Ami ​nem öl meg (Millennium 4.) 275 csillagozás

David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Rajongók milliói remélték, hogy a skandináv krimit világhíressé tevő tetovált lány története így vagy úgy, a szerző, Stieg Larsson hirtelen halála után is folytatódhat. Időről időre nem megerősített hírek kaptak szárnyra a Millennium-sorozat fiók mélyén rejtőző negyedik kötetéről. Mígnem egy váratlan fordulattal a svéd kiadó felkérte a közismert írót, újságírót, David Lagercrantzot, hogy írja meg a folytatást. Lisbeth Salander, a tetovált lány tehát újra a rosszfiúk nyomába ered, s a regényben természetesen feltűnik Mikael Blomkvist, a Millennium főszerkesztője is. Az akciódús cselekményről most csak annyit árulhatunk el, hogy egy különleges képességű kisfiú is kulcsszerepet kap benne.

Eredeti mű: David Lagercrantz: Det som inte dödar oss

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Animus, Budapest, 2015
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243336 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2015
496 oldal · ISBN: 9789633243343 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Mikael Blomkvist · Polgár Judit


Kedvencelte 23

Most olvassa 32

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

DL sikerrel vette az akadályokat, még a léc sem rezgett. Engem meggyőzött, vállalható, jól illeszkedik a sorozatba. Hamarosan bővebben is.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/09/ami-nem-ol-meg.html

2 hozzászólás
>!
Bla I
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Stieg Larsson világsikert aratott trilógiája súlyos örökséget hagyott bárkire, aki felveszi a kesztyűt, vállalja a kihívást és folytatja a sorozatot. DL megtette, s ezzel nagyon sok embernek, nagyon sok örömet okozott. Az olvasók ebben a lassan önmagából is kiforduló világban újra beleképzelhették magukat a mindenek feletti szájberzseni, Lisbeth Salander szerepébe, aki megfenyíti és megbünteti a poziciójukkal, helyzetükkel visszaélő „rosszakat” és az igazságszerető, – s azt ki is derítő – Mikael Blomkvist szerepébe is, akiben felébred az érdeklődés és vágyódás, hogy újra többet tudjon róla – régi partneréről –, hogy újra együtt legyenek. A téma aktuális, az NSA, amely korlátlan lehetőségein keresztül mindenkit lehallgat, mindenkinek belenéz az alsóneműjébe, fiókjába, zsebébe, ahogy azt a valódi hírekből ismerve pl. a német kancellárral is megtették. A Millenium-ot ismét egzisztenciális válságba sodorja ez a fránya, s megállni nem akaró, múló idő, s a gazdaság és társadalom szűnni nem akaró folyamatos átalakulása. Jó regény született, a világhíres sorozat folytatásához méltó, új fejezet. Bár az autista gyermek kissé elcsépelt elemnek tűnik…

>!
Csoszi P
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Egy könyv, amitől hülyegyereknek éreztem magam, és csak néztem, mint Rozi a moziban. Sokszor nem értettem miről van szó, mert annyira belemélyedt a matematikába, a mesterséges intelligencia kutatásba, a kvantumos cuccokba. Rengeteg szereplő, szervezet, mellékszál, és mind összefonódik valahogy, mint egy szép nagy pókháló. Ember legyen a talpán, aki képes kibogozni a kapcsolatokat, az összefüggéseket. Mikael az elején egy megfáradt „öregember” benyomását keltette, akit semmi nem érdekel, és mintha épp a középkorúak válságát élné át. Majd belefut egy nagy sztoriba, amely természetesen valamilyen módon Lisbeth-hez is köthető, és ez ismét felrázza, és a korábban már megszokott megszállottság jellemzi. A történet izgalmas volt. Több szereplőt sajnáltam spoiler. A kis August a rajzaival, és a matematikai zsenialitásával lenyűgözött, ugyanakkor félelmetes is az ő saját kis világa. Érdekes volt, amit a savant-szindrómáról írt. Erről a betegségről még nem is hallottam. A korábbi részekben már olvashattam egy kicsit Camilláról spoiler Nem okozott csalódást az író váltás, és remélem, hogy lesz még legalább egy rész.

>!
Animus, Budapest, 2015
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243336 · Fordította: Erdődy Andrea
2 hozzászólás
>!
mate55 
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

A sorozat rajongói számára (mint én is) lehetőséget nyújt arra, hogy megismételje a nagy kérdést: miért volt olyan népszerű a millenniumi trilógia? Persze, az egy lenyűgöző bűnözői történet volt, és sok mindent elárasztott a regényíró mesterségének életben tartható szabályairól. Larsson prózája fájdalmasan feltűnő. A regények sűrű beszámolókat tartalmaznak a svéd politikai történelemről, a pénzügyi újságírásról és a végtelen jelenetekről. Az erőszak bőséges és zsigeri. És tökéletes. Mi még mindig reménykedhetünk abban, hogy Larsson egyik fájljának egy történetét egy napon nyilvánosságra hozzák. De addig is a legjobb dolog, ami történt: Lagercrantz könyve. Tiszteletteljes és szeretetteljes tisztelgés az eredeti sorozathoz. Egy olyan szerethető regény, amely mélyebben boncolgatja Salander múltját, miközben egy titokzatos társadalmi környezetben (kémek, számítógépes bűnözők és a kormányzati szövetkezetek kegyetlen alvilága) egy erőteljes összeesküvést leplez le. Lagercrantz ügyesen összekapcsolja Larsson munkásságának és karakterének szellemét saját irodalmi készségeivel és fényes képzelőerejével. Egy krimi, melyben Salander be van sodorva korunk egyik vitatott kérdésébe, egy „káros vagy jóságos” géniusz szuperhacker karakterébe. Kétségtelen, hogy Lagercrantz kiváló munkát végzett. Lehet, hogy még jobb író, mint Larsson. De a kérdés az: lenyűgözhet-e ezeknek a karakterek feltámasztásával? Sajnos a válasz: nem igazán. Mert van valami, ami nem működik eléggé. Lehet, hogy maga Lisbeth Salander? Mert Larsson könyvei kifejezetten a nőkkel szembeni erőszakról szóltak, és Salanderben egy olyan lángoló, mégis sebezhető „járművet” teremtett, aki a társadalmi igazságtalanság ezen ágán érez. Vagy Larsson pontossága, szigorúsága és tüze hiányzik? Vagy a matematika és a számítástechnika részletes leírása (bonyolult pillanatok vannak, amikor a szereplők olyan dolgokat tárgyalnak, mint a szingularitás elmélete, a fekete lyukak, az elsőszámú faktorizáció és az öntanító algoritmusok) ami gyakorta „visszafogja” az elbeszélés élvezetét? Szerintem, még nem tudja, hogyan lehet a varázslatot kiváltani. Még egy észrevétel: egy kis áthallást éreztem a nyomozás szempontjából, (egy régebben olvasott könyv által) az Asperger-szindrómáns autista fiúval kapcsolatban Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

>!
gybarbii
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Mikor láttam, hogy jön A tetovált lány következő része, egyből előrendeltem rá, mégis eddig tartott, amíg kézbe vettem, nagyon tartottam attól, hogy David Lagercrantz hogyan veszi az akadályokat…
De szerencsére nem kellett csalódnom! És már annyira hiányoztak Lisbeth-ék, olyan jó volt újra elmerülni a világukban, még akkor is ha ennyire kaotikus… :) Tetszett a könyv, izgalmas volt, alig bírtam letenni, egyszer még a metrón is fent maradtam véletlenül, mert nem vettem észre, hogy már 4 megállóval előbb le kellett volna szállnom… :)
Tetszett, hogy több szálon fut a történet, amelyek a végére valahogy mégis mind összekapcsolódnak. Tetszett, hogy még többet megtudhattam Lisbeth életéről. Tetszett, hogy a téma annyira modern volt, és tetszettek a történet csavarjai is, amilyen Lagercrantz többször is meglepett.
Higgyétek el, nagyon tartottam a könyvtől! Én azt a tábort erősítettem, aki azt mondta, hogy nem szabadna másnak folytatnia Stieg Larsson történetét, de Lagercrantz meggyőzött! Remélem, olvashatom majd a következő köteteteket is, hiszen azért maradtak elvarratlan szálak… :)

>!
Balázs_Erőss P
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Ami nem öl meg… az ebben az esetben az izgalom. Pont azok a helyzetek lettek elmaszatolva, amik az első három részben (vagy mondom inkább: az eredeti sorozatban) annyira jól voltak időzítve, kidolgozva.
Most túl sok mindent hagytak függőben, bújkálni a sötétben. Néha a kevesebb, több, ezt szokták mondani,most viszont a kevesebb, még az elégségeshez is karcsú.
Ez a könyv olyannyira unalmassá tette az összes fő karaktert, hogy semmi, de semmi indíttatást nem érzek, hogy várjak bármi folytatást. Esetleg ha másvalaki írná meg. Lehet, hogy az segítene (csak az Úr adja, hogy ne Lars Kepler legyen!).
Kriminek jó, de túl fapados, csak a korábbi történetből visszaköszönő szereplők árnyéka miatt adtam annyit, amennyit.
Ami nem öl meg… az most harmatgyenge lett.

1 hozzászólás
>!
Szilvi00 P
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Nem kis fába vágta a fejszéjét David Lagercrantz azzal, hogy elvállata egy ekkora rajongói táborral rendelkező sorozat folytatását.
Szerintem egész jól sikerült neki!
Igazán próbált kitenni magáért, a téma ennél aktuálisabb nem is lehetne, NSA, mesterséges szuperintelligencia, ipari kémkedés stb. Mindig is kedveltem az ilyen témájú krimiket, szóval nálam már eleve előnnyel indult az író :D. Arról nem is beszélve, hogy ezzel pont testhezálló feladat elé állította kedvenc hackerünket, Lisbeth-et, szóval mondhatjuk úgy is, hogy biztosra ment. Akciódús, izgalmas volt, jó volt újra találkozni a régi szereplőkkel, az új karakterek is tetszettek, de hogy őszinte legyek, az autista kisfiú „kártya” kicsit agyoncsépelt ötlet…
Valami egyszerűen hiányzott, valami, amit csak Stieg Larsson tudott nekem megadni, de ha lesz még folyatás, biztosan el fogom olvasni!

>!
nola P
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Igaz, hogy nem voltam kifejezetten Millennium rajongó, de szerettem a sorozatot, különösen az első részt. Így kicsit bánt, hogy a folytatás ekkora csalódást okozott. Kezdjük azzal, ami a legjobban hiányzott ebből a regényből: a skandináv hangulat. Vagy egyáltalán bármiféle hangulat. A történetnek nincs íve, széttöredezett „jelenetek” lettek egymásra halmozva, rengeteg benne a szájbarágós ismétlés, az események sokszor nem a szemünk előtt történnek, hanem valamelyik karakter (egy a rengetegből) elmeséli. Igen, ez a másik, ami rettentő zavaró volt: ennek a regénynek nem voltak főszereplői, ellenben a kelleténél jóval több mellékszereplőt ismerhettünk meg. Mélyebben persze senkit, de még a legjelentéktelenebb taxisofőr magánéletéről is olvashattunk két-három mondatot, ami tökéletesen irreleváns volt a sztori szempontjából. És ilyenre sajnos tucatnyi példa található a regényben. Ha ez egy film lenne (kissé sarkítva ugyan, de) valahogy így kéne elképzelni: akciójelenet, autós üldözés, lövöldözés, szélvédők törnek, majdnem elütnek egy gyalogost, és itt megszakítva a jelenetet, kimerevedik a kép, mutatják a gyalogost, a narrátor pedig megszólal: „ő itt Béla. Béla 41 éves, könyvelő. Csalja a feleségét, de még nem tudja, hogy a felesége is őt. Reggelire szalonnás tojásrántottát evett. Szereti Bruce Springsteen zenéjét.” – Majd folytatódik tovább az autós üldözős jelenet, Béla pedig természetesen soha többet nem kerül szóba a filmben.
Hát… valami hasonlót éreztem végig olvasás közben.
Nem várom egy skandináv krimitől, hogy a világot váltsa meg, csak legyen skandináv, és legyen krimi. Sajnos ez a könyv egyiknek sem tudott megfelelni.

2 hozzászólás
>!
Charbogardy_Jolán
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Lisbeth Salander makes Chuck Norris cry.
Na jó.
Eredetileg ezt a mondatot Takeshi Kovacsnak szántam, ugyanis épp a Valós halált próbáltam volna olvasni, és így hangzott volna, hogy Takeshi Kovacs makes Chuck Norris cry (félbehagytam, semmi nem inspirál, hogy befejezzem, de nem is ez a lényeg.) Aztán megkaptam a poszthumusz Tetovált lány 4-et és mindent eldobtam (Takeshi Kovácsot konkrétan), amit addig olvastam.
Tisztában vagyok vele, hogy a jogok öröklésében felmerülnek erkölcsi aggályok (nem is vásároltam meg), de szerintem a kényszeres olvasókat nem igazán fogja eltántorítani attól, hogy valami Robin Hood-osan illegális formátumban hozzálássanak a szöveghez. És amit kapnak: egy nagyon jó ötletekkel teli, jól átgondolt, izgalmas, finomra hangolt pastiche. Lagercrantz szerintem abban jó, hogy megtalálja a korszellemet, és azt kezdi el mesterien pengetni. Plusz én kábé annyira örültem Lisbeth Salandernek meg Kalle Blomkvistnak, mint egy kiskutya, amikor hazaér a gazdája. Csendben megjegyzem, hogy Stieg Larsson talán nem írta volna le Lisbethről, hogy „vagány” (vagy lehet, hogy a fordító a hunyó?), de ettől függetlenül szerintem műfajában kiemelkedő, szellemileg és zsigerileg egyaránt kielégítő/stimuláló szöveg, és én ráadásul még szeretem a többnapos kialvatlanság érzését, amikor átcsúszik az olvasóidő az alvóidőbe. És SPOILER! nem úgy tűnt, mint aminek vége van. Ha lesz funding, lesz Millenium 5. Szerintem jövőre esélyes (örülnék, ha Lisbeth nem olyan lenne, mint Harry Potter, elég zavaró, ha lassabban öregszik a karakter, mint a t. olvasó).
Szerintem aki szerette az első hármat, ezt is csípni fogja.

>!
PRicsmond
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Az év egyik legjobban várt könyve volt nálam David Lagercrantz történet és nagyon bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni és a Stieg Larsson által hátrahagyott nehéz örökség súlyát is el tudja majd viselni. Hát így a történet végére érve azt mondom, és lehet, hogy lesznek olyanok akik hülyének fognak nevezni vagy rám mondják, hogy nem értek a skandináv krimikhez, de simán vette DL a kihívást és egy nagyon jó folytatást írt a nagysikerű Millennium trilógiához.
Nekem az volt a bajom a művel, hogy szívesen olvastam volna még tovább is jó lett volna ha még 100 oldallal bővebb a sztori, de így is nagyon nagy élmény volt olvasni.
Amennyi információ morzsát el lehetett érni a neten a sztoriról én azt mindet próbáltam elolvasni és gondoltam is még a könyv fellapozása előtt is, hogy nagyon érdekes lett, de emellett megmaradt a dinamika is a történetben. Nagyon jó volt a régi kedvenc karakterekről olvasni Lisbeth, Mikael, Palmgren, Bublanski és jól eltaláltak lettek az új szereplők is. Nagyon tetszett a témaválasztás elég high-tech-es lett az alaptörténet, de meg lehet érteni az események ok-okozatát.
De ami miatt tőlem egy hatalmas elismerést kap David az egyrészt a magánéleti szálak tovább vitele nagyon jól illeszkedik az Ami nem öl meg a sorozatba, Lisbeth életéből újabb érdekes fejezetet kapunk (Elméletileg nem használta DL Larsson jegyzeteit) szóval ha tényleg nem használt fel semmilyen vázlatot Larsson 4. részhez készített jegyzeteiből akkor fantasztikus ahogy összeillesztette a történet darabkáit.
Én legjobban akkor csalódnék ha nem készülne folytatás, bár lezárt történetet kapunk ettől függetlenül marad nyitott szál ami a sorozatot tovább bővítheti ezzel akár újabb trilógiára is duzzaszthatja.
Ízlések és pofonok, biztos lesznek olyanok akiknek nem fog tetszeni mert nagyon szerették Larsson-t, de egy biztos igazából az új részbe se lehet alapjaiban belekötni mert tényleg nagyon jól sikerült, remélem lesz folytatása.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Szilvi00 P

Mindenki be akar illeszkedni, meg akar felelni, és ennek a nevében leírhatatlan ostobaságokra képes.

295. oldal

>!
robinson P

– És ez a lány, sosem mutatkozott be?
– Én próbáltam kiszedni belőle, hogy hívják, erre savanyú arccal annyit mondott, hívjam nyugodtan Harisnyás Pippinek, és bár nyilvánvalóan nem így hívták, azért volt benne valami…

48. oldal

>!
robinson P

Mikael Blomkvist mindössze néhány órát aludt, s ennek egyetlen oka Elizabeth George volt, akinek regényét egész éjjel nem bírta letenni.

16. oldal

>!
robinson P

– A valóság olykor meglehetősen valószerűtlen – magyarázta Bublanski. – Épp ez teszi különössé.

313. oldal

>!
FreeAngel

…sosem a megfelelő emberek éreznek lelkiismeret-furdalást. Akik a valódi szenvedést okozzák a világban, azok mit sem törődnek vele. Azok éreznek bűntudatot, akik a jó ügyért harcolnak.

253. oldal

>!
Bla I

…a számítógépek segítségével akarta megismételni az evoluciót. Tanító algoritmusokkal dolgozott, amelyek próbálkozások által, a sikertelenségekből tanulva tökéletesítik önmagukat

201. oldal

>!
robinson P

– Mindenesetre az éjszaka közepén felhívta Mikael Blomkvistet, azzal, hogy valamit el akar mondani neki,
– Régebben ilyenkor papot hívtak.

195. oldal

>!
Szilvi00 P

(…) egyszer beszélt is egy idős nővel, aki állította, hogy valójában ő írta a Harry Potter-könyveket, és J. K. Rowling telepatikus úton lopta el azokat tőle.

40. oldal

>!
robinson P

Frans Baldert mindenki csapnivaló apának tartotta, és nem volt ezzel másként ő maga sem.

(első mondat)

>!
gybarbii

Most kinyílt az autó ajtaja, és kiszállt egy férfi, akiben Peter egy pillanatnyi zavarodottságot követően felismerte Mikael Blomkvist újságírót. Hogy mi a fészkes fenéért mászkál erre az összes celeb pont ezen az éjszakán?

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikael Blomkvist

A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Házirend
Belinda Bauer: A 19-es holttest
James Grippando: Gyilkos szándék
Erik Axl Sund: Bomlás
Lars Kepler: A bosszúálló
Jens Lapidus: Instant dohány
Kristina Ohlsson: Dávidcsillagok
Carin Gerhardsen: Aludj csak, kicsim!
Anders Roslund – Stefan Thunberg: Hajsza