Beszélgetések ​a természetes vallásról 5 csillagozás

David Hume: Beszélgetések a természetes vallásról

A világ, magasabb mércével mérve, nagyon is fogyatékos és tökéletlen, ezért csakis egy gyermekisten első, kezdetleges próbálkozása lehet. Hume vallásfilozófiai fő művét nem csak a szerző rejtegette fiókjában – halála után barátai sem merték kiadni. 255 év múltán most magyarul is olvasható az újkori filozófia egyik kulcsszövege.

>!
Atlantisz, 2006
166 oldal · ISBN: 9789639165823

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Adhemar>!
David Hume: Beszélgetések a természetes vallásról

Azt hiszem e könyvet meghaladta az idő. A maga korában forradalmi és eretnek tett lehetett megírni (nem is jelent meg a szerző életében), de ma bárki felteheti e kérdéseket, és a gondolkodó emberek többsége fel is tette. A könyv sajnos nem ad szabatosabb, eredetibb választ e kérdésekre, mint ameddig magunk is eljuthatunk. Valójában nem több, mint az istenérvek vitájának felmelegítése, amelyben nyilvánvalóan egy álláspont sem győzhet racionális alapon, a döntetlen pedig a szkeptikusoknak (aka ateisták) kedvez.Nem új az a kérdés sem, hogy „ha Isten mindenható és végtelenül jóságos, miként lehet ennyi gonoszság a világban”, amint nem újak az erre adott válaszok sem. Végül pedig a lezárás, a szkeptikus Philo megtérése a szerző addigi egész munkáját hitelteleníti. Még akkor is nagy sebet ejt a könyv hitelességén, ha feltételezzük, hogy csak a korabeli világnézet és az egyház irányába tett engedmény ez (afféle vörös farok).


Népszerű idézetek

Miss_Katalin>!

A vallás szertartásaiban sokszor óhatatlanul csak látszólagos buzgalommal vesz részt, szíve azonban hideg és közömbös marad; a színlelés fokozatosan szokássá fejlődök benne, s egyre inkább a megtévesztés és a kétszínűség lesz cselekedeteinek meghatározó elve. Ez a magyarázata annak a közkeletű megfigyelésnek, hogy a a leghevesebb vallási buzgalom és a megrögzött képmutatás nem összeegyeztethetetlen, sőt gyakran vagy általában elválaszthatatlanul egybefonódik ugyanabban a jellemben.

127. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Nirenberg: Antijudaizmus
Ujvári Márta: Kanti témák a mai angolszász analitikus filozófiában
Hász Róbert: A Vénusz vonulása
Hanák Péter (szerk.): Hogyan éltek elődeink?
Mérei Gyula (szerk.): Magyarország története 1790–1848
Bessenyei György: Bessenyei György összes versei
Friedrich Wilhelm Joseph Schelling: Bruno avagy a dolgok isteni és természetes elvéről
48 szerelmes vers
A. L. Kennedy: Hát boldog vagyok
Ludassy Mária: Szavak és kardok – Nyelvfilozófia és hatalomelmélet