A ​lány, aki kétszer élt (Millennium 6.) 25 csillagozás

David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

A lány, aki kétszer élt a Stieg Larsson által elindított, zseniális „tetovált lány” sorozat utolsó része. A szerző, David Lagercrantz bevezet bennünket a politikai botrányok, hatalmi játékok és az orosz trollgyárak által manipulált gyűlöletkampányok világába, miközben megtudhatjuk, milyen fordulatokat tartogat a sors Mikael Blomkvist és Lisbeth…

>!
Animus, Budapest, 2019
392 oldal · ISBN: 9789633242995 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242988 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Most olvassa 9

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Stieg Larsson hajója már kifutott. Sok olyan olvasó van, akik nem tudják elengedni Stieg Larsson: Lisbeth Salanderét, de tudomásul kell vennünk, hogy Lagercrantz „csak” egy utánzó. Mint ahogy Eric Van Lustbader sem lesz soha Robert Ludlum. Vagy hiába küszködik Claire Foy vagy Rooney Mara, nem érik utol Noomi Rapace alakítását. Ezért úgy gondolom, hogy azok olvasók, akik szerették Lagercrantz korábbi könyveit, ezt is (mint, ahogy én is) élvezni fogják. Azok számára, akik nem rajongtak a folytatásokért (jogosan, hiszen minden esetben csorbultak az eredeti figurák hitelessége), újra csalódni fognak.

3 hozzászólás
>!
PRicsmond 
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Hát elérkezett a búcsú ideje ennél a sorozatnál is, bár igazából az már Stieg Larsson korai halálával bekövetkezett, az első három kötet volt a csúcs, de egy nagy köszönetet szerintem megérdemel Lagercrantz munkája is, hogy még 3 résszel bővítette a sorozatot, annak ellenére is, hogy az Ami nem öl meg-en kívül az utolsó két kötet elmaradt kissé a várt színvonaltól.
Nekem a Mint az árnyék nagyon zavaros volt és nem is értettem, hogy miért nem a Lisbeth-Camilla szálat viszi tovább benne az író, hát azért, mert ebben a részben jön kettejük nagy küzdelme, vagyis jöhetett volna ha maga történet főszála erre van felfűzve, de nem így történt. Ehelyett kapunk egy serpa halálesetét, amelyet elkezd Mikael felderíteni amihez szokás szerint Lisbeth segítségét kéri, majd megspékelte politikai töltettel és már meg is van a fő nyomozati szál. Ezzel nem is lenne baj, mert szerintem jól felépítette David ezt a történetet, izgalmas is volt olvasni, csak az a nagy baja ennek a szálnak, hogy a végső lezárása szinte nincs, csak fény derül az Everesten történtekre, a Camilla szálhoz meg igazából nem nagyon kötődik. Lisbeth és Camilla története pedig kap egy lezárást, ami szerintem jóra sikeredett, akció is volt benne, meg lehetett izgulni is kicsit, csak ezt a nagy összecsapás megérdemelt volna több felvezetést, ennyiért mindegy lett volna ha a 4.-ik rész hosszabb és ott még a végére odaírja, és akkor azt lehetett volna mondani, hogy az a sorozat legjobb kötete.
Hibái ellenére azért megéri elolvasni a sorozat záró kötetét, főleg azoknak akik elfogadták már a 4. résznél, hogy Lagercranz nem Larsson és meg tudtak barátkozni a kényszerű íróváltással.

3 hozzászólás
>!
Nikymeria P
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Én most borzalmasan dühös vagyok.

Lagercrantz minden tönkretett. Mindent. Olyan, mintha nem is olvasta volna se Larsson könyveit, se a sajátját.

Most különösen feltűnt a két író közti különbség, mert egymás után faltam be a 6 kötetet. Az utolsó 3 gyönyörű szépen csúszott lefelé a lejtőn. Legszívesebben egy jó nagy 1-est adnék az utolsóra.
Lagercrantz karakterei nagyon intuitívak, ha jól mondom. Megérzés így, megérzés úgy… Valami sosem hagyja őket nyugodni… Hm… Ismétlés ismétlés hátán, még az utolsó előtti fejezetben is le kellett írni, hogy Bublanski, de egyesek csak Bublának hívják. Istenem, miért?
És térjünk vissza oda, hogy tönkrement minden. Erika, Mikael, Lisbeth, a Millennium, Holger. És különben is miért csak egy mondatban kellett megemlíteni Miriam Wu-t? Mi az hogy Erika spoiler? Chirsterrel mi van? Különben is, Monica hova lett? Pedig Mikael belezúgott a harmadik rész végén? Míg Larsson nagyon odafigyelt minden karakterére, addig Lagercrantz azt a párat sem tudta továbbvinni, akiket kellett volna. :/
Ez az utolsó könyv amúgy is elég kaotikusra sikeredett, pedig az alapötlet jó volt.
Lisbeth és Camilla közt pedig a végső küzdelem… Vicc.
Mikael élete… Szappanopera.
Lisbeth spoiler? Így? Nevetséges.

Nem is tudok hirtelen többet mondani, olyan dühös vagyok…

3 hozzászólás
>!
Anonim_Dreamer
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Hiába érzem, hogy nem az igazi, újból ráébredtem, hogy ez a kedvenc könyvsorozatom. Az utolsó három kötet hibái ellenére is köszönöm Lagercrantz igyekezetét, hogy tovább éltette a kedvenc történtemet.
Lisbeth Salander egy örök szerelem.

>!
liptonella
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Az a helyzet, hogy Lagercrantz a nyomában sincs Lassonnak. A sztorivezetés amatőr, a függőnek szánt fejezetvégeknél az az érzésem, hogy még az író sem tudja, mi lesz, totál túlbonyolított, majd pedig vacakul és következetlenül megmagyarázott „rejtélyek”, nevetséges klisék, visszaköszönő mozijelentetek B szériás filmekből, mindenki hirtelen a múlton mereng, a nagy leszámolás meg egész egyszerűen burleszk.
Hála égnek, hogy vége, folytatni se kellett volna, le volt az zárva a maga módján. Bosszantó, nevetséges, méltatlan, amatőr.
A korrektor is vagy akárki legyen, aki hagyta, hogy pl. folytogatssanak, és hasonlók.

>!
Kurucz_Erzsébet
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Már alig vártam, hogy a kezemben tarthassam az utolsó kötetet.
Az első részben megszerettem Mikael és Lisbeth karakterét. Ez végig kísért mind a 6 köteten. Bár azt a hangulatot már nem adták vissza az utolsó könyvek. Sajnos. A befejezés egy kicsit összecsapott lett. Elég hamar lerendezett David Lagercrantz mindenkit. Mást vártam. Valami nagy durranást vagy elgondolkodtató utalást. Ami még napok múlva is eszedbe jut.

>!
Barbár
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Kicsit elfáradt a végére Lagerkrantz. Nem sikerült a Mount Everest megmászása, szegény serpa is maradhatott volna Nepálban. Pörgés az volt, de a nagy lelki gyötrődések – főleg több évvel a megtörtént események után – nem voltak hitelesek. Lisbeth Salander és Camilla párharca igen furcsa véget ért.

>!
bolyhoska
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Nos, ez össze lett csapva. Amúgy kár érte, ha a végét kicsit jobban kidolgozza, én kevésbé vekengenék. Azt már elfogadtam, hogy Salander gyakorlatilag golyóálló, kiássa magát a sírból és legalább olyan kemény, mint csáknorisz – nyilván ezek miatt a tényezők miatt nem is tudom teljesen komolyan venni a sorozatot, de ez már Larsson idejében is így volt.

>!
kuliga P
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt

Ez a rész már kicsit összecsapottnak hatott, a többihez viszonyítva, nem tetszett se Lisbeth érzelmessége Paulina-val, se Mikeal öreges elhülyülése. Valahogy úgy éreztem, mindenkinek mindenből elege van. Szóval ez nem tetszett már kifejezetten, csak becsület és kíváncsiság vitt végig a könyvön.


Népszerű idézetek

>!
PRicsmond

Kira már régen megtanulta, hogy a csend sokkal félelmetesebb bármilyen kiabálásnál.

>!
PRicsmond

Volt a támadójának valamilyen speciális ismertetőjegye?
– Fiatal volt, és alacsony, a haja fekete, és úgy beszélt, mint egy kísértet.
– Azok mégis hogy beszélnek?
– Érzelemmentesen, vagy inkább… mintha másra gondolnának közben. Olyan volt, mintha valójában ott sem lenne.

>!
robinson P

Elhatározta, hogy ezentúl ő lesz az, aki odacsap, nem pedig az űzött vad, aki rettegve meghúzódik a sarokban.

21. oldal

>!
PRicsmond 

– Szerintem túlzásokba esel. Lisbeth nem kockáztatna szükségtelenül.
Mindig racionálisan viselkedik.
– Persze, racionálisan, a maga őrült módján.

>!
robinson P

Azon a nyáron ismeretlen koldus bukkant fel a kerületben.

(első mondat)

>!
PRicsmond 

Gondolom, fiatalkorodban te is olvastál Keatset és Byront, akik, ha jól sejtem,
csodásan írtak a szerelemről. Ám a végtelen fájdalom leírhatatlan, Mikael, arra
nincsenek szavak. Senkinek sem sikerült még szavakba öntenie, a legnagyobb
művészeknek sem, Mikael. És mi most ebbe a világba tartunk. A szavak nélküli
érzések világába.

>!
gesztenye11

Amikor úgy érzed, hogy az erőd végére értél, még mindig hetven százalék tartalék van benned.

206. oldal - 18. fejezet

>!
Kurucz_Erzsébet

-Beszéljek velük? -kérdezte.
-A szüleimmel?
-Igen.
-Meg ne próbáld.
-Miért ne?
-Mert egy antiszociális ufó vagy, Lisbeth. Hát nem érted?

160. oldal, 14 FEJEZET, Augusztus 25.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jens Lapidus: Instant dohány
Viveca Sten: Csendes vizeken
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Åsa Schwarz: Halott angyal
Niklas Natt och Dag: 1793
Anders Roslund – Stefan Thunberg: Hajsza
Anders Roslund – Stefan Thunberg: A kötelék
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek
Peter Stjernström: A lepkefiú
Kerstin Ekman: Lélekharang