Black ​Swan Green 8 csillagozás

David Mitchell: Black Swan Green David Mitchell: Black Swan Green David Mitchell: Black Swan Green David Mitchell: Black Swan Green David Mitchell: Black Swan Green David Mitchell: Black Swan Green

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

It's a dank January in the Worcestershire village of Black Swan Green and thirteen-year-old Jason Taylor – covert stammerer and reluctant poet – anticipates a stultifying year in the deadest village on Earth. But Jason hasn't reckoned with a junta of bullies, simmering family discord, the Falklands War, an exotic Belgian emigre, a threatened gypsy invasion and the caprices of those mysterious entities known as girls. Black Swan Green charts thirteen months in the black hole between childhood and adolescence, set against the sunset of an agrarian England still overshadowed by the Cold War. Wry, painful, funny and vibrant with the stuff of life, it is David Mitchell's subtlest and most captivating achievement to date.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Sceptre, 2008
306 oldal · ASIN: B002V092R4
>!
Random House, 2007
304 oldal · ISBN: 9780812974010
>!
Sceptre, 2006
372 oldal · ISBN: 9780340822791

3 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
ddani
David Mitchell: Black Swan Green

Nem sikerült csalódni, pedig nagyon magasra tette a mércét a Cloud Atlas. Ez pedig egészen más, pedig néhány szálon kapcsolódik az előző könyvhöz. (Bakelitlemezes Cloud Atlas kiadást kéne piacra dobni, komolyan, kéne, még a lemezjátszót is idevarázsolnám valahogy.) Különben rengeteg a nyolcvanas évek, zenében, britkultúrában, egész mélyfúrás, amilyet egy felnőtté válás története jó esetben tud, és ez egy nagyon jó eset. Személyes, féligmeddig önéletrajzi, és teli apró részletekkel, egy egész áradatnyi kis jutalom-szófordulatok és hasonlatok mellett nagyobb kitekintések egy-egy történelmi elem vagy sűrű dialektus felé. Épp csak annyi, hogy aggódni kezdjek: most akkor megtörik ez a jótempójú iskolásregény, vagy mi? Mint valami szétírt Adrian Mole naplója: rápakol mindenfélét, amit csak a szöveg, a műfaj képes elbírni. Szpoilerezni továbbra sem vagyok hajlandó, de nem is annyira a cselekmény a legérdekesebb itt (sem, nekem). Nagyon izgalmas, ahogy ezer szálon kapcsolódik ismert, tulajdonképp általam személyesen is többé-kevésbé ismert dolgokhoz, és kihoz belőlük valami húzósan regényesen de teljesen életszerűt, köznapit, hetedikes-nyolcadikosat, amit talán csak felnőttként olvas (és ír meg) az ember, de valami váratlan helyénlevőséggel minden épp annyira működik, hogy egyensúlyban maradjon ez a prózai zsonglőrmutatvány. David Mitchell FTW!

1 hozzászólás
>!
peters P
David Mitchell: Black Swan Green

David Mitchell-től az első olvasásom. Nagyon tetszett, annak ellenére, hogy maga a téma annyira nem fordulatos, sőt egyes részektől eltekintve egy egész hétköznapi 13 éves angol fiú mindennapjai egy isten háta mögötti faluban, a szokásos iskola és otthoni problémákkal, szorongásokkal, beilleszkedési gondokkal. Mitchell stílusa és a könyv hangulata magával ragadó.

>!
Random House, 2006
304 oldal · ISBN: 9781400063796
>!
Juci P
David Mitchell: Black Swan Green

Ahogy Mitchelltől megszokhattuk, ez a könyv is zseniális, de a korábbi regényeivel ellentétben itt nem több történetet fon egybe, hanem egy narrátor hangját halljuk, aki éppen kamaszodik Thatcher Angliájában. Nem elég, hogy Jason dadog, de még verseket is ír, ami nyilvánvalóan óriási hendikepet jelent az iskolai népszerűségi listán. A regény viccesen és fájdalmasan adja vissza a gyerekkor és felnőttkor közötti zavaros, problémás életszakaszt, a nyolcvanas évek nyomasztó hangulatát és a költővé válásnak, a nyelv birtokbavételének rögös útját. Belegondolva A fehér király angol párjának állíthatnánk, persze más a környezet, a narratív mód meg az egész fíling, de a regény középpontjában lévő kérdések, jelenségek hasonlóak. Remek könyv.

>!
Mustamakkara
David Mitchell: Black Swan Green

Nagyon nagyon tetszett. Néhol vicces, néhol szomorú, tele emlékezetes párbeszédekkel.


Népszerű idézetek

>!
peters P

All three of them were sixteen, I’d say, and rich. One sidekick had a stoaty meanness and acne not even ornate make-up could cover. The other sidekick’d been turned from a fish into a wide-eyed fat-lipped girl by a third-rate wizard.

>!
Mustamakkara

'But you have read Madame Bovary?'
(I'd never heard of her books.) 'No.'

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gustave Flaubert: Bovaryné
>!
mandika

“It'll be all right." Julia's gentleness makes it worse. „In the end, Jace.”
„It doesn't feel very all right.”
"That's because it's not the end.”

>!
peters P

Then Mrs de Roo got out her Metro Gnome. Metro Gnomes’re upside-down pendulums without the clock part. They tock rhythms. They’re small, which could be why they’re called gnomes.

2 hozzászólás
>!
Mustamakkara

Discos are tricky. You look a total wally if you dance too early but after one crucial song tips the disco over, you look a sad saddo if you don't.

344. oldal

>!
Mustamakkara

If you show someone something you've written, you give them a sharpened stake, lie down in your coffin and say, 'When you're ready.'

183. oldal - Solarium

>!
Mustamakkara

Trees're always a relief, after people.

10. oldal - January Man

>!
Mustamakkara

When people listen they make a listening noise.

2. oldal - January Man

>!
mandika

'Danny, do you know anyone in the IRA?'
'You ask that just because I'm Irish?'
I nodded.
'Well, Jason, no. Sorry to disappoint you. The Provos are busier up in Northern Ireland, the top bit. But back in Cork I do live in a turf hut with a leprechaun called Mick in my potato plot.'

>!
laura_t

I thought how all leaders can sense what people're afraid of and turn that fear into bows and arrows and muskets and grenades and nukes to use however they want. That's power.

289. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Richard Adams: Watership Down
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Simone Elkeles: Return to Paradise
Jennifer Niven: All the Bright Places
Non Pratt: Trouble
Joss Stirling: Seeking Crystal
Susan Ee: End of Days
Jacqueline Wilson: Little Darlings
Simone Elkeles: How to Ruin Your Boyfriend's Reputation