Mint ​az árnyék (Millennium 5.) 71 csillagozás

David Lagercrantz: Mint az árnyék

Lisbeth Salander büntetését tölti a Flodberga női börtönben, és mindent elkövet, hogy kimaradjon a foglyok közötti konfliktusokból. Ám a bajok így is megtalálják. Védelmébe vesz egy fiatal bangladesi nőt, és emiatt egyenesen a börtönt uraló maffia fejével, Benitóval kerül összetűzésbe. Közben meglátogatja őt Holger Palmgren, akinek sikerült olyan dokumentumokhoz hozzájutnia, amelyek más megvilágításba helyezik a hatósági túlkapásokat, amelyeket Lisbethnek gyerekkorában kellett elszenvednie. A lány megkéri Mikael Blomkvistot, hogy járjon utána a dolognak. A nyomok egy bizonyos Leo Mannheimerhez vezetnek, aki egy tőzsdeügynökség társtulajdonosa. De hogyan függhet össze egy jómódú pénzügyi szakember múltja Lisbethével? És mit tehet a lány az egyre agresszívebb Benitóval és bandájával szemben?

Eredeti mű: David Lagercrantz: Mannen som sökte sin skugga

>!
Animus, Budapest, 2017
468 oldal · ISBN: 9789633245347 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2017
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245330 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jan Bublanski


Kedvencelte 4

Most olvassa 9

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson MP
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Vártam, akartam, bíztam Lagercrantzban. Ez most nem sikerült neki. Őszintén bízom benne: nem lesz folytatás a továbbiakban. Nem kellene lerombolni a mítoszt. David lásd be, ez túl nagy falat már neked! Hálás és elismerő köszönet az Animus Kiadónak, hogy elhozta, bevállalta ezt a regényt.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/09/mint-az-arnyek.html

7 hozzászólás
>!
bokrichard
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Mielőtt elkezdem, leszögezem, nem olvashatatlan, vagy egyéb abszolút negatív jelzővel ellátandó. Minden csak viszonyítás kérdése.

Ahogy Robert Ludlum-Eric Van Lustbader-féle staféta átadás a Bourne-nál, úgy Larsson Lagercrantz váltás is nagy veszélyeket rejteget. Akarva akaratlanul, de az olvasó az eredetit szereti, akarja viszontlátni, de ez nem mindig sikerül. Érzésem szerint mindkét példánál vannak a sorozatokban igenek és nemek. És ez a „nem” kategória.
Úgy látszik, hogy ez az év az egyszavas érzésekről fog szólni. A mostani szavam a tompa. Az alapkoncepció, a karakterek-még az általam igencsak szeretett Lisbeth, sőt még a „csavar” is a tompaságba veszik. Nincs meg benne az a kraft, a faktor, amitől azt mondanám, hogy "hú ez igen, ez valami, amire emlékezni fogok. De annyira nem rossz, hogy úgy temessem az egészet, ahogy van. Ahogy említettem: minden csak viszonyítás kérdése!

3 hozzászólás
>!
PRicsmond
David Lagercrantz: Mint az árnyék

A negyedik rész befejezése óta vártam már ezt a könyvet, viszont az értékelések olvasása után nagyon félve kezdtem neki. Már annyira rossz könyvre számítottam, hogy a várthoz képest nem is lett annyira rossz.
Ugye a 4. részben feltűnt Lisbet gonosz ikertestvére Camilla, csak éppen a végén a kettejük összecsapása elmaradt. Én őszintén ennek a történet szálnak a folytatását olvastam volna legszívesebben, ehhez képest már a fülszöveg olvasása után nem értettem ebből mit akar kihozni Lagercranz. Végül is már a 4. rész után bejelentették a következő részek premierét szóval ez rész lehet az átvezető a Camilla szál lezárása előtt, legalábbis nagyon remélem.
Maga a történetszálakra én nem mondom, hogy unalmasak voltak. Ugye Lisbethtel már az elején találkozunk amikor is a börtönbüntetését tölti. Itt látogatja meg öreg pártfogója Holger aki ismét valamit új információt szolgáltat a múltjával kapcsolatban, mire ő megkéri Mikaelt, hogy nyomozzon már ő is kicsit a múltban. Ez lenne az egyik történetszál és innen jutunk el majd az ikerkíséretekig. Ezáltal ismerjük meg Leo és Dan történetét, majd a börtönös vonal segítségével pedig Faria történetét, aki családja miatt kerül a Flodbergába, majd Lisbeth látva a lány bántalmazásait a pártfogásába veszi. Itt tűnik fel Benito karaktere, akitől még a börtönőrök is be vannak rezelve.
Már sokan leírták az értékeléseikbe, hogy találó a cím, mert a főszereplőink csak árnyékuk önmaguknak, így én nem fogom, ha belegondolunk Lisbeth már az előző részben is árnyékként mozgott. És itt is valahogy így van. Inkább az a problémám, hogy rövid volt ez a rész. Mert az eredeti trilógia könyvei mind 500 oldal felett jártak, és ide is kellett volna még több oldal. Valahogy úgy éreztem, hogy mire David kibontott egy szálat a végére elfogyott a kraft a sztoriból és könnyen lezárt egy fejezetet. Listbeth börtönben töltött idejét is kifejthette volna bővebben, főleg annak tükrében, hogy Benitót olyan veszedelmes ellenfélnek harangozta be ehhez képest egy összecsapással le lett rendezve. De itt a börtönéletet szerintem, ki lehetett volna húzni pár oldallal.
Mindenképp szívszorító volt ami Holgerrel történt, bátor húzás volt és szerintem elérkezett ennek az ideje is. Ami nekem nagyon tetszett a sárkánytetoválás története, az szerintem rendben volt és szépen ki lett bontva, a záró jelenet pedig a templomban jó lezárása ennek a kötetnek, főleg miután az előtte lévő akciót kispórolta oldalakban.
Mindenesetre én várom a következő részt remélem folytatja a Camilla szálat, sőt remélem le is zárja, és nagyon bízom benne és tudom, hogy ez az egész sorozat Lisbeth köré épül, de most már a múltja boncolgatását is el lehetne hagyni, nem kell ezen erőlködni többet, sok mindent megismertünk már elég volt, ezzel nem kell az oldalszámot növelni, ez még most pont elég volt. Bízom benne, hogy tényleg Camilla és Spiders előtérbe kerülnek a következő részben, sőt utána én örülnék egy újabb olyan történetnek amikor egy sorozatgyilkos után nyomoznak hőseink, és DL több oldalon keresztül kalauzol el minket a világukban.

>!
zsuzana P
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Kedves Lisbeth és Mikael!
Hamar gyógyultok meg, mert most úgy éreztem önmagatok árnyékai voltatok. Vagy csak a cím miatt tettétek? Nem tudom, csak azt hogy hiányoztatok. De most, hogy újra találkoztunk nem találtam a szikrát, ami eddig közöttünk megvolt. Jó volt az idő, míg veletek voltam, de közel sem olyan jó, mint eddig. Remélem hamar felépültök.
Üdv.:egy rajongó!

>!
hcs23
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Sokakhoz hasonlóan úgy örültem a regény megjelenésének, mint majom a farkának kisgyerek a rég elveszett játékának, és mivel Lagercrantz többé-kevésbé megugrotta a kívánt szintet az előző résszel, elég kevés félelemmel. Az, h elvállalta a folytatást, hihetetlen bátorságról tanúskodik, de be kell látni, h 1) az, h az előző jól sikerült (és bebizonyosodott, h Lagercrantz képességeivel alapvetően nincs baj), nem jelenti azt, h a következő (jelen esetben ez) is jól fog, 2) az nem lehet mentség, h az „előd” túl magasra tette a lécet. Ezzel mindenki tisztában volt, ő is, a kiadó is, a család is, és vállalta – de ezúttal elbukott. A tetoválás előtérbe kerülése jó ötlet volt, de többet is ki lehetett volna hozni belőle, mint ahogyan a történetből is – annak ellenére, h a történetszál az előzmények és a szereplők jellegének köszönhetően szinte nem is lehet más, mint Lisbeth és Mikael nyomozása valami olyannal kapcsolatban, ami az egész történetet elviszi a hátán. Ha már itt tartunk, szeretett szereplőinkből is keveseltem az adagot, meglehetősen háttérbe szorultak, és a tulajdonképpeni nyomozati ügy sem tartogatott túl sok izgalmat/meglepetést. Annyian lelőtték már ezt, de remélem a következő rész (ha lesz) nem lesz az előzőeknek ennyire árnyéka, mert alapjában véve önállóan nem annyira katasztrófa ez sem, de a többihez képest nagyon kevés.

>!
Kovaxka P
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Nagyon vártam, de csalódnom kellett. A negyedik részt szerettem, feléledt bennem a remény, hogy még többször olvashatok Lisbeth Salanderről és Mikael Blomkvistról. Sok minden volt ebben a regényben, még jó sztori is, meló is, de csak iparosmunka lett. Hiányzik belőle a lélek, mintha megunta volna a főszereplőit a szerző. A történet is ellaposodott a végére, az akció sem dobta fel. A lezárás meg végképp nem volt adekvát. Nincs is kedvem többet írni, rossz a hangulatom miatta.

2 hozzászólás
>!
pingvin1
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Nekem ez a rész is tetszett :-)) Persze, hogy más két író tollából olvasni , de nekem a főszereplők a fontosak a történetben. Sok szereplő volt, sok történetben. Az utolsó hatvan oldalnál azon gondolkodtam, hogy lesz ennyi mindennek a lezárása…. hát gyorsan :-( ezért a fél pont levonás.
Ha lesz folytatása azt is olvasni fogom :-))

>!
dwistvan P
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Stieg Larsson könyveinek méltó folytatása. Bravúros megoldások, párhuzamosan folyó izgalmas események váltakozó ismertetése, állandó veszélyek szította feszültség. Ez a könyv is sikerrel tiltakozik a kiszolgáltatottak igazságtalan bántalmazása ellen. Tiszteletre méltó, hogy egy tehetséges író elkezdett sorozatát ilyen mindenben tökéletesen illeszkedő módon tudja valaki folytatni. Mind az öt kötet egyformán izgalmas történet. Reménykedem, hogy még olvashatok további köteteket a főhősökről.

>!
bedith 
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Az előző rész után kicsit félve vettem kezembe ezt a könyvet, abban kicsit sok volt mér számomra a „lélek”. Ebben a részben a cselekményeké volt a főszerep és ez nagyon tetszett. Bár így kicsit elvesztette a „skandináv krimi” jellegét, de nem is baj. Az alap sztori is jó, az ikrekről írni mindig hálás téma. Várom a folytatást, remélem ez a „stílus” folytatódik.

>!
lilaköd P
David Lagercrantz: Mint az árnyék

Az első jelző, ami eszembe jut a könyvről, hogy lapos. Hol van a tűz? Hol maradt az akció, a lendület, az élet? Ebből a részből kispórolta az író. Jóformán még a megszokott szereplők is kimaradtak. Úgy mint Lisbeth Salander és Mikael Blomkvist. Nagyon árnyékba kerültek.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Talán még a Yuo Tube-on is népszerű leszel. Az internet már csak ilyen aberrált emberek gyülekezete. Sohasem értettem igazán.

296. oldal

>!
PRicsmond

– Az IQ önmagában semmit sem ér – nyilatkozta. – Göringé is magas volt. Attól még lehet valaki idióta.

>!
robinson MP

Az óra 19.30-at mutatott.
Ez volt a nap legveszélyesebb időpontja a Flodberga női börtönben.

9. oldal

>!
robinson MP

Mi az, ami még megbocsátható, és mi az, ami nem?

202. oldal

>!
robinson MP

Aztán elcsendesült minden csak, a tehervonat zakatolt odakint tovább.

85. oldal

>!
robinson MP

Már nem volt sok veszítenivalója. Most azonban mégis aggodalom járta át a szívét, és talán épp az iratok miatt.El akarta olvasni őket, hogy segíthessen Lisbethnek. Hirtelen talált valamit, ami értelmet adott az életének.

101. oldal

>!
robinson MP

Siratta mindazt, amit soha nem tudhatott meg, és azt is, amiről tudott. De leginkább azt, amiről hallott.

285. oldal

>!
robinson MP

Malinnak hosszú lába volt, szép sötét szeme és különleges képessége arra, hogy beigya magát az ember bőre alá.

55. oldal

>!
PRicsmond

– Akkor bizonyára megérti. Muszáj információkhoz jutnom, maga pedig nem fog megakadályozni ebben.
– És miért ne tenném?
– Mert már így is hagyta, hogy túl messzire menjenek a dolgok idebent. Én meg cserébe segítek megtörni Benitót.
– Benito könyörtelen.
– Én is az vagyok – válaszolta Salander.

>!
PRicsmond

Lisbeth nemcsak az évtized leleplezését szolgáltatta neki, és segített abban, hogy a Millennium visszanyerje tekintélyét a nyilvánosság előtt. Egy gyerek életét is megmentette, felgöngyölített egy nemzetközi bűnszövetkezetet, és ha a férfi valamiben biztos lehetett, hát az az, hogy a főügyész, Richard Ekström és a Járásbíróság együttesen nem más, mint hülyék gyülekezete.