Egy ​másik nap (Nap nap után 2.) 118 csillagozás

David Levithan: Egy másik nap

Minden nap ugyanolyan Rhiannonnak. Már elfogadta az életét, meggyőzte magát: megérdemli távolságtartó, temperamentumos pasiját, Justint, és még bizonyos útmutatásokat is írt magának: Ne számíts túl sokra. Kerüld el a feldühítését. Sose add fel a reményeidet.
Mindez addig a bizonyos reggelig működött is, amikor minden megváltozott. Úgy tűnt, Justin végre meglátja őt, és ez volt az első alkalom, hogy igazán vele akart lenni, így hát eltöltöttek együtt egy tökéletes, csodás napot, amiből Justin másnap reggel egy percre sem emlékszik. Rhiannon összezavarodik, mindent kérdőre von, és mindezek felett kétségbeesetten vágyik egy újabb csodás napra. Nem sokkal később egy idegen megszólítja, és elmondja neki, hogy az a Justin, akivel azt a napot eltöltötte, aki elérte, hogy igazi, életteli embernek érezze magát, az a valaki nem is Justin volt.

Eredeti mű: David Levithan: Another Day

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616728 · Fordította: Vince Judit Andrea
>!
Maxim, Szeged, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632616735 · Fordította: Vince Judit Andrea

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

A · Rhiannon


Kedvencelte 9

Most olvassa 12

Várólistára tette 139

Kívánságlistára tette 156

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
DarknessAngel P
David Levithan: Egy másik nap

Én nagyon el voltam tévedve, ugyanis úgy kezdtem neki ennek a könyvnek, hogy ez a Nap nap után folytatása lesz, nem pedig ugyan az a sztori csak Rhiannon szemszögéből. Ez miatt kicsit elkeseredtem, de azért érdekelt, hogy a lány hogyan élte meg ezt az egészet.
Sajnos így elég unalmasra sikeredett a történet, mert „A” esetében minden nap más ember életbe nyerhettünk betekintést, itt meg maradtunk Rhiannonnal, Justinnal és a batáti társaságukkal. Justin és Rhiannon is nagyon mentek már az agyamra a folytonos szenvedéseikkel, + hogy Rhiannon azt állítja szereti Justint annak ellenére, ahogy az bánik vele. Elkeserítő.
De azokat a részeket nagyon vártam, ahol „A” is jelen van, mert továbbra is kedvelem a karakterét. Mivel nem emlékeztem már minden részletre pontosan, így jó volt feleleveníteni a történteket. Engem tényleg érdekel, hogy „A” miért olyan, amilyen, és hogy lehet-e ez ellen tenni valamit azon kívül,amit már elmondott. Remélem a folytatásban már erre is fény derül.
Rhiannont abban teljesen megértem, hogy miért nem tud így együtt lenni „A”-val, de mint mondtam, reménykedem, hogy lesz más megoldás.

2 hozzászólás
>!
Evelena
David Levithan: Egy másik nap

Kezdem úgy érezni, hogy rájöttem a másik szemszögből újramesélt történetek olvasásának nyitjára. Legalábbis az én esetemben.
Ha ezt a könyvet hamarabb olvastam volna, emlékezve szinte minden jelenetre az első könyvből, akkor nem kaptam volna tőle ekkora élményt. De így, majdnem másfél évnyi olvasási különbséggel élveztem a másik szemszöget is.
Jó volt látni, hogy miként telnek a napok Rhiannon életében, hogyan változtatja meg a szürkeséget 'A', akinek minden nap olyan különböző.
Mindketten kötődnek a másikhoz, akárhogy küzdenek is ellene többször. 'A'-t így külső szemmel nézni annyira más volt, de a tetteit, kedvességét látni olyan jó. Nem igazán tűnt fel, hogy most fiú-e vagy lány, egyszerűen ő az.
Szokatlan és egyedi történet ez, mosolyokkal és könnyekkel. Az utolsó fejezeteket vártam leginkább. Tudni szerettem volna, hogy mit gondolhat ott és akkor Rhiannon.
Örömmel láttam, hogy lesz folytatás.

>!
kellyolvas P
David Levithan: Egy másik nap

A legjobb ebben a változatban, hogy A szinte feltétel nélküli rajongásától elszakadunk, és Rhiannon szemével vesézhetjük ki a kérdést, lehetséges valakibe úgy beleszeretni, hogy nem törődünk a külsőségekkel, csak a szemében tükröződő lelkét látjuk? Lehet az, hogy nem bánjuk, fiú avagy lány, fehér vagy színesbőrű, rocker, vagy anyucipicifia? Ez a folyamat volt számomra érdekes, ahogy Rhiannon megválaszolja magának ezt a kérdést. Teljesen irreális lett volna az a megoldás, hogy lényegtelenek a külsőségek, tetszett, hogy a szerző ezt életszerűen ábrázolta. A rengeteg bizonytalanság után ez a lány képes változni, képes változtatni az életén, jobban mondva képes visszaszerezni az irányítást.
Justin egy tökéletesen utálható karakter, úgy lett megformálva, hogy minden szempontból elítélhető legyen, nem érdemel szimpátiát az olvasóktól. Csupán egyet akart Rhiannontól, álljon a rendelkezésére, és ne legyen saját akarata, gondolatai. Eléggé szélsőséges ez a karakter, önző és manipulatív, túl fekete, mintha a szerző nem akarta volna, hogy bármi pozitív erény befolyásolja a kapcsolatuk lejtőre jutását.
Viszont jó volt megismerni Rhiannon baráti körét, akiket szerencsére nem veszített el az elhanyagolt időszakban sem. Nem lenne igazi ya könyvről szó, ha nem lennének meleg barátok is, ez már majdnem kötelező elem, főleg egy Levithan történetben.
Összességében örültem, hogy megismerhettem Rhiannon szemszögéből is ezt az egészen egyedi ötleten alapuló történetet, jó volt ismét elgondolkodni a végén, az utolsó együtt töltött napon. Megint ott van a befejezés nyitottsága, ami a történet továbbszövésére késztet, és mindenképp reménytelibb, mint a Nap nap után befejezése volt. Olvassátok el!

>!
oldmoviegirl01 P
David Levithan: Egy másik nap

Egy kicsit csalódott voltam, mikor rájöttem, hogy a második rész nem igazi folytatás, ’csak’ egy másik szemszög, de kár volt így éreznem. Egy évvel az előző olvasása után, nem emlékezve teljes részletességgel a történetre, inkább örültem egy-egy ismerős jelenetnek a másik szemszögből, és különösen Rhiannon gondolatainak.
Ami miatt igazán tetszett, és ami miatt nem adok rá kevesebb csillagot, mint az elsőre,

– mert még jobban elgondolkodtat, talán mert egy átlagember szemén keresztül nézhetjük ’A’ gyökértelen életét;
– mert nem a happyend felé sodor minden áron, hanem leírja a kétségeket, Rhiannon kétségeit, racionális tetteit;
– mert úgy szól a közhellyé vált „a belső fontosabb, mint a külső” mondásról, hogy egyáltalán nem válik közhelyessé, sőt itt valóban „a szem a lélek tükre”;
– mert sokkal érettebb, mint sok társa az ifjúsági regények közt;
– mert adott nekem egy fontos mondatot.

Remélem Rhiannon hite, bátorsága és ’A’ kedvessége, jóindulata elnyeri méltó jutalmát.

>!
Szami81
David Levithan: Egy másik nap

Olyan ez a könyv, mintha egy éhezőnek egy pohár vizet adnál. Tele lesz tőle a gyomra, de az éhséget nem csillapítja.

Elvoltam vele, jobban megértettem, hogy a lány miért maradt olyan sokáig egy szeretetlen kapcsolatban Justin mellett, érdekes eszmefuttatások is akadtak…de azért bár inkább a folytatást írta volna meg az író ehelyett!

>!
Sol
David Levithan: Egy másik nap

Egyszerűen imádtam a Nap nap utánt! Hamar az egyik kedvencemmé vált, pedig, ahogy az értékelésemben is leírtam, meglehetősen idegenkedtem tartalmi besorolásától, az LMBT-től. Azonban egy másik ilyen kategória hasonlóan kétes érzéseket kelt bennem, ez pedig a spin-off. Számomra a spin-off csak egy újabb bőr lehúzása egy sikeres történetről, legyen az film, sorozat, vagy akár könyv. Viszont nem szeretek úgy nyilatkozni egy akármilyen témában, hogy még nem próbálkoztam meg vele. Épp kapóra jött @Levandra egyik meglepetése számomra, ami a könyv spin-offja, az Egy másik nap volt.

A történetet ezúttal Rhiannon szempontjából nézhetjük végig. Tekintve, hogy eleve szimpatikus volt nekem az ő karaktere, örömmel fogtam hozzá a könyv olvasásához. Érdekes volt az „A” iránt tapasztalt szerelmét belülről érezni. A Nap nap után olvasása közben, „A”-hez hasonlóan én is gyakran kételkedtem Rhiannon érzéseinek valódiságában. Olyan szívet melengető volt tapasztalni, hogy azok tényleg valóságosak! Ezért az élményért nem lehetek elég hálás David Levithannak.

Teljes értékelés: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/12/david-levithan…

Az említett kritikám a Nap nap után -ról: https://moly.hu/konyvek/david-levithan-nap-nap-utan/en-es-a-konyv/sol

>!
Lanore P
David Levithan: Egy másik nap

Bajban vagyok, mert valószínűleg én értettem félre valamit… abban a tudatban voltam, hogy ez a könyv a fantasztikus első rész folytatása, és végre megtudom, mi történt, de a valóság az, hogy ez az első könyv története pepitában, Rhiannon szemszögéből megírva. Amíg ez a két nézőpontos dolog a Luxen sorozatnál számomra jól működik, itt sajnos nem volt elég, gyakorlatilag semmivel sem kaptam többet, max Rhiannon érzései, gondolatai voltak egy kicsit mások, mint amire emlékeztem, A -ról viszont semmi újat nem tudtam meg. Az események ugyanazok maradtak, semmi plusz információt nem nyújtottak, és ugyanúgy megmaradt a végére egy rakat nyitott kérdés. Az író továbbra is jól adagolja az érzelmeket, elég jó stílusban és hangulatban fogalmaz ahhoz, hogy átérezzem A és R kapcsolatának nehézségeit, de hiányérzet maradt bennem, ahogy becsuktam a könyvet, és ennek nagyon nem örülök.

2 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
David Levithan: Egy másik nap

Ez a rész nekem jobban tetszett, mint az előző. Valahogy sokkal jobban bele tudtam élni magamat ebbe a szemszögbe, mint a napról napra új testbe költöző A bőrébe. Nagyjából ugyanarról szól ez a rész, mint az első kötet, csak pár jelenet van, ami eltér. Olyan jelenetek, amikben az első részben nem volt jelen A, így nem is tudtuk meg, hogy mi történik akkor éppen Rhiannonnal. Na meg persze a belső érzelmeit is jobban átélhettük ebben a kötetben. Van viszont pár jelenet, ami szerintem az elsőhöz képest kimaradt ebből a részből. De talán nem is voltak olyan fontosak ezek a jelenetek, azért hagyta ki ebből az író őket.

>!
Petrasek
David Levithan: Egy másik nap

A Nap nap után kötelező volt elolvasnom ezt is, és azt hiszem így lett teljes egész a történet, ha nem vesszük figyelembe a függővéges befejezést.
Végre ez könyv feltette az i-re a pontot, nagyon magával ragadott Rhiannon nézőpontjából és véleménye a világról.
Nagyon sok kérdés felmerült bennem a történetet olvasva, és rengeteg dologról elgondolkoztatott az emberekkel, társadalommal kapcsolatban.
Nagyon ajánlom mindenkinek az első résszel együtt.

>!
ggizi P
David Levithan: Egy másik nap

Mivel az alapsztori anno nekem nagyon bejött, nem gondoltam, hogy csalódást okozna Rhiannon nézőpontjából is végigkövetni az eseményeket. Nem is okozott. Igaz, A szemszöge, sajátos helyzetéből fakadóan, sokkal különlegesebb és izgalmasabb volt, de Rhiannon zavarodott és bizonytalan érzései is elég érdekesen, bár persze sokkal hétköznapiasabban és átérezhetőbben alakultak. Mivel ő volt a fókuszban, A-ról szinte semmi pluszinformációt nem tudhattunk meg, de akinek tetszett az első rész, érdemes megismernie a másik oldalt is.


Népszerű idézetek

>!
Sol

Nem kell megköszönnöd. Csak olyan jó látni, hogy végre kilépsz az árnyékából. Mert a dolgok nem fejlődnek az árnyékban, tudod?

>!
mrsp

Az életem folytonos változásban van, de a könyvek nem változnak. Előfordul, hogy más szemmel látod, olvasod. De a szavak ismerős szavak. Egy olyan világot jelentenek számomra, ahol már jártam, és üdvözölnek, valahányszor visszatérek.

236. oldal

>!
Sol

Nem hiszek a tündérmesékben, de hiszek benned.

>!
vivienna

Az emberek sok mindent el tudnak viselni, hogy elérjenek oda, ahol lenniük kell.

>!
mrsp

Ez a szerelem – tisztában vagyok vele, milyen problémás alak, mégis szeretem, mert tudom, hogy én is egy rakás szerencsétlenség vagyok, talán még rosszabb mint ő.

10-11. oldal

>!
mrsp

– Biztos vagy benne, hogy meleg?
– Énekelhetek neked filmdalokat, hogy bebizonyítsam.

61. oldal

>!
mrsp

A Trónok harca egyik epizódját akarja megnézni. – Ebben hal meg valaki? – kérdezem, ahogy elkezdődik. Nagyon vicces vagyok. Ebben a sorozatban ugyanis mindegyik részben meghal valaki.

114. oldal

>!
mrsp

A szerelem gyakran arról szól, hogy kitaláljuk, mit akar a másik, és megadjuk neki azt.

137. oldal

>!
mrsp

A házi feladatomat könnyebben megoldom, mint az életemet.

19. oldal

>!
oldmoviegirl01 P

Talán ez az állapot fejezi ki legjobban az egyedüllét lényegét, amikor rájövünk, milyen szűk is az életterünk, és nem tudjuk, hogyan jussunk el onnan bárhová is.

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Nap nap után sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Üvegváros
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Richelle Mead: A halál csókja
Marissa Meyer: Scarlet
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Joss Stirling: Angel
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Rachel Vincent: Halott lelkek
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Laini Taylor: Füst és csont leánya