, amilyen. A fejtörés nem változtat semmin.

188

>!
Francesco

Gondolj csak a régi görögökre, a spártaiakra: mihelyt totyogni tudtak, tanítani kezdték őket a gyilkolásra . S mikor végre a lándzsájuk hegyére tűztek valakit, ezt a világon a legtermészetesebb dolognak tartották. Nem vesztegették bűntudatra az idejüket.

>!
Francesco

– Milyen a tojás?
– Nem én tojtam, de garantáltan friss.

>!
Jaumijau

…valamennyi fickóval pontosan itt végeztek. Mind teljesen egyformán gondolkoztak. A part valósággal hipnotizálta őket. Mind azt hitték, ha futni tudnak, megmenekülhetnek.

185


Hasonló könyvek címkék alapján

Ed McBain: A heccelődő
Robert Penn Warren: All the King's Men
Erle Stanley Gardner: A szerencsés lányok esete
Patricia Highsmith: Két idegen a vonaton
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Thomas Harris: A vörös sárkány
Gillian Flynn: Gone Girl
Raymond Chandler: Hosszú álom
Dashiell Hammett: Véres aratás
Elmore Leonard: Született bűnözők