A ​lány, aki kétszer élt (Millennium 6.) 88 csillagozás

David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

A lány, aki kétszer élt a Stieg Larsson által elindított, zseniális „tetovált lány” sorozat utolsó része. A szerző, David Lagercrantz bevezet bennünket a politikai botrányok, hatalmi játékok és az orosz trollgyárak által manipulált gyűlöletkampányok világába, miközben megtudhatjuk, milyen fordulatokat tartogat a sors Mikael Blomkvist és Lisbeth…

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Animus, Budapest, 2019
392 oldal · ISBN: 9789633242995 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242988 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Stieg Larsson hajója már kifutott. Sok olyan olvasó van, akik nem tudják elengedni Stieg Larsson: Lisbeth Salanderét, de tudomásul kell vennünk, hogy Lagercrantz „csak” egy utánzó. Mint ahogy Eric Van Lustbader sem lesz soha Robert Ludlum. Vagy hiába küszködik Claire Foy vagy Rooney Mara, nem érik utol Noomi Rapace alakítását. Ezért úgy gondolom, hogy azok olvasók, akik szerették Lagercrantz korábbi könyveit, ezt is (mint, ahogy én is) élvezni fogják. Azok számára, akik nem rajongtak a folytatásokért (jogosan, hiszen minden esetben csorbultak az eredeti figurák hitelessége), újra csalódni fognak.

3 hozzászólás
bokrichard>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Jaj, jaj, de legalább ennek is vége lett. Nem szeretem ezt a mondatot, de az utóbbi két könyvnél azt érzem, elment 1 teljes fáradságos hónapom két zagyva, és nem túl jóleső olvasásra. De vége, ahogy a Millennium sorozatnak is, nehéz kimondani, de hál' istennek. Az elsó három könyv után a negyedik még meglepően olvasható volt, az ötödik meg— annyira nem. És ez, meg … Merő kuszasággá gabalyodik egy elég középszerű gondolat, pedig jól indult. És ha Camilla vs Lisbeth párharc lett volna ebben a könyvben csak a fő vonal, akkor lett volna ez jó, de így gyenge közepes. Nem is részletezem tovább, elbúcsúztam.

4 hozzászólás
PRicsmond>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Hát elérkezett a búcsú ideje ennél a sorozatnál is, bár igazából az már Stieg Larsson korai halálával bekövetkezett, az első három kötet volt a csúcs, de egy nagy köszönetet szerintem megérdemel Lagercrantz munkája is, hogy még 3 résszel bővítette a sorozatot, annak ellenére is, hogy az Ami nem öl meg-en kívül az utolsó két kötet elmaradt kissé a várt színvonaltól.
Nekem a Mint az árnyék nagyon zavaros volt és nem is értettem, hogy miért nem a Lisbeth-Camilla szálat viszi tovább benne az író, hát azért, mert ebben a részben jön kettejük nagy küzdelme, vagyis jöhetett volna ha maga történet főszála erre van felfűzve, de nem így történt. Ehelyett kapunk egy serpa halálesetét, amelyet elkezd Mikael felderíteni amihez szokás szerint Lisbeth segítségét kéri, majd megspékelte politikai töltettel és már meg is van a fő nyomozati szál. Ezzel nem is lenne baj, mert szerintem jól felépítette David ezt a történetet, izgalmas is volt olvasni, csak az a nagy baja ennek a szálnak, hogy a végső lezárása szinte nincs, csak fény derül az Everesten történtekre, a Camilla szálhoz meg igazából nem nagyon kötődik. Lisbeth és Camilla története pedig kap egy lezárást, ami szerintem jóra sikeredett, akció is volt benne, meg lehetett izgulni is kicsit, csak ezt a nagy összecsapás megérdemelt volna több felvezetést, ennyiért mindegy lett volna ha a 4.-ik rész hosszabb és ott még a végére odaírja, és akkor azt lehetett volna mondani, hogy az a sorozat legjobb kötete.
Hibái ellenére azért megéri elolvasni a sorozat záró kötetét, főleg azoknak akik elfogadták már a 4. résznél, hogy Lagercranz nem Larsson és meg tudtak barátkozni a kényszerű íróváltással.

3 hozzászólás
Nikymeria P>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Én most borzalmasan dühös vagyok.

Lagercrantz minden tönkretett. Mindent. Olyan, mintha nem is olvasta volna se Larsson könyveit, se a sajátját.

Most különösen feltűnt a két író közti különbség, mert egymás után faltam be a 6 kötetet. Az utolsó 3 gyönyörű szépen csúszott lefelé a lejtőn. Legszívesebben egy jó nagy 1-est adnék az utolsóra.
Lagercrantz karakterei nagyon intuitívak, ha jól mondom. Megérzés így, megérzés úgy… Valami sosem hagyja őket nyugodni… Hm… Ismétlés ismétlés hátán, még az utolsó előtti fejezetben is le kellett írni, hogy Bublanski, de egyesek csak Bublának hívják. Istenem, miért?
És térjünk vissza oda, hogy tönkrement minden. Erika, Mikael, Lisbeth, a Millennium, Holger. És különben is miért csak egy mondatban kellett megemlíteni Miriam Wu-t? Mi az hogy Erika spoiler? Chirsterrel mi van? Különben is, Monica hova lett? Pedig Mikael belezúgott a harmadik rész végén? Míg Larsson nagyon odafigyelt minden karakterére, addig Lagercrantz azt a párat sem tudta továbbvinni, akiket kellett volna. :/
Ez az utolsó könyv amúgy is elég kaotikusra sikeredett, pedig az alapötlet jó volt.
Lisbeth és Camilla közt pedig a végső küzdelem… Vicc.
Mikael élete… Szappanopera.
Lisbeth spoiler? Így? Nevetséges.

Nem is tudok hirtelen többet mondani, olyan dühös vagyok…

4 hozzászólás
Kovaxka P>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Röviden? Végre vége. Szerintem a szerző is így van vele. Muszáj volt elolvasnom a lezárást, hogy el tudjam engedni Salandert, ha már belekezdtem a folytatásokba. Szerencsére az előző részt nem múlta alul, ami nem túl nagy elvárás. Jól indult pedig, az Everesten történt sztori érdekes, de aztán lassan elfogy a feszültség. A főszereplők jelleme nem koherens, a fontos mellékszereplők eltűntek, a végkifejlet banális – ráadásul a korrektor elaludt. Azért jó, hogy Lisbeth kapott még egy életet.

Csoszi>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Borzasztó mérges vagyok, hogy a sorozat így ért véget. Óriási csalódás az előző részekhez képest. Jóval ütősebb is lehetett volna. A történet egyik szála – egy tíz évvel korábbi Everest expedíció – zavaros volt számomra, majd egy idő után érthetetlenné, unalmassá vált. Sok volt az ismétlődés. Untam a hegymászást, a havat, a hideget, és már csak azon voltam, hogy mielőbb a végére érjek.

buzavirág>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

A milleneum korszak lezárult, sokan már az első három rész, Stieg Larsson könyvei után lezárta volna, de személy szerint én még nem tudtam megválni Blomkvisttól és Lisbethtől.
Az utolsó rész eleinte mintha kicsit mellőzte volna a két főszereplőt, sokkal inkább a hajléktalan kiléte került előtérbe, mégis jól fogytak a lapok. Aztán a végéhez közeledve nagyon féltem hogy nem lesz lezárva a két testvér harca, tartottam tőle hogy szentimentális befejezést kapunk. Vegyesek az érzéseim, nem érzem túl jónak lezárást, de legalább vége.

hcs23>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

"Nem akarok olyan író maradni, aki bennrekedt egy sorozatban” – mondta Lagercrantz, miután napvilágra került a hír: a skandináv krimik egyik legnagyobb gyöngyszeme, A tetovált lány hetedik részét már nem fogja megírni. Otthon, Svédországban ez lehet sikerülni fog, Magyarországon – és a világ számos országában – biztosan nem, egy magyar számára ugyanis Lagercrantz neve korábban maximum az Ibrahimovic életrajzkötetről lehetett ismerős, most viszont már leginkább arról, h újraélesztette Lisbethet, aki ezáltal valóban kétszer élt (ld. cím), Larsson viszont mint tudjuk, attól még mindig csak egyszer. És ezt sok millió rajongó bánja.
Nincs ezzel baj, sőt – az első próbálkozás (a negyedik rész) nem is sikerült rosszul, annak ellenére, h a hírek szerint Larsson jegyzeteiből nem sok minden került be a kötetbe, az összképet tekintve azonban a második trilógia talán legnagyobb hibájának mégis a fő karakterekhez és az alaptörténethez való görcsös ragaszkodás jelentette. Lisbeth múltja a kelleténél jobban is ki lett már bontva, családi háttere és bosszúhadjárata sablonossá, a párhuzamosan futó nyomozati szál pedig a részek előrehaladtával egyre laposabbá vált. Óriási talány, h ebből hogyan hozott volna ki tíz részt a sorozat eredeti megálmodója, de az ezzel a kötettel végérvényesen beigazolódott, h a helyére szerződtetett író megbukott, és ez nem feltétlenül képességbeli hiányokra vezethető vissza. Valójában azonban nem is a 'miért' a legfontosabb, hanem maga a tény: a pénz és a jó brand alapjában véve nem elég még egy ilyen szintű sorozat felélesztéséhez sem.

Anonim_Dreamer>!
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Hiába érzem, hogy nem az igazi, újból ráébredtem, hogy ez a kedvenc könyvsorozatom. Az utolsó három kötet hibái ellenére is köszönöm Lagercrantz igyekezetét, hogy tovább éltette a kedvenc történtemet.
Lisbeth Salander egy örök szerelem.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

PRicsmond>!

Kira már régen megtanulta, hogy a csend sokkal félelmetesebb bármilyen kiabálásnál.

211. oldal

PRicsmond>!

– Volt a támadójának valamilyen speciális ismertetőjegye?
– Fiatal volt, és alacsony, a haja fekete, és úgy beszélt, mint egy kísértet.
– Azok mégis hogy beszélnek?
– Érzelemmentesen, vagy inkább… mintha másra gondolnának közben. Olyan volt, mintha valójában ott sem lenne.

200-201. oldal

robinson >!

Elhatározta, hogy ezentúl ő lesz az, aki odacsap, nem pedig az űzött vad, aki rettegve meghúzódik a sarokban.

21. oldal

PRicsmond>!

– Szerintem túlzásokba esel. Lisbeth nem kockáztatna szükségtelenül.
Mindig racionálisan viselkedik.
– Persze, racionálisan, a maga őrült módján.

gesztenye11 >!

Amikor úgy érzed, hogy az erőd végére értél, még mindig hetven százalék tartalék van benned.

206. oldal - 18. fejezet

robinson >!

Azon a nyáron ismeretlen koldus bukkant fel a kerületben.

(első mondat)

PRicsmond>!

– Gondolom, fiatalkorodban te is olvastál Keatset és Byront, akik, ha jól sejtem, csodásan írtak a szerelemről. Ám a végtelen fájdalom leírhatatlan, Mikael, arra nincsenek szavak. Senkinek sem sikerült még szavakba öntenie, a legnagyobb
művészeknek sem, Mikael. És mi most ebbe a világba tartunk. A szavak nélküli érzések világába.

343. oldal

gesztenye11 >!

…nem olyan egyszerű elkapni Lisbethet, ezt akarta mondani, és alulértékeled őt, Kira. De nem mondta ki. Egy szóval sem árulta el magát, nem mondhatta el, hogy valójában csodálja Lisbethet, vagyis Waspot, ahogy ő ismerte. Vannak a hackerek, vannak a zsenik, és van Lisbeth.

344. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány
Camilla Läckberg: Az idomár
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Åsa Schwarz: Nefilim
Anders de la Motte: Halálos ősz
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára
Leif G. W. Persson: A sárkányölő
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó