Vérkő (Jon Shannow 3.) 17 csillagozás

David Gemmell: Vérkő

Húsz év telt el azóta, hogy Jon Shannow, a legendás Jeruzsálemi résnyire nyitotta az idő kapuját, és a világába hozta a rejtélyes Diakónust és híveit. Húsz év, ami alatt Shannow-nak nyoma veszett, a Diakónus pedig Egységből uralkodott, azzal a céllal, hogy létrehozza az új Ígéret Földjét… a saját szájíze szerint.

Ám a Diakónus Jeruzsálemi Lovasai a rettegés, a féktelen bigottság és a halál hullámát keltik, a béke nevében mészárolják le a hitetleneket és a mutánsokat. Míg fel nem tűnik egy magányos lovas, akit csak az vezet, hogy bosszút álljon a halottakért.

Shannow sebesülten, töredékes emlékezettel száll szembe a gonosszal és az igazságtalansággal, az egyetlen módon, amit ismer – szemtől-szemben, füstölgő pisztolycsővel. De elég lesz ennyi ahhoz, hogy megállítsa a Diakónust és eszelős keresztes hadjáratát? Még ha Shannow sikerrel jár is, akkor is ott várnak rá a Pokolszülöttek sátáni hordái, és vérszomjas uruk, Sarento, a Vérkő néven ismert hatalomkő élő megtestesülése.

Eredeti mű: David Gemmell: Bloodstone

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952405 · Fordította: Sziklai István

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
David Gemmell: Vérkő

A Jon Shannow trilógia új változata a Gemmell-től már jól ismert, önmagában kételkedő hős mítoszának, de ezúttal a mi Földünkön. Igaz, eltelt vagy háromszáz év a modern világ pusztulása óta, e világ lakói mégis közelebb állnak hozzám, mintha egy középkorias fantasy világból léptek volna ki. Ugyanaz az ellentmondásos eszmerendszer mozgatja őket is, mint a mai kort, és ugyanannyira leselkedik rájuk az álszentség és a fanatizmus, mint a mi kultúránkra. Mindez egy remek poszt-apokaliptikus / vadnyugati történetbe ágyazódik, amelyben újra szól a hatlövetű, és amelyet tovább bonyolítanak az előző részekből már megismert rések az időben, amelyek a történelem különböző korszakai között nyílnak.

Shannow-n mostanra túlnőtt a saját legendája, amit ráadásul egy új egyház el is torzított a saját céljaira. Főhősünk eközben még egyszer megpróbálkozik a békés élettel, de természetesen megint fel kell vennie a fegyvereit, amikor az új elnyomó túl közel kerül hozzá – hiába, hogy az ezúttal a béke és a rend nevében hódít. Erről az új zsarnokról, a Diakónusról csak annyit mondanék, hogy igencsak meglepő titok rejlik a háttérben, ez talán az összes Gemmell-regény legfurcsább fordulata együttvéve. A regény első felét akár úgy is olvashatjuk, mint amelyben a kereszténység két aspektusa csap össze egymással. Újra felmerül a kérdés, hogy meddig lehet elmenni a jó ügy érdekében, és a szerzőtől megszokott módon itt is a legszokatlanabb figurákról derül ki, hogy mire képesek akkor, amikor hősökre van szükség.

A regény második felében egy nagyon jól felépített „végső csata” felé tartunk, amelyben megjelenik a valódi gonosz – ami egyszerre emberi, emberfeletti és emberalatti. Veterán olvasóknak néhány apróság ismerős lehet, mivel a szerző az Árnyak hősében újra feldolgozta a történet egyes elemeit, de szerintem itt, a Vérkőben jön át jobban az öregedő hős karaktere, aki túlélte a saját legendáját.

A rövidebb, kalandosabb Gemmell-regények közül nálam ez a trilógia áll most az első helyen – na persze, szerénytelen személyemnek mindig plusz pont, ha kilépünk a vaskori fantasy komfortzónájából, a western elemeknek pedig legalább akkora rajongója vagyok, mint az időutazós, párhuzamos univerzumos trükköknek. Márpedig az író ezeket itt mind meglepő érzékkel használja. A Jeruzsálemi története nagyon érdekes színfoltja Gemmell pályafutásának. Megvan benne minden, amiért az írót szeretjük, és még egy kicsivel több is.

>!
zamil
David Gemmell: Vérkő

Gemmell hőseit nem lehet nem szereti, olyan sziklaszilárd jellemmel rendelkeznek, olyan világnézetük van, hogy az olvasó rajong értük, Jon Shannow is egy ilyen hős.
Szépen felépített sorozat ez, ahol ebben a részben elér a történet a végére. A fülszöveg sok meglepetést nem hagy nekünk, de ettől is lebilincselő a történet.
Akinek tetszettek az előző részek, az úgy is elolvassa, viszont ezzel nem nincs értelme kezdeni a sorozatot.

>!
Razor SMP
David Gemmell: Vérkő

A harmadik rész húsz évvel a második után veszi fel a fonalat, ráadásul rögtön kiforgat egy klasszikus klisét. Meg van az, mikor a főhős amnéziás lesz és rá kell jönnie mekkora harcos is volt ő? Na, Shannow barátunkat is utoléri az amnézia egy fejsérülés miatt a regény elején, ám neki pont az előző, békés húsz év esik ki és a pisztolyaival ismét elkezd rendet vágni lőni. A történet viszonylag egyszerűen indul, de később rendesen megbonyolódik, az előző rész időutazása mellé itt bejönnek pluszba a párhuzamos világok is, amik aztán nem egy meglepő fordulatot eredményeznek. Méltó megkoronázása a trilógiának.

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952405 · Fordította: Sziklai István
>!
Szabolcs_Holló
David Gemmell: Vérkő

A trilógia befejezése méltó az első két részhez, amelyekkel olyan gyönyörűen fonódik össze, hogy nem is hinné az ember, hogy Gemmel az elsőt nem egy trilógia nyitókötetének szánta.Poszt-apokaliptikus western időutazással és striptassi kövekkel, melyek teremtő ereje mozgatja az események jó részét.
Shannow újból leteszi a pisztolyait, hogy békés, normális életet éljen, de a múltja újból rá talál. A Diakónus egyháza masszívan kihasználta Shannow nevét és egyfajta Keresztelő Szent János-figurát kreált belőle, de Shannow nem kér ebből. A könyve elején egyből visszazökken a Jeruzsálemi szerepébe, és az olvasó vele együtt fejti fel az elfeledett múltjának szálait. Nagyon összetett könvy ez, melyben a kereszténység szerepéről és a demokrácia alapvetéseiről meglepően sokat beszélnek a szereplők, mégis jelen van a westernek jellemző toposzai, az ember, aki megzabolázza a vadvidéket de közben elveszíti ártatlanságát. Kérdésként teszi fel, meddig lehet elmenni ha biztos az ember sakéát igazában és ez vezethet -e sokkal borzalmasabb dolgokhoz. A végén aztán olyan végső csatát és leszámolást kerekített Gemmel, amilyennel nagyon rég találkoztam már, felemelő, heroikus, ami visszacsempész az író jellemző eszközeiből jó párat, mégis egyedi és új. Előttem is leírták, hogy a Diakónus személye igazán meglepő fordulat, bár maga Gemmel is spoilerezik az előszóban, csak akkor még nem tűnik fel.

>!
ftamas
David Gemmell: Vérkő

Shannow története érdekes fordulatot vett, ugyanis egy fejsérülés közben részlegesen elvesztette az emlékezetét. Ami azért is érdekes, mert Shannow egy olyan hős volt, aki, bár pusztított rendesen, egyre a vallás felé menekült. Ez az emlékezet kiesés, pont hitet homályosítja el és visszatér a fiatalkori pusztító, aki nem kegyelmez a bűnösöknek.

A történet viszont eléggé meg van csavarva, párhuzamos univerzumokkal, időutazással a végén egy igazi vadnyugati összetűzéssel.

>!
kvzs P
David Gemmell: Vérkő

Jon Shannow az a típus, aki nem tud kilépni a saját árnyékából. Kinek igazi hős és megmentő, kinek gyilkos bandita. Ő viszont egyik sem akar lenni, csak meg akar felelni a saját szabályainak.
Kicsit már fárasztott így a sorozat végén a nagy vallásosság és a sok bibliai párhuzam, azonban ezek nélkül a történet sokat veszítene az értékéből.
Tettszett, hogy Gemmel így a sorozat végén rákényszerít minket, hogy kicsit értékeljük át mindhárom részt, és próbáljunk más szemmel nézni a történetre.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
David Gemmell: Vérkő

És vége befejeztem az utolsó David Gemmell regény amit eddig kiadott a Delta Vision mindet megvettem és el is olvastam nagy rajongója vagyok.
Jon Shannow még mindig kételkedik magában nem akar ölni de még is kénytelen volt egy kis idő amikor úgy volt hogy meg változik „jó” útra tér leteszi a fegyvert . de ahogy az lenni szokott valami közbe jön és vissza tér a régi Jon Shannow.
egy új zsarnok a Diakónus, izgalmas eredet történetet talál ki neki Gemmell talán eddigi legjobbat. mindenre gondoltam csak erre nem.
A fő gonosz legyőzése az igazi kegyelem döfés a regény végére piszok jól ki lett találva.
Mi is a regény egy kis western , egy kis sci-fi időutazás , párhuzamos világok keveréke.
Sajnos már nincs több kiadatlan gemmell regény ezzel búcsúzom a mestertől , a könyvei ott vannak a polcomon ha jó számolom 25 könyv néha majd elő veszem és újra elmerülök a kalandokba…

2 hozzászólás
>!
Temefe
David Gemmell: Vérkő

A mese még mindig jó, de a kerettörténet nekem hiteltelen.


Népszerű idézetek

>!
Razor SMP

– (…) Te félsz, Wal?
– Ja.
– Nem úgy nézel ki, mint aki igen.
A legény megvonta a vállát.
– Az én családom soha nem volt az a sokat elárulós fajta… tudod ha érzelmekről meg ilyenekről van szó. Egyszer eltörtem a karomat, mire sírva fakadtam. Az apám helyre tette a csontot, aztán adott egy nyaklevest, amiért bőgtem. – Felhorkantva kuncogott egy sort. – Imádtam a vén kecskét!

488. oldal

>!
Noro MP

– Minek kutyát tartani, ha te magad akarsz ugatni?

290. oldal

>!
Noro MP

– A legtöbb esetben az álom jobb a valóságnál. Én szánom azokat, akik minden álmukat valóra váltják, Nestor.

124. oldal

>!
Razor SMP

– Jobb lesz, ha fogja az egyik pisztolyt, Josiah – mondta Steiner. – Lehet, hogy elájulok.
Broome megrázta a fejét.
– Nem tudnék lelőni senkit, még ha az életemet menteném is. Nem hiszek az erőszakban.
– Annyira jó ilyen időkben olyasvalakivel találkozni, akinek elvei vannak – jegyezte meg Steiner törődötten.

482. oldal

>!
Razor SMP

– Maga… állítólag… Isten embere lenne – köhögött fel vért a fegyveres beszéde közben.
– Ámen! – mondta erre Cade. A pisztolya felemelkedett, és a harmadik lövés szétzúzta a férfi koponyáját. – Rohadj el a Pokolban! – tette még hozzá a Próféta.

230. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Acsai Roland: Szívhajítók
Eric Van Lustbader: Alkonyharcos
Gail Z. Martin: A jégben edzett férfi
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A korok hőse
Anthony Ryan: A vér éneke
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
N. K. Jemisin: Az obeliszkkapu
Michael J. Sullivan: A Koronatorony
Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai