The ​Girl in the Spider's Web (Millennium 4.) 7 csillagozás

David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web

Lisbeth Salander and Mikael Blomkvist have not been in touch for some time.

Then Blomkvist is contacted by renowned Swedish scientist Professor Balder. Warned that his life is in danger, but more concerned for his son's well-being, Balder wants Millennium to publish his story – and it is a terrifying one.

More interesting to Blomkvist than Balder's world-leading advances in Artificial Intelligence, is his connection with a certain female superhacker.

It seems that Salander, like Balder, is a target of ruthless cyber gangsters – and a violent criminal conspiracy that will very soon bring terror to the snowbound streets of Stockholm, to the Millennium team, and to Blomkvist and Salander themselves.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Hachette UK, 2016
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 0857055321
>!
Knopf, New York, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780385354288 · Fordította: George Goulding
>!
MacLehose Press, London, 2015
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857059994 · Fordította: George Goulding

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web

Minden jó, ha jó a vége és remélhetőleg most már tényleg vége van, bár érzek még lehetőséget a folytatásra.
Egyértelműen pozitív csalodás volt ez a könyv, pont amit hiányoltam anno a Millennium sorozatból, itt választ kaptam. David Lagercrantz tökéletesen vitte, fűzte tovább a szálakat. Sőt én ebben a részben szerettem a legjobban Mikaelt, Lisbeth Salander pedig továbbra is az egyik legjobb női könyves karakter, igaz itt nekem egy kicsit kevés volt belőle.

Juci P>!
David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web

Ez tökre rendben volt, nem is számítottam rá, hogy ilyen jól tudja folytatni az eredeti trilógia lendületét, stílusát stb. Csak egy-két dolog zavart, pl. az akciójeleneteknél sutának éreztem a narrációt, nem tudom, hogy ez az eredeti vagy a fordítás hibája. Illetve általánosságban nem tetszett az autista gyerek cselekményszervező elemként való használata, szerintem ez ma már egy fáradt klisé. Máskülönben teljesen megvolt a Millennium-hangulat.

ddani>!
David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web

A Millennium sorozat negyedik, posztumusz, már-már reménykedésen is túl megjelenő kötetének olvasását a vártnál is több, mindenféle személyes szempont befolyásolta, és végeredményben (dobpergés…): örülünk.
Nagyon örülünk, és ennek egyik oka egy teljesen passzentos negyedik darab egy három darabos, igen jó sorozatba (konzervtaps). A másik ok viszont, hogy ez egy svéd nyelvű krimisorozat, aminek az első ("eredeti") 3 darabját angol fordításban olvastam, mitagadás rajongva. Ennek a mostaninak a magyar fordításban kb a harmadáig bírtam cérnával, és annyira irritált már a nehezen, vagy sehogy (köhögés, zörejek) beleélhető szöveg, hogy gyanakvásomból tettre vetemedtem (halk mekegés), és inkább folytattam az angolra fordított szöveget. Onnantól pedig egyszerre rendbejött minden, és ott találtam magam, ahol eddigi elvárásaim alapján kellett volna.
Vagyis az én korábbi Stieg Larson- és mostani David Lagercrantz- élményemet a fordítók határozták meg: az első hármat Steven T. Murray jegyzi, ezt pedig George Goulding. Vagyis nem is annyira a fordító személye számít a kontinuitás megtalálásában, hanem a stílus. Ez az, amit érzésem szerint magyarul nem sikerült hozni, angolul viszont igen.
Maga a könyv onnantól volt csak élvezhető, hogy elkezdett nyelvileg is úgy „viselkedni”, ahogy jó. Egyébként nem vagyok nagy krimirajongó, és valószínűleg nem tudnám megállapítani, hogy ha leszámítom a brand hatását (a nevek, helyszínek, motívumok, és – legfontosabb! – a nyelvezet felismerését) mennyire ragadna meg ez a történet. Tekintettel a keletkezésére, mármint hogy a folytatás iránti közönségigény hatására, a befejezetlenség ellen jött létre: ilyen értelemben nem baj, ha ez a fő értékelési szempont.
Úgyhogy ez most kapott öt csillagot. Simán el tudom képzelni, hogy lesznek még további részek is, csak legyen hozzá olyan író (és fordító), aki meggyőzően utánozza a stílust, és még működhet a téma, ha agyon nem csapják.

Viktoria_Agnes_Takacs>!
David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web

Messze alulmarad az eredeti trilógia színvonalának. Önmagában nem rossz, izgalmas, aktuális az alapprobléma, de a szöveg színvonala közepes, sokkal több a sablon, színtelenebbek, sablonosabbak a karakterek. Kár volt a sorozat újabb köteteként eladni.


Népszerű idézetek

ddani>!

she was capable and ambitious and wanted to get a pat on the back from her superiors. That was not necessarily always a good thing, though. With that tendency, if you operate in an unhealthy culture you risk becoming just as unhealthy yourself and – who knows – perhaps it is the will to please that leads people to crime just as often as evil or greed.

ddani>!

I happen to think that all teams benefit from someone who thinks differently.”
“Meaning that when the rest of us have got rid of all our prejudices and preconceived notions, we’re stuck with somebody who will take us back to square one?”
“Don’t be absurd.”
“Faste is an idiot.”
“No, Jan, he isn’t. He’s just …”
“What?”
“Conservative. He’s not someone who falls for the latest feminist fads.”
“Or for the earliest ones either. He may have just got his head around all that stuff about votes for women.”

Kapcsolódó szócikkek: feminizmus

A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lucy Foley: The Paris Apartment
Camilla Lackberg: The Hidden Child
Jennifer Lynn Barnes: The Inheritance Games
Sarah J. Maas: House of Earth and Blood
Tom Rob Smith: Child 44
Sara Shepard: Unbelievable
Holly Jackson: Good Girl, Bad Blood
Robert Galbraith: The Silkworm
Julie James: Something About You
Steve Cavanagh: Thirteen