Two ​Boys Kissing 15 csillagozás

David Levithan: Two Boys Kissing David Levithan: Two Boys Kissing David Levithan: Two Boys Kissing

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

New York Times bestselling author David Levithan tells the based-on-true-events story of Harry and Craig, two 17-year-olds who are about to take part in a 32-hour marathon of kissing to set a new Guinness World Record – all of which is narrated by a Greek Chorus of the generation of gay men lost to AIDS. While the two increasingly dehydrated and sleep-deprived boys are locking lips, they become a focal point in the lives of other teen boys dealing with languishing long-term relationships, coming out, navigating gender identity, and falling deeper into the digital rabbit hole of gay hookup sites – all while the kissing former couple tries to figure out their own feelings for each other. This follow-up to the bestselling Every Day showcases David's trademark sharp-witted, warm-hearted tales of teenage love, and serves as a perfect thematic bookend to David's YA debut and breakthrough, Boy Meets Boy, which celebrates its 10th anniversary in 2013.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Electric Monkey, London, 2014
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405264433
>!
Electric Monkey, London, 2014
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405264433
>!
Knopf, US, 2013
208 oldal · ISBN: 9780307931900

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Cooper


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Lunèa_Charlotté>!
David Levithan: Two Boys Kissing

wow! Egyszerűen ez csak Wow! Ismét alkotott valami nagyszerűt! Kezdem azt érezni, hogy David Levithan a kedvenc Íróim közé tartozik nagybetűvel az Írót O.o, ez már komoly .
Magáról a műről pedig… azt mondom, hogy OLVASD EL! Minden könyvére ezt mondanám, de ezt azért kellene elolvasnia minimum a világ felének, hogy megértsék, hogy senki sem egyforma. Főként ha azt nézik, hogy meleg vagy, lezbi vagy, fekete vagy, fehér vagy… vagy ez , meg az. Ebben a könyvben szépen vázolva van minden, és ne hidd, hogy csak a meleg srácokról szól, ez RÓLAD is szól. Nem egy tündér mese, igaz történeten alapul, olyan szereplőkkel, akik bátrak, akik félnek, akik menekülni akarnak, vagyis mind keresi a szabadságot. Egy olyan oldalát mutatja meg a világnak, ami totálisan lenyűgöz, egyben le is taglóz.
A vége pedig csak egy olyan vég, amit mindenki megérdemel. Egy befejezetelent, minden a levegőben van, mert az élet halad, és csak halad, a problémák jönnek és mennek. Minek adni egy szirúpos, mesebeli véget, olyan hercegekről, akik megtalálták az ő hercegüket. Nem tudjuk, hogy folytatódik az életük, hogy egyes szereplők végül megtalálják az igazit vagy sem… Szerintem a könyv lényege, hogy érbredj fel és lásd végre, hogy szabad vagy, hogy szeretnek csak ki kell élvezned. Megállnod egy pillanatra és boldognak lenned, még a legszarabb pillanatban is!

2 hozzászólás
Lex>!
David Levithan: Two Boys Kissing

Bár ez még csak a második könyvem volt az írótól, határozottan kijelenthetem, hogy nagyon szeretem a stílusát, és ha nem is mindet, de a regényei legtöbbjét szeretném majd elolvasni. Mondom ezt annak tükrében, hogy nem vagyok totálisan megelégedve az írásaival.

Most is itt van ez a remek könyv, remek alap ötlettel, remek narrációval, remek karakterekkel, és még sem mozdulnak azok a csillagok feljebb. Pedig az eleje rettenetesen magával ragadott, könnyeket csalt a szemembe, egyszerűen súlya volt az író szavainak, és nem lehetett figyelmen kívül hagyni a sorait. Aztán viszont elérkeztünk egy pontra, amikortól úgy éreztem, hogy túl sok már ez az életigazság. Csak jöttek és jöttek a bölcsebbnél bölcsebb meglátások, és szimplán besokalltam. A kevesebb több, tartja a mondás, és ez mennyire igaz! (Persze azért jön majd az idézet áradat, de ez most mellékes. ;))

A karaktereket imádtam. Terveztem kitérni mindegyik fiúra külön-külön, de inkább nem teszem. A fülszövegben igazából csak két srácot emelnek ki, a többiek történetét csak névtelenül felsorolják, pedig itt tényleg nem csak két főszereplő van. Mindegyiküket erős karaktereknek éreztem, jól felépített hátterük volt és mind érdekesek voltak. Szerintem simán nyújthatta volna még az író a regényt, hogy mindenkinek az életébe jobban belemélyedjünk, ugyanakkor pont elég hosszúságúnak érzem. Fura.

És hát muszáj a borítóra kitérnem. Hát, ez valami elképesztően tetszetős. Lehengerlően erőteljes a védőborítón szereplő két fiú, nem beszélve arról, milyen klassz a könyv címe. De hát amiért odáig meg vissza vagyok igazán, az a belső borító. *.* Kis diszkrétke, de pont ezért imádnivaló.

6 hozzászólás
Merkúr>!
David Levithan: Two Boys Kissing

Annyira a hatása alatt vagyok, hogy várnom kell az értékeléssel. Az egyik legszívszorítóbb és egyben legfelemelőbb könyv, amit valaha olvastam.

zwecki>!
David Levithan: Two Boys Kissing

Hát ez szuper jó volt. Kedvenc lett. Az író stílusában most sem caslódtam, hozta a tőle megszokott színvonalat, élvezhetőséget. Olvastam volna még tovább is, de sajnos hamar vége lett.
A könyvben 5 szálon fut a cselekmény, melyeket az AIDS-ben elhunyt meleg férfiak szemén keresztül láthatunk. Ők narrálják a történetet. Megosztják az olvasóval a tapasztalataikat, szorítanak a főhősökért, jó tanácsokat osztanak, persze mindezt az 5 szálon futó cselekmény segítségével teszik.
A történetben megismerhetjük a teljes kilátástalanság, a kirekesztetsség és a magány érzését Cooperen keresztül, aki elmenekül otthonról, mikor véletlenül kiderül róla, hogy meleg.
Láthatjuk egy kapcsolat első esetlen lépéseit, mikor Avery, a lány testben született fiú és Ryan megismerkednek egy melegeknek szervezett iskolai bálon.
Harry és Craig azok, akik a szakításuk után barátok maradtak és megpróbálják megdönteni a csókolódzás világrekordját, csak hogy megmutassák a világnak, hogy ők is olyanok mint más. Tariq segít nekik ebben, hiszen az ő bántalmazása indította el a fiúkban a gondolatot, hogy valamit tenniük kell.
Peter és Neil egy éve vannak kapcsolatban, de néha mintha mégis valami hiányozna.

Tetszett, hogy minden szereplő fejébe belepillanthattunk. Megmutatta, hogy mennyire nehéz még a szeretteink előtt is felvállani magunkat. Tulajdonképpen talán nem is a homoszexualitás volt a fő téma, hanem maga az élet. Mert mindenkinek vannak problémái, de ahogy a narrátorok is bemutatják a nagy egész távlatában egyik sem számít, csak az, hogy élünk.

Az abszolut kedvenc jelenetem az volt, mikor a könyvesboltban könyvcímek sorba rendezésével üzentek egymásnak a fiúk. :D

Jenci_néni>!
David Levithan: Two Boys Kissing

Audible hangoskönyvként hallgattam, David Levithan előadásában, ami szuper volt. És jó érzés volt hallgatni az írót.

Viszont a könyv nekem nagyon nem tetszett. Rendszerint van a történet és (esetleg) a tanulság. Itt volt néhány párhuzamos történet-szálacska, amelyek egy kivételével hétköznapiak, unalmasak , és befejezetlenek. Tehát sztori nem nagyon volt. Helyette(?) jutott tanulság csőstül az elején a közepén a végén, Coelho-t meghazudtoló életigazságok patakzottak, zajlott a szájbarágás, folyt a szirup. Olyan szinten mindent megmagyarázott a szerző, és még a magyarázatot is, végül azt éreztem, az olvasót hülyének nézi. Ez szerintem a „young adult”-oknak sem tetszik. Nekem sem tetszett (bár már nem vagyok young!)

Azon gondolkodtam, ez egy regény-e egyáltalán. Vagy egy pályázatra készült amelyet az nyert meg, aki a legtöbb AIDS megemlékezést tudta belezsúfolni egy könyvbe. Ez utóbbi sikerült, viszont olvastam már a témában jobbat.

Shouri>!
David Levithan: Two Boys Kissing

Ez a könyv tökéletesen megérdemli a 99%-ot!
Hihetetlen utazás volt számomra, ahogy a különböző párok mindennapjairól, gondjaikról, félelmeikről, álmaikról olvashattam. Nem tagadom, Craig és Harry, Avery, Cooper és Tariq történetei annyira meghatottak, vagy épp annyira összeszorították a szívemet, hogy méretes könnycseppeket hullattam értük. Sokan csodálkozva is néztek rám a buszon, de nem érdekelt, mert a fiúk története igazán szívhez szólt.
Mindegyikükhöz közel éreztem magamat valamiért, úgyhogy hatalmas tisztelet illeti David Levithant, hogy ilyen érzelmeket sikerült előcsikarnia belőlem.
Nem tudnék kedvenc karaktert, vagy párost választani közülük, de úgy érzem, hogy nem is kell. Mindegyikük történetében volt jó és rossz, pont mint az élet.
Nagyon jó volt a könyv, és bánom, hogy nem tudtam évekkel korábban elolvasni. Talán nekem is könnyebb lett volna akkor megtalálnom önmagamat.

WildWorld>!
David Levithan: Two Boys Kissing

Hűha, ez az a fajta könyv, ami után nehéz megszólalni. Pedig alig 200 oldal, mégis, sikerül magába sűrítenie két generációnyi fiú/férfi élményeit, nem kizárólag a melegségükről, hanem párkapcsolataikról, családjaikról, jövőképről, egészségről, betegségről, halálról… szóval úgy nagyjából az egész életről. Először elég nehezen rázódtam bele a regénybe, mivel több, egymástól független karaktert követ, és eltart vagy 30 oldalig, mire egyáltalán szóba kerül a fülszövegben beharangozott Guinnes-rekorddöntő csók.

A narrációt is elég nehéz volt megszokni, de hosszú távon ez vált a regény legnagyobb erősségévé: a jelenben csetlő-botló fiúk történeteit az AIDS áldozatainak elveszett generációja közvetíti, és a hangjukat nagyon jól eltalálta Levithan: érzelmileg is bevonódnak az eseményekbe, de mégis valamelyest távolságtartóak, és a konkrét események pillanatképeinek általában adnak valami nagyobb perspektívát, amit a kamasz fiúk a tapasztalat hiányából adódóan még nem feltétlen értenek vagy élnek át. Ez a generációkon átívelő elbeszélésmód szerves részévé vált az üzenetnek is: megdöbbentő a kontraszt a narrátorok generációjának és a jelenben jól-rosszul boldoguló fiúknak a helyzetében, lehetőségeiben, és a könyv arra inspirálja az olvasóit, hogy a maguk módján ők is tegyenek hozzá a változáshoz, hogy az utánuk jövő generációknak még jobb élete legyen.


Népszerű idézetek

lone_digger P>!

You spend so much time, so much effort, trying to hold yourself together.
And then everything falls apart anyway.

Kapcsolódó szócikkek: Cooper
pveronika>!

Ignorance is not bliss. Bliss is knowing the full meaning of what you have been given.

Lunèa_Charlotté>!

Love is so painful, how could you ever wish it on anybody? And love is so essential, how could you ever stand in its way?

Lunèa_Charlotté>!

When the end comes, there will be important things to say, for sure. But there will also be that last laugh, and you will want it.

Lunèa_Charlotté>!

So many of us had to make our own families. So many of us had to pretend when we were home. So many of us had to leave. But every single one of us wishes we hadn’t had to.

Cheril>!

Freedom isn’t just about voting and marrying and kissing on the street, although all of these things are important. Freedom is also about what you will allow yourself to do.

Lunèa_Charlotté>!

There is the hope that the world will get less stupid, less arbitrary, as time goes on.


Hasonló könyvek címkék alapján

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Stephen Chbosky: The Perks of Being a Wallflower
Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Jandy Nelson: I'll Give You the Sun
Sara Shepard: Pretty Little Liars (angol)
Claudia Gray: Hourglass
Jennifer E. Smith: Windfall
Melissa Grey: The Shadow Hour
James Lecesne: Absolute Brightness
Marni Bates: Awkward