Mint ​az árnyék (Millennium 5.) 166 csillagozás

David Lagercrantz: Mint az árnyék

Lisbeth Salander büntetését tölti a Flodberga női börtönben, és mindent elkövet, hogy kimaradjon a foglyok közötti konfliktusokból. Ám a bajok így is megtalálják. Védelmébe vesz egy fiatal bangladesi nőt, és emiatt egyenesen a börtönt uraló maffia fejével, Benitóval kerül összetűzésbe. Közben meglátogatja őt Holger Palmgren, akinek sikerült olyan dokumentumokhoz hozzájutnia, amelyek más megvilágításba helyezik a hatósági túlkapásokat, amelyeket Lisbethnek gyerekkorában kellett elszenvednie. A lány megkéri Mikael Blomkvistot, hogy járjon utána a dolognak. A nyomok egy bizonyos Leo Mannheimerhez vezetnek, aki egy tőzsdeügynökség társtulajdonosa. De hogyan függhet össze egy jómódú pénzügyi szakember múltja Lisbethével? És mit tehet a lány az egyre agresszívebb Benitóval és bandájával szemben?

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Animus, Budapest, 2017
468 oldal · ISBN: 9789633245347 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2017
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245330 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Jan Bublanski


Kedvencelte 6

Most olvassa 8

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Ugyanazok a főszereplők, ugyanaz a sötét, nyomasztó Svédország – de azért ez már nem ugyanaz a minőség. David Lagercrantz nem Stieg Larsson. Lagercrantz kétséget kizáróan egy emlékezetes krimit akart írni, ám pont ez az erőlködés és Larsson stílusjegyeinek teljes hiánya konkrétan majdnem a könyvébe került. Sima nyomasztó kriminek elmegy, de nincsenek lélekbemarkoló, szenvtelen pontossággal megírt események. Lehet, hogy más az ésszerűség, más a vonzó párhuzamos cselekményvonal, de a „Millennium sorozat összes elemével rendelkezik”, ezáltal életben tartja Larsson karaktereit, amelyek miatt továbbra is élvezem.

4 hozzászólás
robinson P>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Vártam, akartam, bíztam Lagercrantzban. Ez most nem sikerült túl jól neki. Őszintén bízom benne: nem lesz folytatás a továbbiakban. Legalábbis nem így… Nem kellene lerombolni a mítoszt. David lásd be, ez túl nagy falat már neked! Hálás és elismerő köszönet az Animus Kiadónak, hogy elhozta, bevállalta ezt a regényt.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/09/mint-az-arnyek.html

7 hozzászólás
smetalin>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Én rosszabbra számítottam. Persze a vége kicsit összecsapott volt, meg most már ez a gyerekkori dolog és Lisbeth szerintem kifújt. Ebben a részben mindenre fény derült, a titkos iker kísérletekre, a gonosz emberekre akik ezt végezték és akik ezt elszenvedték.Ezt a Benito vonalat, meg nem igazán értettem, vele balhézott össze L.S. a börtönben és halálos fenyegetést is kapott, jujj……Ez szerintem csak töltelék volt, de kb. olyan mint a tökös-mákos rétesben a tök, ott van de minek, nem lesz jobb tőle.
A legérdekesebb része a sztorinak számomra a két fiú elbeszélése volt , de a vége annak is olyan fura lett.
Nem kell már ide több rész, még esetleg az ikertesó vonalat tudná húzni az író, de kár lenne érte.

5 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet fogok írni a saját kezemmel, de jelenleg nagyon unom Lisbeth Salander kalandjait, alig várom már, hogy befejezzem a sorozatot. Aztán jöhet Orwell, legalább 20 éve nem olvastam , pont itt az ideje….

8 hozzászólás
Bla I>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Lagercrantz a 4. részben még jobb volt, de a Millenium trilógia 5. folytatása nem éri el azt a színvonalat amit az olvasók várnának. Itt csak a Millenium sorozat viszi be a vásárlót a könyvért, s kap egy viszonylag jó színvonalú krimit. De hol vannak e műből a szerencsétlen sorsú Larsson stílusjegyei? Engem ez a könyv nemigen kötött le, sőt, kicsit úntam, utólag kicsit sajnálom a ráfordított időt…Mást vártam.

jehuka P>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Önmagában nem lenne ez egy rossz regény, olvasmányos, érdekes, rejtélyes, olykor még izgalmas is, de mint a Millenium trilógia folytatása nem éri el azt a színvonalat amit várnék tőle. Hiányzik belőle a Stieg Larsson által megteremtett különleges hangulat, amire évek múltán is pontosan emlékszem (jelen esetben két hétig sem tartott ki az emlék). A karakterek csak nevükben azonosak az első három kötet szereplőivel, csak árnyékuk önmaguknak, színtelenek, fakók. A cselekmény sem lett most olyan ütős, pedig az alapkonfliktusok jók voltak, sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőlük.

brigi11 P>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Esküszöm nem vagyok normális. Félbe kellett volna hagyni, vagy el se kezdeni. Ez a történet több sebből vérzik. Túl sok mindent akar mondani, egyik szál sincs rendesen kidolgozva, az izgalom meg úgy hiányzik belőle, mint a töltött káposztából a káposzta. És mégis végig olvastam, mert Lisbeth Salander egy fantasztikus karakter volt anno, és annyira a szívemhez nőtt, hogy akárhány bőrt próbálnak majd még lehúzni erről a sorozatról úgyis tovább fogom olvasni.

Balázs_Erőss>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Mindaddig amíg ki nem derült, hogy Lisbeth valójában egy ~160 cm-es terminátor, akit üthetnek, rúghatnak, meg se kottyan neki, még érdekes is volt.
Sőt, a tőzsde működéséről szóló rész nagyon is tetszett, mert a tőzsdézés szerintem is olyan, mint csirkebelsőségből vagy kávézaccból jósolni. Az ikrek történetszála is megért volna egy alaposabb kibontást, izgalmasabban, az iszlám vallási fanatikusok működéséről pedig már sokszor olvastam, bár nem a svéd környezetben.
Van tehát 4, akár önmagában is életképes ötlet, amit addig farigcsálnak, amíg belefér ~460 oldalba. Ez viszont hiba volt.
A haldokló főgonosz kártyáját az eredeti trilógia már elsütötte, így ez se adott hozzá sok újdonságot.
Az előző részhez képest határozott előrelépést tapasztaltam, de Lagercrantz nem Larsson. (Ez is egy okos, de legalább valós állítás.)

3 hozzászólás
bokrichard>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Mielőtt elkezdem, leszögezem, nem olvashatatlan, vagy egyéb abszolút negatív jelzővel ellátandó. Minden csak viszonyítás kérdése.

Ahogy Robert Ludlum-Eric Van Lustbader-féle staféta átadás a Bourne-nál, úgy Larsson Lagercrantz váltás is nagy veszélyeket rejteget. Akarva akaratlanul, de az olvasó az eredetit szereti, akarja viszontlátni, de ez nem mindig sikerül. Érzésem szerint mindkét példánál vannak a sorozatokban igenek és nemek. És ez a „nem” kategória.
Úgy látszik, hogy ez az év az egyszavas érzésekről fog szólni. A mostani szavam a tompa. Az alapkoncepció, a karakterek-még az általam igencsak szeretett Lisbeth, sőt még a „csavar” is a tompaságba veszik. Nincs meg benne az a kraft, a faktor, amitől azt mondanám, hogy "hú ez igen, ez valami, amire emlékezni fogok. De annyira nem rossz, hogy úgy temessem az egészet, ahogy van. Ahogy említettem: minden csak viszonyítás kérdése!

3 hozzászólás
PRicsmond>!
David Lagercrantz: Mint az árnyék

A negyedik rész befejezése óta vártam már ezt a könyvet, viszont az értékelések olvasása után nagyon félve kezdtem neki. Már annyira rossz könyvre számítottam, hogy a várthoz képest nem is lett annyira rossz.
Ugye a 4. részben feltűnt Lisbet gonosz ikertestvére Camilla, csak éppen a végén a kettejük összecsapása elmaradt. Én őszintén ennek a történet szálnak a folytatását olvastam volna legszívesebben, ehhez képest már a fülszöveg olvasása után nem értettem ebből mit akar kihozni Lagercranz. Végül is már a 4. rész után bejelentették a következő részek premierét szóval ez rész lehet az átvezető a Camilla szál lezárása előtt, legalábbis nagyon remélem.
Maga a történetszálakra én nem mondom, hogy unalmasak voltak. Ugye Lisbethtel már az elején találkozunk amikor is a börtönbüntetését tölti. Itt látogatja meg öreg pártfogója Holger aki ismét valamit új információt szolgáltat a múltjával kapcsolatban, mire ő megkéri Mikaelt, hogy nyomozzon már ő is kicsit a múltban. Ez lenne az egyik történetszál és innen jutunk el majd az ikerkíséretekig. Ezáltal ismerjük meg Leo és Dan történetét, majd a börtönös vonal segítségével pedig Faria történetét, aki családja miatt kerül a Flodbergába, majd Lisbeth látva a lány bántalmazásait a pártfogásába veszi. Itt tűnik fel Benito karaktere, akitől még a börtönőrök is be vannak rezelve.
Már sokan leírták az értékeléseikbe, hogy találó a cím, mert a főszereplőink csak árnyékuk önmaguknak, így én nem fogom, ha belegondolunk Lisbeth már az előző részben is árnyékként mozgott. És itt is valahogy így van. Inkább az a problémám, hogy rövid volt ez a rész. Mert az eredeti trilógia könyvei mind 500 oldal felett jártak, és ide is kellett volna még több oldal. Valahogy úgy éreztem, hogy mire David kibontott egy szálat a végére elfogyott a kraft a sztoriból és könnyen lezárt egy fejezetet. Listbeth börtönben töltött idejét is kifejthette volna bővebben, főleg annak tükrében, hogy Benitót olyan veszedelmes ellenfélnek harangozta be ehhez képest egy összecsapással le lett rendezve. De itt a börtönéletet szerintem, ki lehetett volna húzni pár oldallal.
Mindenképp szívszorító volt ami Holgerrel történt, bátor húzás volt és szerintem elérkezett ennek az ideje is. Ami nekem nagyon tetszett a sárkánytetoválás története, az szerintem rendben volt és szépen ki lett bontva, a záró jelenet pedig a templomban jó lezárása ennek a kötetnek, főleg miután az előtte lévő akciót kispórolta oldalakban.
Mindenesetre én várom a következő részt remélem folytatja a Camilla szálat, sőt remélem le is zárja, és nagyon bízom benne és tudom, hogy ez az egész sorozat Lisbeth köré épül, de most már a múltja boncolgatását is el lehetne hagyni, nem kell ezen erőlködni többet, sok mindent megismertünk már elég volt, ezzel nem kell az oldalszámot növelni, ez még most pont elég volt. Bízom benne, hogy tényleg Camilla és Spiders előtérbe kerülnek a következő részben, sőt utána én örülnék egy újabb olyan történetnek amikor egy sorozatgyilkos után nyomoznak hőseink, és DL több oldalon keresztül kalauzol el minket a világukban.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Az öregség értéktelenné tesz, visszaélnek vele.

59. oldal

robinson P>!

Talán még a YouTube-on is népszerű leszel. Az internet már csak ilyen aberrált emberek gyülekezete. Sohasem értettem igazán.

296. oldal

PRicsmond>!

– Az IQ önmagában semmit sem ér – nyilatkozta. – Göringé is magas volt. Attól még lehet valaki idióta.

robinson P>!

Mi az, ami még megbocsátható, és mi az, ami nem?

202. oldal

robinson P>!

Az óra 19.30-at mutatott.
Ez volt a nap legveszélyesebb időpontja a Flodberga női börtönben.

9. oldal

robinson P>!

Aztán elcsendesült minden csak, a tehervonat zakatolt odakint tovább.

85. oldal

robinson P>!

Már nem volt sok veszítenivalója. Most azonban mégis aggodalom járta át a szívét, és talán épp az iratok miatt.El akarta olvasni őket, hogy segíthessen Lisbethnek. Hirtelen talált valamit, ami értelmet adott az életének.

101. oldal

robinson P>!

Siratta mindazt, amit soha nem tudhatott meg, és azt is, amiről tudott. De leginkább azt, amiről hallott.

285. oldal

robinson P>!

Malinnak hosszú lába volt, szép sötét szeme és különleges képessége arra, hogy beigya magát az ember bőre alá.

55. oldal

PRicsmond>!

– Akkor bizonyára megérti. Muszáj információkhoz jutnom, maga pedig nem fog megakadályozni ebben.
– És miért ne tenném?
– Mert már így is hagyta, hogy túl messzire menjenek a dolgok idebent. Én meg cserébe segítek megtörni Benitót.
– Benito könyörtelen.
– Én is az vagyok – válaszolta Salander.

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander

A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A Vegyész
Kristina Ohlsson: Mostohák
Chevy Stevens: Aznap éjjel
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Anders de la Motte: Halálos ősz
Malin Persson Giolito: Quicksand
Mons Kallentoft: Véres tél
Ittzés Laura: Nyolc perc
Jason Matthews: Az árulás palotája
Tom Rob Smith: A tanya