Megfojtott ​virágok 150 csillagozás

Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése
David Grann: Megfojtott virágok David Grann: Megfojtott virágok

National ​Book Award jelölés

A kötet alapján Martin Scorsese forgat filmet Leonardo DiCaprióval a főszerepben
Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs „művelésre alkalmatlannak” nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepte el a vidéket, hogy a korabeli sajtót idézve a „rézbőrű milliárdosoktól” bérbe vett földeken meggazdagodjon.
Ám egyszer csak valami egészen hátborzongató történt.
A törzs tagjait egymás után meggyilkolták – volt, akit megmérgeztek vagy lelőttek, mást a vonat elé löktek. És azok is meghaltak, akik kérdéseket tettek fel vagy nyomozni próbáltak a rejtélyes halálesetekben.
David Grann hosszú éveken át kutatott levéltárakban és nyomozott a helyszínen, hogy megismerje az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezetét, amely összefonódott az FBI megszületésével is. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Trubadúr, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156490964 · Fordította: Babits Péter
>!
Trubadúr, Budapest, 2023
360 oldal · ISBN: 9786156490971 · Fordította: Babits Péter
>!
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333388 · Fordította: Babits Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Sir Arthur Conan Doyle · J. Edgar Hoover

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Texas


Kedvencelte 14

Most olvassa 15

Várólistára tette 226

Kívánságlistára tette 206

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 >!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Egy megdöbbentően brutális történelmi gyilkosságsorozat „exhumálása”, amely feltárja az amerikai történelem egy rendkívül felkavaró és elfeledett fejezetét. Egy szörnyű atrocitást ismerhetünk meg belőle, amit méltán tekintenek századunk egyik legkiemelkedőbb bűncselekményeket hitelesen bemutató dokumentumkönyvének. A kötet első része feltárja a bűncselekményeket, a második rész nyomon követi a Nyomozó Iroda (az FBI elődje) részvételét, valamint az Iroda nyomozati megközelítésének korai szakaszát és fejlődését (J. Edgar Hoover vezetése alatt), a harmadik részben pedig olvashatjuk a szerző kutatásait, amit a történelmi archívumokban feltárt, amelyeken keresztül végül olyan bizonyítékokat mutatott be, (fényképeket is tartalmaz, amelyek hatalmas mélységet és érdeklődést adnak a történetnek) amelyek segítettek az áldozatok néhány leszármazottjának megtalálni a megoldás érzését. Grann kutatása az 1920-as években az oklahomai Osage indián nemzet körében elkövetett gyanús gyilkosságok nyomozásáról, tárgyalásairól és örökségéről nemcsak átfogó áttekintést nyújt, hanem arra a kérdésre is választ keres, hogy az Osage törzs több tucat tagjának gyanús lelövése, mérgezése, bomba merénylete és eltűnése óta eltelt több, mint száz évben megtudtunk-e valami újat arról, hogy ki lehet a felelős azon a néhány emberen kívül, akiket bíróság elé állítottak és elítéltek. A tárgyalás részleteit az akkor publikált beszámolókból meséli el, és több éves levéltári kutatása és interjúi, valamint a különböző dokumentumok titkosításának feloldása lehetővé tette számára, hogy egyfajta kommentárt adjon a tárgyalásról, amely egyszerre kölcsönöz valós idejű izgalmat és utólagos perspektívát. Grann megdöbbenése, amikor felfedezte, hogy az Osage elleni gyilkossági tervek messze meghaladhatták a tárgyaláson felvázoltakat – és buzgósága, hogy felfedezze a tucatnyi vád alá nem helyezett gyilkosságért felelős feleket – szórakoztatóbbá teszi, mint amilyennek egy ilyen szörnyű témáról szóló könyvnek lennie kellene. Úgy tűnik, arra törekszik, hogy módosítsa a történelmi feljegyzéseket, hogy akár a történelem több generációjának távolságából is bíróság elé állítsa azokat, akik felelősek ezeknek a mára elfeledett áldozatoknak a haláláért. Visszakanyarodhat az igazságosságon keresztül, ha nem is a megbékéléshez, de legalább talán némi lezáráshoz.

Kriszta_89 P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Ha lehetne tíz csillagot is adnék erre a könyvre. Négy éve várt a polcomon, hogy olvassam, valamiért mindig halogattam, picit féltem tőle nem e lesz túl száraz, túlontúl dokumentum jellegű, mint inkább olvasmányos. Pedig egyik sem volt, elejétől a végéig faltam a lapokat, nagyon érdekes volt és jól felépített. Olykor félre kéne tennem a félelmeim, mert ilyen remekművekről is lemaradhatok.

Sokat nyom a latba, hogy mindez igaz off , ez a borzalom, amit emberek megtettek embertársaikkal. Ahogy a gyarlóság a hatalom és a pénz megrészegít és határt nem ismerve elpusztítanak mindent, ami az útjuk elé kerül.

Nagy vonalakban ismertem az indiánok történetét, de ilyen mélységekben nem. Az indiánok mindig is bökték a fehér amerikai nép csőrét, meg mondjuk más népcsoport is de az más téma már. Népirtás, majd ide oda terelgették őket, amivel saját magukat köpték szembe. Így kisemmizni egy népet, állatnak tekinteni, uralkodni felettük, törvényeket átírni csak nehogy valamiben is jó legyen nekik. Szomorú ez egész és lesújtó, de valahogy azt érzem az ember sose tanul a történelemből…

Számomra hátborzongató volt az első oldalaktól kezdve egészen az utolsó lapokig. Megható volt olvasni a leszármazottak sorait, ahogy még mindig keresik és kutatják felmenőikkel történteket, és ahogy még mindig bennük maradt ez az egész, emészti őket még 100 év múltán is. A maga brutalitásával volt megható ez a könyv, szőrszálhasogató és a bőrömig hatolt vele, a maga nemében az egyik legjobb amit olvastam. Még emésztgetem… szerintem sokáig fogom.
A filmet pedig alig várom, nagyon kíváncsi lettem rá.

20 hozzászólás
Réka0128 P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

„Vannak dolgok, amelyeket semmilyen sikeres nyomozás, semmilyen törvényi igazságtétel nem hozhat helyre.”

Egészen addig nem is hallottam erről a kötetről, amíg nem jött velem szembe a filmadaptáció előzetese, ami természetesen egyből felkeltette a figyelmem. Szerencsére sikerült beszereznem a könyvet, így még a film előtt sorra tudtam keríteni. A Megfojtott virágok megtörtént eseményeket mesél el, mégsem egy száraz dokumentumregény. Kellemesen csalódtam, mert egy igazán olvasmányos stílusban megírt, rendkívül jól felépített történetet kaptam.
A kötet három részből áll össze. Az első részben megismerjük az oszázs indiánok történetét, valamint azt, hogy hogyan kezdődtek a törzs tagjai ellen elkövetett gyilkosságok. A következő rész a nyomozás részleteit, valamint az FBI megszületését mutatja be. Az utolsó szakaszban a szerző arról mesél, hogy milyen módon kutatta fel a könyvhöz szükséges információkat és dokumentumokat, továbbá az oszázs indiánok leszármazottaival zajlott beszélgetéseibe is bepillantást enged.
Miközben olvastam ezt a kötetet egyszerre éreztem dühöt és szomorúságot, hiszen az összes borzalom, ami ebben a könyvben le van írva, sajnos nem fikció. Szörnyű volt belegondolni, hogy a fehér emberek kapzsisága miatt, hány ártatlan oszázs indiánnak kellett meghalnia. Voltak, akik bármit megtettek azért, hogy hozzájussanak az indiánok mesés vagyonához, akár még a saját családtagjaikat is képesek voltak alattomos módon tőrbe csalni és meggyilkolni.
Megdöbbentő és letaglózó olvasmány, amit nem felejt el könnyen az ember.

2 hozzászólás
robinson P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Az amerikai történelem (is) tele van szégyenteljes epizódokkal. Nemzetként kevésbé emlékezetes pillanataik nagy százalékát ott is a szőnyeg alá söprik, és az idő előrehaladtával próbálják elfeledni. Megtörtént eseményeket mesél el a regény, ami krimielemekben is bővelkedik: az oszázs indiánok tragédiáját, akiket a földjükön talált olajért gyilkoltak meg a nyerészkedő fehérek. Grann remek stílusban, jó arányokkal tárja elénk a borzalmakat.

https://gaboolvas.blogspot.com/2023/10/megfojtott-viragok.html

eenca P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Gondolkoztam rajta, hogy hány csillagot adjak erre a könyvre, mert a téma nem könnyű az írásmód meg száraz, de úgy gondolom, hogy ez a kevés esetek egyike, amikor a téma fontosabb és jelentőségteljesebb, mint a kivitelezés.

A könyv majdnem 50 oldala a források megjelelölése, szerintem egyáltalán nem érdemes megnézni, hogy melyik szószerinti idézet honnan származik, mert nagyon megtörtén az olvasás lendületét.
Pár nappal később arra jutottam, hogy másképp viszont nem lehetett volna elmondani ezt a történetet, mert lettek volna, akik nem hiszik el vagy úgy gondolják, hogy megtörtént esemény alapján van, de hát az igazság ki tudja mennyire van jelen az oldalakon.
Ezért érzem azt, hogy ebben az esetben nem lehet a könyv hibájaként felhozni a túlságosan dokumentarista stílust és a rengeteg hivatkozást, ez azért kell hogy még véletlenül se merüljön fel senkiben sem, hogy ez talán nem volt annyira rossz, mint amig gondolunk, mert az volt, sőt még annál is sokkal rosszabb.

Ez a történet egy újabb „gyöngyszem” arról, hogyan működött (néha még most is) az Amerikai Egyesült Államok. Rengeteg vérrel és elnyomással alakították ki a társadalmi osztályokat, a kiváltságosak körét. Az indiánok élete még annyit se számított, mint a többi behurcolt vagy bevándorló élete. Primitívnek gondolták őket, és hogy tulajdonképpen ők tesznek szívességet, hogy mindenáron rájuk kényszerítik a fehér ember életstílusát és társadalmi normáját. Földterületeket vettek el tőlük, nem is egyszer telepítették át őket és mindig egyre kisebb helyre egyre kietlenebb vidéken.

Amire senki sem számított, hogy az új helyen olajat fognak találni, ami az indián tanács előrelátásának köszönhetően marad a törzsnél, így jelentős bevételhez fognak jutni. Ezt senki sem tudta elfogadni, megérteni és belenyugodni. Rájuk szabadították a fehéreket, gondnokság alá helyezték a tisztavérű indiánokat, mondván, hogy nem tudnák kezelni a saját vagyonukat és csak elherdálnák. Ennek következménye lett, hogy sokan lehetőséget láttak ebben a helyzetben és megindul az erőszakhullám.
Fehér nők és férfiak kötöttek házasságot oszázs indiánnal a vagyon miatt, és sokan úgy voltak vele csak egy kis időt kell kibírni, aztán egy rövid házasság után már csak a vagyont kell élvezni.

Gusztustalan és felháborító ami történt, és hogy alig 100 éve is még milyen kegyetlen volt az ember. Mindenki, a kormány, a média, a fehérek gyalázták az indiánokat és hergelték a lakosságot, hogy milyen igazságtalan már, hogy ekkora vagyonra tettek szert. Azon persze senki sem óhajtott egy másodpercig sem lamentálni, hogy kinek a földjén is próbálnak érvényesülni már évszázadok óta. Képmutató egy bagázs volt, ami szervezetten lopta meg az őslakosokat a jogosan nekik járó vagyontól. Szívszorító volt olvasni, hogy voltak gyerekek akik azért haltak meg, mert nem jutottak el orvoshoz, mivel a gondviselő nem adott rá pénzt a saját vagyyonukból.

Örülök, hogy megírta valaki ezt a könyvet a könyörtelen valósággal és a sok levéltári hivatkozással, hogy midnenki lássa szépen, hogy ez a valóság és nem egy tündérmese, ahogy sokan hinni szeretnék.

Nagyon remélem, hogy a film is hitelesen fogja ábrázolni a történteket és nem lesz túlságosan elfogult egyik irányban sem.

6 hozzászólás
Evione>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Aztak****. Ezzel csuktam be a könyvet.

Minden formájában falom a true crime műfajt. Sokféle történettel megismerkedtem már és azt hittem, hogy engem nem igazán lehet meglepni. Sokféle mélységével találkoztam a gonoszságnak, de az a szisztematikus, rendszerezett gonoszság, amiről ez a könyv szól bizony meglepett.

Nem is biztos, hogy frappánsan össze tudom foglalni, miről szól ez a könyv, de azért teszek rá egy kísérletet. Szóval egy amerikai őslakos törzset, az oszázsokat az amerikai kormány különböző machinációk révén elűzi őseik földjéről. Cserébe kapnak egy első látásra értéktelennek tűnő földet, ami csupa szikla, a növények nem igazán szeretik így művelésre alkalmatlannak van nyilvánítva. Viszont a föld értékes kincset rejt: kőolajat, de ez már jóval azután derül ki, hogy a föld az oszázsok tulajdonába kerül. Az oszázsok hihetetlen gazdagok lesznek, mindenhova autóval járnak, ami akkoriban (az 1920-as években) ritkaságnak számít, hatalmas házakat építenek, néhol fehér szolgákat tartanak. Szóval dúskálnak a javakban. Ezt mondanom sem kell, sok fehér ezt nem tudja lenyelni. Hihetetlenül irritálja őket, hogy a korábban nincstelen őslakosok ekkor mértékű vagyonra tesznek szert. Persze, ahol lehet lerabolják őket, mindenért őrült összegeket számítanak fel nekik, plusz sokuk nyakába hivatalos gyámokat varrnak, akik a pénzkezelésüket ellenőrzik. Már ez is elég felháborító lenne, de aztán megismerjük a történet még ennél is sötétebb mélységeit.

Az látszik, hogy hatalmas kutatómunka áll a könyv mögött és azt kell mondjam David Grann rendkívül alapos munkát végzett, hogy feltárja ezt a szörnyű történetet. Külön dicséret illeti az olvasmányos stílusért. Egyébként ez a könyv kenterbe ver nagyon sok regényt annyira fordulatos, összetett és izgalmas. Viszont szomorú is, mert ez maga a valóság. Valaki írta, hogy ilyet kitalálni sem lehet. Ezzel nagyon egyet tudok érteni.

13 hozzászólás
Olympia_Chavez>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

A közép-nyugat sziklás, végtelen felföldjein járunk. Nyáron izzasztó forróságban lengedeznek a préri fűcsomói egy-egy eltévedt fuvallattól, télen viszont keményre fagy a talaj a csontropogtató hidegben. Ha esik, bokáig járnak a helyiek a ragadós sárban, ezért pallókat fektetnek le, hogy megóvják a hölgyek ruhájának alját. Csak szegény lovak küzdenek, míg elcipelik cowboyukat az első fogadóig. A hegyekben, a sziklák közt még ott lapulnak a korszak utolsó nagy zsiványai, akik rejtekhelyükről csapnak le a gyanútlan átutazókra, vagy „száguldó” automobilokról ugrálnak a környéket átszelő vasút kocsijaira, véghezvinni az utolsó vonatrablásokat. Még Laura Ingalls és családja is feltűnik a környéken egy rövid időre, de mi most tekintetünket inkább egy fotóra vetjük, melynek szereplői komor tekintetű indiánok. Félkörben állnak Pawhuska központjában és meredt, rezzenéstelen arccal néznek talán épp egy Brownie fényképezőgép lencséjébe. Vajon maguk mögött tudhatják végre a bánatot és üldözöttséget? Tényleg felragyogott volna szerencsecsillaguk a kőolajnak hála? Újra elmondhatják, hogy a föld, amin élnek az övék. Busás haszonbérletet kapnak a kitermelőktől. De mosoly mégsem látszik egyik arcon sem.

David Grann dokumentumregénye alapos kutatómunkával tárja fel ennek a mosoly nélküli fotónak és hányattatott sorsú szereplőinek történetét, mely az emberi gonoszság és számítás megdöbbentő mélységeibe nyújt betekintést. Az oszázs indiánok modern kori kvázi népirtása, a pénz és a hatalom görcsös hajszolása, a lelkiismeret hiánya külön-külön is megterhelő adalékai a kötetnek, amit a szerző aprólékosan, precízen, korabeli (köbméterekben mérhető mennyiségű) dokumentumokra támaszkodva épít fel. Az apránként adagolt információk és feszültség révén egy krimi bontakozik ki előttünk, ahol azonban nem az elkövető, a gyilkos személye lesz meglepő, hanem az, hogy ez valóság. A történet nem egy meglódult fantázia szüleménye, ahol a szerző borzolni kívánja a kedélyeket, hanem a képmutató „civilizáció”, a gátlástalan Amerika egyik legsötétebb pillanata Oklahoma északi szegletéből.
A ránk zúdított borzalmak, kapcsolati rendszerek, valós és ál-bizonyítékok tengerében úszva viszont valami sokkal komplexebb, ijesztőbb dolog kezd körvonalazódni a frissen formálódó FBI letisztogatott bizonyítékainak halmazából.

Mindamellett, hogy ez a remek, jól megírt kötet vigasz, esetleg egyfajta elégtétel lehet az oszázs indiánok leszármazottainak, időről időre előkerülő témájával emlékeztető is az emberiség számára. Figyelmeztet, hogy minek nem lett volna és nem lenne szabad soha többé megtörténnie, hogy minél kell jobbnak lennünk és mire nem építkezhet egy társadalom. Ennek fényében a hosszúra hagyott lezárást, spoiler sem nézhetem olyan szigorú szemmel amilyennel más esetben tenném. Ebben a kötetben mindenkinek, minden ködbe veszett léleknek helye van.

Ui.: Kíváncsian várom a filmet, úgyhogy remélem Scorsese lassan rákapcsol a forgatásra. DiCaprio sem rossz választás Tom White szerepére, de Robert De Niro, William Haleként egyenesen pazarnak ígérkezik.

4 hozzászólás
Király_Dobos_Beatrix P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Az ember lánya tanulta Amerika meghódítását. Olvastam más könyvekben is az indián törzsek jogfosztásairól. De ez a történet, ez a szisztematikus népírtás – mellbevágott. Nagyon jól felépítetten mutatja be a történéseket, majd a nyomozást a kötet, nyomasztósága miatt nagyon hamar túl akartam lenni rajta, de azóta se hagyja el a gondolataimat.

Vhrai P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Nem olvastam az utóbbi években ennyire jól megírt és jól szerkesztett dokumentumregényt. Központi témája az FBI megalakulása, melynek apropója egy sötét és hátborzongató bűncselekmény-sorozat volt. A 20. század elején az oszázs indiánok földje alatt olajat találnak, így a törzs tagjai dollármilliomosokká váltak. Persze ez nem volt ilyen egyszerű, sokuk mellé vagyonkezelőket rendeltek ki, mert valljuk be, nem tekintették őket egyenjogú polgároknak. Zsinórban furcsa halálesetek történtek, volt, hogy rokonságon belül is több. Az első fejezetben egy ilyen oszázs család történetét ismerhetjük meg, a másodikban a nyomozás részletei, és az abban részt vevő, kiemelkedő tehetségű nyomozók alakja elevenedik meg, a harmadikban pedig a szerző összegzi az egész eseménysort, és rávilágít néhány összefüggésre, amelyet korábban nem vettek észre. Ez így alkot egy kerek egészet! Hiánypótló alkotás, legalábbis a magyar könyvpiacon biztosan!

2 hozzászólás
hogolyo91>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Nagyon érdekes fejezetét öleli fel a történelemnek ez a dokuregény, számomra eddig teljesen ismeretlen eseményekről szól. Szerettem volna még a film megnézése előtt elolvasni, örülök neki, hogy megtettem, de tény, hogy most már kíváncsi vagyok a filmre is, hogyan sikerült mindezt vászonra vinni. A könyvön érződik, hogy rengeteg kutatómunka van benne, a szerző rengeteget dolgozott rajta, mindent bizonyítani akart és csak valós adatokat leírni, teljesen mellőzni a fikciót. Ez abszolút dicséretes a részéről, viszont így néhol unalmas lett a könyv, rengeteg adatot tartalmaz, amik között néha elvesztem kicsit. Ezzel együtt nagyon izgalmas a könyv, kicsit nyomozós, kicsit krimi, kicsit pszichológiai. Elgondolkodtatja az olvasót az emberi gonoszságról, a pénz értékéről és arról, hogy mi mindenre képes az ember a pénzért, de a rasszizmusról, irigységről is gondolkodtam közben.


Népszerű idézetek

mate55 >!

Kansasben végleg letelepedhetnek, ám nem sokkal később ott is telepesek gyűrűjében találták magukat. Közéjük tartozott Laura Ingalls Wilder is, aki élményei alapján írta meg A farm, ahol élünk című művét.

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

mate55 >!

Áprilisban milliónyi apró virág borítja el az oklahomai oszázs dombokat és prérit: sárga árvácskák, porcsinok, kékpárnák.

(első mondat)

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

robinson P>!

Hoover mindenkitől megkövetelte, hogy sötét öltönyt, visszafogott nyakkendőt és tükörfényesre pucolt fekete cipőt viseljen. Azt akarta, hogy ügynökei jellegzetes amerikaiak legyenek: fehérek, elegánsak, profik.

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

robinson P>!

Az akkoriban gyakran használt függönyöket összehúzták a kocsi ablakain, így a Buick leginkább fekete koporsóra emlékeztetett. A vezető felőli oldalon apró rés nyílt a függönyön, a helyettes azon át kémlelt be. A volán mögött egy férfi feküdt ernyedten

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

robinson P>!

Megtanulta elkerülni a futóhomokot és felkutatni a víznyerő helyeket a pergamenszáraz vidéken. Megértette, hogy jobb fekete lovon ülni és fekete ruhát viselni, mintha a gonosz szolgája lenne, mint éjjelente felkínálkozni az orv lövészeknek.

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Olympia_Chavez>!

1850-ben Allan Pinkerton megalapította az első amerikai nyomozóirodát – hirdetésükben az ügynökség mottója ("Sosem alszunk") egy hatalmas, rezzenéstelen, szabadkőművesjelképet idéző szem alatt jelent meg (innen származik a magánkopók angol megfelelője, a "private eye").

66. oldal, 5. Az ördög tanítványai (Bookline Könyvek, 2019)

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: 1850 · Allan Pinkerton · nyomozó · szabadkőművesek · szem
robinson P>!

Egy indiánügyi hivatalnok így fogalmazott: „Az indiánoknak át kell venniük a fehér ember szokásait, ha megy, szép szóval, ha nem, erőszakkal.”

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Belle_Maundrell>!

[…] az idő a legkíméletlenebb ellenség.

251. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: idő
_Nikki>!

A történelem könyörtelenül megítéli a tetteket – a maga pőre valóságában mutatja be minden botlásunkat és ostobaságunkat, tárja fel legféltettebb titkainkat, s közben úgy kérkedik utólagos bölcsességével, mint egy pöffeszkedő mesterdetektív, aki már a legelején tudta, ki a gyilkos.

270. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: történelem
robinson P>!

Tom hitt abban, hogy a törvény emberei többnyire „elkerülhetik a gyilkolást, ha nem veszítik el a fejüket”. Később azt mesélte, hogy késhegyig menő vitákat folytatott erről a többi rangerrel. Sosem tartotta helyesnek, hogy valaki egy személyben legyen bíró, esküdtszék és ítélet-végrehajtó.

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak
Dulai Péter: Gyilkosság a panel tetején
Ann Wolbert Burgess – Steven Matthew Constantine: Gyilkos mintázatok
John Grisham: Az ártatlan ember
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Lincoln
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy
Charles Brandt: „Hallom, szobafestő vagy!”
A vámpírok története
Paul Lieberman: Gengszterosztag
Robert Littell: A cég