Rambo (Rambo 1.) 82 csillagozás

David Morrell: Rambo David Morrell: Rambo

Egy Rambo nevű vietnámi veterán egy amerikai kisvárosba érkezik. Rendhagyó öltözete miatt pedig szinte azonnal felhívja magára a helyi seriff figyelmét. A rend túlbuzgó őre szeretné megelőzni a bajt, így minden különösebb ok nélkül távozásra szólítja fel az idegent. Rambo azonban nem szereti, ha mások mondják meg, mit csináljon, s amikor a rendőr kitessékeli őt a város határán túl, azonnal visszafordul. Letartóztatják, megmotozzák és fogdába zárják. A rácsok látványa, az erőszak, az őrök durvasága kínzó emlékeket ébreszt a veteránban, mert a háború alatt megtapasztalhatta, hogy mit jelent fogságba esni. Rambo a fogva tartóira támad és megszökik. A Vietnámban tanult gerilla-hadviselés szabályai szerint pedig azonnal a közeli erdőség felé veszi az irányt.

Eredeti megjelenés éve: 1972

Victoria, Pécs, 1989
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630261898 · Fordította: Csordás Gábor

Gregöria_Hill>!
David Morrell: Rambo

Óriási pozitív meglepetés volt ez a regény, amiről nem is tudom, mit hittem előzetesen, de csupa negatívat, leginkább úgy gondoltam, hogy ez valami ponyva lesz (a férjem hiába mondta, hogy nem lesz az, a borítója pedig nem segített – pár éve még a könnyűnyári listámban volt, annyira nem tudtam elhelyezni, atyaisten:). Képzeljétek, nem az!

David Morrell: Rambo

Nem először olvastam és emlékeztem rá, hogy jó, de arra nem, hogy ennyire! Rambo történetét szerintem mindenki ismeri, csavarog egy kisvárosban, a helyi seriff beleköt és beviszi a rendőrségre. Eddig nagyjából ugyanaz, mint a film, viszont ami ezek után jön, az sokkal nyersebb, brutálisabb és izgalmasabb. Rambonál beüt a poszttraumás stressz, plusz az a tudat, hogy már tizenhatodjára kerül összetűzésbe a hatóságokkal a hajléktalan kinézete miatt és elszabadul. Ezt vezeti fel az első 50 oldal, ami egy kicsit lassabb tempójú, viszont innentől letehetetlen a könyv! Az abszolút kedvenc részem az első üldözéses jelenet, amikor még csak a helyi rendőrség keresi Rambot. Alapból rendkívül feszült a hangulat, de ezt sikerül túlszárnyalni, amikor megfordul a felállás és Rambo kezd el vadászni a seriffékre. Az eddigi akció átcsap horrorba, ami olyan szinten jól lett megírva, hogy átéreztem mennyire retteghetnek tőle! Amikor rádión akarnak segítséget hívni, de a rossz vétel miatt, csak annyit hallanak, hogy zöldsapkás, egyből összes*arják magukat (egyikük szó szerint is). Miután elkezdődik a hajtóvadászat, az egész egy rendkívül véres adrenalin bomba. Rendesen folyik a vér, repkednek a csontszilánkok és hullanak az emberek. A regény váltott nézőpontokat használ, ami nagyon jót tesz a cselekménynek. Nem csakhogy jobban megismerhetjük a két főszereplőt, de amíg az egyikükkel vagyunk, nem tudjuk hogyan cselekszik a másik. Ez nagyon izgalmassá teszi a történetet. A két főszereplő kellően ki lett dolgozva, meg kell említenem, hogy Teasle seriff sokkal szimpatikusabb, mint a filmben volt. Rambo meg sokkal sérültebb és kegyetlenebb. Tetszett, hogy Rambo többször megkérdőjelezi önmagát, nem egyszer meg is akarja adni magát, de valahogy mindig úgy alakul, hogy ez nem sikerül. Mindkét karakternek lehet szorítani, egyikük sem igazán jó vagy rossz. (Bár kicsit azt éreztem, hogy a könyv inkább Teasle seriffet teszi meg a jó figurájának, míg a filmben ez fordítva volt) Persze, Rambo közelebb áll hozzám. :) Szeretem a filmet, de nagyon megnéztem volna, ha könyv hűen készítik el. spoiler

Az utolsó 150 oldalt egyhuzamban olvastam el és ha megint eltelik egy-két év, biztos, hogy újra elő fogom venni!

Robberator>!
David Morrell: Rambo

A legnagyobb elütés, amivel elválasztható a Rambó az Első vértől, hogy míg utóbbinak egy, a Rambonak két főszereplője van. Mind Rambó, mind Teasle rendőrkapitány szemszögéből bontakozik ki a történet. Mindkét oldal egyszerre védhetetlen, mégis abszolút megérthető. Tudunk szimpatizálni a válás, és kiüresedettség szélén egyensúlyozó Teasle-, és az elhagyatott, megkergetett, céltalan Ramboval is.
Kettejük háborúja rengeteg áldozattal jár a filmverzióhoz képest. Szintén sokkal jobban tetszett, hogy mindkét szereplőnek van intelligenciája az önreflexióra, és képesek elgondolkozni hibáikon, megkérdőjelezni cselekedeteiket. Ez az, ami spoiler a könyv végére. A lezárás szintén nagyon erős lett.
Jogos lenne mondani, hogy hiba volt Rambóból akcióhőst csinálni a filmváltozatban, de ma már szerintem könnyebben leválasztható az a történet az eredetiről, és értékelhető önmagában. A könyvet csak javasolni tudom.

henryhill>!
David Morrell: Rambo

Sokkal mélyebb és durvább mint a film, köszönő viszonyban sincsenek, de a maga módján mindkét formájában érdekes és emlékezetes élmény. Ajánlom annak aki egy pergő, lendületes akcióregényt szeretne, még a film után is.

petrot>!
David Morrell: Rambo

Néhány hete olvastam egy cikkben, hogy Quentin Tarantino utolsó filmjeként le akarja forgatni a Rambo-t, mert az eredeti könyv annyira tetszett neki. Kíváncsivá tett, így beszereztem és nekiláttam. Nem bántam meg, nem volt rossz könyv, sőt… El kell vonatkoztatni a filmtől, bár nehéz nem Stalone-t képzelni magunk elé.. :)

RonieHUN>!
David Morrell: Rambo

Ez a jó kis könyvet Erdőkertesen szereztem be, 200 Ft-ért.

A könyv nekem egyszerűen tetszett. Rambo megmaradt olyannak, amilyennek megismertük. Rambo és a rendőrök igazi macska-egér módra üldözik egymást. A könyv igazán izgalmas és érdekes lett. Egy problémám volt vele, mégpedig az, hogy rövid lett. De amúgy szerintem érdemes elolvasni egyszer.

(Ez az én véleményem, ezért lehet az, hogy nektek más a véleményetek)

Chavez>!
David Morrell: Rambo

A film maga is közel tökély, az alapjául szolgáló regény sem különben. Gyors iramú, izgalmas akció regény, de nem egészen a ponyvás, öncélú szórakoztatást nyújtó fajtából, annál azért jóval mélyebb. Apróbb kifogásaim voltak csak: a vadonban bujkálós részek néhol picit a kelleténél jobban befékezték a cselekményt, illetve a végén a városban játszódó résznél azt éreztem, hogy túl nagyot ugrottunk. Érdekelt volna részletesebben is Rambo visszavágása. De a finálé így is nagyszerűen sikerült.
Nagyon klassz olvasmány volt.

Szaniszló_Zsolt>!
David Morrell: Rambo

Nagyon Véres, szókimondó akcióregény, sokkal jobb a sztorija, mint a filmnek, mintha nem is ebből készült volna.

blianhun>!
David Morrell: Rambo

A film is korszakalkotó a maga nemében, de meglepődtem, hogy mennyivel mélyebb a könyv. Ráadásul humoros is, a vége pedig igazán ütős. Jó volt ez.

nyolcadikutas>!
David Morrell: Rambo

Morrell világhíre ez. Mely Stallone-t is elindította az abszolút világhír felé. De a film más. Mindkettő jó, csak másképp. Érdemes elolvasni.

Gregöria_Hill>!

Rambónak hívták, és mindenkinek, aki látta, csak egy kósza madár volt, aki a Kentucky-beli Madison külvárosának benzinkútjánál ácsorog.

Th3DarkKn1ght P>!

Ezt akarod elfogatni velünk? Egy háborús hőst? Egy átkozott zöldsapkást?

Chimera>!

– […] Az emberek errefelé nem állnak meg a stopposoknak. Főleg, ha úgy néznek ki, mint te. Ez törvényellenes.
– Ha valaki úgy néz ki, mint én?

Th3DarkKn1ght P>!

– Nos, én meg Sam Trautman vagyok – mondta az. – A fiam miatt jöttem.

Lidérckocsonya I>!

Nem ígérhetsz semmit a halottaknak. Az ilyen ígéret semmit sem ér.

cOOlin>!

Legyen olyan a kézfogásod, mint az adott szavad. Hosszantartó és erős.

Chimera>!

– Eltalált – nyüszített a férfi. – Eltalált. Megsebesültem.
Én is, pajtás, de nem hallasz vinnyogni, gondolta Rambo […].

Rambo sorozat · Összehasonlítás