Ami ​nem öl meg (Millennium 4.) 341 csillagozás

David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Rajongók milliói remélték, hogy a skandináv krimit világhíressé tevő tetovált lány története így vagy úgy, a szerző, Stieg Larsson hirtelen halála után is folytatódhat. Időről időre nem megerősített hírek kaptak szárnyra a Millennium-sorozat fiók mélyén rejtőző negyedik kötetéről. Mígnem egy váratlan fordulattal a svéd kiadó felkérte a közismert írót, újságírót, David Lagercrantzot, hogy írja meg a folytatást. Lisbeth Salander, a tetovált lány tehát újra a rosszfiúk nyomába ered, s a regényben természetesen feltűnik Mikael Blomkvist, a Millennium főszerkesztője is. Az akciódús cselekményről most csak annyit árulhatunk el, hogy egy különleges képességű kisfiú is kulcsszerepet kap benne.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Animus, Budapest, 2018
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243336 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2017
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243336 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2015
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243336 · Fordította: Erdődy Andrea

1 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Mikael Blomkvist · Erika Berger · Hans Faste · Jan Bublanski · Polgár Judit · Richard Ekström


Kedvencelte 23

Most olvassa 23

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 128

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

robinson P>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

DL sikerrel vette az akadályokat, még a léc sem rezgett. Engem meggyőzött, vállalható, jól illeszkedik a sorozatba. Hamarosan bővebben is.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/09/ami-nem-ol-meg.html

2 hozzászólás
Bla I>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Stieg Larsson világsikert aratott trilógiája súlyos örökséget hagyott bárkire, aki felveszi a kesztyűt, vállalja a kihívást és folytatja a sorozatot. DL megtette, s ezzel nagyon sok embernek, nagyon sok örömet okozott. Az olvasók ebben a lassan önmagából is kiforduló világban újra beleképzelhették magukat a mindenek feletti szájberzseni, Lisbeth Salander szerepébe, aki megfenyíti és megbünteti a poziciójukkal, helyzetükkel visszaélő „rosszakat” és az igazságszerető, – s azt ki is derítő – Mikael Blomkvist szerepébe is, akiben felébred az érdeklődés és vágyódás, hogy újra többet tudjon róla – régi partneréről –, hogy újra együtt legyenek. A téma aktuális, az NSA, amely korlátlan lehetőségein keresztül mindenkit lehallgat, mindenkinek belenéz az alsóneműjébe, fiókjába, zsebébe, ahogy azt a valódi hírekből ismerve pl. a német kancellárral is megtették. A Millenium-ot ismét egzisztenciális válságba sodorja ez a fránya, s megállni nem akaró, múló idő, s a gazdaság és társadalom szűnni nem akaró folyamatos átalakulása. Jó regény született, a világhíres sorozat folytatásához méltó, új fejezet. Bár az autista gyermek kissé elcsépelt elemnek tűnik…

Csoszi>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Egy könyv, amitől hülyegyereknek éreztem magam, és csak néztem, mint Rozi a moziban. Sokszor nem értettem miről van szó, mert annyira belemélyedt a matematikába, a mesterséges intelligencia kutatásba, a kvantumos cuccokba. Rengeteg szereplő, szervezet, mellékszál, és mind összefonódik valahogy, mint egy szép nagy pókháló. Ember legyen a talpán, aki képes kibogozni a kapcsolatokat, az összefüggéseket. Mikael az elején egy megfáradt „öregember” benyomását keltette, akit semmi nem érdekel, és mintha épp a középkorúak válságát élné át. Majd belefut egy nagy sztoriba, amely természetesen valamilyen módon Lisbeth-hez is köthető, és ez ismét felrázza, és a korábban már megszokott megszállottság jellemzi. A történet izgalmas volt. Több szereplőt sajnáltam spoiler. A kis August a rajzaival, és a matematikai zsenialitásával lenyűgözött, ugyanakkor félelmetes is az ő saját kis világa. Érdekes volt, amit a savant-szindrómáról írt. Erről a betegségről még nem is hallottam. A korábbi részekben már olvashattam egy kicsit Camilláról spoiler Nem okozott csalódást az író váltás, és remélem, hogy lesz még legalább egy rész.

>!
Animus, Budapest, 2015
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243336 · Fordította: Erdődy Andrea
2 hozzászólás
mate55 P>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

A sorozat rajongói számára (mint én is) lehetőséget nyújt arra, hogy megismételje a nagy kérdést: miért volt olyan népszerű a millenniumi trilógia? Persze, az egy lenyűgöző bűnözői történet volt, és sok mindent elárasztott a regényíró mesterségének életben tartható szabályairól. Larsson prózája fájdalmasan feltűnő. A regények sűrű beszámolókat tartalmaznak a svéd politikai történelemről, a pénzügyi újságírásról és a végtelen jelenetekről. Az erőszak bőséges és zsigeri. És tökéletes. Mi még mindig reménykedhetünk abban, hogy Larsson egyik fájljának egy történetét egy napon nyilvánosságra hozzák. De addig is a legjobb dolog, ami történt: Lagercrantz könyve. Tiszteletteljes és szeretetteljes tisztelgés az eredeti sorozathoz. Egy olyan szerethető regény, amely mélyebben boncolgatja Salander múltját, miközben egy titokzatos társadalmi környezetben (kémek, számítógépes bűnözők és a kormányzati szövetkezetek kegyetlen alvilága) egy erőteljes összeesküvést leplez le. Lagercrantz ügyesen összekapcsolja Larsson munkásságának és karakterének szellemét saját irodalmi készségeivel és fényes képzelőerejével. Egy krimi, melyben Salander be van sodorva korunk egyik vitatott kérdésébe, egy „káros vagy jóságos” géniusz szuperhacker karakterébe. Kétségtelen, hogy Lagercrantz kiváló munkát végzett. Lehet, hogy még jobb író, mint Larsson. De a kérdés az: lenyűgözhet-e ezeknek a karakterek feltámasztásával? Sajnos a válasz: nem igazán. Mert van valami, ami nem működik eléggé. Lehet, hogy maga Lisbeth Salander? Mert Larsson könyvei kifejezetten a nőkkel szembeni erőszakról szóltak, és Salanderben egy olyan lángoló, mégis sebezhető „járművet” teremtett, aki a társadalmi igazságtalanság ezen ágán érez. Vagy Larsson pontossága, szigorúsága és tüze hiányzik? Vagy a matematika és a számítástechnika részletes leírása (bonyolult pillanatok vannak, amikor a szereplők olyan dolgokat tárgyalnak, mint a szingularitás elmélete, a fekete lyukak, az elsőszámú faktorizáció és az öntanító algoritmusok) ami gyakorta „visszafogja” az elbeszélés élvezetét? Szerintem, még nem tudja, hogyan lehet a varázslatot kiváltani. Még egy észrevétel: egy kis áthallást éreztem a nyomozás szempontjából, (egy régebben olvasott könyv által) az Asperger-szindrómáns autista fiúval kapcsolatban Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

gybarbii P>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Mikor láttam, hogy jön A tetovált lány következő része, egyből előrendeltem rá, mégis eddig tartott, amíg kézbe vettem, nagyon tartottam attól, hogy David Lagercrantz hogyan veszi az akadályokat…
De szerencsére nem kellett csalódnom! És már annyira hiányoztak Lisbeth-ék, olyan jó volt újra elmerülni a világukban, még akkor is ha ennyire kaotikus… :) Tetszett a könyv, izgalmas volt, alig bírtam letenni, egyszer még a metrón is fent maradtam véletlenül, mert nem vettem észre, hogy már 4 megállóval előbb le kellett volna szállnom… :)
Tetszett, hogy több szálon fut a történet, amelyek a végére valahogy mégis mind összekapcsolódnak. Tetszett, hogy még többet megtudhattam Lisbeth életéről. Tetszett, hogy a téma annyira modern volt, és tetszettek a történet csavarjai is, amikkel Lagercrantz többször is meglepett.
Higgyétek el, nagyon tartottam a könyvtől! Én azt a tábort erősítettem, aki azt mondta, hogy nem szabadna másnak folytatnia Stieg Larsson történetét, de Lagercrantz meggyőzött! Remélem, olvashatom majd a következő köteteteket is, hiszen azért maradtak elvarratlan szálak… :)

amanda888 P>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Izgultam, hogy ez a rész már nem lesz olyan jó, izgalmas, mint a Larsson által írt trilógia. Sikerült már az első pár oldaltól magával ragadnia, gondolom azért ez nagyrészt a szereplők miatt, de maga a történet is tetszett. Sok volt benne a szingularitás, meg elliptikus görbék és prímszámok, ezekről én bármit készséggel elfogadok, mivel semmit nem értek hozzájuk. Nem is igazán erre koncentráltam, hanem inkább a testvérharcra, ami szerintem egy jó átvezető szál az előző három kötet és a következő 3 kötet között. Zalachenko birodalma nem lett oda a halálával, hiszen volt még egy pár gyereke, akire hagyományozhatta a kis bűnszövetkezetét. Megjelent a titokzatos és gyönyörű ikertesó, Camilla, aki ráadásul velejéig romlott is, tökéletes alapállapot lesz egy gigantikus jó és rossz közötti párharcnak. Remélem a folytatások is hasonlóan jól sikerülnek.

Nefi P>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Érezhetően ez a leggyengébb a Millennium sorozatból, és én nem is megyek tovább…. ez már nem csak Larsson. Indokolt volt a befejezés a lezárás, egyetértek a kiadóval, és senki sem tudta volna úgy megírni a könyvet, mint Larsson ez is tény. De… nekem a vonalvezetése már nem jött be.
Lisbeth Salander eredettörténetét néztük meg, mai trendi kifejezést használva. Kellett is ez nekem, meg nem is… van benne egy jókora logikai bukfenc, no de sebaj. Van, akinek így is tetszik. Nekem nem. Bár ilyen családi háttérrel tényleg nem lett volna meglepő, ha tényleg megzakkan, de ő felszívta magát és minden, de minden ellenére azzá lett, amivé. Tisztelem és becsülöm a lényt, ami született belőle, de ez már nem Larsson gyermeke, hanem kezd mássá is átváltozni… úgyhogy én inkább úgy emlékszem rá, ahogy Larsson megteremtette. Ezért nem olvasom el az újabb részt sem…

AeS P>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Őrületes háttérmunka van ebben a könyvben, egy olyan témában, amihez én nem értek, de krimiként izgalmas volt olvasni, és legalább nem fenyegetett az a veszély, ami a szakterületemen szokott, hogy ti. folyton vitatkozom a könyvvel, meg az állításaival. Így sem haladtam vele azért nagyon gyorsan, de cserébe azért elég izgalmasnak találtam. Zökkenőmentesen vette át a karaktereket Lagercrantz, és csak a belefektetett rengeteg munkát tudom újra és újra hangsúlyozni, hiszen ilyen esetekben ha valamit összecsap vagy kihagy, az valószínűleg nagyon feltűnő lenne. Ha a kezembe kerül, elolvasom majd a másik két részt is.

Balázs_Erőss >!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Ami nem öl meg… az ebben az esetben az izgalom. Pont azok a helyzetek lettek elmaszatolva, amik az első három részben (vagy mondom inkább: az eredeti sorozatban) annyira jól voltak időzítve, kidolgozva.
Most túl sok mindent hagytak függőben, bújkálni a sötétben. Néha a kevesebb, több, ezt szokták mondani,most viszont a kevesebb, még az elégségeshez is karcsú.
Ez a könyv olyannyira unalmassá tette az összes fő karaktert, hogy semmi, de semmi indíttatást nem érzek, hogy várjak bármi folytatást. Esetleg ha másvalaki írná meg. Lehet, hogy az segítene (csak az Úr adja, hogy ne Lars Kepler legyen!).
Kriminek jó, de túl fapados, csak a korábbi történetből visszaköszönő szereplők árnyéka miatt adtam annyit, amennyit.
Ami nem öl meg… az most harmatgyenge lett.

1 hozzászólás
nola P>!
David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Igaz, hogy nem voltam kifejezetten Millennium rajongó, de szerettem a sorozatot, különösen az első részt. Így kicsit bánt, hogy a folytatás ekkora csalódást okozott. Kezdjük azzal, ami a legjobban hiányzott ebből a regényből: a skandináv hangulat. Vagy egyáltalán bármiféle hangulat. A történetnek nincs íve, széttöredezett „jelenetek” lettek egymásra halmozva, rengeteg benne a szájbarágós ismétlés, az események sokszor nem a szemünk előtt történnek, hanem valamelyik karakter (egy a rengetegből) elmeséli. Igen, ez a másik, ami rettentő zavaró volt: ennek a regénynek nem voltak főszereplői, ellenben a kelleténél jóval több mellékszereplőt ismerhettünk meg. Mélyebben persze senkit, de még a legjelentéktelenebb taxisofőr magánéletéről is olvashattunk két-három mondatot, ami tökéletesen irreleváns volt a sztori szempontjából. És ilyenre sajnos tucatnyi példa található a regényben. Ha ez egy film lenne (kissé sarkítva ugyan, de) valahogy így kéne elképzelni: akciójelenet, autós üldözés, lövöldözés, szélvédők törnek, majdnem elütnek egy gyalogost, és itt megszakítva a jelenetet, kimerevedik a kép, mutatják a gyalogost, a narrátor pedig megszólal: „ő itt Béla. Béla 41 éves, könyvelő. Csalja a feleségét, de még nem tudja, hogy a felesége is őt. Reggelire szalonnás tojásrántottát evett. Szereti Bruce Springsteen zenéjét.” – Majd folytatódik tovább az autós üldözős jelenet, Béla pedig természetesen soha többet nem kerül szóba a filmben.
Hát… valami hasonlót éreztem végig olvasás közben.
Nem várom egy skandináv krimitől, hogy a világot váltsa meg, csak legyen skandináv, és legyen krimi. Sajnos ez a könyv egyiknek sem tudott megfelelni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

FreeAngel>!

…sosem a megfelelő emberek éreznek lelkiismeret-furdalást. Akik a valódi szenvedést okozzák a világban, azok mit sem törődnek vele. Azok éreznek bűntudatot, akik a jó ügyért harcolnak.

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · lelkifurdalás · lelkiismeret · szenvedés
Szilvi00 P>!

Mindenki be akar illeszkedni, meg akar felelni, és ennek a nevében leírhatatlan ostobaságokra képes.

295. oldal

robinson P>!

– És ez a lány, sosem mutatkozott be?
– Én próbáltam kiszedni belőle, hogy hívják, erre savanyú arccal annyit mondott, hívjam nyugodtan Harisnyás Pippinek, és bár nyilvánvalóan nem így hívták, azért volt benne valami…

48. oldal

robinson P>!

Mikael Blomkvist mindössze néhány órát aludt, s ennek egyetlen oka Elizabeth George volt, akinek regényét egész éjjel nem bírta letenni.

16. oldal

robinson P>!

– A valóság olykor meglehetősen valószerűtlen – magyarázta Bublanski. – Épp ez teszi különössé.

313. oldal

Bla I>!

…a számítógépek segítségével akarta megismételni az evoluciót. Tanító algoritmusokkal dolgozott, amelyek próbálkozások által, a sikertelenségekből tanulva tökéletesítik önmagukat

201. oldal

robinson P>!

– Mindenesetre az éjszaka közepén felhívta Mikael Blomkvistet, azzal, hogy valamit el akar mondani neki,
– Régebben ilyenkor papot hívtak.

195. oldal

Szilvi00 P>!

(…) egyszer beszélt is egy idős nővel, aki állította, hogy valójában ő írta a Harry Potter-könyveket, és J. K. Rowling telepatikus úton lopta el azokat tőle.

40. oldal

robinson P>!

Frans Baldert mindenki csapnivaló apának tartotta, és nem volt ezzel másként ő maga sem.

(első mondat)

robinson P>!

– Fordulj a nyilvánossághoz, az felér egy életbiztosítással. Mondd el a médiának, amit tudsz, akkor a legjobb esetben értelmetlenné válik, hogy eltegyenek láb alól.

115. oldal


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Denevérember
Anders de la Motte: Halálos ősz
Mons Kallentoft: Véres tél
John Scalzi: Fejvesztve
Allen Eskens: Temetni jöttünk…
Jodi Picoult: Házirend
Sara Shepard: Tökéletes
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Katerina Diamond: A tanár
Malin Persson Giolito: Quicksand