Itt ​a Monty Python beszél! 7 csillagozás

David Morgan: Itt a Monty Python beszél!

A Monty Python teljesen hivatalos, cenzúrázatlan története – a saját szavaikkal!
A Monty Python, a zseniális, brit humortársulat egyedül forradalmasította a sketch comedyt, és megteremtette az utat az utódok előtt a Saturday Night Live-tól az Austin Powersig. Ebben a könyvben az alapító tagok, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones és Michael Palin a kulisszák mögé röpítik az olvasókat. Gátlások nélkül beszélnek életükről és az olyan felejthetetlen remekművekről mint A spanyol inkvizíció, A papagáj jelenet, a Brian élete, a Gyalog galopp (a Spamalot című sikeres Broadway Musical ihletője), és még számtalan más alkotásról és poénról. A könyvben ritka interjúk olvashatók a barátokkal és a munkatársakkal.
„Nehéz elképzelni ennél tökéletesebb csoportéletrajzot." – San Francisco Chronicle

Eredeti cím: Monty Python Speaks!

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
GABO, Budapest, 2015
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634060758 · Fordította: Bori Erzsébet, Kövesdi Miklós Gábor

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

John Cleese


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

tifil>!
David Morgan: Itt a Monty Python beszél!

Tisztázzuk az elején: nem friss az anyag. David Morgan 1998-ban készített interjúkat a csoport öt tagjával (Graham Chapman akkor már nem élt) valamint a társulathoz közel álló személyekkel, az így összeálló könyv 1999-ben, a Monty Python harmincadik születésnapjához igazodva jelent meg.
A Monty Python kultusza a mai napig tart, ennek következtében az évek során a rajongók már számtalan érdekességet megtudhattak úgy az alkotásokról mint a csoport működéséről.
A kérdés tehát nem az, hogy e nálunk most boltokba kerülő Morgan-kötet az újdonság erejével hat-e, hanem az, hogy – korábban készült anyagként – tesz-e hozzá bármit a Monty Python-kultúrkörhöz. A válasz pedig igen, főképp, hogy egy ennyire kultikus, és alaposan feldolgozott életmű esetében már nem az alapmotívumok átismétlése, hanem a finom részletek, adalékmorzsák, eddig közzé nem tett gondolatok, újabb nézőpontok megismerése jelenti az igazi csemegét.

Bővebben a Kultifilteren:
Ni! (David Morgan: Itt a Monty Python beszél!)
http://kultifilter.hu/irodalom/kiadvany/item/205-ni-dav…


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Valószínűleg csak a Monty Pythonnak jut eszébe Piroska szerepét John Cleese-re osztani.

9. fotó (Gabo, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: John Cleese · Monty Python · Piroska
shadowhunter1975 P>!

Amíg elfogadjuk, hogy a világ egy abszurd hely, addig a Phytonnak helye van benne.

15. oldal, Bevezető (Gabo, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Monty Python
shadowhunter1975 P>!

(Eric) Idle: A film sok komoly vallásos embernek tetszett, köztük a dalai lámának és egyes jezsuitáknak. És jobban teljesített a katolikus országokban – ezt kapd ki! De csodálatos volt – a harag a zárt gondolkodás ismertetőjegye, és kétségtelenül felpaprikáztunk néhány bigott eszelőst, ami külön élvezet volt!

265. oldal, Brian élete (Gabo, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Brian élete
tifil>!

Idle: […] Csak akkor osztottuk ki a szerepeket, ha elégedettek voltunk a szövegel. Általában nagyon könnyen ment, John szerepei nyilvánvalóak voltak – mindenki, aki kiabál vagy kegyetlenkedik a védtelen emberekkel és állatokkal.

59-60. oldal

tifil>!

Gilliam: […] Felállítottam a darut, egy úgynevezett „cseresznyeszedőt”, ami felemeli Jonest a földről. Időbe tellett felállítani, a nap kezdett lenyugodni, és el kellett készülnünk napnyugta előtt – hosszú árnyékokat akartam. Mire Terry: „Eeeeauuuuuuewwwl,* ott van egy klassz kis hely, szerintem ott jobb lenne”.

*Ennél jobban nem lehet írásban visszaadni ezt a walesi visítást.

116. oldal

Ákosman I>!

Tagjaink több dolgot raktak más dolgok tetejére, mint eddig bármikor

52. oldal

tifil>!

John Cleese: […] Bizonyos értelemben voltak a Chapman/Cleese típusú jelenetek (ahol általában valaki bement valamilyen irodába, és vitába került valakivel, amely során sok értelmezőszótár-ízű szó szerepelt), Miközben Mike és Terry jelenetei szinte mindig úgy kezdődtek, hogy a kamera végigpásztázott a skót vagy izlandi vagy dartmoori tájon, és elindult valamiféle mese. Eric anyagai pedig általában abból álltak, hogy alak ült egy asztal mögött, beszélt a kamerába, és nagyon belemelegedett – ahogy mondani szokás, önmaga hatása alá került.

56. oldal

tifil>!

Barry Took: A BBC különböző körzetekre oszlott, és választhattak, hogy átveszik a műsort, vagy nem, és a körzetek fele nem vette át az első évadot. […]

Cleese: Volt egy barátom, aki nézni akarta a sorozatot, leült a hotelszobájában Newcastle-ben, és valami frenetikusan kezdődött a Monty Python. Egy pasi kóborolt irtó unalmasan Newcastle ódon épületei között. És a barátom majd megszakadt a röhögéstől, és azt mondta, nagy bátorság kell ehhez, igazán csodálatos így kezdeni a műsort. És körülbelül húsz percbe tellett, mire rájött, hogy a körzeti adást látja.

86-87. oldal

Ákosman I>!

A sorozatot követő filmek – a Gyalog galopp , a Brian élete és Az élet értelme – remekül szemléltették, hogy a gondolatfolyamszerű megközelítés remekül átültethető egész estés filmekre, de Pythonék azt is megmutatták, hogy (ha akarnak), képesek fegyelmezetten elmondani egy történetet.

14. oldal

nisursenga P>!

(John) Goldstone (executive producer): A Led Zeppelin, a Pink Floyd, a Jethro Tull, az Island Records, a Chrysalis Records és a Charisma Records mind befektetett 20 000 vagy 30 000 fontot. Akkor egy barátom, Michael White (aki színházi impresszárió) odaadta a maradékot, úgyhogy fedezve voltunk.
De a legfontosabb szempont az volt, hogy a Pythonok teljes mértékben maguk dönthessék el, mit csinálnak. Ezt megadhattam nekik.

161. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Howard Johnson: A Monty Python Tunéziában
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Graham Chapman – John Cleese – Terry Gilliam – Eric Idle – Terry Jones – Michael Palin – Bob McCabe: Monty Python önéletrajz
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Monty Python – Balázs P. András: Brian élete
Lana Millan: Átkozott Hannah Brown
P. G. Wodehouse: Köszönöm, Jeeves!
John Cleese: Na, szóval…
P. G. Wodehouse: Forduljon Psmithhez!
Monty Python – Tóth Tamás: Gyalog-galopp