Veszélyes ​szenvedély 4 csillagozás

David M. Buss: Veszélyes szenvedély

Miért ​csalják meg egymást a férfiak és a nők? Mit éreznek a megcsalt férfiak? Mi aggasztja inkább a nőket: az érzelmi vagy a szexuális hűtlenkedés? Gyógyítható-e a társ képzelt vagy valóságos kalandjai miatti féltékenység? Kell-e gyógyítani egyáltalán?

E lebilincselő, férfiak és nők sötét szenvedélyeit feltáró, meglepetéseket tartogató könyv azt bizonyítja, hogy a féltékenység a vérünkben van. Harminchét országban végzett kísérletek, vizsgálatok és interjúk, valamint a biológia, az antropológia és a pszichológia legújabb eredményeire támaszkodva Buss bemutatja, miként formálják szenvedélyeinket még ma is szexualitásunk evolúciós alapjai.
A szexuális viselkedés mozgatórugója ugyanis még napjainkban is a több partner minél jobb génjei utáni vadászat evolúciós késztetése. Társunk e mélyen gyökerező kalandvágya ellen fejlődött ki a féltékenység, amelynek feladata tehát a hűtlenség korai érzékelése.

DAVID M. BUSS a Texasi Egyetem pszichológiaprofesszora Austinban.… (tovább)

>!
Vince, Budapest, 2002
278 oldal · ISBN: 9639323543 · Fordította: Ballér Piroska

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Sheila>!
David M. Buss: Veszélyes szenvedély

Kitűnő könyv a féltékenység témában, jól felépített, érdekesen és élvezhetően megírt, olvastatja magát.
Sokrétűen tárgyalja az féltékenységet, egészen a kialakulását és az evolúcióban betöltött szerepétől kezdve, a férfi és női féltékenység közötti eltérésen át, a szélsőséges és egészséges féltékenység bemutatásáig.
Nekem egészen új megvilágításba helyezte ezt a témát és a féltékenységhez való hozzáállásomat, mindenkinek ajánlom, aki csak egy kicsit is érdeklődik a pszichológia/párkapcsolatok/érzelmek eredete iránt.

Harley_Quinn>!
David M. Buss: Veszélyes szenvedély

Imádom a pszichológiai könyveket is, nemcsak a regényeket. ez egy elég jól sikerült témakörbejárás lett, úgy érzem. jó, h ott van a polcomon. már nem először olvastam, mindig más ragadja meg a figyelmemet…


Népszerű idézetek

Sheila>!

S bár rendesen szembeállítjuk a szenvedélyt a józan ésszel és a megfontoltsággal, és úgy gondolunk rá, mint amit elnyomni vagy uralni kellene, mégis: kellő ismeretek birtokában kiderül, hogy a szenvedélyeket kristálytiszta logika, pontos cél, valamint a szó legszorosabb értelmében vett ésszerűség jellemzi.

13. oldal

Sheila>!

A féltékenység magva pedig vágyaink rejtett oldala – az, amelyet pedig többnyire minden erőnkkel tagadunk és titkolunk: vonzalmunk egymás iránt.

27. oldal

Sheila>!

A férfi olyan, mint a leves – jó, ha mindig van belőle a hátsó platnin.

33. oldal

Sheila>!

A félelmek olyanok, mint a fizikai fájdalom. Kellemetlen ugyan érezni őket, de segítségükkel esetleg életveszélyes helyzeteket kerülhetünk el.

52. oldal

Sheila>!

Vagyis a jogrendszerek hallgatólag tudomásul veszik az emberben rejtőző gyilkos hajlamokat.

143. oldal

Sheila>!

Amennyiben mégis igaz, hogy az emberi elmében kifejlődött a hajlam a társ megölésére, akkor annál inkább szembe kell néznünk az emberi természetnek e zavarba ejtő gonoszságával.

148. oldal

Sheila>!

A gyorséttermek és a gyors kapcsolatok korát éljük: meg kell tanulnunk bánni velük.

200. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia
Elaine Morgan: A nő származása
Bereczkei Tamás – Pléh Csaba (szerk.): Darwin öröksége és időszerűsége a pszichológiában
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Gyuris Petra – Meskó Norbert (szerk.): Evolúciós pszichológia mesterfokon
Pléh Csaba – Csányi Vilmos – Bereczkei Tamás (szerk.): Lélek és evolúció
Daniel C. Dennett: Darwin veszélyes ideája
Desmond Morris: A csupasz majom
Mérő László: A csodák logikája
Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei