Vérkő (Jon Shannow 3.) 9 csillagozás

David Gemmell: Vérkő

Húsz év telt el azóta, hogy Jon Shannow, a legendás Jeruzsálemi résnyire nyitotta az idő kapuját, és a világába hozta a rejtélyes Diakónust és híveit. Húsz év, ami alatt Shannow-nak nyoma veszett, a Diakónus pedig Egységből uralkodott, azzal a céllal, hogy létrehozza az új Ígéret Földjét… a saját szájíze szerint.

Ám a Diakónus Jeruzsálemi Lovasai a rettegés, a féktelen bigottság és a halál hullámát keltik, a béke nevében mészárolják le a hitetleneket és a mutánsokat. Míg fel nem tűnik egy magányos lovas, akit csak az vezet, hogy bosszút álljon a halottakért.

Shannow sebesülten, töredékes emlékezettel száll szembe a gonosszal és az igazságtalansággal, az egyetlen módon, amit ismer – szemtől-szemben, füstölgő pisztolycsővel. De elég lesz ennyi ahhoz, hogy megállítsa a Diakónust és eszelős keresztes hadjáratát? Még ha Shannow sikerrel jár is, akkor is ott várnak rá a Pokolszülöttek sátáni hordái, és vérszomjas uruk, Sarento, a Vérkő néven ismert hatalomkő élő megtestesülése.

Eredeti mű: David Gemmell: Bloodstone

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952405 · Fordította: Sziklai István

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
David Gemmell: Vérkő

A Jon Shannow trilógia új változata a Gemmell-től már jól ismert, önmagában kételkedő hős mítoszának, de ezúttal a mi Földünkön. Igaz, eltelt vagy háromszáz év a modern világ pusztulása óta, e világ lakói mégis közelebb állnak hozzám, mintha egy középkorias fantasy világból léptek volna ki. Ugyanaz az ellentmondásos eszmerendszer mozgatja őket is, mint a mai kort, és ugyanannyira leselkedik rájuk az álszentség és a fanatizmus, mint a mi kultúránkra. Mindez egy remek poszt-apokaliptikus / vadnyugati történetbe ágyazódik, amelyben újra szól a hatlövetű, és amelyet tovább bonyolítanak az előző részekből már megismert rések az időben, amelyek a történelem különböző korszakai között nyílnak.

Shannow-n mostanra túlnőtt a saját legendája, amit ráadásul egy új egyház el is torzított a saját céljaira. Főhősünk eközben még egyszer megpróbálkozik a békés élettel, de természetesen megint fel kell vennie a fegyvereit, amikor az új elnyomó túl közel kerül hozzá – hiába, hogy az ezúttal a béke és a rend nevében hódít. Erről az új zsarnokról, a Diakónusról csak annyit mondanék, hogy igencsak meglepő titok rejlik a háttérben, ez talán az összes Gemmell-regény legfurcsább fordulata együttvéve. A regény első felét akár úgy is olvashatjuk, mint amelyben a kereszténység két aspektusa csap össze egymással. Újra felmerül a kérdés, hogy meddig lehet elmenni a jó ügy érdekében, és a szerzőtől megszokott módon itt is a legszokatlanabb figurákról derül ki, hogy mire képesek akkor, amikor hősökre van szükség.

A regény második felében egy nagyon jól felépített „végső csata” felé tartunk, amelyben megjelenik a valódi gonosz – ami egyszerre emberi, emberfeletti és emberalatti. Veterán olvasóknak néhány apróság ismerős lehet, mivel a szerző az Árnyak hősében újra feldolgozta a történet egyes elemeit, de szerintem itt, a Vérkőben jön át jobban az öregedő hős karaktere, aki túlélte a saját legendáját.

A rövidebb, kalandosabb Gemmell-regények közül nálam ez a trilógia áll most az első helyen – na persze, szerénytelen személyemnek mindig plusz pont, ha kilépünk a vaskori fantasy komfortzónájából, a western elemeknek pedig legalább akkora rajongója vagyok, mint az időutazós, párhuzamos univerzumos trükköknek. Márpedig az író ezeket itt mind meglepő érzékkel használja. A Jeruzsálemi története nagyon érdekes színfoltja Gemmell pályafutásának. Megvan benne minden, amiért az írót szeretjük, és még egy kicsivel több is.

>!
zamil P
David Gemmell: Vérkő

Gemmell hőseit nem lehet nem szereti, olyan sziklaszilárd jellemmel rendelkeznek, olyan világnézetük van, hogy az olvasó rajong értük, Jon Shannow is egy ilyen hős.
Szépen felépített sorozat ez, ahol ebben a részben elér a történet a végére. A fülszöveg sok meglepetést nem hagy nekünk, de ettől is lebilincselő a történet.
Akinek tetszettek az előző részek, az úgy is elolvassa, viszont ezzel nem nincs értelme kezdeni a sorozatot.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
David Gemmell: Vérkő

És vége befejeztem az utolsó David Gemmell regény amit eddig kiadott a Delta Vision mindet megvettem és el is olvastam nagy rajongója vagyok.
Jon Shannow még mindig kételkedik magában nem akar ölni de még is kénytelen volt egy kis idő amikor úgy volt hogy meg változik „jó” útra tér leteszi a fegyvert . de ahogy az lenni szokott valami közbe jön és vissza tér a régi Jon Shannow.
egy új zsarnok a Diakónus, izgalmas eredet történetet talál ki neki Gemmell talán eddigi legjobbat. mindenre gondoltam csak erre nem.
A fő gonosz legyőzése az igazi kegyelem döfés a regény végére piszok jól ki lett találva.
Mi is a regény egy kis western , egy kis sci-fi időutazás , párhuzamos világok keveréke.
Sajnos már nincs több kiadatlan gemmell regény ezzel búcsúzom a mestertől , a könyvei ott vannak a polcomon ha jó számolom 25 könyv néha majd elő veszem és újra elmerülök a kalandokba…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Noro MP

– A legtöbb esetben az álom jobb a valóságnál. Én szánom azokat, akik minden álmukat valóra váltják.

124. oldal

>!
Noro MP

– Minek kutyát tartani, ha te magad akarsz ugatni?

290. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Acsai Roland: Szívhajítók
Eric Van Lustbader: Alkonyharcos
Gail Z. Martin: A jégben edzett férfi
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A korok hőse
Anthony Ryan: A vér éneke
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
N. K. Jemisin: Az obeliszkkapu
Michael J. Sullivan: A Koronatorony
Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai