Fenntartható ​energia mellébeszélés nélkül 0 csillagozás

David J. C. MacKay: Fenntartható energia mellébeszélés nélkül

Ez ​a könyv nem riogat világvége-szcenáriókkal és nem lobbizik egyik energiaágazatnak sem. Ami egy könyv megírásával megtehető a fenntartható energiáért, azt a szerző megteszi. Jó fizikus módjára egy új mértékegységet vezet be, amely alkalmas arra, hogy összemérhetővé váljon mindenfajta energiatermelés és -fogyasztás. Ez a mérték az egy főre és egy napra eső energiafelhasználás, illetve -termelés. Bármely ország statisztikai adatai alapján az értékek eszerint már kiszámolhatók és összehasonlíthatók. Így lépésenként méri össze a fogyasztói társadalom emberének napi energiaszükségleteit és a különböző energiatermelési formák napi termelésének lehetőségeit, korlátait.

Nemcsak okos, de szellemes is, gyakorlatias is. Hála tiszta gondolatmenetének, könnyedén leszámol az olyan téveszmékkel, hogy például „ha kihúzod a telefontöltőt, máris tettél a környezetért” – ez ugyanis túl kevés, még ha mindenki követi is a tanácsot. A mennyiségek arányait remek grafikonokkal szemlélteti.… (tovább)

>!
Typotex, Budapest, 2011
416 oldal · ISBN: 9789632795751 · Fordította: Both Előd
>!
Typotex, Budapest, 2011
416 oldal · ISBN: 9789632795751 · Fordította: Both Előd

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12


Népszerű idézetek

>!
Typotex_Kiadó KU

Italosdobozok
Tételezzük fel, hogy ön megrögzött kólafogyasztó: naponta öt dobozzal dönt magába a multinacionális vegyszerből, majd az alumíniumdobozokat a szemétbe dobja. Ennek az anyagnak az esetében a nyersanyagfázis a meghatározó. A fémek előállítása sok energiát igényel, különösen az alumíniumé. Egyetlen alumínium italosdoboz előállításához 0,6 kWh energia szükséges. Napi öt dobozos italfogyasztásunk miatt tehát 3 kWh/nap ütemben megy veszendőbe az energia. Ami az 500 ml-es műanyag (PET) italos palackokat illeti (ezek tömege 25 g), a helyzet ugyanaz – ezeknél a
beépített energia 0,7 kWh.

106. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

D. G. Hessayon: Biokertészet
Geoff Hamilton: Az élet kertje
Gulyás Emese (szerk.): Tudatos vásárlók könyve
Horváth Balázs (szerk.): Ökológiai lábnyom és fenntarthatatlanság
Kun András (szerk.): Beszélgetések az önellátásról
Susanne Bruns: 100 ötlet biokertészeknek
Toby Hemenway: Gaia kertje
Alwin Seifert: Kertészkedés „mérgek” nélkül
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2008
Végh László – Szám Dorottya – Hetesi Zsolt: Utolsó kísérlet