Worluk ​átka 55 csillagozás

David Gray: Worluk átka

1995-ben ​különös jelenség borzolja Melbourne lakóinak idegeit. Az ismeretlen Átok a legváratlanabb helyzetekben ragadja el az embereket, és rakja le őket a legbizarrabb helyeken. Mark Yennn már többször is áldozatául esett az Átok szeszélyének, de ez a mostani minden korábbin túltesz: váratlanul a sötét középkor borzalmas világában találja magát. Egy olyan középkorban, amely hemzseg a hozzá hasonló, akaratlan időutazóktól. Az idő múlásával az Átok egyre elviselhetetlenebb lesz, s Marknak mind kisebb a reménye, hogy valaha is visszajut a normáli életébe. Hánykolódása során titokzatos, rejtélyes alakokkal találkozik, akik még érthetetlenebbé teszik számára az Átok által sújtott világot. Ki az a titokzatos Worluk, akinek misztikus cselekedeteivel Yennon egyre többet találja szembe magát? Mi is tulajdonképpen a világot sújtó Átok, és mi köze van ahhoz Worluknak? Ahhoz, hogy Yennon visszakerülhessen saját dimenziójába, meg kell találnia a választ ezekre a kérdésekre. A könyv a modern… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Phoenix Science Fiction & Fantasy

>!
Phoenix Könyvek, Debrecen, 1990
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630284804 · Fordította: Nemes István

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Noro >!
David Gray: Worluk átka

Nem kicsit kaotikus ötletroham, amiből lehetett volna egy nagyon egyedi portal fantasy, ha sikerül túllépnie a vázlat szintjén. Az áthallások a „modern” Káosz világa felé persze érdekesek, de az irodalmi színvonal olyan, hogy sajnos csak rajongók számára ajánlott.

Razor P>!
David Gray: Worluk átka

Az ember ritkán lehet „szemtanúja” egy fantasyvilág születésének. Az a regény kezdetekor már ott van, túl számtalan koron, így kell elfogadni. A későbbiek során aztán felbukkanhatnak különböző teremtéstörténetek, amik aztán vagy igazak, vagy nem.
A Worluk átka ebből a szempontból különleges regény, ugyanis a Káosz Világának születését – legalábbis a kezdetét – mutatja be. A változatos fajoknak még nyoma sincs, ám a Káosz már jelen van. A majdani istenek itt még jobbára halandó emberek, de a jellegzetes ismertetőjegyeik már megjelennek, amint szép lassan kezdenek ráébredni a valódi hatalmukra.
Sajnos a trilógia maradék két része nem készült el, így a világ még igen távol esik a későbbi Worluktól, sok szál elvarratlan marad, a befejezés pedig erősen lóg a levegőben. Nemes István szerencsére nem feledkezett meg a regényről, így talán egyszer a teljes történet olvasható lesz.

Virágszépe>!
David Gray: Worluk átka

Worluk átka összezavarta a világot és az időt. Sose lehet tudni, hogy hol ébrednek fel az emberek, és megtalálják-e a hazavezető utat. Mark útját követhetjük, aki szereti a science-fictiont, bár csak olvasni, nem átélni. Pizsamában, rózsaszín fogkeféjével felbukkan a „sötét” középkorban. Tetszett a kezdés, a helyszín, igazán ötletes, ebben a világban már csak a most létezik, nem tudhatják mikor, nem tudhatják hova veti őket az átok és talán az író sem tudta. A sci-fi író is szeretne időutazó lenni, de csak a fantáziája szárnyalhat, számomra néha követhetetlenül.

kte P>!
David Gray: Worluk átka

A történet eleje kissé zagyva volt, mondhatnám kaotikusnak is. A végére kaptam egy logikusnak tűnő magyarázatot az eseményekre, ami jó bevezető a regényekben kialakított világhoz, az istenekhez. Az érzelmi része meglehetősen túlfűtött, amolyan kamaszfiús szinten, de összességében jó retró olvasás volt.
off

kissakos I>!
David Gray: Worluk átka

Ez egy nagyon komoly regényfolyam lehetett volna,de valamiért abbamaradt. Így önmagában viszont kissé kusza, bár az tuti, hogy a 30 feletti fanatikus sci-fi s fantasy rajongók mind olvasták…

Szaniszló_Zsolt>!
David Gray: Worluk átka

Már réges-régen olvastam, a cselekmény is ködös. Az tuti, hogy nem fogott meg, elég felejthető volt.

Pentangelis>!
David Gray: Worluk átka

Nekem kissé furcsa volt. De nem mondom, hogy nem tetszett, bár a végére se tisztult ki a kép, hogy akkor most mi van. Egyszeri olvasásnak jó.

Wyndua>!
David Gray: Worluk átka

Az „elvitte a Mihori” a könyv elolvasása óta szállóige :)


Népszerű idézetek

EnidD>!

– 1995 október elseje van? – kérdezte várakozón.
– Dehogy. Az Úr 1483. esztendejének szep…
– Micsoda?! – Mark úgy érezte, mintha szíven szúrták volna. – 1483?! Lehetetlen!
Az öregasszony keresztet vetett, és elhátrált a férfitól. Az ment utána.
– Maga tréfál – motyogta – Hogy kerülhettem volna ennyire vissza a múltba?!

Art Phoenix könyvek 18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1483 · 1995

Hasonló könyvek címkék alapján

A. O. Esther: Kristályfény
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
On Sai: Lucy
Helena Silence: Ezüsthíd
J. Goldenlane: A jósnő hercege
J. Goldenlane: Pokoli balhé
Vivien Holloway: Tolvajbecsület
Zsoldos Péter: Távoli tűz
Benyák Zoltán: Az idő bolondjai