3. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

A ​dorombolás művészete (A Dalai Láma macskája 2.) 121 csillagozás

David Michie: A dorombolás művészete David Michie: A dorombolás művészete

Vajon ​mi a boldogság igazi forrása, azaz mitől dorombol egy macska?
Mielőtt a dalai láma többhetes amerikai oktató körútjára indul szeretett macskájának feladatot ad: meg kell találnia a boldogság valódi forrását. Szegény DLM nem is sejti, hogy milyen kalandokat rejt ez a kihívás.
Tele bölcsességgel, szeretettel, humorral és egy kis iróniával A dorombolás művészete méltó folytatása David Michie korábban megjelent könyvének, A dalai láma macskájának, ahol már szívünkben zárhattuk a bájosan önző, kíváncsi és mindenbe belekotnyeleskedő cicát.
A könyv – amellett, hogy remek szórakozást ígér –, receptet kínál az élet fontos kérdéseinek befogadására, és kellően érzékenyít mások problémáinak megértésére. Aki olvasta az első kötetet, már otthonosan mozog a varázslatos környezetben. Ezúttal talán még mélyebben érinti meg az olvasót a dalai láma néhány elejett megjegyzése, vagy azok a következtetések, amelyekre a különleges himalájai macska, DLM jut.
„Az író, David… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Totel Books, 2022
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158198219 · Fordította: Kádár Tímea
>!
Totel Szerviz, Budapest, 2021
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158198219 · Fordította: Kádár Tímea
>!
Synergie Publishing, Prága, 2015
272 oldal · ISBN: 9788073704179 · Fordította: Kádár Tímea

1 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

DLM (Dalai Láma Macskája) · Őszentsége a Dalai Láma · Mrs Trinci · Viktor Frankl


Kedvencelte 18

Most olvassa 10

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Raizo P>!
David Michie: A dorombolás művészete

Szintén nagyon jó könyv, méltó folytatása az első résznek. Tetszett, ahogy DLM-en keresztül válaszokat kaphatunk az élet fontos kérdéseire, buddhista szemszögből nézve. Hogy mi is a boldogság titka? A könyvből megtudhatjátok. :) Akárcsak az a első részt, ezt is jó szívvel ajánlom mindenkinek! :)

1 hozzászólás
cicus61 P>!
David Michie: A dorombolás művészete

Az első rész jó kis folytatása. Most feladatot is kap cicus, ami még egy embernek is nehéz feladat. Meg kell találnia azt, hogy mitől lehetünk boldogok és elégedettek. Sokszor nevettem a kalandjain és voltak szomorú pillanatok is. A végén persze rájövünk a cicával együtt, hogy lehet elérni, hogy mi emberek is doromboljunk :) Én sokszor szoktam jelképesen :) Pláne, hogy vannak cicáim is, tehát adott a boldogság! :)

Ruby_εïз IP>!
David Michie: A dorombolás művészete

Ahogy egyre jobban beleásom magam a témába, úgy érzem, hogy most kellene a buddhizmus felé fordulni, de teljesen. Bár sosem lennék hithű buddhista, mert vannak rossz tulajdonságaim, olyan viselkedési normáim, amiket lehetetlen levetkőzni, és igazából van, amit nem is nagyon akarok elhagyni. Ez most lehet rosszul hangzott, de a férjem például szereti bennem, hogy kendőzetlenül őszinte vagyok. Ennél viszont vannak jóval rosszabb személyiségi vonásaim, sőt! Bár mióta írok eléggé átformálódtam, sokkal jobban átlátom a dolgokat, némiképp türelmesebb is lettem, mondjuk nem pont otthon. XD De lényegesen higgadtabban kezelek ezt-azt. Na, persze, ha olyan passzban vagyok. Ha nem, fussatok! :')
Tehát ez a könyv is egy borzasztóan üdítő érzelmi és spirituális kavalkád, amit az ember nem győz mosolyogva befogadni. Még mindig nagyon tetszik az írói stílus, nagyon át tudtam lényegülni az olvasása közben, és szinte engem is megszállt a lelki béke. Ez a cica, vagyis DLM olyan újabb bölcseleteket mond, hallgat, amikkel igazság szerint tisztában vagyunk, de vagy nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, vagy csak egyszerűen nem érdekel minket. Pedig kéne! A boldogság belülről fakad, és ezt csak mi magunk tudjuk megteremteni. ✨ Ha elolvasod ezt a könyvecskét, akkor garantálom, hogy el fogsz ezen gondolkodni. Megéri, mert tanít, hasonlóan, mint az előző kötet, bár túl sok összefüggés nincsen köztük, önmagában is olvasható. Meleg szívvel ajánlom! ♥
Cicabarátoknak pedig kötelező! ♥
off

4 hozzászólás
Kkatja >!
David Michie: A dorombolás művészete

Ez a kis könyvecske méltó párja az első résznek, Michie valóban nagyon „jól ért macskául” és kedves kis Hópárducunk szemével láttatva nagyon szépen és érthetően bemutatja a buddhizmus alaptételeit, mély emberi példákkal és bölcs tanításokkal átszőve az alapjában nagyon derűs és kedvesen dorombolós történetet.
Megtudhatjuk például, hogy mit is tehetünk a saját és mások boldogságáért; miért fontos a halálra való felkészülés; mi a sorrend a siker és boldogság viszonylatában és amit már tudományos képlettel is le lehet írni; hogy nem minden(ki) az, aminek elsőre látszik és ahogy kedves cicánk is meglátja az összefüggéseket (hisz ő is sem chen, azaz tudattal rendelkező lény), úgy mi is képesek vagyunk a változásra, ha látjuk, hol tartunk az életben, merre van a felfele és hogyan tudjuk magunkat és egymást segíteni a lelki úton, melyen mindannyian járunk.

Csodálatos és olyan mélységesen szent érzés minden alkalom, amikor a könyvben megjelenik Őszentsége, így is érezni, ahogy a tudata megérinti a miénket és érezhetjük, ahogy: „A dalai láma emlékeztet minket a legjobb énünkre, amik lehetünk. Van ennél nagyobb ajándék?” Szerintem, nem. :)
Olvassuk és éljük!

>!
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788073704179 · Fordította: Kádár Tímea
Sister>!
David Michie: A dorombolás művészete

Ha lehetséges, A dorombolás művészete még inkább elvarázsolt, mint az első része. DLM, avagy a Kis Hópárduc már kedves barátként vezetett végig ezen a különleges, tanulságos úton, ami a boldogság forrásának felderítését jelentette. Nagyon örültem a sok régi, ismerős arcnak, de az új szereplők és kisebb történetszálak éppúgy a szívemhez nőttek. :)

Valahányszor a Himalája Könyvesbisztróban időztünk, mindig elfogott egy barátságos, felszabadító, jóleső érzés, ami voltaképpen az egész könyvet gyönyörűen körbefonta. A cicus nem szeretne mást, mint bemutatni és tudatosítani azt, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket felhasználva juthatunk el az igazi boldogsághoz, ami nem is feltétlenül a létezésünk valódi, mindent felülíró célja, hanem sokkal inkább egy magasabb rendű, kegyelmi állapot. Időbe telik felismerni, hogy számunkra ez mit jelent pontosan, azonban a kötetben elrejtett apró, elhintett információmorzsák is segíthetnek ennek megtalálásában.

Úgy okít, hogy szinte észre sem vesszük, mégis olyan változásokat generál bennünk, mint a tóba hajított kavics – az egyre terjedő, kicsi körök akár egy-egy fontosabb felismerést, ráébredést is kifejezhetnek. Sokat lehet belőle tanulni: nem csak magunkról, hanem a minket körülvevő világról, és a körülöttünk élőkről is.

Belle_Maundrell>!
David Michie: A dorombolás művészete

Nagyon jó volt viszontlátni DLM-et és kétlábú barátait, újra bejárni McLeod Ganj utcáit és betérni a Himalája Könyvesbisztróba. A kis Hópárduc ezúttal a dorombolás és a boldogság okát kutatja, miközben továbbra is igézően kék macskaszemeim keresztül enged bepillantást a buddhizmus rejtelmeibe, és úgy tanít életről és halálról, hogy észre sem vesszük, mennyire megváltoztatta a gondolkodásunkat, amíg le nem tesszük a könyvet. Nekem teljesen feltöltötte a lelkemet.
Emellett pedig ugyanolyan bájos és aranyos – elvégre mégiscsak egy macskáról van szó – mint az első rész, a régi szereplők kalandjai mellett új ismerősök is felbukkannak, akik mind hoznak magukkal valami változást DLM vagy a környezete életébe. És még egy kis romantika is belefért.
Azt hiszem, a végére sikerült megértenem a dorombolás lényegét, és a kicsi Szvámival együtt alig vártam Őszentsége a Dalai Láma hazatérését, akinek valahogy még egy könyv lapjain keresztül is átragyog az egyénisége.
Biztos nem most olvastam utoljára, DLM bölcsessége mindig tökéletesen meg tud vigasztalni.

Csőrike009 P>!
David Michie: A dorombolás művészete

A szívem csücske DLM, és ezt a sorozat második része méginkább elmélyítette.
A könyvben szereplő helyszínek, kiemelten a bisztró, bakacslistás hely lett. :))

evé>!
David Michie: A dorombolás művészete

DLM-et, azaz a Dalai Láma Macskáját nem lehet nem szeretni. Hiszen ő a Leggyönyörűbb, Aki Valaha Élt Ezen a Világon, egy igazi Hópárduc. Persze, ha valakit ilyen és ehhez hasonló nevekkel illetnek, egy picit el is hiszi magáról, hogy ő aztán a legszebb macskahölgy. Ráadásul igazi előkelő asszonyságként a két legfontosabb tevékenység az életében a finomabbnál finomabb falatok elfogyasztása és a heverészés. Ha viszont ezekkel végzett, a boldogság keresésére indul. És a legváratlanabb helyeken és szituációkban kap válaszokat a kérdéseire.
Míg eleinte hiányoltam Őszentségét, hisz most nélküle kénytelen DLM boldogulni, később kap segítőket, akiket ő is és én is megkedveltem. Nagyon aranyos, helyenként romantikus történet ez. Minden témát érint, amitől boldognak érezhetjük magunkat. Szó van olyan átmeneti örömökről, mint a finom ételek. Tartósabb boldogságforrásokról, mint a szerelem vagy a siker. És persze arról, hogy a boldogság igazi forrása nem rajtunk kívül keresendő, hanem saját magunkban kell megtalálnunk. Szóba kerül a meditáció, a múlt elengedése, a jövő tervezgetése helyett, a jelen megélése. És persze a buddhizmus (számomra még kicsit felfoghatatlan) alappillérei.
Mindez játékosan, rengeteg mosolyogtató helyzettel, sőt igazán vicces szituációkkal.
Nekem most nagyon jólesett.

Nyctea P>!
David Michie: A dorombolás művészete

Ugyanolyan kedves, szívderítő és bölcs volt, mint az első rész. Könnyed, mégis ad gondolkodnivalót. Imádtam olvasni!

SzVera>!
David Michie: A dorombolás művészete

A folytatás szintén egy szívet melengető könyv, bölcsességekkel, kedvességgel, bájjal. Egy olyan világba repít, ami a lélek örömére, az adásra és elfogadásra, a most pillanatának megélésére, a boldogságra tanít, melyet magunkban kell megtalálnunk.
„A boldogság mindig ebben a pillanatban rejtőzik, itt és most.”
Jó volt olvasni.


Népszerű idézetek

Kkatja>!

– Amikor túl sokat gondolunk magunkra, azzal csak szenvedést okozunk – mondta a dalai láma. – Az aggodalom, a depresszió, a sértődöttség, a félelem: ezek mind sokkal rosszabbá válnak, ha folyton önmagunkkal vagyunk elfoglalva. Az „én, én, én” nem a legjobb mantra.

254. oldal

7 hozzászólás
Kkatja>!

– Ha a boldogság csakugyan valamilyen tárgytól, elért eredménytől vagy emberi kapcsolattól függene, akkor azonnal boldogok tudnánk lenni, ahogy megszerezzük a kérdéses dolgot. Biztosan ti is tudtok mondani ilyet! Az a legszomorúbb az egészben, hogy amíg azt hisszük, hogy csak akkor lehetünk boldogok, ha megszerzünk valamit, nem tudunk boldogok lenni itt és most. Pedig csak itt és csak most lehet az ember boldog. Nem lehetünk boldogok a jövőben, hiszen az még nem létezik.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Kkatja>!

– Van valami nagyon kielégítő abban, amikor azt csinálhatod, ami fontos neked, és ezt mások is értékelik.
    Sam eltöprengett, majd letette a bögréjét, felállt a kanapéról és a könyvespolchoz ment. Az osztrák pszichológus és holokauszt túlélő, Viktor Frankl Az értelem keresése című puhafedeles könyvével tért vissza.
– Eszembe jutott valami arról, amit most mondtál – mondta, miközben kinyitotta a könyvet az előszónál. – „Ne célozd meg a sikert.” – olvasta. – „Minél jobban megcélzod, annál inkább elvéted. A sikert, akárcsak a boldogságot, nem lehet kierőszakolni; ezeknek mellékhatásként kell bekövetkezniük, amikor valami magasztosabb célnak szenteljük magunkat, ami túlmutat saját személyünkön.”

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · siker · Viktor Frankl
Kkatja>!

– Saját szenvedésünk megszüntetéséhez nem szükséges minden egyes élő szenvedését megszüntetnünk, és nem kell a saját boldogságunk megszerzéséhez a világon mindenki mást boldoggá tennünk. Máskülönben – és itt kuncogott egyet – egyik Buddhának sem jött volna össze semmi az életben!
    Mindnyájan megtanulhatjuk kihasználni ezt a csodálatos paradoxont! – tette hozzá, és mélyen belenézett zafírkék szemembe. – Légy bölcsen önző, Hópárduc! Úgy tedd magad boldoggá, hogy közben boldoggá teszel másokat is!
    Egy pillanatra elhallgatott, és kivételes gyengédséggel cirógatta az arcomat.
– De hiszen pontosan ezt teszed, valahányszor csak dorombolsz!

255. oldal

Raizo>!

… csak ha képesek vagyunk felfogni az élet mulandóságát, akkor tudunk minden egyes napot annak látni, ami: csodának.

Raizo>!

A legrövidebb út a boldogsághoz, ha nem magadra gondolsz, hanem másokra.

RandomSky>!

[…] a dorombolás frekvenciája elmulasztja a fájdalmat, gyógyítja a sebeket és serkenti a csontok növekedését. Mi, macskák olyan hanghullámokat állítunk elő, melyek sokban hasonlítanak a gyógyításban egy szélesebb körben alkalmazott elektromos stimulációra, csak épp a dorombolás számunkra természetes, és saját magunk megsegítésére, magunktól csináljuk. (Megjegyzés macskabarátoknak: ha a macska jóval többet dorombol az átlagosnál, ideje orvoshoz menni. Lehet, hogy az állat olyan betegséget próbál jelezni, amit a gazdája amúgy nem venne észre.)

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: DLM (Dalai Láma Macskája) · macska
Lione IP>!

Mi késztet dorombolásra?
     A világ minden kérdése közül ez a legfontosabb. És egyben egy nagyon jó szintmérő is. Mert nem számít, hogy játékos kiscica vagy egy tapasztalt, öreg macska, szűk sikátorok vagánya, vagy egy selymes bundájú előkelő hölgy, bármilyenek is a körülményeid, csak boldog akarsz lenni. És nem azt a fajta boldogságot keresed, ami úgy ment, ahogy jött, mint egy tonhalkonzerv, hanem a tartós boldogságot, amitől a szíved mélyéből kezdesz dorombolni.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: DLM (Dalai Láma Macskája)
Raizo>!

Ha rossz dolgok történnek a jókkal, vagy épp jó dolgok a rosszakkal, ennek okai nem feltétlenül a mostani életükben keresendők.


A sorozat következő kötete

A Dalai Láma macskája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joacim Lund: Szőröstül-bőröstül
Oravecz Nóra: Találd meg magad
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Chitrita Banerji: Végigettem Indiát
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Cheryl Strayed: Vadon
Adam Kay: Ez fájni fog