Hold ​me Closer – Engedj közelebb! (Will & Will) 35 csillagozás

David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb! David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Különösen számunkra, akik valamiért mellőzöttnek érezzük magukat, a reflektorfény valóságos bűvkör, mely előcsalogat minket a mindennapok árnyékos oldaláról.
Jól vigyázzatok exbarátok, húzzatok el goromba edzők! Mini Cooper kiáll elétek, és megmondja a magáét – méghozzá dalban!
A Hold me Closer – Engedj közelebb! mérsékelten szabad szájú, szerethető musical-szövegkönyv, melyről először John Green és David Levithan díjnyertes bestsellerében, a Will & Will című regényben esik szó, bővelkedik az őszinte, humoros és harsány, hömpölygő, életteli zeneszámokban.
Mini végre a színpad közepére áll… és semmi sem lesz már olyan, mint annak előtte.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2015
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632616254 · Fordította: Vince Judit Andrea
>!
Maxim, Szeged, 2015
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616445 · Fordította: Vince Judit Andrea

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mini Cooper · Lynda


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Érdekes, humoros és fordulatos kis színpadra álmodott szösszenet. Vannak benne furcsa dolgok, de tipikusan olyan a megfogalmazása, hogy mosolyt csal az olvasója arcára. Többször is csak úgy vigyorogtam magamban a srác bolondságain, kommentárjain. (Ami elég kínos, tekintve, hogy az egészet utazás közben olvastam…) De azt kell, hogy mondjam, hogy én megnézném ezt a színdarabot. Kifejezetten jópofának tartom David Levithan ötletét, hogy musicalt ír Mini Coopernek, aki igazából egy másik író (John Green) elmeszüleménye. Elsőre feleslegesnek tűnő könyv, de nekem kellett ahhoz, hogy megkedveljem Mini Coopert.

Szerettem részek: A szülők hozzáállása, Mini színvallását Phil Wraysonnak meg a 2. felvonást úgy általában. (Abban tűnnek fel az exek.)

Blog: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/06/engedj-koze…

>!
Maxim, Szeged, 2015
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616445 · Fordította: Vince Judit Andrea
kellyolvas P>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Ha David Levithan szigorúan véve csak a szövegkönyvet írta volna meg, elismerem, hogy nehezebb lenne élvezni ezt az olvasmányt. De szerencsére millió instrukció segít abban, hogy pontosan el tudjam képzelni a darabot, persze az sem hátrány, hogy nagyon jól ismerem a szereplőket. Will & will nagy kedvencem, így örömmel vettem a kezembe ezt az olvasói csemegét. A szerző ötlete zseniális, ilyen formában szerintem ez az első könyvben szereplő színdarab megjelentetés, legalábbis ifjúsági területen. Így maga a musical is eljut az olvasókhoz és nyilvánvaló, hogy rengeteg amatőr iskolai színjátszókör fogja műsorára tűzni, mert amellett hogy rendkívül szórakoztató, inspiráló is. A mondanivalója különösen fontos, egyrészt nem győzi hangoztatni, hogy ne aggódj, nem vagy egyedül, megvan a helyed az univerzumban, akkor is, ha más vagy. Másrészt toleranciára tanít, az elfogadás fontosságára, ami bőven ráfér erre a korosztályra is. Persze Mini Cooper útja attól még, hogy viccesen van tálalva, egyáltalán nem volt buktatók nélküli. Ő is ki volt téve a megaláztatásoknak, beszólásoknak, és később, amikor a szerelmet, kapcsolatokat keresi, a szakítások őt is próbára teszik.
Bővebben: http://www.kellylupiolvas.com/2015/12/david-levithan-en…

Hópárduc P>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Nekem ez csalódás volt.
A történet nem lett volna rossz. Kár, hogy így lett megírva….

V_Szilvió IP>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Ez a könyv egy színdarabnak a szövegkönyve, és rendezői füzete, és a szíve, lelke. És ezt a színdarabot Mini, a kövér meleg srác írja, magáról, és ő rendezi, és az iskolai előadásban a főszerepet is ő alakítja. Így elvárjuk, hogy sok-sok nagy, teátrális mozzanattal teli, igazi szeretni való, ámde annál gagyibb tini musicalt kapjunk, amit a könyv hiánytalanul leszállít nekünk.

És ez így van. Mert ez egy musical. És nem az a Andew Lloyd Webberes, hanem gagyi, olyan igazi kamaszoknak való. De hamisíthatatlanul Minis. Vagyis rendkívül nagyszabású és rendkívül meleg. Szélsőséges skálán mozog az előadás a drámai és a vígjátéki hatások között, és már-már dilettáns módon hatásvadászok, amivel jó paródiáját adja a műfajnak. Külön érdemes itt megemelni, hogy egy ponton a szex maga is szóba kerül, ami pozitív volna, viszont annyira teátrális és közhelyes, hogy az elmesélhetetlen. Reflektál arra, hogy a musical eredendően nem a kövér fiúkat népszerűsíti, és arra is, hogy a nők és a melegek teszik ki a musical előadások közönségének 98%-át. És ezt viccesen teszi.

Ugyanakkor, és a félreértések elkerülése végett azt hiszem érdemes elmondani, hogy ez nem az a klasszikus színdarab, amit azért írt valaki, hogy ő vagy más azt később előadja. (Más kérdés, hogy ezt a 20. századi dráma már rég nem várja el, sőt.) Bár a díszlet és a darab maga megvalósítható volna, a leírások az igazi kincsei a szövegnek.
Bővebben itt írtam róla: https://egymelegsracolvas.hu/david_levithan_hold_me_clo…

3 hozzászólás
mazsof>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Sajnos ez nekem most egy nagyon nem! könyv lett, pedig nem erre számítottam. Az egész olyan rettentően gagyi érzést (?) váltott ki belőlem, mesterkéltnek éreztem a dalokat, idegesített Mini Cooper és a legtöbbször csak fogtam a fejemet, hogy mégis hogy a fenébe volt képes ez a két jó író egy ilyen borzalmat összehozni. Csalódás, teljes mértékben. Úgy éreztem inkább csak kicsúfolják az LMBT témát, nem pedig próbálják normálisan „tálalni” (pedig én szeretni szoktam az LMBT könyveket). Sajnálom, hogy így lett kivitelezve, mert jobban is meg lehetett volna ezt írni, mert a történetben látok/láttam potenciált, illetve Mini Cooper tényleg egy olyan egyéniség, akiről megéri írni. Csak nem így, ilyen módon és ebben a formában.

kriszmanesz P>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

már a „fő regényben” is imádtam Minit, és örülök, hogy elolvashattam a musical pontos instrukciókkal ellátott szövegkönyvét. és megnézném. határozottan.

hraurie P>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Igen, én is csalódott vagyok, amiért nem folytatást kaptunk, még csak nem is rendes regény formátumban, sőt, számomra még a vége is külön kiábrándító spoiler, és én még csak Minit sem különösebben kedveltem a Will & Willben… Mégsem tudom nem szeretni ezt a könyvet. Amikor elkezdtem olvasni, az volt az első gondolatom: komolyan? Erről a Mini-féle bohóckodásról fog szólni az egész könyv? Hiszen Levithan forgatókönyv-szövegkönyv stílusban mutatja be számunkra Mini musicalét, az egész életét, és ez első látásra tényleg elég rossznak hangzik – pedig nem az! Meg kell adni neki az esélyt, át kell vergődni a csilicsálén, meg az ökörködésen, ugyanis Mini elég komoly problémákat és kérdéseket mutat be a maga komikus módján. Engem teljesen beszippantott, az egész könyvet fel lehetne tenni az idézetek közé, ugyanis rengeteg gyönyörű gondolatot vet fel másságról, (ön)elfogadásról, szeretetről, szerelemről, barátságról, családról… Nem hittem volna, hogy ez a bugyuta musical bármi többet takarna Mini ökörködésénél, pedig olyan magvas gondolatokkal van tele a könyv… Néhány óra alatt ki is végeztem, és kedvem támadt utána elölről kezdeni.

Szívmelengető, lélekpezsdítő olvasmány, számomra pont jókor jött és jó gondolatokat közvetített. Nagyon örülök, hogy a csillámporos borítója megragadta a figyelmemet, amikor elmentem mellette, mert pontosan ilyen rejtett kincsekre szerettem volna vadászni. Mint a Will & Will folytatása, vagy mint egy önálló Mini-regény, tényleg nem szabad tőle semmit várni. De aki egy kis kiegészítő gondolatcsokrot szeretne, néhány falat édes merengést, annak bátran ajánlom.

ivi007 P>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

off

Ha valaki nem olvasta a Will és will-t, akkor nem érdemes a kezébe vennie ezt a kötetet, mert nagyon erősen épít az ott bemutatottakra (és egyetlen fontosabb elemet leszámítva szinten mindent elspoilerez), viszont sajnos azon felül nem ad sokkal többet hozzá. A regényben fontos szerepet játszó színművet tartjuk itt tulajdonképpen a kezünkben, amelyhez Mini Cooper néhol hozzáírja a saját gondolatait rendezői utasítások formájában. Lehet angolul a dalok szövegei ritmusosabbak, a magyar verzióból sajnos ez is elveszik, így kevésbé élvezetes még a darab olvasása is. Egyedül Mini Cooper megjegyzéseibe beszúrt számtalan valós musicalekre és azok dalaira vonatkozó utalás szórakoztatott igazán. Érezhetően Levithan itt egy feleslegesnek tűnő, de minden bizonnyal számára erősen szerelemgyereket alkotott.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Mindent egybevéve nem volt rossz könyv, néhol felnevettem, másutt csendesen örültem, hogy valaki ennyire nyíltan “kimondja” a melegséggel kapcsolatos gondolatokat. Bízom benne, hogy utóbbi sok olvasóhoz eljutott, és eltalált a szívekbe. De nem tagadom, lehetett volna jobb is.
Jobban örültem volna, ha nem a forgatókönyvet kapjuk, hanem egy (kis)regényt. Imádtam volna Mini Cooper szemszögén át végigélni a Will és Will eseményeit, más szemszögből megismerni a viharos románcot Willel és az őszinte barátságot a másik Willel.

Natsuki>!
David Levithan: Hold me Closer – Engedj közelebb!

Pardon, de ez mi a jó fészkes fene volt? A Will & Will után nem vártam sokat, de ez mélyen alulmúlta. Mini ellenszenvesebb mint valaha, a történet bugyuta és semmiről sem szól, a „dalok” pedig annyira rosszak, hogy szinte fájt olvasni őket. Nem tudom, angolul is ennyire bénák-e vagy csak a fordítás lett sz*r, de alig vártam, hogy végre a végére érjek ennek a, khm, „könyvnek”. Erre bizony kár volt energiát, időt, pénzt és papírt pocsékolni.


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

    Leszek én a szabadnapod,
    órád megállíthatod,
    haladékod a bajoktól tőlem megkapod.

210. oldal, Második felvonás, Tizedik szín

Shine >!

Lynda:
Készülj fel a pillanatra,
mikor minden darabjaira hullik.
Készülj fel a pillanatra,
s hogy összeszedd magad, csak rajtad múlik.

38. oldal (Maxim)

Kapcsolódó szócikkek: Lynda
AniTiger P>!

Úgy vélte, elég, ha úgymond kibocsát magából megfelelő mennyiségű szeretetet a végtelen univerzumba, az pedig a tökéletes pasi formájában fog mintegy visszacsapódni rá. Ő lesz igazi. A lelki társ.

99. oldal, Második felvonás, Első szín

AniTiger P>!

Előfordul, hogy a lélek hetekre, hónapokra, sőt évekre megbetegszik – ilyenkor hosszú, sötét éjszaka telepedik rá.

58. oldal, Első felvonás, Ötödik szín

AniTiger P>!

    MINI:
Pedig olyan tehetséggel játszottam el a heterót,
hogy Tony-díjat érdemelnék.

    PHIL:
Inkább egy rakás „Én kicsi pónim”-at!

    MINI:
Szóval ennyire nyilvánvaló?

    PHIL:
Csak úgy, mint ahogyan a nap keleten kel,
Az oroszlánkirály ráveti magát a gnúra,
Harry Potternek villám alakú a forradása,
és a republikánus politikusok besurrannak a
melegbárokba az éj leple alatt.

83. oldal, Első felvonás, Nyolcadik szín

Shine >!

Lynda: Na, ki az én édes kis krapekom?
Mini: Én vagyok az!
Lynda: És kivel nem fogsz soha randizni?
Mini: Idiótákkal és seggfejekkel!
Lynda: Úgy van.

35. oldal (Maxim)

Kapcsolódó szócikkek: Lynda · Mini Cooper
AniTiger P>!

    LYNDA:
Ne dőlj be annak az elméletnek, mely szerint félemberként kell másokra tekintenünk.

    MINI:
Félemberként?

    LYNDA:
Figyelj, téged még nem céloztak meg ezzel az elmélettel, de majd fognak. Lényege, hogy csak párban szép az élet, és az egy csak úgy jó, ha a kettő fele. De tudod, te nem vagy a fele semminek, te magad vagy az egész. És a többi embert is ennek a tükrében kell szemlélned, érted?

41. oldal, Első felvonás, Harmadik szín

csakegyluca P>!

Az egyetlen mód, hogy megtanuld, meddig tart egy szerelem, számolj le a múlttal,
vonatkoztass el a jövőtől,
mércéd csak a jelen legyen.

94. oldal

mrsp>!

Miért is titkolnám?
Mi értelme lenne?
Ilyennek születtem,
s ha nem tetszik,
az csak téged minősít.

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
André Aciman: Szólíts a neveden
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem
Benedict Wells: Különc
Sherman Alexie: Junior