Vérkő (Jon Shannow 3.) 4 csillagozás

David Gemmell: Vérkő

Húsz év telt el azóta, hogy Jon Shannow, a legendás Jeruzsálemi résnyire nyitotta az idő kapuját, és a világába hozta a rejtélyes Diakónust és híveit. Húsz év, ami alatt Shannow-nak nyoma veszett, a Diakónus pedig Egységből uralkodott, azzal a céllal, hogy létrehozza az új Ígéret Földjét… a saját szájíze szerint.

Ám a Diakónus Jeruzsálemi Lovasai a rettegés, a féktelen bigottság és a halál hullámát keltik, a béke nevében mészárolják le a hitetleneket és a mutánsokat. Míg fel nem tűnik egy magányos lovas, akit csak az vezet, hogy bosszút álljon a halottakért.

Shannow sebesülten, töredékes emlékezettel száll szembe a gonosszal és az igazságtalansággal, az egyetlen módon, amit ismer – szemtől-szemben, füstölgő pisztolycsővel. De elég lesz ennyi ahhoz, hogy megállítsa a Diakónust és eszelős keresztes hadjáratát? Még ha Shannow sikerrel jár is, akkor is ott várnak rá a Pokolszülöttek sátáni hordái, és vérszomjas uruk, Sarento, a Vérkő néven ismert hatalomkő élő megtestesülése.

Eredeti mű: David Gemmell: Bloodstone

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952405 · Fordította: Sziklai István

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
David Gemmell: Vérkő

A Jon Shannow trilógia új változata a Gemmell-től már jól ismert, önmagában kételkedő hős mítoszának, de ezúttal a mi Földünkön. Igaz, eltelt vagy háromszáz év a modern világ pusztulása óta, e világ lakói mégis közelebb állnak hozzám, mintha egy középkorias fantasy világból léptek volna ki. Ugyanaz az ellentmondásos eszmerendszer mozgatja őket is, mint a mai kort, és ugyanannyira leselkedik rájuk az álszentség és a fanatizmus, mint a mi kultúránkra. Mindez egy remek poszt-apokaliptikus / vadnyugati történetbe ágyazódik, amelyben újra szól a hatlövetű, és amelyet tovább bonyolítanak az előző részekből már megismert rések az időben, amelyek a történelem különböző korszakai között nyílnak.

Shannow-n mostanra túlnőtt a saját legendája, amit ráadásul egy új egyház el is torzított a saját céljaira. Főhősünk eközben még egyszer megpróbálkozik a békés élettel, de természetesen megint fel kell vennie a fegyvereit, amikor az új elnyomó túl közel kerül hozzá – hiába, hogy az ezúttal a béke és a rend nevében hódít. Erről az új zsarnokról, a Diakónusról csak annyit mondanék, hogy igencsak meglepő titok rejlik a háttérben, ez talán az összes Gemmell-regény legfurcsább fordulata együttvéve. A regény első felét akár úgy is olvashatjuk, mint amelyben a kereszténység két aspektusa csap össze egymással. Újra felmerül a kérdés, hogy meddig lehet elmenni a jó ügy érdekében, és a szerzőtől megszokott módon itt is a legszokatlanabb figurákról derül ki, hogy mire képesek akkor, amikor hősökre van szükség.

A regény második felében egy nagyon jól felépített „végső csata” felé tartunk, amelyben megjelenik a valódi gonosz – ami egyszerre emberi, emberfeletti és emberalatti. Veterán olvasóknak néhány apróság ismerős lehet, mivel a szerző az Árnyak hősében újra feldolgozta a történet egyes elemeit, de szerintem itt, a Vérkőben jön át jobban az öregedő hős karaktere, aki túlélte a saját legendáját.

A rövidebb, kalandosabb Gemmell-regények közül nálam ez a trilógia áll most az első helyen – na persze, szerénytelen személyemnek mindig plusz pont, ha kilépünk a vaskori fantasy komfortzónájából, a western elemeknek pedig legalább akkora rajongója vagyok, mint az időutazós, párhuzamos univerzumos trükköknek. Márpedig az író ezeket itt mind meglepő érzékkel használja. A Jeruzsálemi története nagyon érdekes színfoltja Gemmell pályafutásának. Megvan benne minden, amiért az írót szeretjük, és még egy kicsivel több is.


Népszerű idézetek

>!
Noro MP

– A legtöbb esetben az álom jobb a valóságnál. Én szánom azokat, akik minden álmukat valóra váltják.

124. oldal

>!
Noro MP

– Minek kutyát tartani, ha te magad akarsz ugatni?

290. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Acsai Roland: Szívhajítók
Eric Van Lustbader: Alkonyharcos
Gail Z. Martin: A jégben edzett férfi
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A korok hőse
Anthony Ryan: A vér éneke
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
N. K. Jemisin: Az obeliszkkapu
Michael J. Sullivan: A Koronatorony
Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai