2. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

A ​Dalai Láma macskája (A Dalai Láma macskája 1.) 182 csillagozás

David Michie: A Dalai Láma macskája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​éhező és sajnálatra méltó kiscicát kimenekítenek Újdelhi sikátoraiból és egy olyan életben lesz része, amilyenről nem is álmodhatott. Egy gyönyörű, a hófödte Himalájára néző szentélyben, a dalai láma macskájaként kezd új életet.
Ez a melegszívű, bohókás de bölcs, soknevű cica bepillantást enged a dharamsalai élet zárt világába. Kis kémként tudósít Őszentsége bizalmas találkozóiról a hollywoodi hírességekkel, filantrópusokkal, önsegítő könyvek szerzőivel, és ezen keresztül megtudhatjuk, hogyan lelhetünk boldogságra ebben a rohanó, anyagias világban.
A története nemcsak a macskabarátok arcára fog mosolyt csalni.

„Ez az elbűvölő történet igazi kincs. Mindenkinek ajánlom!”
Gay Hendricks

„Igazán különleges módon ismerhetjük meg a dalai láma hivatalos és magánéletének titkait: kalandor macskájának az elbeszéléséből. Ez a bájos és rendkívül szórakoztató könyv felvidít és melegséggel tölti el a szívünket.”
Michael Carroll

„Varázsszerűen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Synergie, Prága, 2016
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788073704711 · Fordította: Kádár Tímea
>!
Synergie, Prága, 2014
256 oldal · ISBN: 9788073702687 · Fordította: Kádár Tímea

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

DLM (Dalai Láma Macskája) · Őszentsége a Dalai Láma · Albert Schweitzer · Mrs Trinci

Helyszínek népszerűség szerint

Café Franc · Himalája · Bhután


Kedvencelte 32

Most olvassa 13

Várólistára tette 164

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

christine>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Érdekes a világfelépítése és a gondolkodásmódja, a várttal ellentétben teljesen magával ragadott.
Bővebben a blogon: http://zivatar-christinekcoldman.blogspot.com/2018/05/e…

Sister>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Vannak könyvek, melyek pont akkor kerülnek a kezünkbe, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. A Dalai Láma macskája éppen ilyen.

Ez a bájos kis szőrgombóc nem csupán az Őszentsége rezidenciáján zajló eseményekről számol be, hanem a rövidebb történetek mögött egy valódi bölcsesség-füzér húzódik meg a háttérben. Bevallom, eddig elég keveset tudtam a buddhizmusról, jóformán csak egy-két alapvető dologgal voltam tisztában, de az oldalak elolvasásával egyre nagyobb szimpátiát kezdtem érezni iránta. Alapvető forrása az emberek boldogabbá tétele, a lélek megerősítése, és az az elsöprő nyugalom, kiegyensúlyozottság, ami csak úgy áradt az egész könyvből.

Borzasztóan élveztem, ahogy a cicatappancsok nyomában én is valami mással gazdagodtam, amit adott esetben akár a saját életemre is kivetíthettem. Fontos és egyben szórakoztató olvasmány, melyből a buddhista tanítások is messze érthetőbbé és befogadhatóvá válnak mindenki számára.

A cicarajongóknak pedig egyenesen kihagyhatatlan! :)

Gólyanéni>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Szerencsés találkozás. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy olvasni kellene a buddhizmusról. Mivel e témakörben eddigi ismereteimet a csekélyke jelző fejezi ki legjobban, pont ezt a könyvet írták nekem.
Története egyszerűen, olvasmányosan, könnyen feldolgozhatóan érinti a buddhizmust, miközben egy megszerethető állattal, környezetével és a körülötte élő emberekkel is megismerkedünk. (Éreztem, hogy nem egy mélységekig leásó mű ez. Éreztem a „modernségét”, de ezt most nem hátrányként értékeltem.)
Nagyon tudtam azonosulni a vezérgondolatokkal, sok elgondolást éreztem a sajátomnak és számtalan olyannal is találkoztam, mely elgondolkoztatott, de nem riasztott, nem tolakodott, nem hozott ellenvetést.
Szívesen beírnám a könyv címkéihez az önfejlesztő, önsegítő jelzőt is, mert ez a kötet – azoknak, akik megfelelő szemüveggel olvassák- hozhat annyi és olyan gondolatot, melyekkel jó irányban változtathatunk magunkon.

Wandamaci>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Többször szerettem volna már a buddhizmusról, illetve a Dalai Láma gondolatairól, tanításairól olvasni. Ezt ha még keverik macskákkal, sejtettem, hogy csak jó lehet. Nem tévedtem.
Az írótól eszméletlenül zseniális húzás volt a cica szemszögéből elmesélni a történteket, megteremtett egy bensőséges, különleges hangulatot, ráadásként kiválóan lehetett humorral tarkítani.
Nem történnek világmegváltó dolgok, azonban mégis. Észrevétlenül ad át az olvasónak egy pici részletet mindabból a bölcsességből, amellyel a Dalai Láma rendelkezik.
Ahogy olvastam, és megjelent a Dalai Láma valahogy tényleg mérhetetlen nyugalom, béke és bölcsesség áradt a lapok közül. Végtelen egyszerűséggel és nyugalommal, hatalmas életbölcsességeket közvetít.
Nagyon aranyos könyv, jól esett a lelkemnek, örülök, hogy végigolvastam. Szerintem most erre volt szükségem, megmelengette a lelkem.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2019/09/david-michie-dala…

Trudiz>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Hóoroszlán, vagyis Őszentsége Bódhimacskája, akarom mondani a Legszebb Lény, Aki Valaha Élt, azaz DLM szemszögéből, s az ő segítségével bepillantást nyerhettünk a Dalai Láma mindennapjaiba.
Az életfelfogásból, bölcsességekből az érkező vendégek problémáinak megoldása során sziporkázó gondolatokat kaphattunk. Meghatározó, követendő.

Sicc>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Nagyon jól esett olvasni! Nem foglalkoztam eddig soha a buddhizmussal, pedig kellene…. Mindenkinek. Ez a könyvecske olyan jó kis alapozás, és a macskaszemszög is szerencsés. A vége kicsit „hollywoodi” volt, de elnézem, mert mindig szívesen vettem kézbe.
Mindenkinek ajánlom! :)

Kkatja P>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Édes, szeretnivaló történet, erősen hajazott az előtte elolvasott Macska vagyok című könyvecskére, csak ott egy japán zenes macsek volt az elbeszélői, itt pedig egy tibeti buddhista.

A kedves kis macskás történet alapjára szépen vannak ráépítve a lényeges buddhista tanítások, merthogy a Dalai Láma tanítása folytán még egy macska is tud fejlődni, nemhogy egy magasabb tudatossággal rendelkező ember! :)
Egyedül a vége miatt nem kapja meg az 5 csillagot, mert az már kicsit átfordult amerikás ujjongásba és sikersztoriba, de a súlypont szerencsére tényleg a szereteten, az együttérzésen és a más lényeknek való nem ártás tanításain van, szépen érthetően, humorosan és dalailámásan megfogalmazva..
Megtudhatjuk, hogyan lehet jobban kezelni a gyengeségeinket, mint a hirtelen harag, a túlzott húsevés vagy a divatbuddhistaság. Megtanít a türelemre, az életünkre más szemszögekből való rátekintésre, az önfejlesztés és a másokon való segítés fontosságára is.

Nem csak buddhistáknak ajánlom, hanem mindenkinek, akinek az életében fontos a szeretet, az emberi kapcsolatok és az anyagi világon túlmutató szebb élet is.:)

Mert ez az a fajta könyv, amire szükséged van és reméljük Te is az a fajta olvasó vagy, aki tud vele mit kezdeni! ;)

Chöpp P>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Édes kis himalájai cicamica! Ennek ellenére nem biztos, hogy David Michie-től olvasok még könyvet. Inkább majd első kézből (a dalai lámától).

Adrienn57 P>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Nagyon kedves könyv, tele humorral, bölcsességgel, egy macska szemével, szavaival, meglátásaival. Idézeteket nem írtam ki, mert kimásolhattam volna az egész könyvet!:)

Fermin>!
David Michie: A Dalai Láma macskája

Akartam valami buddhizmussal kapcsolatos könyvet olvasni, és ez a könyv tökéletesen megfelelt erre a célra. Egy cica szemszögéből megismerkedhetünk a Dalai Láma környezetével, mindennapi életével, a buddhista filozófia néhány gondolatával. Nem szájbarágósan, hanem nagyon szórakoztatóan. Nekem soha nem volt macskám, de Rinpoche-t nagyon megszerettem. Kellemes hangulatú, elgondolkodtató olvasmány.


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

     – Kérdezhetek öntől valamit, Őszentsége?
     – Természetesen.
     – Idejárok főzni több mint húsz éve, de soha nem próbált megtéríteni. Miért?
     – Micsoda bolondos gondolat, Mrs. Trinci! – Őszentsége nevetésben tört ki. Gyengéden a kezébe vette a nő kezét és azt mondta neki: A buddhizmus célja nem az, hogy megtérítse az embereket. Hanem az, hogy olyan eszközöket adjon nekik, amelyekkel nagyobb boldogságot érhetnek el. Hogy boldogabb katolikusok, boldogabb ateisták, boldogabb buddhisták legyenek. Sokféle módja van ennek, és tudom, hogy egyet már nagyon jól ismer.
    Mrs. Trinci kérdően húzta fel a szemöldökét.
     – Azt a csodálatos paradoxont, – folytatta a Dalai Láma –, hogy a legjobb módja a boldogság elérésének az, ha másokat teszünk boldoggá.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Trudiz>!

Találja meg minden érző lény a boldogságot és a boldogság valódi okát.

1 hozzászólás
Trudiz>!

Helyzetünket paradicsomiként vagy pokoliként is megélhetjük, minden a felfogásunktól függ.

lauranne>!

Ha valaki mérges, elsősorban ő szenved tőle. Aki mérges, annak nem boldog és békés az elméje.

156. oldal (Synergie Publishing, 2014)

Chöpp P>!

Az éberség azt jelenti, hogy szándékosan és ítélkezés nélkül fordítunk figyelmet az adott pillanatra.

62. oldal

Kkatja P>!

A gondolat szóként nyilvánul meg; a szó tettként; a tettből szokás lesz; a szokásból pedig jellem. Figyelj tehát a gondolatodra és vigyázz arra, hogy szeretetből és a mások iránti törődésből fakadjon… Ahogy az árnyék követi a testet, ahogy gondolkodunk, olyanokká válunk.

100. oldal

23 hozzászólás
RandomSky>!

Egy ember arra ért haza, hogy egy nagy halom birkatrágyát raktak le az előkertjében. Nem ő rendelte a trágyát, nem is akarja. De valahogy odakerült, és az egyetlen választása, hogy eldöntse, mit csináljon vele. Beteheti a zsebébe, és panaszkodhat egész nap mindenkinek, hogy mi történt. De, ha ezt teszi, az emberek egy idő után elkerülik. Sokkal hasznosabb, ha szétteríti a trágyát a kertjében.
Mindannyiunknak megvan ugyanez a választása, amikor szembetalálkozunk egy problémával. Nem kértük. Nem akarjuk. De, ahogy megoldjuk, az a legfontosabb. Ha bölcsek vagyunk, a legnagyobb problémák vezethetnek a legnagyobb felfedezésekhez.

82. oldal

2 hozzászólás
Jeffi P>!

Egy több mint 2000 emberből álló, okostelefonnal rendelkező kísérleti csoportnak különböző időpontokban kérdéseket küldtek ki egy adott hét folyamán. Mindig ugyanazt a három kérdést tették fel: Mit csinál most? Mire gondol most? Mennyire boldog? Az derült ki, hogy az emberek 47 százaléka nem arra gondol, amit csinál.
    A feleség felhúzta a szemöldökét.
– Személy szerint azt gondolom, hogy ez a szám még alacsony is – mondta a férfi. – Az esetek felében az emberek nem koncentrálnak arra, amit csinálnak. De ami valóban érdekes, az a boldogsággal való összefüggés. Arra jöttek rá, hogy az emberek sokkal boldogabbak, ha figyelnek arra, amit csinálnak.
– Azért mert csak arra figyelnek, amit élveznek? – kérdezte a felesége.
Bólintott. – Pontosan. Úgy tűnik, hogy nem feltétlenül az tesz boldoggá bennünket, amit csinálunk. Hanem az, hogy mennyire koncentrálunk arra, amit csinálunk. Az a fontos, hogy megéljük az adott pillanatot. Ne pedig csak nézői legyünk a saját életünknek – tette a mutatóujját a halántéka mögé, – ami azt jelenti, hogy bármi másra gondolsz kivéve arra, amit éppen csinálsz.

65-66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · okostelefon
Chöpp P>!

… valójában az egyetlen dolog, ami számít, az a belső átalakulás.

66. oldal

Chöpp P>!

Mindig is egy könyvmoly voltál?

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly

A sorozat következő kötete

A Dalai Láma macskája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szakjong Mipham: Hogyan tegyük szövetségesünkké az elménket?
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: A mulandóságról
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
Michael A. Singer: Az elengedés szabadsága
Paulo Coelho: Az alkimista
Gerald Durrell: Állatkert a kastély körül
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok