Megfojtott ​virágok 59 csillagozás

Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése
David Grann: Megfojtott virágok

National ​Book Award jelölés

A kötet alapján Martin Scorsese forgat filmet Leonardo DiCaprióval a főszerepben
Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs „művelésre alkalmatlannak” nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepte el a vidéket, hogy a korabeli sajtót idézve a „rézbőrű milliárdosoktól” bérbe vett földeken meggazdagodjon.
Ám egyszer csak valami egészen hátborzongató történt.
A törzs tagjait egymás után meggyilkolták – volt, akit megmérgeztek vagy lelőttek, mást a vonat elé löktek. És azok is meghaltak, akik kérdéseket tettek fel vagy nyomozni próbáltak a rejtélyes halálesetekben.
David Grann hosszú éveken át kutatott levéltárakban és nyomozott a helyszínen, hogy megismerje az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezetét, amely összefonódott az FBI megszületésével is. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333388 · Fordította: Babits Péter
>!
360 oldal · ISBN: 9789634336273 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

cowboy · indián · J. Edgar Hoover · Sir Arthur Conan Doyle

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Texas


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 88


Kiemelt értékelések

Olympia_Chavez P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

A közép-nyugat sziklás, végtelen felföldjein járunk. Nyáron izzasztó forróságban lengedeznek a préri fűcsomói egy-egy eltévedt fuvallattól, télen viszont keményre fagy a talaj a csontropogtató hidegben. Ha esik, bokáig járnak a helyiek a ragadós sárban, ezért pallókat fektetnek le, hogy megóvják a hölgyek ruhájának alját. Csak szegény lovak küzdenek, míg elcipelik cowboyukat az első fogadóig. A hegyekben, a sziklák közt még ott lapulnak a korszak utolsó nagy zsiványai, akik rejtekhelyükről csapnak le a gyanútlan átutazókra, vagy „száguldó” automobilokról ugrálnak a környéket átszelő vasút kocsijaira, véghezvinni az utolsó vonatrablásokat. Még Laura Ingalls és családja is feltűnik a környéken egy rövid időre, de mi most tekintetünket inkább egy fotóra vetjük, melynek szereplői komor tekintetű indiánok. Félkörben állnak Pawhuska központjában és meredt, rezzenéstelen arccal néznek talán épp egy Brownie fényképezőgép lencséjébe. Vajon maguk mögött tudhatják végre a bánatot és üldözöttséget? Tényleg felragyogott volna szerencsecsillaguk a kőolajnak hála? Újra elmondhatják, hogy a föld, amin élnek az övék. Busás haszonbérletet kapnak a kitermelőktől. De mosoly mégsem látszik egyik arcon sem.

David Grann dokumentumregénye alapos kutatómunkával tárja fel ennek a mosoly nélküli fotónak és hányattatott sorsú szereplőinek történetét, mely az emberi gonoszság és számítás megdöbbentő mélységeibe nyújt betekintést. Az oszázs indiánok modern kori kvázi népirtása, a pénz és a hatalom görcsös hajszolása, a lelkiismeret hiánya külön-külön is megterhelő adalékai a kötetnek, amit a szerző aprólékosan, precízen, korabeli (köbméterekben mérhető mennyiségű) dokumentumokra támaszkodva épít fel. Az apránként adagolt információk és feszültség révén egy krimi bontakozik ki előttünk, ahol azonban nem az elkövető, a gyilkos személye lesz meglepő, hanem az, hogy ez valóság. A történet nem egy meglódult fantázia szüleménye, ahol a szerző borzolni kívánja a kedélyeket, hanem a képmutató „civilizáció”, a gátlástalan Amerika egyik legsötétebb pillanata Oklahoma északi szegletéből.
A ránk zúdított borzalmak, kapcsolati rendszerek, valós és ál-bizonyítékok tengerében úszva viszont valami sokkal komplexebb, ijesztőbb dolog kezd körvonalazódni a frissen formálódó FBI letisztogatott bizonyítékainak halmazából.

Mindamellett, hogy ez a remek, jól megírt kötet vigasz, esetleg egyfajta elégtétel lehet az oszázs indiánok leszármazottainak, időről időre előkerülő témájával emlékeztető is az emberiség számára. Figyelmeztet, hogy minek nem lett volna és nem lenne szabad soha többé megtörténnie, hogy minél kell jobbnak lennünk és mire nem építkezhet egy társadalom. Ennek fényében a hosszúra hagyott lezárást, spoiler sem nézhetem olyan szigorú szemmel amilyennel más esetben tenném. Ebben a kötetben mindenkinek, minden ködbe veszett léleknek helye van.

Ui.: Kíváncsian várom a filmet, úgyhogy remélem Scorsese lassan rákapcsol a forgatásra. DiCaprio sem rossz választás Tom White szerepére, de Robert De Niro, William Haleként egyenesen pazarnak ígérkezik.

4 hozzászólás
_Nikki>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

"David Grann, aki szakmáját tekintve amúgy újságíró, elképesztő munkát végzett ezzel a könyvvel. Éveken keresztül vizsgálta az oszázs indiánok ellen elkövetett kegyetlenségeket, hogy aztán a legkülönbözőbb hivatalos iratokkal alá is támassza az általa leírt eseményeket. Eleddig kiadatlan FBI-jelentésekre, esküdtszéki vallomásokra, bírósági jegyzőkönyvekre és számos más hiteles forrásra támaszkodik, amit a könyv végén található körülbelül negyvenoldalnyi hivatkozás is bizonyít. Mindezek ellenére sem egy száraz, szigorúan tényeket közlő alkotásról van szó, ugyanis Grann elképesztően olvasmányosan és élvezetesen ír, a tollából már-már fikciónak hatnak a történtek. A könyv hitelességén viszont egyáltalán nem esik csorba, sőt, ettől a stílusbéli fogástól válik még inkább borzalmassá a múlt, emiatt lesz a valóságból rémálom, s ettől tudatosul bennünk igazán, hogy mindez a valóság.

Grann rétegről rétegre fejti fel a szálakat, s nem csak a bűntényeket igyekszik felderíteni. Egy tökéletesen hiteles korrajzot tár elénk az 1920-as évek Amerikájának egy kevésbé ismert szegletéről, arról a seriffekkel, kopókkal és vonatokat, bankokat kirabló banditákkal teli, poros Amerikáról amiket a westernfilmekből ismerhetünk. Számomra azért is volt ez annyira érdekes, mert ez az időszak egyben a jól ismert szesztilalom időszaka is, vagyis a dübörgő dzsesszkorszaké, amikor a nagyvárosokban pezsgett az élet, minden rohamos fejlődésnek indult, átformálódott a kultúra és a művészetek, s minden tökéletesen csillogónak tűnt. Ha láttátok A nagy Gatsby című filmet, akkor tudjátok miről beszélek. Ugyanazon időszakról beszélünk és mégis mintha két teljes különböző világot látnák."

A teljes bejegyzés» https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/06/david…

Belle_Maundrell>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Mostanában nagyon rákaptam a tényirodalomra és az igaz történeten alapuló regényekre, úgyhogy nagyon belelkesültem, amikor véletlenül rátaláltam erre a könyvre. Megérte elolvasni, mert David Grann igazán kivételes munkát végzett.
Döbbenetes, hogy enélkül valószínűleg soha nem is hallottam volna az oszázs indiánok tragédiájáról. Holott azért még nem volt olyan régen ez a gyilkosságsorozat, egy száz évvel ezelőtti, ilyen jól dokumentált eset simán fennmaradhatott volna a köztudatban. De figyelembe véve, hogy milyen undorító, embertelen módon bántak az indiánokkal és hogy átitatott mindent a korrupció, csoda, hogy egyáltalán megmaradtak az üggyel kapcsolatos iratok, amik mentén az író elindulhatott.
Már a sokoldalnyi függelékből látszik, milyen alapos kutatómunka előzhette meg a könyv megírását, és akkor még nem beszéltünk az áldozatok vagy a nyomozás résztvevőinek utódaival folytatott konzultációról. Én megemelem a képzeletbeli kalapom David Grann előtt, mert hihetetlen feladat lehetett, és az eredmény magáért beszél.
Nagyon jó, olvasmányos stílusban, dinamikusan meséli el ezt a brutális, döbbenetes történetet, ugyanakkor tartózkodik attól, hogy hatásvadász legyen. Mondjuk nem is kell, szerintem bármilyen jóérzésű embert megráznak a bemutatott események, hiszen végig tudjuk, hogy valóban megtörténtek. Közben pedig ott motoszkál a fejünkben, hogy vajon hány hasonló gyilkosság maradhatott felderítetlenül.
Nekem tetszett, hogy a valós nyomozással párhuzamosan, néha vakvágányokra tévedve göngyölítjük fel az ügyet, mert így jön át igazán, hogy milyen szövevényes volt, és bepillantást nyerhetünk a rendszer, az egész társadalom romlottságába és képmutatásába. Közben pedig szépen megalakul az FBI, ami igazán ráfért erre a nyomozásra. Egy pillanatig sem lankadt a figyelmem, nagyon izgalmas olvasmány volt, ami akkor is folyton a fejemben járt, amikor éppen letettem.
Nem számítottam rá, de a legjobban az utolsó fejezet fogott meg, ami kicsit bepillantást enged a szerző munkájába, megismerteti a ma is élő leszármaztottakat és a gyilkosságok máig érezhető hatását. Szívszorító volt a családtagokkal folytatott beszélgetésekről olvasni, tudva, hogy hiába derült fény az igazságra (jobb esetben) a megfelelő büntetés hiányában. spoiler Döbbenetes volt az a szinte egész társadalmat érintő összeesküvés, amire fény derült spoiler Mintha nem lett volna elég, hogy szerencsétlen indiánokat szinte kiirtották és elűzték a saját földjükről a hülye fehérek, hogy aztán alsóbbrendű emberekként kezeljék őket.
Nem a történetet csillagozom – azon fel vagyok háborodva –, hanem az írói teljesítményt. David Grann nagyszerűen, alaposan és érezhetően teljes szívét beleadva dokumentálta ezt a szégyenteljes szeletét a történelemnek, aminek soha nem lenne szabad feledésbe merülnie. Ki vagyok akadva.

Black_Venus>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

A történet a szesztilalom idején kezdődött a vadnyugaton, Oklahomában, ahol még nem volt kialakult államigazgatás és rendfenntartás, ilyenben nem is bíztak volna a telepesek. Egy indián törzs, az oszázsok, akitől a teljes hatalmas oklahomai területüket elkobozták a telepesek, megszerezték a rezervátumuk alatta található olajkincs tulajdonjogát a kormányzattól. Ebből aztán megdöbbentő gazdagságra tettek szert. Mivel a fehér amerikaiak saját magukon kívül senkit nem vettek emberszámba, különösen nem az indiánokat, egy olyan, máig felderítetlen összeesküvés- és gyilkosság-sorozat kezdődött, amelynek az volt a célja hogy az oszázsok pénzét megszerezzék.
Ez a szeszcsempészek, a bögrecsárdák, a hatalmas automobilok, a rasszizmus, a jazz, a lengő kocsmaajtók, csípőből tüzelő seriffek és lopott lovon menekülő tolvajok és útonállók időszaka. Szabad a rablás, banké vagy vonaté, meg lehet mérgezni a feleséget, fel lehet robbantani a szomszédot. A törvényt nem kell betartania annak, akinek elég pénze van hogy megvásárolja a bíróságot vagy az esküdteket. A nyomozási módszerek kezdetlegesek, a rendőrök sem értenek hozzá, és a többet fizető fél érdekeit képviselik.
Az oszázs gyilkosságok és a bürokrata Hoover ambíciója találkozik, elindul és végül jelentős hatáskörre tesz szert az FBI.
Jól megírt tényfeltáró könyv, amely mögött jelentős kutatás áll. Ugyanakkor híven követi az eredeti a nyomozást, aminek a kritikájaként maga is megjegyzi, hogy nem terjed ki minden gyilkosságra. Csak 4-5 esetben sikerült valakit bíróság elé vinni és elítélni, viszont több tucatnyi felderítetlen gyilkosság maradt. Talán szerencsésebb lett volna a teljes történetet érzékeltetni már a könyv elejétől. Több szempontból is maradt hiányérzetem. Ettől függetlenül nagyon érdekes betekintést nyújt a vadnyugat működésébe, és az USA valamint egy működő államigazgatás kialakulásának hajnalába.

szofisztikáltmacska>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

A Megfojtott virágok gyakorlatilag egy dokumentumregény, amely majdnem olyan élvezhetően van megírva, mintha fikció lenne, Grann ugyanis nagyon jól eltalálta a stílust, amelytől még nem válik komolytalanná a zsáner, de nem is lesz száraz az olvasó számára. És ez a furcsa kettősség – a szinte fikciónak tűnő elbeszélési mód és a tudat, hogy tényleg megtörtént eseményekről olvasunk – tette olyan igazán gyomorforgatóvá a Megfojtott virágokat. Érdekes, hogy minduntalan az Investigation Discovery műsorait juttatta eszembe, szinte hallottam a narrációt a fejemben futó képek mellé – csak ez a könyv sokkal minőségibb és kevésbé hatásvadász.
Ez a könyv évekig tartó kutatás és nyomozás eredménye, Grann rengeteg időt és energiát fordított arra, hogy a gyilkosságok áldozatainak leszármazottai legalább utólag kapjanak valamiféle magyarázatot és megnyugvást. Csak a felhasznált források felsorolása negyven oldalt tesz ki a könyv végén, és nemcsak hogy felgöngyölítette a régi nyomozás menetét, de rámutatott az eljárás hiányosságaira, az elkövetett hibákra, és a nyilvánvaló visszaélésekre is.
Remek könyv a Megfojtott virágok, még ha kissé abszurd is ezt mondani, de az elismerésem az írónak és a munkájának szól, nem a témának. A könyv újfent rádöbbentett, hogy mennyire aljas és gonosz emberek élnek és éltek közöttünk, akik a nyájasság álcája mögött romlottabbak, mint maga az ördög.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/06/03/david_gr…

eeucrw>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Fontos és hiánypótló, néhol kicsit széttartó és csapongó, és a dramaturgiai ívek sem mindig a megfelelő ütemben emelkednek-süllyednek, de összességében precízen, hozzáértéssel, odafigyeléssel és lelkiismerettel megírt mű.

Szerencsétlen oszázs indiánok sorsa a többi törzs között is kiemelkedően tragikus. A területeik nagy részét a polgárháború alatt/után elvették, közben a járványok és a korabeli kapzsi, kedvtelő népirtás áldozatai voltak, végül egy művelésre alkalmatlan területre száműzték őket. Szerencséjükre (és balszerencséjükre) jött a csattanó, kiderült, hogy Amerika legnagyobb olajkészlete fölött éldegélnek. Így lettek meglepő és bizarr fordulattal kisemmizettekből milliárdosok, a korabeli társadalom irigyelt és megvetett különcei.

És így szabadult rájuk, illetve a földterületeikre a haszonlesők és gonosztevők tömege, pénzsóvárok, bankárok, rablók és gyilkosok, akik évtizedeken át, mindenféle válogatott módokon (a beházasodástól és baráti hízelgéstől kezdve a lassú, módszeres mérgezésen át az egyszerű agyonlövésig vagy felrobbantásig), törvényesen és törvénytelenül fosztogatták az oszázsok vagyonát.

Történetük nem csak a végül brutális sorozatgyilkosságokba torkoló őrület miatt olyan hátborzongató, hanem mert igen jól megmutatja, egyrészt a gátlástalan, rendszerszintű, jogszerűsített korrupció egy korai, iszonyú mocskos példáját, másrészt azt, ahogy törvényekkel, ügyeskedéssel, egész családok, közösségek, szervezetek, politikusok, rendőrök bevonásával, évtizedekig folyó emberi aljasságként minden lehetséges módon kihasználták, aztán lényegében eltörölték a föld színéről az indiánokat.

(Az abszolút hitványság egyik bizarr példája: egy oszázs indián nem költhette tetszés szerint a saját földjéből származó pénzét, mert az amerikai törvényhozás alacsonyabb rendű embernek bélyegezte, és mint olyant, alkalmatlannak ítélte a gazdálkodásra. Ezért a szövetségi állam vagyonkezelőt (a legbefolyásosabb fehér lakók közül kijelölt gyámot) rendelt ki mellé, aki szabadon eldönthette, hogy évente legfeljebb mennyi pénzt (nyilván lehetőleg minél kevesebbet, hogy több maradjon a gyámnak) vehet fel a saját, zárolt számlájáról, és azt mire költheti el.)

Könnyen, gyorsan olvasható, izgalmas és érdekfeszítő, egyben gyomorforgató és elszomorító írás, műfajilag valahol a tényregény és a történelmi könyv között. Talán lehetne kicsit hosszabb, komplexebb, markolhatna nagyobbat, és kár, hogy menet közben (az egyébként remek határvidéki karakterek bemutatása, és a sok mellékszál miatt) veszít abból a krimiszerűen feszes és izgalmas tempóból, amivel indul. Elvileg Scorsese csinál belőle filmet, de szerintem sorozatként, például a Fargo egyik új évadaként lenne igazán zseniális.

cintiatekla P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Mivel a nem is olyan távoli múltról van szó, így a könyv tele van korabeli képekkel, szinte az összes szereplőről, és sok eseményt is megörökítettek. Számomra ez nagyon sokat adott, hiszen teljesen más úgy olvasni róla, hogy látja az ember a tényleges szereplőket. A szerző, David Grann rengeteg időt ölt abba, hogy összefoglalja a történteket az utókor számára, mindezt pedig olyan stílusban meséli el a Megfojtott virágokban, ami a maga brutális módján élvezhető és olvasmányos, nem utolsó sorban pedig végig érződik, hogy hihetetlenül alapos.

Talán a téma nem annyira hívogató, mint egy krimi, melyről tudjuk, hogy fikció, de érdemes adni neki egy esélyt, hiszen egy olyan történelemórát tarthat a kezében az olvasó, amiről a gimnáziumokban még csak érintve sem esik szó. Örülök, hogy lehetőségem volt elolvasni, hiszen talán én sem vettem volna le a könyvesboltban a polcról ajánlás nélkül.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/06/david-grann-megfojto…

soksokx P>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Azta, ennyire alapos és izgalmas oknyomozói munkában már rég volt részem. David Grann fantasztikus munkát tett le az asztalra. Na, valahogy így kell ezt csinálni!
A történet egyike Amerika szégyenfoltjainak. Sajnos van belőlük nem kevés és sok, mint ez is az indiánokhoz kapcsolódik. Mind a mai napig tartom, hogy amit az őslakosok ellen elkövettek és követnek ma is, simán a 'népirtás' kategória. A könyvben szereplő történet az oklahomai oszázs indiánok ellen elkövetett borzalmas bűntetteknek jár utána. Amikor az oszázs indiánok földje alatt az USA legnagyobb kőolaj készletét fedezik fel, az indiánok milliomosok lesznek, de ez a kincs csak szenvedést hoz rájuk. Megindul a szerencselovagok áradata és ezzel együtt egy példátlan gyilkosságsorozat veszi kezdetét. Az emberi aljasságnak olyan fokát ismerhetjük meg ami szinte elképzelhetetlen, hogy létezhet pedig de. Iszonyú nehézzé teszi ennek a könyvnek az olvasását az, hogy ez tényleg megtörtént. Valahányszor azt gondoltam, hogy ilyen nincs, nem lehet lejjebb süllyedni a lelkiismeretlenség és a gonoszság mocsarában, mindig kiderült, hogy de. Lehet.
Kellenek az ilyen könyvek, kell az emlékeztető, hogy vannak dolgok amiknek soha nem szabadott volna megtörténni és, hogy vigyázzunk, hogy soha ne történhessenek meg újra. Bár elnézve, merre halad a világ, sajnos nincsenek illúzióim.

Helga_Dávid>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

A könyv rejtélyes gyilkosságok sorozatának és az FBI születésének története.
Számomra teljesen ismeretlen volt az oszázs indiánok mesés gazdagsága, vagyonhoz jutásának története és a hozzájuk fűződő gyilkosságsorozatok. Ezért az első fejezeteket szabályosan faltam, amelyben azzal ismertet meg az szerző minket, hogy hogyan jutottak ehhez a mesés vagyonhoz az indiánok, hogyan, milyen körülmények között éltek. Majd a gyilkosságok történetének leírása szabályos krimivé avatta a könyvet.
Számomra azonban a közepétől, ahol már a „nyomozások”, – melyekről egytől-egyig kiderült, hogy korrupcióval voltak átitatva –, valamint az FBI színre lépésétől kissé ellaposodott a történet.

Petra027>!
David Grann: Megfojtott virágok

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Indiánokról csak Karl May Winnetou regényeiben olvastam. Ez a könyv egy egészen más, kegyetlen világot tár elénk. Szívszaggató történeteket olvashatunk lapról lapra. Hihetetlen mértékű kutatómunkát igényelt a könyv megírása. Információ-gazdag dokumentumregény, melynek eseményeiről a történelem órákon nem hallhatunk. Biztosan megnézem a filmet is! Lebilincselő történet az FBI megalakulásáról!!!


Népszerű idézetek

Olympia_Chavez P>!

1850-ben Allan Pinkerton megalapította az első amerikai nyomozóirodát – hirdetésükben az ügynökség mottója ("Sosem alszunk") egy hatalmas, rezzenéstelen, szabadkőművesjelképet idéző szem alatt jelent meg (innen származik a magánkopók angol megfelelője, a "private eye").

66. oldal, 5. Az ördög tanítványai (Bookline Könyvek, 2019)

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: 1850 · Allan Pinkerton · nyomozó · szabadkőművesek · szem
_Nikki>!

A történelem könyörtelenül megítéli a tetteket – a maga pőre valóságában mutatja be minden botlásunkat és ostobaságunkat, tárja fel legféltettebb titkainkat, s közben úgy kérkedik utólagos bölcsességével, mint egy pöffeszkedő mesterdetektív, aki már a legelején tudta, ki a gyilkos.

270. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: történelem
Belle_Maundrell>!

[…] az idő a legkíméletlenebb ellenség.

251. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: idő
Olympia_Chavez P>!

Májusban, a megfojtott virágok havában, a püffedt hold alatt
átgázolok majd a folyón, hol sötét halak, vidrák és hódok tanyáznak
s felmászok a szigetre, amelyen a fűzfa örökké virágzik, akár a bánat.

268. oldal, 22. Szellemvidék (Bookline Könyvek, 2019)

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: bánat · Hold · május
_Nikki>!

Áprilisban milliónyi apró virág borítja el az oklahomai oszázs dombokat és prérit: sárga árvácskák, porcsinok, kékpárnák. John Joseph Mathews oszázs író szerint a parányi szirmok univerzuma úgy fest, mintha „az istenek konfettit szórnának” a vidékre. Májusban aztán, amikor prérifarkasok üvöltenek az óriásira püffedt, kísérteties hold alatt, a magasabb növények, pletykafélék és kúpvirágok befonják a kisebb társaikat, hogy ellopják előlük az életadó fényt és vizet. A vadvirágok szárai elpattannak, szirmaik szétszóródnak, s nemsokára eggyé válnak a földdel. Az oszázs indiánok ezért hívják a májust a megfojtott virágok havának.

11. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Olympia_Chavez P>!

Hoover azt ígérte, „annyi embert ad, amennyi csak kell”, és miután ismerte a főiskolás fiúk korlátait, a maroknyi megmaradt Cowboyt is mozgósította, köztük White testérét, Docot. Ezek az ügynökök csak most tanulták a tudományos módszereket – még azt sem szokták meg, hogy gépelve adják le a jelentéseiket –, White mégis úgy találta, egyedül ők képesek megbirkózni a kihívásokkal: beszivárogni a törvénytelen vidékre és árnyékként követni a gyanúsítottakat; napokig ellenni alvás nélkül, bármi áron fenntartani az álcát és szükség esetén fegyvert használni.

127-128. oldal, 9. A beépített cowboyok (Bookline Könyvek, 2019)

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

1 hozzászólás
BBetti86 >!

Sir Arthur Conan Doyle-tól is kiéedemelte a címet, amire mindig is vágyott: Amerika Sherlock Holmesa.
Az viszont már kevésbé vallott Sherlock Holmesra, hogy Burns gyakran megvesztegette az esküdteket, állítólag egy gyanúsítottat is elrabolt, és rutinszerűen alkalmazta az orosz kémek piszkos technikáit.

69. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: Sir Arthur Conan Doyle
Olympia_Chavez P>!

Egy oszázs indián egy riporternek a következőképpen beszélt a rendszerről: „A pénzünk vonzza őket, és teljesen tehetetlenek vagyunk. Minden törvény, az egész államgépezet mellettük áll. Tudassa mindenkivel, ha majd ezt megírja, hogy a lelkünket skalpolják meg.”

168. oldal, 14. Egy haldokló szavai (Bookline Könyvek, 2019)

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Kapcsolódó szócikkek: indián · korrupció · skalp, skalpolás
Belle_Maundrell>!

[…] vannak dolgok, amelyeket semmilyen sikeres nyomozás, semmilyen törvényi igazságtétel nem hozhat helyre.

233. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

Belle_Maundrell>!

„Illúzió lenne azt hinni, hogy az oszázsok sértetlenül kerültek ki a megpróbáltatásokból, de amit lehetett, megmentettünk, és annál drágább a szívünknek, mert fennmaradt. Ami eltűnt, azért őrizzük kincsként, mert valaha létezett. A múltunkból és jelenünkből vetjük meg létezésünk alapjait, hogy szembenézhessünk a jövővel. Még most is oszázsok vagyunk. Itt élünk, és visszanyúlunk ősatyáink korába.”

259. oldal

David Grann: Megfojtott virágok Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Dee Brown: A Vadnyugat története indián szemmel
Koszó-Stammberger Kinga (szerk.): Felfedezések kora
Hahner Péter: A Vadnyugat
Walter Pedrotti: Az indián háborúk
Miloslav Stingl: Indián tűz
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni
Eva Dix: Az indiánok
Alain Quesnel: Indiánok
Keszthelyi Tibor: Indiánok Arizonában